Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kertokaahan kokemuksia siitä millainen paikka Pietarsaari on? Pärjääkö siellä suomen kielellä? Olemme muuttamassa sinne miehen työn perässä ja pikkasen jännittää kuinka täysin suomenkielinen perhe siellä pärjää.

Kommentit (5)

ihmiset juntteja ja puhuvat ruotsia. sellaista maanviljeljiä-lippalakkiporukkaa, jotka ajelevat traktorilla kaupunkiin. useimmilla on kumisaappaat. pietarsaari on varsin tylsä paikka asua. ilmasto karu, ihmiset typeriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen itse kotoisin Pietarsaaresta, asunut siellä 16 ensimmäistä vuotta elämästäni ja vanhempani asuvat siellä edelleen.Pietarsaari on kaunis kaupunki, varsinkin kesäisin. Meri on lähellä, olitpa missä päin kaupunkia tahansa. Skata on kaunis vanha puutaloalue (samantapainen kuin vanha Porvoo). Ihan keskustassa on kauniita puistoja ja rauhallinen kävelykatu.Välimatkat on lyhyitä, niin että pyörällä/kävellenkin pääsee mukavasti keskustaan. Noinkin pieneksi kaupungiksi Pietarsaaressa on hyvin kauppoja ja kivoja ravintoloita (esim. ERITTÄIN tasokas vietnamilainen ravintola).N. 60% asukkaista on äidinkieleltään ruotsinkielisiä, mutta suomenkielellä pärjää todella hyvin. Pietarsaaressa on " tapana" , että porukassa, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä, jokainen puhuu äidinkieltään. Tuolloin kenenkään ei tarvi puhua " vierasta" kieltä ja kaikki kuitenkin ymmärtävät toisiaan. Jokainen ruotsinkielinenkin osaa kuitenkin sen verran hyvin suomea, että jos huomaavat ettet ymmärrä ruotsia, vastaavat myös suomeksi. Kaikki palvelut (kaupat, virastot jne) toimivat kyllä asiakkaan äidinkielillä ihan automaattisesti.Meno on muutenkin rauhallista, ihmiset ystävällisiä ja ihan oikeasti kaupunkilaisia. Ei siellä kukaan ajele traktorilla pitkin katuja ja ne juntit lippalakkipäät onkin sitten kotoisin naapurikunnista (Larsmo, Uusikaarlepyy, Pedersöre yms) ja näkyvät katukuvassa kun käyvät Pietarsaaressa kaupoissa.Pietarsaaressa on myös kivoja vanhoja perinteitä (kuten Venetsialaiset eli huvilakauden päättäjäiset elokuussa). Tuolloin ammutaan raketteja ihan kuten uuden vuoden aattona ja jokaisen omakotitalon ja huvilan pihat on koristeltu lyhdyin ja värivaloin. Jouluisin ikkunassa näkyy silkkipaperiset " usko,toivo,rakkaus" -valot, jotka ovat kaupungin tunnus.

Pietarsaaressa lapset eivät käy Pääsiäisen aikaan virpomassa vaan pääsiäislauantaina lapset kiertävät " trulleina" eli noidiksi pukeutuneina käyvät laulamassa naapureiden ovella ja saavat palkaksi karkkia tms.Plussana pakko mainita sekin, että asunnot ovat alueella edullisia. Helsingistä saa rupusen kaksion huonolta alueelta sillä hinnalla millä Pietarsaaresta saa hyväkuntoisen, kivan kokoisen omakotitalon omalla tontilla.Itsekin muuttaisin takaisin Pietarsaareen jos olisi mahdollista saada töitä sieltä sekä itselleni (kätilö) että miehelleni (rakennusmies). Kaupungissa on paljon harrastusmahdollisuuksia ja noin pieneksi kaupungiksi vilkas kulttuurielämä. Pietarsaari on todella hyvä ja turvallinen paikka kasvattaa lapsia.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat