Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Vaikea lapsi

Vierailija

HeiMinulla on 8 vuotta täyttänyt poika. Hän on kovin jääräpäinen ja uhmakas kaikessa. Pikkusiskon kiusaamistilanteissa ei lopeta vaikka kuinka kiellän ja lopulta uhkailen. Aina lällättää ja naureskelee kun yritän kieltää kovasti. Sekös vasta saa pinnan palamaan.

Jäähylle käsketään omaan huoneeseen. Siellä ei pysy ellen seiso oven edessä. Sielläkin temppuilee ja uhmaa. Tilanne saattaa kestää tunninkin kun hän ei anna periksi ja nöyrry. Minun tulee tehdä aloite keskustelulle ja laittaa sanat hänen suuhunsa (melkein pyytää anteeksi hänen puolestaan), jotta voi vastata vain joo tai ei. Joskus hän on kirjoittanut anteeksipyynnön kun ei ole muuten pystynyt.

Eli pojan ongelma on periksiantamattomuus, ei osaa lopettaa kiusaamista kun käsketään. Hän ei pysty ja kehtaa ilmaista itseään ja tunteitaan edes omalle äidille. Miten auttaisin häntä?

Kommentit (3)

Vierailija

Hei,

meillä melkein vastaava tilanne. Poika on aloittanut uhittelun nyt koulun aloituksen myötä. On siis nyt 7v ekaluokkalainen.

Aina meillä on pieniä konflikteja hänen kanssaan ollut. Palautetta on tullut päiväkodista. Esikoulu meni suht mukavasti, ainakaan opet eivät valitelleet... mutta nyt koulusta on alkanut kuulua sitä ei toivottua palautetta. Vanhemman uhmaamista ja tottelemattomuutta.

Poika on kuitenkin suht kiltti, siis ei kiusaa kavereitaan pikkusiskoa kyllä. Mutten aina jaksasisi väliinkään mennä, tyttö kun osaa myös sen ärsytyksen taidon (4v),Keskustelu asioista on meilläkin vaikeaa. Ei tiedä miksi teki sitä tai tätä. Ei pyydä anteeksi eikä tee yleensä mitään käskemällä.

Se on tosi rasittavaa ja täytyy myöntää, että pinna on ajoittain aika kireällä, niin, että alan jo uhkailemaan poikaa jos jollakin.Ollaan koitettu palkitsemista hyvin sujuneista asioista. On yritetty keskustella enemmän, jo niinkuin ennaltaehkäisevästi, mutta en ole minäkään sitä oikeaa narua vielä löytänyt.Joskus tuntuu, että on tosi epäonnistunut vanhempi ja kasvattaja.

Mutta on tosi kiva lukea, että on muitakin kovin uhmakkaita ja jääriä pieniä poikia, ettei meidän ole ainoa.tänään se oli vienyt koululla neljät pyörän venttiilit...

Vierailija

toisluokkalaisen tottelemattomuusongelmat koulussaLaitoin tämän omaksi viestiketjukseen, mutta sitten huomasin, että vastaavaa aihetta olette käsitelleet. Tuntuuko tutulta:8-vuotiaalla poijallamme on koulussa (ja kotonakin) ongelmia sen vuoksi, että hänelle saa sanoa asioista useampaan kertaan, ennen kuin hän tottelee. Hän ei ikään kuin osaa antaa periksi ennen kuin vasta sitten, kun on tulossa jo iso rangaistus (pienestäkin asiasta). Tämän saman asian kanssa olemme painiskelleet hänen kanssaan jo päiväkoti-ikäisenä.Esimerkiksi hän saattaa mölytä tunnilla, josta sitten sanotaan. Hetken menee hyvin, kunnes taas alkaa, ja tätä jatkuu, kunnes on sen ns. viimeisen varoituksen vuoro - sen jälkeen hän yleensä tottelee. Kotona vastaavia tilanteita on myös, ja olemme joutuneet ottamaan nollatoleranssin ja rangaistukset käyttöön monessa asiassa, jotka ovat mielestämme niin mitättömiä, että sanomisen pitäisi riittää. Ihan kuin hänelle ainoa asia, joka mitenkään vaikuttaisi on rangaistus.Monesti tilanteet liittyvät johonkin asiaan, jota poikamme ei osaa kunnolla, esim. liikuntatunnilla naruhyppely --> häirintäkäyttäytyminen alkaa. Ilmiselvästi hänen on vaikea käsitellä epäonnistumista, joskus hän jättää epäonnistumisen pelossa asioita tekemättä, leikkeihin ja peleihin osallistumatta jne.Tarvitsisimme kipeästi neuvoja - riskinä on, että jossain vaiheessa hänet siirretään tuon käytösongelman takia erityisluokalle, mikä olisi harmi, koska oppimisen puolesta siihen ei olisi tarvetta.

Vierailija

Poikani 7v on erilainen lapsi, välillä tuntuu että ikuisesti saan selitellä miksi lapseni tulistuu herkästi ja on välillä liian raju leikeissä. Lapsellani on ADHD ja se ylivilkas vaihtoehto niistä. Olen käynyt pojan kanssa ADHD-keskuksen järjestämässä perhekoulussa ja sieltä sain PERHEKOULUN KÄSIKIRJAN, mielestäni se kuuluisi jokaiseen äitiyspakkaukseen, siellä on niin maanläheisesti kerrottu kaikenlaisia tilanteita mitkä ovat apuna vanhemmalle koittaessaan selvitä arkipäivästä eteenpäin. Ja käsikirja käsissäni on naureskeltu että nyt on käyttöohjeet lapsen kasvatukseen.

Kirja jättää maalaisjärjelle tilaa ja antaa malleja joista valita tai muokata oman perheen muottiin. Suosittelen lämpimästi, kirjaa voi löytää kirjastoista tai omaksi ADHD-keskus Meilahdessa, naistenklinikkaa vastapäätä. Maksoi muistaakseni 12-15€. Mutta johdonmukaisuutta ja pitkää pinnaa, ja äidin ei kuulu olla kaveri vaan vanhempi. Erilaisuus on rikkaus ja iloinen ja aurinkoinen poikamme on perheemme ilopilleri ja mahtavalla hymyllään valloittaa kaikki puolelleen:)

Uusimmat

Suosituimmat