Poskiontelotulehdus 5-vuotiaalla, onko kokemuksia?

Vierailija

Esikoisemme täyttää kuukauden päästä 5 v. Veimme hänet lääkäriin pitkittyneen yskän ja nenän tukkoisuuden takia, ja röntgenissä näkyi poskiontelot, joista toinen aivan tukossa, toinenkin osittain. Nyt on ab-kuuri (Kefolor) puolivälissä, yskä loppunut mutta nenä on ja pysyy tukkoisena. Onko kellään kokemuksia lapsen poskiontelotulehduksesta? Onko tullut tavallisen flunssan pitkittymisen seurauksena vai miten? Onko antibiootit auttaneet, jos ei, mitkä on jatkotoimenpiteet? Kiitos kaikille jotka jaksatte vastata!

Kommentit (4)

Vierailija

Meidän 6-vuotiaalla oli pitkittynyt poskiontelotulehdus. Taustalla oli syksyn aikana olleet monta flunssaa, oli selvässä kierteessä eskarin aloituksen myötä. Ensin bongattiin astma joka oli ollut hoitamattomana ainakin 6kk. Sitten lääkityksen aloituksen jälkeen oli vielä pari flunssaa, joiden välillä ei ennätetty edes laskea astmalääkitystä normaalille tasolle. Oltiin sitten astmakontrollissa meidän allergologin luona (lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri) joka totesi pitkittyneen poskiontelotulehduksen. Taustalla kuulemma astma joka ei vielä hoitotasapainossa sekä monen monta infektiota 4kk aikana. Määräsi antibioottikuurin (DItrimDuplo) jolla tuo poskiontelotulehdus lähti. Niin joo tuossa noiden kahden viimeisen infektion välillä sai Zithromax kuurinkin ja siitä huolimatta siis poskiontelotulehdus oli ja pysyi sekä pitkittyi. Zithromax kuulemma (allergologimme mukaan) tehoaa huonosti tällaisiin pitkittyneisiin poskiontelo yms.tauteihin. Kysyin nimittäin ihmeessäni miksi tuosta Z kuurista huolimatta oli tuollainen pitkittynyt juttu.Meillä siis lähti pitkittynyt poskiontelotulehdus tautiin sopivalla antibioottikuurilla. Eikä muuten ole tuon taudin löytämisen ja poishoitamisen jälkeen ole ollut kuin kerran flunssassa (tämän vuoden puolella siis)

Vierailija

...oli sitä mieltä että tämänikäisillä poskiontelotulehdus on vähän kyseenalainen diagnoosi, ontelot ovat niin pienet että voivat olla yksinkertaisesti turvoksissa, niissä ei välttämättä tarvitse olla tulehdusta. Lääkärin mukaan pelkkä nenän tukkoisuus ei ole oire poskiontelotulehduksesta, täytynee sitten uskoa:-) Lapsi sai Nasonex-kuurin ja passituksen allergiatesteihin (hänellä on lievästi atooppinen iho, isän suvussa allergiataipumusta). Edelleen olisi mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia tukkonenistä!

Vierailija

Sanotaan näin etten itse sitä osannutkaan varsinaisesti epäillä. Tokikin tyttö on oireillut siitepölyille (koivu tosi paha) jo 1½-vuotiaasta saakka. Aina varsinkin koivun siitepölyaikaan meni kovin vetämättömäksi eikä jaksanut touhuta pitkiä aikoja kerrallaan. Tosi pahoina vuosina vaan makasi ja nukkui, oli kuin olisi ollut 40 asteen kuumeessa. Tämä siitä huolimatta, että antihistamiini oli käytössä ja aloitettu ajoissa. 2½-vuotiaana saatiin tarvittaessa käytettäväksi Bricanyl (keuhkoja avaava lääke) josta oli selvä apu. 3½-vuotiaana sai ekan kerran sellaisen yskän (siitepölyaikaan) jossa yski yöllä oksennukseen saakka. Tästä eteenpäin joka flunssan yhetydessä sama juttu. Viime kesänä heinien siitepölyaikaan, oli urheilukerhossa, jossa juostiin urheilukentällä. Ei jaksanut millään juosta ja näki kuinka oli "henkihieverissä". Samaa oli jo ollut talvella sisätiloissa korisharjoituksissa. Syksyllä eskarin aloituksen myötä alkoi siis suuri sairastelu aikaisempaan verrattuna. Ja käytöshäiriöitä eli esim. alkoi ihan ilman syytä mätkiä pikkuveljeään kesken leikkien ja teki samaa vieraampienkin ihmisten läsnäollessa. Eskarissa oli suht ok, toisinaan vaan halusi vetäytyä omiin oloihinsa eikä olisi halunnut mennä toimintaan mukaan. Sitten tuli taas yllä kuvattu yskä jossa yski yöllä oksennukseen saakka limaa. Tähän auttoi Bricanyl 2-3h ajan ja sitten sama alkoi uudestaan. Tk:n oma lääkärimme määräsi puhelinreseptillä antibioottikuurin, kun tytöllä on taipumusta ollut oireilla flunssissa tällä lailla (muisti kun oli monesti käyty). Tässä vaiheessa mulle tuli yhtäkkiä tunne ettei tämä kuvio voi näin mennä kerta toisensa jälkeen, että jos tässä onkin jotain muuta taustalla. Kyseessä kuitenkin siitepölyallerginen lapsi, jolla kaksi hyvin laaja-alaisesti allergista pikkuveljeä. Niinpä kysyin tilanteesta allergologiltamme (siinä vaiheessa siis pikkuveljien lääkäri) joka sanoi heti kyseessä olevan vähintään infektioastman. Samantien määräsi puhelinreseptillä tytölle Singulairin. Ja kas kummaa tytön vointi alkoi parantua ihan ilman antibiootteja ! Sitten mentiin astmatutkimuksiin ja tytöllä todettiin olevan astma ! Oli ollut jo edellisestä keväästä saakka hoitamattomana, sillä oireet sopivat siihen täysin. Kun astmalääkitys oli ollut käytössä n. 6vkoa oli meillä ihan toinen lapsi. Nämä yhtäkkiset käytöshäiriöt oli poissa ja oli taas normaali 6-vuotias tinttailuineen...Ja tyttö ei missään vaiheessa ole vinkunut tai rohissut vaan oireilee juuri tällä piilo-oireilevalla tavalla. Se on allergologimme mukaan kovin yleistä lapsilla ja moni astma jää tunnistamatta juuri sen vuoksi. Meillä oli kovin tyypillinen esimerkki asiasta !

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat