Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Olen lueskellut muuten oikein mainiota " Tv-Supernanny" Jo Frostin kirjaa How to get the best of your children, mutta tuo pottatreenaus-osio ihmetyttää.Itse olen totuttanut lasta potalle jo alle vuoden ikäisestä (9-kuisesta), en pakottanut, vaan istuttanut herätessä ja ruuan jälkeen. Nopeasti tottuikin tekemään pisut pottaan, sitten jossain vaiheessa kakat myös. Mutta oikeasti on oppimassa kuivaksi vasta nyt 2v1kk iässä. Silti mielestäni homma on edennyt meillä näin mainiosti, pyykkiä ja vaippoja säästynyt ja tyttö on tykännyt istua potalla. Myös päivähoidossa on " ryhmäpottailu" ollut kannustimena ja normaalina ohjelmanumerona 1-vuotiaasta saakka. Mielestäni tämä on ollut ihan tavallinen menettely Suomessa. Varmaan lapsissa on eroja, eivätkä kaikki tykkää potalla istumisesta 1-vuotiaana, kuten oma lapseni teki, mutta silti?Supernannyn ohjeet lähtevät siitä, että lapsi on kokonaan vaipoissa ja potta otetaan esille (!) vasta yli 2-vuotiaalle, joka ensin osoittaa merkkejä kypsyydestä asian suhteen. Näitä merkkejä ovat mm. kuiva yövaippa, sanalliset ilmaisut pissan tulosta, pissahädän tunnistaminen jne.Ollaanko nykyään menossa tuohon myöhäiseen pottaharjoitteluun Suomessakin vai onko tämä taas jotain sponsored by pampers -suosituksia?

Mitä ohjeita tai menettelyä te noudatatte?

Kommentit (17)

Ostimme esikoiselle potan n. 1-vuotiaana ja suunnilleen kerrottiin mikä se on ja mitä sillä tehdään. Tyttö istuskeli housut jalassa usein potalla leikkimässä ja muutaman kerran istui koittamassa pissoja mutta ei tehnyt yksiäkään pisuja tai kakkoja pottaan ennen 2-vuotis synttäreitä! Pari kertaa koitin pissahädän yllättäessä viedä potalle mutta tyttö vastusti sitä niin paljon joten en useammin edes yrittänyt. 2v 1kk iässä tyttö ilmoitti, ettei tarvitse enää vaippaa, eikä suostunut sitä pitämään edes yöllä. Tyttö on nyt 3v9kk eikä yksiäkään vahinkoja ole sattunut joten meillä edetään myös nannyn mukaan = ) . Pikkuveli on nyt 2v2kk eikä potta kiinnosta kuin satunnaisesti....jos riittää aikaa sinne potalle mennä = )...yleensä ei, joten vaippa vielä käytössä. Mutta 1. pisut poika teki tuossa kuukausi sitten ja ahkerasti se on alkanut ilmoittamaan, että nyt tulee pissi...mutta ei aina kerkee potalle, mutta vaikuttaa lupaavalta kun osaa jo tietää pissan ja kakan tulon ja yrittää keritä potalle = ). En usko, että siitä mitään traumoja tosiaan tulee jos aikaiseen aloittaa pottaharjoittelun mutta näin siis meillä...olen varmaan liian laiska tuohon pottaharjoitteluun, vaatii kuitenkin äidiltä vielä vähän enemmän työtä = )!

Eli taidamme olla noudattanut tuota Nannyn linjaa tietämättämme. Tämä tyylimme sopii meille laiskoille vanhemmille ja estää pahimmat omat turhaumat/ambitiot lapsen pottatouhuissa.Esikoiselle ostimme ekan potan vasta kun oli 2v. Sitä ennen ei oltu totutettukaan pottaan. Pottailu aloitettiin vasta siitä jonkun viikon-kuukauden kuluttua ja kahden viikon kuluttua pottailun aloittamisesta poika oli päiväkuiva 2v2kk ikäisenä ja siitä parin kuukauden kuluttua 2v4kk yökuiva.Toisen lapsen kohdalla ei edes ehditty aloittaa pottailua, vaan hän meni esikoisen perässä potalle itsenäisesti 1v2kk ikäisenä ja todella hämmästyin kun teki sinne pissat. Vasta kun oli useamman kerran käynyt itse potalla pissalla uskoin että pottailun voi aloittaa. Päiväkuiva oli sitten 1v6kk ikäisenä ja yökuiva 1v8kk ikäisenä. Homma meni melkein huomaamatta, kun tyttö meni veljen kanssa aina potalle istumaan.Kolmas lapsi on nyt 1v ja ei olla pottaa otettu esiin. Tuntuisi aika turhauttavalta istuttaa tuota potalle " oppimismielessä" . Kyllä sitä vielä ehtii ja meillä on kyllä muuta mukavaa tekemistä kuin potalla istumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eli meillä on oikein valokuvakin, kun lapsi tekee ensimmäisen pissan pottaan kymmenkuisena. Sitten siitä lähtien " säännöllisesti silloin tällöin" isutettiin potalle, ja puolitoistavuotiaana hän jo oli päiväkuiva. Eli vain päiväunille ja öisin tarvitsi vaippaa.Nyt vajaa kolmivuotiaana hän ei ole tarvinnut vaippaa lainkaan enää kuukausiin. Joskus harvoin yöllä pissaa alleen, ja yleensä syynä on äidin ja isin laiskuus: ei ole jaksettu herättää yöllä pissalle tai muistettu pissattaa juuri ennen nukkumaanmenoa.Minä uskon, että lapset ovat järjellisiä ja loogisia olentoja. Kun he oppivat yhdistämään pissan ja potan, ja myös tuntemaan pissan (ja kestovaipoissa näin tekee helpommin), he myös oppivat potalle.Supernanny on usein oikeassa, mutta tässä asiassa jos ei aivan väärässä, niin turhan yksisilmäinen kuitenkin.

Eli potta tuli meidän talouteen kun vauva oli 10kk ikäinen. Mutta jo sitä ennen (johtuen vauvan kovasta vatsasta ja kakkavaikeuksista) oli kakat tehty äidin kanssa yhteistuumin pöntön päällä reilun 6kk iän jälkeen. Eli kakkaähinän alkaessa otin vauvan ja vein vessaan pöntön päälle, jonne sitten oli helppo kakat punnata (helpompaa kuin makuultaan).Mutta tuossa 10kk iässä alettiin tutustua pottaan, mutta se aiheutti vauvassa vain kauhua! Niinpä potta jäi syrjään ja aloitimme pisuharjoitukset suoraan tuttuun pönttöön. Eli aina vaipanvaihdon yhteydessä käytiin pöntöllä, siis n. 5 kertaa päivässä. Ja jostain kumman syystä sinne tuli aina jotain :) Jos ei muuta, niin komea pieru :) Ja aina kova kiitos ja kannustus vauvalle.1v. iässä lapsi osasi itse sanoa kakkahädän, huusi kakkaa ja juoksi vessaan. Sen iän jälkeen ei meillä vaippaan kakattu. Lapsi aloitti hoidon 1v3kk iässä ja siellä nuo " ryhmäpottailut" tai siis että kaikki lapset kävi perä perään vessassa tuli tutuksi ja kotona opittu säännöllinen vessatus siis jatkui. Jossain vaiheessa päivän aikana alkoi vaippoja kastua vain ulkouilun aikana. Eli päivässä meni 2 vaippaa, aamupäivän ja iltapäivän ulkoilun aikana.1v7kk iässä mentiin koko päivä samalla vaipalla, ekat pissat sinne tuli yleensä pyörämatkalla hoidosta kotiin. Silloin alettiin pitää lasta illat kotona ilman vaippaa. Joskus tuli lätäkköjä, useimmin lapsi huusi pissaa ja meni vessaan hädän yllättäessä. 1v8kk tehtiin päätös yhdessä hoitopaikan kanssa, että vaipat jää. Lapsi osasi sanoa pissan ja pidättää vessaan pääsyn ajan. Toki joskus tuonkin jälkeen tuli vahinkoja, mutta ei kovin usein. Ja silloinkin ne vahingot oli sellaisia, että lapsi kyllä sanoi hädän, mutta jostain syystä vessaan pääsy kesti (esim. ulkonaleikkipuistossa ja vessaan matkaa liikaa). Mutta noitakin tuli siis TOSI harvoin, vain jos lapsi oli jostain syystä juonut ihan älyttömiä määriä ennen ulkoilua.Nyt lapsi on 2,5v. ja yövaippa jäi juuri pois.Tottahan kuitenkin on se, että nykyään lapset on vaipoissa tosi pitkään. Minua ei vaippoja huvita kotiin selkä vääränä kantaa isolle lapselle, joten meillä valittiin toisin.

mutta vasta yli 2-vuotiaana aloitettiin kunnon pottatreenit. Tuntui, ettei kypsyyttä olisi ollut yhtään aikaisemmin. Supernannyn linjoilla siis tässä. Tosin en usko, että potan esille ottaminen aikaisemmin nyt lasta suuremmin traumatisoi :) Ja oppivathan jotkut lapset jo hyvin aikaisinkin potalle. Lienee yksilöllistä, mutta kyllä se omasta lapsesta näkee, onko kypsä vai ei.

Tämä hieman ap:n aiheen vierestä, mutta jos joku osaisi neuvoa miten meidän kannattaisi toimia kun meidän kohta 2-v poika osaa hyvin pissata pottaan silloin kun saa juosta ilman vaippaa. Joskus hän tekee jopa kakatkin sinne. Vahinkoja on sattunut harvoin. Jos hänellä on vaipat päällä hän ei ilmoita hädästä, vaan tekee molemmat vaippaan. Kysymme häneltä usein, tuleeko pissa, otetaanko vaippa pois ja mennäänkö potalle. Yleensä vastaus on ei.

Pitäskö jättää kysymättä ja istuttaa poika potalle puoli väkisin aamuin ja muulloinkin, vai oppiiko hän joku päivä kertomaan, että nyt pitäs päästä potalle, vaikka onkin vaippa päällä?

vaipat pois kesällä, jolloin hän täytti 2 v. Muutaman viikon pissaili minne sattuu ja rätin kanssa sain koko ajan olla pyyhkimässä pissavahinkoja. kakat oppi heti tekemään pottaan. Poika kohta täyttä 3 v ja ollut melkein vuoden kuiva. Tänä kesänä jää yövaippa pois, merkkejä kypyydestä jo näkyy, usein aamulla yövippa on kuiva.

Potta tuotiin taloon pojan täyttäessä vuoden ja satunnaisesti osoitti kiinnostusta pottailuun. Muutaman kerran pissasi tai kakkasi pottaan. Pottailusta ei ohjelmanumeroa tehdä meidän kotona.

Kuopus (7kk) ei vielä istu, enkä aio istuuttaa potalle tuntikausia päivästä toiseen!

Muitakin tapoja on: hyvä ystäväni istutti lastaan potalle siitä lähtien kun pikkuinen oppi istunmaan, istuivat aina potalla ja potta kulki mukana joka paikassa. Mielestäni raukka pikkuinen ei muuta tehnytkään kahden ensimmäisen vauvavuotensa aikana kun istui potalla. En tiedä onko moisesta ponnistelusta vahinkoa peräsuolelle???

Lapsi oppi päiväkuivaksi myöhemmin kuin minun poikani. Eli tuossa tapauksessa harjoittelusta ei ollut hyötyä. Tietty äiti säästi muutaman vaipan.

Että semmoista!

Kevättä kaikille!

Onko tota kirjaa saatavilla suomenkielellä? Minkä niminen kirja on? Kiinnostais lukea, mutta englannin kieli on vähän hakusessa. Saako kirjastosta kysesistä kirjaa?

Hitsi, kun ensimmäinen vastaus katosi vahingossa bittitaivaaseen...Mutta siis Supernannya saa suomeksi, hinta vaan on törkeä, yli 30e. Ja nyt on ilmestynyt myös uusi Supernannyn kirja suomeksi. Ainakin suomalainen ja akateeminen myy varmasti. Englanninkielisen pehmeäkantisen sai tilaamalla suomalaisen verkkokaupasta n.15e hintaan.

mutta meillä lastenhoitaja vinkkasi, että voisi olla kannustavaa hankkia hienoja " isojen lasten pikkuhousuja" . Ja sehän toimi! Ostin kuvallisia pikkareita ja tyttö ihastui niihin niin, ettei enää halua pissata pikkuhousuun. Kannattaa kokeilla, toimiiko teilläkin.

poikaa laitoin satunnaisesti potalle 10 kk iästä (aamuisin, iltaisin ja syömisen jälkeen), vaippoina käytettiin pelkästään kestovaippoja,

vuoden ikäisestä on ollut yökuiva (tosin harso oli varuiksi 1, 5 vuotiaaksi kun en arvannut että voisi todella olla kuiva noin aikaisin), 1,5 vuotiaana jätettiin myös kokonaan vaipat pois, nyt poika on 2 v 2 kk ja ollut siis alkkareissa viimeiset 8 kk päivät yöt (ja vahinkoja ei juurikaan satu, pyytää itse potalle ja osaa kyllä ilmoittaa kumpi hätä on, pidättääkin pitkään)..

eli mä en ainakaan lähtis ton supernannyn kelkkaan tossa jutussa, taitaa olla joku kertisvaippabisneksen kätyri ;)

tai ainakin mua jo rassais pestä tollasta ison lapsen pyllyä joka puhuu, syö itse ja tekee palapelejä..tuntuisi siis oudolta että osaa ilmaista kaikkia muita tarpeitaan jo ja jutella mut ei osaisi tollasta perusjuttua kun vessassakäynti..

tietenkin lapsissa taitaa olla eroja ton kypsymisen suhteen, mutta ainakin ne kestoilijat ja pottailijat joita tunnen tuntuvat kaikki kypsyneen samoihin aikoihin, ennen 2 vuoden ikää..

mun mielestä aika pimee (ts. amerikkalainen?) toi supernannyn lähtökohta..

t.anni 40+2

Tuskin mitään niistä - esittääpähän vaan ne hyvässä paketissa. Englannissa ja monessa muussa maassa on yleinen maan tapa, että lapsia aletaan opettaa kuivaksi vasta tuossa 2 tai vasta 3 vuoden iässä. Suomessa taas on ollut vallalla tapa laittaa lapset aikaisin potalle, jopa siinä määrin, että asiasta on tullu on jotenkin hyvän (suoritus)vanhemmuuden mitta. Siksi minusta on vain positiivista, että vaihtoehtoisiakin toimintamalleja on tarjolla (ilman syyllistämistä) ja että herkkyyskausista puhutaan. Lapset ovat erilaisia eikä anopin, neuvolantädin tai Jo Frostin mielipiteet ole se ainoa totuus.

Suosittelivat säännöllistä pottailua kotonakin. Päiväkodin hoitaja sanoi, että hänen henkilökohtainen mielipiteensä on se, että lasten olisi hyvä alkaa pottailla säännöllisesti heti, kun oppivat istumaan. Välillä pottailu sujuu meillä hyvin, välillä on huonompia päiviä. Kun poika on esim. kipeä, emme pottaile lainkaan.Menna+poika 1-vuotta

eikä ole ollut kestovaippoja eikä tuntikausien treenejä! Kakin tullessa oli helppo mennä potalle, kun tyttäremme päästi ensimmäiset ähinät. Saman tien hän tottui potalle viemiseen aina kakin tullessa. Pissa tulee säännöllisen epäsäännöllisesti pottaan. Emme istu potalla tosiaan tuntikausia - eihän sellaisessa ole järkeä missään mielessä. Potta myös pidetään kylpyhuoneessa, mutta toki samalla pitää saada tutkia kylpyleluja, kirjoaa, lehteä tms...En näe mieltä siinä (mitä ainakin Briteissä harrastetetaan), että lasta pidetään tietoisesti vaipoissa pitkään. Kulttuuriero tässäkin!

Eli ei vaippaa mutta ei myöskään paljain pepuin. Poika tuntee kun pissa tulee ja ehkä muutaman kerran jälkeen tajuaa mennä potalle ennen kun näin tapahtuu. Meillä tämä toimi.Eli poika nyt 1v 11kk ja alkaa olla päiväkuiva. Vahinkoja tulee silloin kun on vieraita kotona käymässä. Kerhossakin osaa minulle tulla sanomaan että pissa/kakka.Minäkään en oikein usko tuohon että aletaan 2-3v. harjoittelemaan pottailua. Samoin kun joku edeltävä sanoi, minustakin tuntuu hassulle että lapsi joka osaa syödä itse, osaa sanoa mitä tahtoo jne. ei tiedä minne tarpeet tehdään. Minä laitoin poikaamme potalle jo 6kk alkaen koska hän istui jo hyvin silloin. Ollaan käytetty kestoja joten olen säästänyt monen monta vaippapesua toimimalla näin. Kun poika oli 1,5v vaikutti siltä että nyt hän on oppimassa kuivaksi mutta kun muutimme koko pottailu meni takapakkiin oikein kunnolla. Nyt sitten on kiritty ja poika siis liki kuivaksi oppinut. Loppurutistus tehtiin niin että minä otin vaipan pois ja laitoin pelkät kalsarit ja housut tai sitten harjoitteluhousut pojalle jalkaan. Hän huomasi paljon paremmin koska se pissa tulee (vaikka kangasvaipastakin varmasti huomasi) muutaman kerran pissa tuli yllättäen ja hän vaan seisoi ja katsoi että mitä tapahtuu. Mutta sitetn tajusi ilmoittaa koska tahtoo potalle. Kysymällä kokoajan että tarviitko potalle, se ei ainakaan meillä sujunut.

Korostaisin nimittäin sitä kuuluisaa eroa lasten välillä. Jotkut oppii helposti kuiviksi ja jotkut ei- usein riippumatta siitä kuinka varhain/myöhään harjoittelu on aloitettu. Emme mekään halua kantaa vaippoja isolle lapsellemme mutta meillä ei toistaiseksi olla vielä päästy kokonaan vaipoista vaikka lapsi on jo yli 3v.Harjoittelun puutteestakaan ei ole kysymys, ensimmäiset pottaharjoitukset aloitettiin jo vauva-aikana eli ennen kuin lapsi täytti 1v. Silloin kakka tuli pääsääntöisesti pottaan (oli niin helppo huomata milloin kakka tulee) ja monesti pisutkin. Lasta ei istutettu potalla tuntikausia vaan säännöllisesti JOKA PÄIVÄ ruokailun jälkeen, päiväunilta herättyä jne. Mutta niin vain on yhä edelleen sama ongelma, että lapsi ei tunnista vessahätää. Saa tulla housuun niin kakat kuin pissatkin, lapsi ei yksinkertaisesti tunnista hätää. Hän tulee toki sanomaan, kun vahinko on jo tapahtunut. Neuvolassa tähän suhtaudutaan kevyesti, palataan kuulemma asiaan seuraavassa neuvolatarkastuksessa (4v!!). Lapsi ei pyydä vaippaa, joten kysymys ei ole siitäkään, että hän haluaisi tehdä tarpeensa vain vaippaan. Käytännön syistä lapsella on vaippa unien ja ulkoilujen aikana; sisällä hän on ilman vaippaa ja kesällä olisi tarkoitus jättää " ulkoiluvaippa" myöskin pois käytöstä. Olemme sinnikkäästi käyttäneet lasta potalla säännöllisesti ja nyt on pikku hiljaa alkanut syntyä tulosta: vahinkoja tapahtuu päivisin enää vain harvoin. Näin jälkikäteen ajatellen olen sitä mieltä, että aloitimme pottaharjoittelut aivan liian varhain. Onneksi lapselle ei ole tullut mitään pottakammoa... Ja mainittakoon, että lapsemme kielellinen kehitys on ikäisiään hiukan jäljessä kaksikielisyyden takia; neuvolan mukaan nämä kaksi kulkevat käsikädessä (lapsi joka oppii hitaasti puhumaan, oppii myös hitaasti kuivaksi ja päinvastoin). Ainakin kaikissa lähipiirimme perheissä asia näyttää näin olevan.Eli te, joiden lapset ovat oppineet kuiviksi niin älkää ottako siitä kunniaa vain itsellenne; olkaa iloisia että lapsenne on tämän taidon oppinut!t. äiti, joka saa jatkuvasti kokea olevansa huono äiti, kun ei osaa lastaan opettaa kuivaksi ja jolla on toinen lapsi, joka on jo päiväkuiva vaikka ikää on alle 1,5v...

Eli n. 1 vuoden iässä otettiin potta kuvioihin niin, että käytiin lähinnä vain iltapisulla. Ja potta siis oli olemassa, joskus poika meni sinne ihan vaan istumaan housut jalassa ja otti kirjan mukaan. Esineestä siis tuli tuttu ja oppi tietämään mitä sen kanssa tehdään.Varsinaisia treenejä ei ollut. Vähän yli 2-vuotiaana alkoi sitten vaipat jalassa ilmoittaa, että pissi/kakka tulee ja halusi mennä potalle. Tästä rohkaistuneena aloimme kotioloissa kokeilla pikkuhousuja (hoidossa oli vielä vaipoissa) ja kunnon vahinkoja ei tullut kuin pari kertaa. Pikku lirauksia, siis että ei ihan ehtinyt potalle tapahtui myös jonkin verran. Mutta oikeastaan ihan parissa viikossa sitten oppi kuivaksi. Ja sitten kun osasi homman kotona niin sitten myös hoidossa siirryttiin pikkareihin. Ja kertaakaan ei siellä tullut vahinkoja.Yövaippa meillä on edelleen, poika täyttää viikon päästä 3 v. Ilmeisesti ei enää öisin pissaa, luulen että tekee pissan aamulla heti herättyään, joten varmaan voisi olla kypsä yövaipankin poisjättöön. Joten eiköhän sekin tässä lähiaikoina hoidu.Meidän kokemus siis oli se, että varhainen pottaan tutustuminen oli ihan ok. En tiedä olisiko oppinut kuivaksi yhtä helposti muutenkin, mutta ainakin potta oli tuttu väline.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat