Vierailija

Hesarin yleisönosastossa on nyt muutaman kerran kirjoitettu tuosta vanhempainvapaan jakamisesta, siitä uudesta esityksestä. Muutama päivä sitten joku kirjoitti esityksen olevan ristiriidassa STM:n imetyssuositusten kanssa. Ideahan tuossa vanhempainvapaahommassa oli jokseenkin niin, että jos äiti jatkaa äitiysvapaan jälkeen vanhempainvapaalla, vanhempainpäiväraha on 80% palkasta ja jos isä, vanhempainrahan suuruus on 90%.Siihen joku sitten kommentoi, että kuinka käy imetyssuositusten: jos äiti lähtee töihin äitiysvapaan päätyttyä, lapsi on jotain 3 kk, ja sitten pitäisi täysimettää sinne puoleen vuoteen saakka. Ja siinä isä ei voi äitiä korvata.Nyt sitten joku fiksu mies kommentoi, että kyllähän voi: äiti vain lypsää maitoa pakkaseen ja isä juottaa sen sieltä vauvalle. Onko se näin yksinkertaista? Onnistuisiko teiltä?Minulta ei. Jos ajattelen, että maitoa pitäisi lypsää työpäivien + työmatkojen ajaksi, pitäisi sitä riittää viideksi päiväksi viikossa 9-10 tunnin ajaksi - jos siis aikoo pitää kiinni siitä täysimetyssuosituksesta. Ja missä välissä lypsää, jos vauvaa imettää aamulla ennen töihin lähtöä, illalla töistä tultua, pitkin iltaa ja yön? Kun eihän lypsämällä minulla ainakaan maitoa niin paljon tule kuin jos vauva sitä suoraan itse imisi. Pakko olisi lypsää työpäivän aikana. Ja minulla ainakin lypsäminen käy tosi hitaasti, siinä saattaa vierähtää tuntikin.Mitähän työnantajat sanoisivat, jos kaikki äidit tulisivat töihin sen äitiysvapaan jälkeen ja lypsäisivät siellä pari-kolme kertaa päivässä tunnin kerrallaan :) Ja se pumpulla pumppaaminen sattuu ainakin minulla tosi paljon, en minä sitä ilokseni tee. Toki silloin lypsän, jos olen johonkin menossa käymään ja isä syöttää lasta vaikka sillä aikaa (ensimmäinen tällainen taisi olla kaupoissa ja kirppareilla käynti joskus vauvan ollessa muutaman kuukauden ikäinen).Yksinkertaisempaa olisi tietenkin antaa korviketta - jos siis vanhemmat päätyisivät siihen, että isä sen vanhempainvapaan pitää eikä äiti. Mutta siinäpä sitten olisi romukopassa ne imetyssuositukset.Ottamatta nyt siis kantaa siihen, onko korvikkeen anto kannattavampaa kuin imetys. Tämä oli vain spekulaatiota tuon miehen kirjoitukseen siitä, että isän imettäminen on yksinkertaista..Sivut

Kommentit (83)

ollenkaan.Mutta aiheeseen - ei todellakaan onnistuisi pumppaaminen varastoon!Vierailija:

Lainaus:
Vauva tarvitsee LÄHEISYYTTÄ, eikä m..Vierailija:

Lainaus:


En ymmärrä miksi päättäjien on niin vaikea sisäistää, että 3kk vauva tarvitsee äitiään ja piste. Se on luonnonlaki eikä mikään tasa-arvokysymys.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vierailija:

Lainaus:


Sehän kun EI tarkoita sitä, että miehen ja naisen pitäisi olla - tai että he lähtökohtaisesti olisivat - samanlaisia ja täysin samassa asemassa joka alalla. Lapsen saaminen on yksi ala (yksi niistä harvoista), joilla mies ja nainen tulevat olemaan täysin eri asemissa, ainakin niin pitkään kun lapset edelleen kasvavat naisen kohdussa ja ne sieltä jollain keinolla ulos saadaan. Sille ei voi kukaan mitään. Jos ei kelpaa, tehkää valitus Jumalalle/Jahvelle/Allahille/jollekin muulle taholle, joka on asiasta vastuussa.

Ei ole millään tavalla feministisen ideologian mukaista, että nainen menisi töihin heti vauvan synnyttyä, jättäisi imettämättä tms. Jotkut feministit toimivat näin, kuten myös monet ei-feministit. Siinä on kyse yksilön valinnasta.


Feministisen ideologian mukaista on, että nainen SAA ITSE PÄÄTTÄÄ mitä tekee lapsen syntymän jälkeen. Mikäli HÄN ITSE HALUAA, tulee hänellä olla mahdollisuus siirtyä takaisin työelämään.
Mutta joo, sama 80%:ia pitäisi olla jäi vanhempainlomalle kumpi tahansa.Toisaalta tuossa on kyllä työmarkkinoiden tasa-arvo -ajatus taustalla. Näin ollen mies saattaisi herkemmin jäädä vanhempainvapaalle ja olisi myös työnantajalle " riski-sijoitus" siinä missä äitikin.Noh, olen kuitenkin sitä mieltä myös, että sama 80 %:ia molemmille. Erikoista että Haatainen on tämän takana näin vahvasti..?

Vierailija:

Lainaus:


Olette nyt jumittuneet jauhamaan " aidan seipäästä" . Äiti saa tuntea symbioosia tai olla tuntematta. Mutta se ei vaikuta siihen, ketä vauva itse pitää lähivanhempanaan. Vauva ei ole valmis vaihtamaan lähivanhempaa kolmen kuukauden iässä ja sitten taas parin kuukauden päästä takaisin. Vanhemmat voivat kyllä kokea tämän hyväksi ratkaisuksi itselleen, mutta nythän pitäisikin keskustella siitä, mikä on vauvan parhaaksi.


Vauva tarvitsee ennenkaikkea ravintoa ja rakkautta. Tätä pystyy useampikin ihminen tarjoamaan hänelle. Töissä käyvä vanhempi tuskin jää vauvalle niin vieraaksi etteikö " lähi-vahdin vaihto" onnistuisi 3 kk:n jälkeen.


Joka tapaukessa, äidinmaito on varmasti hyvää ravintoa, etenkin kehitysmaissa, jossa paskaiset vedet, eikä kiinteitä ruokia tarjota isollekaan vauvalle. Korvike on aivan yhtä hyvää ravintoa vauvalle länsimaissa. Siitähän se näkee miten vauva voi ja kasvaa. Jos voi hyvin ja kasvaa, ei voi kukaan kiistää myöskään korvikkeen hyvyyttä.Läheisyyttä voi antaa kuka tahansa, joka vauvaa pääsääntöisesti hoitaa ja hoivaa. Vauva kiintyy eniten siihen, joka hänen kanssaan eniten viettää aikaa.En ymmärrä miksi päättäjien on niin vaikea sisäistää, että 3kk vauva tarvitsee äitiään ja piste. Se on luonnonlaki eikä mikään tasa-arvokysymys.

Olen pohdiskellut tätä samaa aihetta kuin ap, että kuinkas tämä lakiesitys nyt tukee imetyssuosituksia? Täysimetin 5kk, mutta en olisi ehtinyt enkä saanutkaan pumpulla irti sitä määrää maitoa, jonka pieni olisi työssäollessani tarvinnut. Ja tästä " äitimyytistä" . Kyllä minunkin mielestäni äiti on jo HORMONAALISESTIKIN rakennettu olemaan vauvansa lähellä ensimmäiset kuukaudet, vaikka tasa-arvon kannattaja olenkin henkeen ja vereen. Oli vauva sitten pullosta tai tissistä ruokittavaa mallia. Sillä ei ole mitään tekemistä tunnesiteen kanssa, se on puhdasta biologiaa. Eikä imetys syrji mitenkään miestä, eihän sekään tee miehestä vähemmän isää, että vain nainen voi olla raskaana.

Mutta useimiten tämä lähivanhempi on _äiti_, sillä suurin osa äideistä imettää ensimmäiset kuukaudet. Imetyksen hyötyjä tuskin kukaan pystyy kiistämäään ja samaan aikaan tiedetään, että täysimetyksen kesto on Suomessa keskimäärin turhan alhainen. Miksi siis laaditaan ehdotuksia, jotka heikentävät tilannetta edelleen?Kyse ei ole siitä, etteikö kukaan voisi korvata äitiä. Vaan siitä, että sen ykkösvanhemman olisi hyvä olla paikalla kun lapsi on pieni eikä niin, että ykköshoitaja vaihtuu muutaman kuukauden välein.

Vierailija:

Lainaus:


Sitä paitsi vauvan ja äidin välillä vallitsee symbioosi ihan niiden kohtuaikojen peruja. Se laimenee vähitellen, mutta en usko, että isä voi samaa kokea. Vauvalla ja isällä ei ole takanaan yhdeksän kuukauden fyysistä sidettä, siitä se äitimyytti kuulkaa siskot kumpuaa.Heittäkään ne feministioppaat roskikseen ja katselkaa elämän faktoja välillä ihan arkisen konkretian tasolla. Utopiat utopioina ja konkreettiset tosiasiat konkreettisina tosiasioina.


Itselläni ei ole minkäänlaista symbioosin tunnetta vauvaani. Olen kasvualusta ja that`s it. Tunneside muodustuu vasta jahka vauvaan tutustuu, eli tilanne ihan sama kuin isälläkin.

Vierailija:

Lainaus:


Vierailija:

Lainaus:


(mikäli kaikki sujuu nk. normaalisti) sekä vauvan että äidin kannalta ole helpointa ja luontevinta, että äiti ruokkii vauvan imettämällä suoraan rinnasta? Luonto on keksinyt erinomaisen tavan hoitaa tämä vauvan ravinnonsaanti.Mielestäni muut vaihtoehdot ovat vaativampia ja paljon työläämpiä, kuten pumppaukset ja pullojen kanssa touhuaminen. Nyt ei siis kyse ole siitä, jos joltakulta ei imetys onnistu syystä tai toisesta.


Erilaisia tilanteita ja ihmisiä on, joten on hyvä mitä enemmän on myös vaihtoehtoja.


Vierailija:

Lainaus:


En ymmärrä miksi päättäjien on niin vaikea sisäistää, että 3kk vauva tarvitsee äitiään ja piste. Se on luonnonlaki eikä mikään tasa-arvokysymys.
entä jos mies jäisikin kotiin vasta kun lapsi on 6 kk? olisi vanheimpain raha silloin sama?eikö äiditkin saa äitiyslomaltaan 90% palkasta tän uuden ehdotuksen mukaan? jos siis eivät saa työstä täyttä palkkaa noita ekoja kuukausia.en oikeasti tiedä joten kertoisiko joku miten tuo menee?

Olette nyt jumittuneet jauhamaan " aidan seipäästä" . Äiti saa tuntea symbioosia tai olla tuntematta. Mutta se ei vaikuta siihen, ketä vauva itse pitää lähivanhempanaan. Vauva ei ole valmis vaihtamaan lähivanhempaa kolmen kuukauden iässä ja sitten taas parin kuukauden päästä takaisin. Vanhemmat voivat kyllä kokea tämän hyväksi ratkaisuksi itselleen, mutta nythän pitäisikin keskustella siitä, mikä on vauvan parhaaksi.

Vierailija:

Lainaus:


Rintamaito sisältää kaiken vauvan tarvitseman juuri siinä muodossa, kun se suolistolle parhaiten sopii. Rintamaidolla on vastustuskykyä parantava vaikutus ja sen epäillään ehkäisevän monia sairauksia.Ennekuin joku kerkeää kertomaan, että sairastaa MS-tautia ja ebolaa vaikka on imetetty vuoden ikäiseksi, niin näin keskimäärin. Asia on osoitettu lukuisilla tutkimuksilla.(Omakin vauva on joutunut siitymään varhain korvikkeelle, siitä ei ole kyse).Hyvin ajattelematonta tässä esityksessä on juuri se, että sillä oikein kannustetaan imetyksen varhaiseen lopettamiseen käyttämällä rahaa porkkanana.Jos päättäjien tasolla asenteet ovat tätä luokkaa niin onko ihme jos imetysmyönteisyys on viime vuosina ollut laskussa?


Imetys on henkilökohtainen asia, eikä tarvitse taustalleen aggressiivista propagandaa. Tärkeintä on, että vauva saa ravintoa jolla kasvaa ja voi hyvin.

Äitiyspäivärahaan ja isien vanhempainpäivärahaan tulossa korotus

Julkaistu: 17.3.2006 17:07:41Päivitetty: 17.3.2006 18:58:32Perhevapaiden kustannusten tasaamista pohtinut työryhmä esittää, että äitiyspäivärahaa sekä isille maksettavaa vanhempainrahaa korotetaan.Valtiota, työnantajia ja työntekijöitä edustava työryhmä jätti yksimielisen esityksensä sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataiselle perjantaina. Haatainen laittaa lain valmisteluun heti." Ei tässä enää ole mitään mutkia matkassa, valmista pyritään saamaan kevään mittaan tai viimeistään syksyllä" , Haatainen kertoi aikataulusta. Muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alusta.

Äitiyspäiväraha on tarkoitus nostaa 90 prosenttiin palkasta 56 ensimmäiseltä arkipäivältä. Nyt se on noin 70 prosenttia palkasta. Äitiyspäivärahaa voi saada vain nainen.Vanhempainrahaa saa kumpi tahansa kotiin jäävä vanhempi. Työryhmä esittää, että vanhempainraha korotetaan 80 prosenttiin 50 ensimmäiseltä arkipäivältä, jos kotiin jää mies. Äidille vanhempainrahaa maksetaan jatkossakin nykyiset 70 prosenttia.Kolmantena uudistuksena työnantajan maksamaan vuosilomakorvaukseen sisällytetään palkan lisäksi nyt myös sosiaaliturvamaksut.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on erittäin tyytyväinen työryhmän lopputulokseen." Ratkaisu merkitsee selkeää parannusta naisten työmarkkina-asemaan. Isillä on hyvät mahdollisuudet jäädä nykyistä useammin vanhempainvapaalle. Naisten asema rekrytointitilanteissa paranee" , sanoo STTK:n työmarkkinayksikön johtaja Markku Salomaa.Palkansaajajärjestö SAK:n lakimies Kalle Räisänen uskoo, että kustannusten tasaaminen mahdollistaa palkallisten äitiyslomien saamisen kaikkien alojen työehtosopimuksiin.Lähde helsingin sanomien verkkoliite

Vauvalla on lähivanhempi johon vauva kiintyy, ja muut eivät oikein ole mitään vielä pitkään aikaan. Jos lähivanhempi on äiti, isä ei vauvalle ole parasta seuraa noin vuoteen. Ihminen vain toimii niin.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat