Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Sivut

Kommentit (40)

Niin siis luehan viestini.Nimi voidaan myös ilmoittaa rekkarin eka ja myöhemmin (vaikka 3 kk synnytyksestä) kastaa.Ei siihen oo yhtä tiettyä tapaa..25

" Vanhemmat, minkä nimen olette lapsellenne ANTANEET?"Nimet meidän lapsilla on olleet jo vastasyntyneenä, kun ME olemme ne heille antaneet. Kasteessa lapsemme on otettu seurakunnan jäseniksi, ja kasteen jälkeen on paperit toimitettu kirkkoherranvirastoon, jonka jälkeen nimet ovat olleet viralliset. Mutta kyllä ne nimet ihan olemassa ja käytössä ovat olleet ennen kastettakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siis pappi sanoo et vanhemmat on antanu nimeksi lapselle.. Koska vanhemmat sen nimen valitsee siis antaa! Se ei kuitenkaan tarkota et kasteessa ei nimee " anneta" lapselle.. Jos nimen julkasu tapahtuu kastetilaisuudessa niin silloin lapselle " annetaan" nimi.Onko tää oikeesti noin pirun vaikee tajuta? Kukaan muu kuin vanhemmat ei sitä nimeä valitse, siis pappi ei voi sanoa: annan sinulle nimeksi.. Vaan just kysytään mikä lapselle annetaan nimeksi?Siitä nimestähän ollaan kuitenkin keskusteltu papin kanssa, tuskin pappi vasta kastemaljalla saa tietää nimen...25

Voihan joku ajatella, että nimi on annettu vasta kun väestörekisterin täti näpyttelee sen tiedostoihinsa. Hohhoijaa.Eniten tämä kai häiritsee lehti-ilmoituksia lukevia pilkunnussijoita, kun niissä yleensä lukee, että sai kasteessa nimen. Verenpainetta vähemmän nostattava tapa olisi kai ilmaista, että " 21.3. syntynyt pikku prinsessamme Yasmine Hilppa Ritva-Liisa kastettiin silloin ja silloin. "No niin, aamu av:lla alkaa taas hyvin...

Uskonnolliset rituaalit ei vain kiinnosta, yhtä typeriä kuin mitkä tahansa " pakanauskon" rituaalit.Ihan sama miten se menee virallisesti, USEIMMITEN nimi julkistetaan ristiäisissä (enpä tiedä ristiäisiä jossa ei olisi julkistettu) joten käytäntö on se, että lapsi saa nimen silloin. Ties mistä vanhoista uskomuksista tapa onkin alkunsa saanut, käytännössä se on siihen mennyt että kasteessa lapsi saa nykyään nimen.

paholainen voi viedä lapsen, mikäli tietää tämän nimen, ennen kuin lapsi on kastettu. Hyvin moni nykykäytäntö perustuu tällaisiin uskomuksiin, niitä ei vain kovin monesti tule mietittyä. Kuulostaa nykyihmisestä typerältä, mutta on varmasti ollut hyvinkin vakava asia joskus muinoin.

ja se on julkinen. Samoin on meidän tuttavapiirissämme lähes aina.Luultavasti tämä asia on kristityille näin, muut käyttävät kastejuhlaa omaan pakanalliseen rituaaliinsa.

Vierailija:

Lainaus:


Ilman kastetta ei heidän tietojaan olisi missään rekistereissä. Koska seurakunta on hoitanut puolestamme kaikki paperiasiat, niin eiköhän tuo nimihomma tullut siinä samalla hoidetuksi?
Keikuttiin muutaman vaihtoehdon kesken -ja miten se mitään muuttaa vaikka joku omassa päässään päättää että annan sen ja sen nimen?25

Kyllä se vakiintunut käytäntö on, että lapsen nimi julkistetaan siinä samassa tilaisuudessa missä hänet otetaan seurakunnan jäseneksi. Jokainen tietysti tehköön tavallaan.Korjatkaa jos olen kovasti väärässä.

Ennen kastetilaisuudessa nimi sanottiin vasta silloin kun pappi valeli vettä vauvan päähän.

Mutta ainakin 5v sitten kun meillä oli ristiäiset pappi sanoi alkupuheen yhteydessä, jossain vaiheessa, että vanhemmat ovat valinneet lapselle nimeksi " Maija Maarit" . Ja jatkoi puhetta. Sekä sanoi sitten kastaessaan että kastan sinut Maija Maarit jne.Tällä pappi piti minusta kasteen ja nimenannon erillään.Sillä kyllä kaste on seurakuntaan liittäminen ja nimenanto ihan eri asioita.

Totta, mutta pappi täyttää kastetilaisuudessa paperit johon tulee nimi ja kummit ja allekirjoittaa tämän kastetodistuksen toki siihen voitaisiin laittaa vauva Suominen äidin nimelläkin...

Kastetilaisuudessa pappi kysäsee vanhemilta minkä nimen olette valinneet lapsellenne... vanhemmat vastaavat MATTI ANTERO, sitten Pappi sanooo kastan sinut MATTI ANTERO isän, pojan ja... nimeen tai jotain sine päin.

Kasteen jälkeen pappi sitten pistää laput väestörekisterikeskukseen ja pian pstiluukusta mätkähtää uusi hieno kela kortti MATILLE. Ne jotka ei kuulu seurakuntaan menettelevät toisella tapaa.

Se on totta että kastamalla se nimi ei tule eikä pappi sitä anna mutta asiat kuuluvat yhteen perinteessämme. Hyvä tietää miten asia on ja yleissivistynyt sen tietääkin, mutta miksi saivarrella. Kyllä nimi tuo juhlaan hienon vivahteen ja yksilöllisyyttä.

Ristiäisissä pappi sanoo:

Minä kastan sinut Eino Einonpoika, Isän ja pojan ja Pyhän Hengen nimeen jne.

Se pappi ei sano, että lapsen nimeksi tulee Eino Einonpoika.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat