Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Eikös buddhalaisuus ole ennemminkin elämäntapa kuin uskonto, ja esim Jumalaa ei kai ole. Eikö sodi juuri tuota alkuperäistä ideaa vastaan, että jotain Buddhan patsasta palvotaan?

Kommentit (2)

Buddhalaisuuden harjoittajana minulle ei ole mitään väliä sillä, kutsutaanko buddhalaisuutta uskonnoksi vai elämänkatsomukseksi. Buddhalaisuudessa ei ole olemassa kaikkivaltiasta luoja-jumalaa, joka jollain tavalla säätelisi kaikkea olevaista. Jumalien olemassaoloa ei kiistetä, niillä vain ei ole lopputuloksen kannalta mitään merkitystä. Jumalat ovat samassa elämien kierrossa mukana kuin kaikki muukin ja hyvä buddhalainen toivoo tietysti, että jumalatkin oivaltaisivat olennaisen ja pääsisivät vapaaksi jälleensyntymien ikeestä. Joten jokainen voi uskoa tai olla uskomatta jumaliin, niillä ei ole valaistumisen näkökulmasta mitään osaa asiaan.Buddhalaisuus pyrkii tavallaan vastaamaan niihin samoihin kysymyksiin kuin perinteiset uskonnotkin, joten siinä mielessä voi puhua uskonnosta. Buddha ei tosiaankaan ole jumala, vaan opettaja, jollaisena häntä kunnioitetaan. Buddhalaisuus on kuitenkin sekoittunut paikallisiin kulttuureihin ja on tosiaan paikkoja, joissa Buddha on saanut enemmän jumalallisia ominaisuuksia ja sellaisena häntä palvotaan.

...mieheni on. Joskin hänen vakaumuksessaan on kulttuurisista syistä vaikutteita mm. taolaisuudesta ja konfutselaisuudesta. Hän pitää " uskontoaan" enemmän elämänfilosofiana kuin uskontona. Jumalalla ei ole merkitystä.Kotialttarillamme on miehen edesmenneiden vanhempien kuvat ja Buddhan patsas. Mutta niitä ei varsinaisesti palvota, mies puhuu kunnioittamisesta, muistamisesta. Patsas, suitsukkeet, kukat jne. auttavat keskittämään ajatuksia ja rauhoittamaan mieltä. Vanhemmille katetaan juhlapäivinä ensimmäiseksi ruoat ja teet.

Uusimmat

Suosituimmat