Lapsilta kielletty: TV väkivalta ja tietokonepelit traumatisoivat lasta!

Vierailija

Luin tänään arvostelut uudesta kirjasta Lapsilta Kielletty.Erittäin mielenkiintoiselta vaikuttava suomalainen teos. Siinä mm. traumaterapeutti Soili Poijula (ollut mukana mm. tsunamikatastrofin jälkihoidossa ahkerasti) sanoo, kuinka vanhempien on vaikea uskoa, että nähty väkivalta tv:ssä tai pc peleissä traumatisoi lasta.On tutkittu, että suuri osa " lapsilta kiellettyä" väkivaltaa katsova lapsi tramatisoituu ja siitä on seurauksena lapselle pahoja pelkotiloja. Siinä missä aikuinen ahdistuu, lapsi pelkää kauhunsekaisin tuntein, joita ei osaa käsitellä.Kirjassa pohditaan myös, että lapsen fyysinen rankaisu on laitonta Suomessa, mutta psyykkisen väkivallan näyttäminen ja esteetöttömän yksinkatselun sallimisesta ei puhuta. Mm. paljon puhuttu mediakasvatus ei kuulema auta, lapsi kärisii kuitenkin.Kouluiässä ei enää paljon auta alkaa rajoittaa, jos traumat ovat syntyneet pienenä.MIKSI SIIS ANNAT JOPA 3-5 VUOTIAAN KATSOA TV:STÄ KAIKEN MITÄ SIELTÄ TULEE?!!? Tähän luetaan myös väkivaltaiset lastensarjat TV3 ja TV4 tyyliin.

Kommentit (5)

Meillä telkka on lapsen aikana auki ehkä kaksi kertaa viikossa pikku-kakkosen aikana, ja niitä nallejuttuja katsotaan yhdessä. Sitten telkka kiinni. Ai sori, Tanssii tähtien kanssa katsottiin kyllä yhdessä:)Edes uutisia ei voi katsoa ilman että on kaukosäädin heti valmiina, niissä näytetään kauheita asioita.

Tämän palstan mammat ovat mieluummin kiinnostuneita juoruista ja murhista ja kakun leipomisista.Valtaosa antaa lapsen kasvaa TV:n ja videoiden ääressä, liian vaikea aihe keskivertomammalle pohdittavaksi, kun virheet on tehty itsekkäistä syistä (=sesim. saa olla rauhassa netin ääressä kun lapsi katsoo väkivaltaa).Omaatuntoa saattaa vähän pistää ja siksi sivuutetaan oikeiden kasvatusteemojen syvällinen pohdinta. Näin käy myös tukistamiskeskustelussa.

Peleissä ja elokuvissakin on ne ikärajat ihan syystä. Itse olen ihmetellyt tuttavapiirissä joitakin vanhempia, jotka ostavat varsinkin pelejä lapsille ihan ajattelematta ikärajoja. Eivät itse ole koskaan olleet kiinnostuneet pelaamisesta, ja " pelaaminenhan on lasten hommaa" , niin tietenkin kaikki pelitkin kai sitten muka lasten pelejä...? Meillä pelataan niin mies kuin minäkin kun ehditään, eikä tulisi mieleenkään sallia aikuisten pelejä lapsille.

Itsekin katoin alta kymmenvuotiaana naapurissa kaikki k-18 elokuvat mitä vain käsiini sain, eikä se traumatisoinut mitenkään. höpö höpö juttuja taas.

2 ja 4, olisipa teitä valtaosa niin ei kävisi lasten kanssa niin heikosti kuin nykyisin on käymässä. Seksi, väkivalta ja apaattisuus mediassa ovat osaltaan vaikuttamassa siihen, mitä teinihirviöitä täällä kasvaa.Ei ole kiva ajatus, että tämä lapsisukupolvi tulee olemaan noin 20 vuoden kuluttua työelämässä... Vaikuttaa nimittäin jo tätä palstaa seuranneena siltä, että aika harva selviää täysjärkisenä nykyisessä mediatulvassa, turvattomuudessa ja alkoholin myrkyttämässä kasvatusilmapiirissä (muutamia vain mainitakseni).

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat