Vierailija

Meillä on lauantaina papan hautajaiset. Esikoinen tietää, että pappa on kuollut ja mennyt enkeliksi taivaaseen. Se on lapsesta tavallaan iloinen asia, on toki sanonut usein, että kurjaa kun pappa kuoli ja että hän haluaisi mennä papalle, mutta asia ei kuitenkaan ole ahdistanut häntä. Mitä kerron hautajaisista, ettei hän siellä sitten pelästyisi..?

Sivut

Kommentit (43)

Niin, että kannattaa vaan kerätä itsensä ja hymyillä kun menee hautajaisiin ja vastata asiallisesti lapsen kysymyksiin. Ei lasta muiden itkut liikauta vain omien vanhempien. Pieni lapsi ei oikeasti tajua mitään ikuisuudesta ja kuolemasta ja muusta hautajaisretoriikasta yhtään mitään.

Kyllä lapselle tulee ne kaikki tunteet eteen ja tutuiksi ilmankin sitä, että hän joutuu jopa aikuiselle aika ahdistavaan tilanteeseen ja tunnelmaan ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Kyllä minä pitäisin aika vastuuttomana tuota sinun tapaasi hoitaa asia..ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pappi siunaa isomummon ja kirkossa lauletaan. Arkku viedään sitten hautausmaalle syvään kuoppaan, josta enkelit sitten löytävät isomummon ja vievät mukanaan taivaaseen. Haudalle laitetaan kukkia, jotta enkelit tietävät tulla häntä hakemaan.

Isomummolla on siellä taivaassa hyvä olla, eikä hän tule enää takaisin. Ihmiset itkevät, koska eivät enää näe isomummoa, mutta isomummo näkee meidät.

Sanottiin myös, että kirkossa täytyy olla kiltisti eikä siellä saa huutaa eikä pomppia. Jutella saa, mutta kuiskaamalla ja omia eväitä saa syödä ja pikkuautoilla leikkiä kiltisti omalla paikalla.

Näin ainakin meillä on ollut. Kuolemisasioita ja hautaamista vatvottiin sitten jonkin aikaa mutta lapsi ymmärsi kyllä asian ajan kanssa, kun tarpeeksi selvästi asiaa sen kummemmin kaunistelematta jaksettiin selittää.

12: Miten lapsesi voi kysyä, jos herää kysymyksiä, kun kerran ainoa asia, jonka sanoit, oli että on oltava hiljaa? Minä haluan selittää etukäteen, niin että lapsella on turvallinen olo ja ettei hänen tarvitse kysellä hautaustoimituksen aikana..ap

Onneksi kotona ei pakotettu suremaan kun ei surettanut, vaikka äiti itkikin kovasti isoäitiään joka oli hänet kasvattunut, kun äitini heitettiin ulos kotoaan yhdenksänvuotiaana.

2/5 Meilläkin papalla oli pitkä, hyvä elämä ja varmasti jää kaikkien mieleen positiiviset muistot, mutta epäilen, että silti hautajaisissa itketään..onhan siellä 5 lasta, jotka menettivät isänsä ja 6 lastenlasta, jotka menettivät pappansa, mummu, joka menetti elämäntoverinsa ja 4 sisarusta, jotka menettivät veljensä. Uskon, että muistotilaisuudessa kyllä jo nauretaankin, mutta kappelissa nähdään kyllä kyyneleitä..ap

sielunkellot ja kappeliin siirtäminen. Silloinkin lasten kanssa katsottiin kuollutta omaista eli arkku avattiin silloinkin. Koskettaakin sai jos halusivat. Arkkuun laitettiin lasten piirustuksia omaiselle. Ei ne lapset hirveästi kyselleet. Vastattiin asiallisesti silloin kun kysyivät. Kerrottiin vaan etukäteen että hautajaiset ovat esim. parin päivän päästä. Yhdessä katsottiin etukäteen sinne vaatteet ja kokeiltiin ne. Jotenkin lapet ovat sen ottaneet ihan luonnollisena asiana. Nelivuotias silloin tällöin kertoo pikkusiskolleen (1v) että esim. Pappa on taivaassa. Esikoinen on eskarissa ja siellä oli jotakin eskariopen kanssa jutellut.

Kerron yksinkertaisesti mutta kuitenkin aika tarkasti mitä hautajaisissa tapahtuu, mitä kukin tekee, miltä ihmiset näyttävät (juuri tuo tummiin pukeutuminen kun voisi säikäyttää) ja että monet ihmiset itkevät.

Selitin kukkien viemisen ja virret tms.

Myös tietenkin etukäteen sen, että arkku tosiaan lasketaan hautaan.Ei meidänkään tyttö olisi suostunut vain seuraamaan tapahtumia, siksi kerroin etukäteen. Kyllä mielestäni lapsen on parempi kuulla etukäteen mitä tapahtuu, muuten hautajaiset varmasti hämmentävät pientä kovasti.

Ei ne lapset niin tyhmiä ole kuin useat tuntuvat uskovan...Niin ja hienosti meni.

Kyllä lapsen elämään kuuluu kaikki tunteet (pelko, viha, pettymykset jne) ja tilanteet on käsiteltävä yksi kerrallaan. Et voi nyt etukäteen mitenkään tietää miltä lapsestasi siellä tuntuu tai miten hän käyttäytyy. Tai mitä kysymyksiä tilaisuus hänessä herättää. Tyhmää yrittää etukäteen hallita tilanne kun et itsekään tiedä miten se sitten tulee menemään.

Silloin itketti kun isoisän annettin kuivua kohti kuolemaa kaksi viikkoa. Hänellä oli hieno elämä ja sellainen persoona joka jäi kaikille mieleen positiivisena.

t.2

ettei sitten siellä kysele tyhmiä, kuten tuttavani lapsi, hei kato tuolla on aarrearkku ja sitten höpötti puolituntia aarrearkusta. Arkku kannettiin kirkosta ulos ja vietiin sellaisilla kärryillä melko pitkän matkaa. Äiti koska me hankitaan meille tollaiset kärryt.

Melkein saman ikäiselle pojalleni kerroimme hänen isoäitinsä, minun äitini, siunaustilaisuudesta etukäteen että isoäiti on siellä arkussa ja siellä lauletaan virsiä ja pappi puhuu ja että ihmiset jättävät arkulle kukkatervehdyksiä. Sanoimme myös, että monet varmasti itkevät kun heillä on ikävä isoäitiä.Meidän poika on ainakin sellainen " tapaus" että hänelle kun on asioista puhunut etukäteen, että mitä tulee tapahtumaan kun mennään jonnekin paikkaan, on asiat sujuneet yleensä erittäin mutkattomasti. Esimerkkejä voisin mainita montakin! Siunaustilaisuuskin sujui pojan osalta hyvin. Istui hiljaa paikallaan koko tilaisuuden ajan.Osanottoni pappanne poismenon johdosta.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat