Seuraa 

Hei!

Meillä on taapero joka on kovasti innostunut kirjaimista. Kysyy sanomalehdestä "mikä toi on?" ja sellaista. Itse olen käynyt alaluokat 80-luvun alussa, ja silloin lukemaan opettelussa R oli "är", A oli "aa" jne. Nyt kuulemma opetetaan eka luokalla niin että R on "r" ja A on "a" jne? Kuka kertoisi miten aakkoset menee tällä uudella tavalla?

Ei tietysti ole väliä miten taaperolle opettaa, mutta uusi tapa vaan kuulostaa paljon helpommalta kuin vanha tapa. Sanoja on varmaan helpompi hahmottaa, kun kirjain kuulostaa enemmän siltä miltä se kuulostaa sanassakin. Voisiko joku auttaa?

Kommentit (3)

on tuoreita kokemuksia, kun on 2 koululaista (nyt menossa 2. ja 3. luokalle) talossa.Eli kirjaimet opetellaan nykyään *äänteinä* eli lyhyinä kuten ne sanoissakin kuuluu. Esim "s" on pelkkää sihinää. Äänteissä ei kuule ylimääräisiä kirjaimia, jotka saattaisivat haitata sanojen kirjoittamista myöhemmin. Se kieltämättä kuulostaa vähän töksähtelevältä, mutta loogisemmalta kuin se meidän vanha är-oo-tee-tee-aa. Tällä uudella tyylillä olis varmaan ennen oppinut nopeammin lukemaan.Lukemista opetellaan meidän koulussa liu'uttaen eli yhtä kirjainta kunnes hahmottaa seuraavan. Aika kätevä tapa, kun pääsi perille miten koulussa tekevät. Oli helppo kotonakin lukuläksyjä lukea/seurata.

juuri noin niinkuin pari kirjainta jo mainitsitkin eli lyhyesti kutakuinkin töksähtäen.

"A", "b", "c", "d" jne.

Tulevat suusta ulos niin ettei korvat kuule mitään muuta kuin kyseessä olevan kirjaimen-ja yhtenä kappaleena ja tosiaan niin ettei siihen jää mahdollisuutta minkään toisen kirjaimen kuulemiseen esim "b" on pelkkä pehmeä b hymähdys eikä "bee" jossa kuuluisi myöskin e-kirjain.

Se on aika tönkön kuuloista, mielestäni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole ollenkaan väärin kertoa lapselle kirjainten nimiä. Oma taaperoni 2,5 v. on myös kovasti innostunut kirjaimista (omien sanojensa mukaan menee kohta kouluun, yeah right) ja tankkaa niitä tyyliin "äs niin kuin Sanna, sanotaan ssss".Koulussa lukemaan opetellaan äänteiden avulla.KL.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat