3- vuotias kyselee jatkuvasti ovatko vanhemmat suuttuneita hänelle

Vierailija

Hei,Perheeseemme kuuluu 3-vuotias poika ja kohta kaksi kuukautta täyttävä tyttövauva. Pikkusisaren synnyttyä poika on alkanut monta kertaa päivässä kysyä meiltä vanhemmilta olemmeko suuttuneita (hänelle) ja pyytää meitä hymyilemään , ikäänkuin vakuudeksi siitä että emme ole.Olen myös huomannut uhman osittain laantuneen, sillä nyt jos tekee / on tehnyt jotain sopimatonta etsii saman tien "sovintoa" meidän vanhempien kanssa. Pyytää anteeksi tai toistelee kuinka hän on kiltti poika.Voiko kyseessä olla pikkusisaren myötä tullut pelko rakkauden / hyväksynnän menettämisestä? Vai onko uhma mahdollisesta jo menossa ohi ja on vain oppinut, että hyvää käytöstä palkitaa ja huonosta seuraa rangaistus? Vai olemmeko me vanhemmat mahdollisesti reagoineet liian voimakkaasti lapsen uhmaan ja saaneet hänet pelkäämään suuttumistamme?Olemme rakastava perhe, jossa isä poikkeuksellisen paljon läsnä arkenakin. Kehumme ja kerromme rakastavamme poikaa paljon ja usein ja osoitamme sitä myös jatkuvasti. Myös poika on kova halimaan ja pusuttelemaan ja kertomaan kuinka rakastaa, myös pikkusisartaan kohtaan.Toisaalta olemme kovasti tempperamenttisia ja suuttuessamme korotamme ääntämme ja osaamme huutaakin. Käytössämme on jäähyrappuset rangaistuksia varten. Kun rangaistus on "kärsitty" keskustelemme miksi näin tehtiin, pyydetään anteeksi ja kerrotaan lapselle että on rakastettu uhmatessaankin. Jos poika taas saa itkuraivarit, joihin ei järjen sana tehoa hän saa yleensä purkaa raivonsa loppuun omassa huoneessaan, jossa käymme välillä tarkistamassa tilanteen.Asumme ulkomailla, joten vertaistukea vanhemmuuteen on vähän ja syyllisyys on ikuinen kumppani. Siksi näin pitkä viesti.Kiitos jo etukäteen!

Kommentit (2)

Vierailija

Hei,sisaruskateudesta lienee todellakin kysymys. Ihan sairaan hellyttävä penska, hyvä ettei tippa kihoa linssiin. Kolmevuotiaan logiikka menee niin, että vauvan tulo perheeseen merkitsee sitä, että entisessä lapsessa oli jotakin vikaa ja että vanhemmat toivat sairaalasta paremman tilalle. Koska näitä vauvoja on tullut yksi, voi tulla useampikin, ja sitä mukaa vanhemmasta päästä lennetään pellolle. Yksi viisivuotias oli vanhempineen asunnon näytössä ja luuli, että hän joutuu sinne yksinään asumaan, ja vanhemmat jäävät vauvan kanssa entiseen kotiin.

Nyt tämä reppana on ihan kauhuissaan siitä, että ei vain olisi tuhma, sillä silloin voisi joutua lähtemään. Samalla häntä riivaavat erittäin kiusalliset ajatukset siitä, että sisko pitäisi viedä takaisin sinne, mistä se kammottava kirkuja tulikin, ja hän pelkää että ajatukset tulisivat vanhempien tietoon.

Siis: kertokaa pojalle, että kaikki isotveljet ja -siskot toivovat, että vauva vietäisiin pois ja että vauvat voivat joskus ottaa pattiin. Isoveli ei ole vaarassa joutua mieron tielle; häntä ei hylätä. Olette toimineet todella sensitiivisesti; kyllä se menee tästä ohi. Noin herkästä pojasta voi tulla vaikka... lastenpsykiatri!

Vierailija

Tämä sama asia on jäänyt kaivamaan myös minun mieltäni.Minulla ja tuolloin 3 v kuopuspojallamme on aina ollut lämpöiset välit. Sitten perheeseemme syntyi vielä neljäs lapsi, tyttö. Kolmevuotiaamme ei juuri muuten reagoinut näkyvästi pikkusiskoon, mutta kerhoissa hän takertui vähän liiankin kovaotteisesti kaksin käsin vauvaan tai minuun, tuli syliin ja halaili kouristuksenomaisesti vauvaa, vaikka siihen asti oli liikkunut ja istunut itsekseen samassa kerhossa.Jossain vaiheessa hän alkoi kyselemään lähes päivittäin minulta, oletko äiti suuttunut, oletko vihainen, miksi olet näin "näyttää kasvoillaan ilmeitäni", äiti miksi sun suu on näin "mallaa omalla suullaan", älä sitten suutu mä tuun kyllä jne. Kyllä meidän suhteemme siinä mielessä muuttui, etten enää ensisijaisesti ja heti voinut olla häntä pukememassa ja kuulemassa ja jouduin sanomaan ehkä tiukastikin erinäköisiä ohjeita ja käskyjä eläväiselle pojallemme. Silloin ja jälkeenpäin olen monesti miettinyt, mitä tein väärin ja miten olisin voinut olla, ettei lapselle olisi tullut tällaisia tunteita ja onko tästä paljonkin haittaa hänen kehitykselleen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat