Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei! Millaisia ongelmia puheessa saa olla noin 3-vuotiaana? Itse ollaan ajateltu, että varmaan on puheterapialle tarvetta, mutta olisi kiva kuulla teidän kokemuksia asiasta: eli missä tilanteissa noin 3-vuotiaana ei olla suositeltu/on suositeltu puheterapiaa. Poika alkoi puhumaan " kunnolla" noin 2,5-vuotiaana (nyt 2 v 10 kk). Lauseitakin tulee, mutta monesta sanasta puuttuu eka kirjain, ja konsonantit kääntyy, esim. potta = oppa, maha = ama jne. Jokunen sana katkeaa eli esim. toi = toinen. Kirjaimista R ja D puuttuu, jotkut sanat on ihan omia. Pääasiassa puheesta saa selvää (mitä tarkoittaa yms.), mutta omiakin sanoja löytyy (maito = api jne.). Ehkä jotain muutakin vajaavaisuuksia on, vaikkakin puhe on edennyt paljon 4 kk:ssa, ja tosiaan usean sanan lauseitakin tulee, tosin noilla em. puutteilla. Kaikki kokemukset asiasta kiinnostaa + sekin, miten puheterapia etenee, kuinka pian puhe siellä etenee jne. Kiitos teille!

Kommentit (2)

Eli tyttö laitettiin puheterapiaan siis kahdesta eri syystä: useimmat puhuvat paremmin, selkeämmin lauseita jo 2,5-vuotiaana ja käyttävät enemmän lauseita vastatessaan kuin tyttöni. Se määrä, 3-4 sanaisia lauseita, on kyllä ihan o.k 2,5-vuotiaalle lauseessa mutta puhe ei ole yleensä enää siinä vaiheessa yhtä epäselvää ja yksi- ja kaksisanaisia lauseita useimmat käyttävät siinä vaiheessa vähemmän enää puheessaan kuin tyttöni. Osa lapsista silti kehittyy hitaammin puheessaan niin, että 3,5-v, tai joskus jopa ylikin siitä, voi puhua vähän tai epäselvästi ilman varsinaista muuta kehityshäiriötä.

tuo sinun poikasi! Neuvolan terveydenhoitaja voi tarkastaa vielä, jos haluat sitä, ja tarvittaessa lähettää puheterapiaankin, mutta epäilisin, onko mitään tarvetta. Meillä tyttö lähetettiin puheterapiaan, kun ei sujuvasti puhunut lauseita 2,5-v kuten useimmat. Sellaisia 3-4-lauseita oli kyllä mutta ne useimmat epäselviä. Lähetettiin epäselvyyssyistä ja lapsi laitettiin puheterapiaan, mikä ei auttanut yhtään, päinvastoin. Lapsi ei halunnut tehdä paljoakaan yhteistyötä puheterapeuttin kanssa ja jatkamme uudestaan syksyllä, jolloin lapsi on yli 3-v. Sen verran olen nyt kuullut, että puheenkehitys on hyvin yksilöllistä jopa 3,5-v asti ja joskus sen jälkeenkin vielä ilman mitään varmoja häiriön merkkejä. Silti ongelmiin aletaan puuttua mielellään 2,5-3-vuoden iässä. Useimmiten viimeistään 3,5-v puhe on jo melko täydellistä. Alle 3-v puhe saa olla jonkin verran epäselvää, kirjainäänteiden ei tarvitse kaikkien tulla oikein lausuttuina ja esim. juuri noin kuin pojallasi ensimmäinen kirjain sanasta voi jäädä pois.Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat