Vierailija

.

Sivut

Kommentit (47)

Juu, 30 vuoden laina-aikaan mahtuu taatusti monta asuntojen hintojen nousua ja laskua ja samoin monta korkojen nousua ja laskua. Kysymys sitten kuuluukin, että milloin kukainenkin hyppää kyytiin mukaan. Kannattaako hypätä nyt mukaan, jolloin asunto maksaa sanotaan vaikka 200t ja maksaa sitä pois sitten seuraavat 30 vuotta ja 6% korolla sille tulee kustannukseksi 1173. Korkojen osuus on 222t.Mikäli nyt vuokralla asuva odottaa vaikka sen, että hinnoista lähtee 25%, niin hälle lainaa tulee siis 150t. Mikäli hän ottaa kans 30 v lainan, niin hälle tulee maksettavaksi korkoja vain 166 t eli siitä tulee eroa 56000. Lisäksi jälkimmäisen kuukausierä on 880 eli joka kuu jälkimmäiseltä jää säästöön/muihin sijoituksiin 293 euroa. Kun se kerrotaan 30 vuodella, niin sieltä eroa tulee 105 t. Nämä yhteensä 160 t ero on minulle ainakin iso summa rahaa. Sen kun jakaa kuukausitasolle, niin tuo 450 ei ole minulle sekään mikään pieni summa.Ja mielestäni näillä kahdella esimerkkiperheellä voi olla ihan samat tärkeydet elämässä, toisella vaan se halu voi odottaa 2-3 vuotta eli ei tarvitse saada kaikki tänne ja heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Espoo on ainakin ihan varmasti kääntynyt tappiolle. Kirkkonummelle muutto on hiipunut ja Knummi on juuri menettänyt työnantajia ja lisää menetyksiä näköpiirissä. Minä uskon myös siihen, että nuorten isolla velalla ja kalliilla hinnalla rakentamien tusinatalojen hinnat laskevat kyllä pääkaupunkiseudulla erityisesti. Myös uudet rivari- ja kerrostaloalueet laitamilla vastaavasti. Kohtuuhintaiset ja hyvällä sijainnilla olevat pikkuasunnot eivät varmaan laske niin paljoa. Arvokohteiden kysyntä hiipuu ja siis hinnat myös laskevat.

Hehän eivät kuluta suunnilleen mitään verrattuna mahdollisuuksiinsa vaan pikemminkin ovat kitupiikkejä keskinmäärin. Säästäviä ja tarkkoja pula-ajan lapsia. Heidän lapsensa tulevat perimään mittavia summia vanhemmilaan jo ennakkoperintöinä pikkuhiljaa ja 20-25 vuoden sisällä sitten loputkin. Ja tämä tukee taas asuntojen hintojen korkeaa tasoa, koska yhä useamman ei tarvitse maksaa sitä asuntoa pelkästään työllään vaan rahaa tulee myös sivusta.Kaikki tuntemani kuusikymppiset ovat hyvissä varoissa... eivätkä pahemmin käytä rahaa mihinkään muuhun kuin lastensa auttamiseen.

Enkä niidenkään kohdalla usko mihinkään romahdukseen, ehkä lähinnä pieneen pyyntihintojen kohtuullistumiseen.Harvinaisemmista, erikoisemmista vanhoista asunnoista joutunee edelleen maksamaan sikakorkeita hintoja... mikä on sikäli harmi, että juuri sellaisessa haluaisin itse asua.

Suurten ikäluokkien vaikutukset asuntomarkkinoilla on tosiaan hyvin mielenkiintoiset. Suurin osa suurista ikäluokista asuu edelleen 4h+ asunnoissa ja sieltä on siis tulossa vapautumaan suuri määrä isoja asuntoja jossain vaiheessa. Tällä hetkellä suuret ikäluokat ovat n. 60+v ja uskoisin, että monet asuvat vielä kymmenisen vuotta ainakin niissä suurissa asunnoissaan. Sitten kun toinen puoliskoista kuolee saattaa olla aika, että tekee mieli muuttaa pienempään. Näin ollen jos yhtään arvaan, niin seuraavassa nousukaudessa on paljon 4h+k ja suurempia asuntoja myynnissä. Sitten taas tarvetta tulnee ihan palvelujen välittömässä läheisyydessä oleville yksiölle ja kaksioille. Itse meinasin juuri semmoiseen laman pohjalta sijoittaa.Ja juuri sellaisista putkiremonttitaloyhtiöistä toki varmasti aikaisemminkin saattaa vapautua asuntoja myyntiin.Mielenkiintoista on muutenkin nähdä, että miten suuret ikäluokat elelevät. Hehän ovat olleet hyviä kuluttajia ja on jatkossa mielenkiintoista nähdä, että jatkuuko kulutus. Nykyiset kasikymppiset eivät juuri uusilla autoilla ajele tai pröystäile, suuret ikäluokat taas kuluttaa ihan toista luokkaa.Mielenkiintoista on myös se, että suurista ikäluokista puolet ovat jo tukeneet lapsiaan taloudellisesti. Itse en ole moisia tukia saanut enkä ole oikein kavereidenkaan kuullut saavan, mutta ehkäpä ihmiset eivät semmoisesta kerrokaan. Ehkä niiden ihmisten 200t lainojen takana on se, että ihmiset tietävät, että saavat tukea vanhemmiltaan aina aika ajoin?

Ulkomailta on todellakin muuttovoittoa, mutta kotimaisella tasolla on muuttotappioa. Arvata saattaa, että ostavatko maahanmuuttajat asuntoja maahan muuttaessaan..."Helsinkiin muutti viime vuoden aikana edellisvuotta enemmän eli 35 830 ihmistä, joista 6 630 tuli ulkomailta. Poismuuttajien määrä oli 33 054. Lähtijöistä Suomen ulkopuolelle suuntasi 3 195. Muuttoliike lisäsi siten helsinkiläisten määrää kaikkiaan 2 776:lla. Kasvu saatiin ulkomailta, sillä vaikka kotimainen muuttotappio kasvoi ja oli 659 henkeä, ulkomainen muuttovoitto kohosi 3 500 henkeen."

eli pystytkö asumaan nykyisessäsi ja vastaavasti asuisitko omassa sitten halvemmalla (lainanhoito+vastike). Minä joka tapauksessa katselisin nyt hetken, asuntojen hintatilastot valmistuvat seuraavan kerran lokakuussa, silloin nähdään mitä on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana, vielä sitä ei tiedetä.

Väestön ikääntyessä ja sinkkutalouksien lisääntyessä ja lapsiluvun laskiessa uskon myös, että juuri nuo pakettitaloparatiisit ovat niitä, missä hinnoissa käy pian korjausliike. Varmaan joku 10-20%.

Lainaus:

Odotella hintojen laskua vai jatkaa vuokran maksamista 1000€/kk.
kai tajuat, että tuolla lyhentää jo omaa, kunhan ette mitään 300 000 lukaalia osta.

kohteissa mitä paljon tarjolla ja missä ollut paljon ylivelkaantumista ja tulee siis pakkomyyntiä. eli ne uudet perusrivarit ja omakotitalot näillä uusilla alueilla ja ympäristökunnissa.

Minusta ei saa rasistista tekemälläkään. Väitän että tunnen maahanmuuttajia tavallista kantaväestöä paljon enemmän ja minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa maahanmuuttajista enkä ole mitään tuommoista sanonut, mitä sitä väitit. Siitä huolimatta en usko, että maahanmuuttajat ovat ensimmäisenä ostamassa asuntoa. Pakolaiset tuskin ovat, se on totta, mutta myöskään muut maahan muuttavat ulkomaalaiset eivät välttämättä ole ostamassa omaa vaan asuvat ihan mielellään vuokralla. Lisäksi monilla ulkomaailaisilla se asunnon ostaminen voi olla sellaista, että noista lukumääristä ei voi päätellä että kuinka monta asuntoa oltaisiin ostamassa - esim. itse tiedän monta maahanmuuttajaperhettä, jotka asuvat omistusasunnossa, mutta sitten siinä omistusasunnossa asuu todella paljon ihmisiä, usein kolmesta eri sukupolvesta. Ei niitä asuntoja mene sitten niin kovin paljon maahanmuuttajille kaupaksi, jos perheeseen ostetaan vanhemmille ja neljälle lapselle sekä isovanhemmille yksi 4h+k.

Minä en taas ymmärrä, että miten tuo yleinen inflaatio vaikuttaisi asuntojen hintoihin. Jos perheellä jää kuussa käteen sanotaan vaikka 3000 euroa ja siitä asumiseen saa mennä 1000. Sitten ajatellaan, että korot ovat nousseet nyt 3% yksikköä, niin mielestäni jo se yksistään aiheuttaa sen, että entinen 200t laina ei enää innosta vaan sitten 1000 eurolla ei voi ottaa enää kuin 150t lainaa (800 kuukausierä ja se 200 e menee aina siihen yhtiövastikkeeseen tms.). Mikäli ruuan hinta jatkaa nousuaan, niin asumiseen on käyttää yhä vähemmän rahaa, samoin jos bensan hinta jatkaa nousuaan, niin samoin asumiseen jää yhä vähemmän rahaa ja sama juttu päivähoitomaksut, energia, sähkö yms.. Uskallan väittää, että tavallisen ihmisen palkankorotukset eivät tahdo kattaa edes noita välttämättömien hintojen nousua (ei se auta, jos saa 5% palkankorotuksen, jos kaiken muun hinta nousee samalla 5%, kun siitä palkankorotuksesta menee vielä verotkin).Uskallan siis väittää, että inflaatio voi olla eri tuotteissa erilainen, miksei siis asunnot voisi halventua, jos ruoka ja bensa nousee?Ja mitä tuohon että halvat alueet vaan halpenisi, niin en siihenkään usko. Ihan yhtä lailla ne halpenee ja itseasiassa usein tosi kalliista se hintojen tippuminen yleensä alkaa. Sen sijaan uskon, että niiden alueiden, joissa perheellä tarvitaan välttämättä kaksi autoa, niin niiden hinnat saattaa laskea, kun ihmiset huomaa, että mitä autot ja bensa maksaa...

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat