Yksin viihtyvä 4-vuotias poika

Vierailija

Kuinka paljon kotihoidossa oleva 4-vuotias tarvitsee ikätoverien seuraa ja ohjattua ryhmätoimintaa? Käymme puistoissa ja kyläilemme ystävien luona, mutta suuremmassa ryhmässä oleminen jää melko vähäiseksi. Lapseni on myös hyvin arka ryhmässä ja jää mielummin taustalle leikkimään yksin. Mikä olisi oikea tapa toimia lapsen kanssa, viedä enemmän esim. kerhoihin? Hän on aikaisemmin olut päiväkodissa ja nyt haluaisi vaan olla äidin kanssa ja mieluiten kotona.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei täällä palstalla taida Jari Sinkkonen paljon vastailla, mutta kerronpa meidän kokemuksia.

Minulla on nyt 18 ja 13 vuotiaat pojat. Tämä vanhempi oli myös jo pienestä pitäen sellainen yksin leikkijä ja myöhemmin hänellä diagnosoitiin asperger syndrooma. Hän viihtyi lähinnä aikuisten seurassa ja sai näin ollen olla rauhassa eikä tarvinnut taistella paikastaan muiden saman ikäisten kanssa. Mikäs siinnä, kyllähän se toimi hienosti siihen saaka kunnes mentiin kouluun, siellä on jokseenkin pakko tulla toimeen samanikäisten kanssa, mutta hänpä ei sitten tullutkaan. Siittä alkoi murheet ja ongelmat ja valitetttavasti täytyy sanoa, että kivinen on ollut polku, todella kivinen niin lapselle kuin vanhemmillekkin. Hän tuli luonnollisesti koulukiusatuksi ja itki sitä iltaisin kotona, mikään ei auttanut vaikka kuinka puheltiin koulussa opettajien kanssa ja kuraattorin ja poika kävi psykologilakin, jos kerran on erilainen niin on erilainen ja se näkyy ikätovereiden silmissä samalta kun otsassa lukisi "kiusaa minua". No, tällä tavalla sitä mentiin peruskoulu läpi, tuskan kautta ihan yhdeksänteen saakka ei auttanut Sinkkosen eikä muidenkaan psykologien/psykiatrien maallinen apu, se on aivan turhaa jos kerran lapsi/nuori on erilainen niin se sitten on erilainen vaikka päällään seisoisi. Nyt hän on lukiossa ja siellä on helpompaa, koska nuoret ovat jo kasvaneet aikuisemmiksi ja hyväksyvät myös omituiset kanssa eläjänsä ja jotkut jopa ihastelevat toisen erilaisuutta, nyt olemme hänen kanssaan voitonpuolella, on hankkinut itselleen viikonloppu hommia ja muutti 18 täytettyään omilleen (tosin tuemme häntä siinnä), mutta mistäpä sitä tietää mitä sinne sydäömmen koloon on lapsuudesta ja kiusaamisesta jäänyt kytemään, sitä ei kukaan näe eikä tiedä. Toivon todella, että saisit pikkuisesi edes hiukan kiinnostumaan ikätovereistaan, koska se matka aikuisuuteen olisi helpompi. MInä jatkan nyt tätä kivisen reen repimistä 13 vuotiaan kanssa, joka ei myöskään tahdo oikein normaaleilla keinoilla pärjätä.

Vierailija

Ymmärrän hyvin edellisen vastaajan huolen ja varoitukset. Ettet kuitenkaan liikaa huolestuisi pojan käytöksestä, mahdollisesti turhaan, niin vastaanpa oman näkökulmani puolesta. Oma poikani täyttää maaliskuussa 4 -v. Hän on aina ollut ryhmässä rauhallinen ja tykkää keskittyä omiin leikkeihinsä. Leikit ovatkin usein keskittymistä vaativia rakentelu- tms. leikkejä, joissa porukasta olisi varmasti haittaa. Isänsä tykkää myöskin keskittyä hommiinsa ja tehdä ne tarkasti. Poikani tykkää käydä kylässä, varsinkin jos siellä on muita lapsia, mutta kylässäkin poika lopulta tykkää leikkiä itsekseen, hänelle uusilla leluilla. Hän ei ole ikinä "suuna päänä" menossa porukan mukaan, jos mennään esim. puistoon, vaan on mieluummin minun kanssa (Poikani on 4 pvää vko ryhmäperhepvähoidossa) puistossakin. Kotona poika on reipas ja temperamenttia löytyy, mutta muiden seurassa hän on rauhallinen, eikä koskaan kiukuttele. Olen ajatellut, että hän on vain temperamentiltaan erilainen. Meillä on mukavaa yhdessä, enkä ole ajatellut, että siitä olisi haittaa, että viihtyy äidin kanssa puistossa yms. Minullekin ne yhteiset hetket ovat tärkeitä.Kirjoittamastasi viestistä ei tietysti vielä käynyt ilmi, miten aiheellinen huolestumisesi on, mutta voisiko olla mahdollista, että poika on vain rauhallinen luonne, jolle omat rauhalliset, keskittymistä vaativat leikit ovat tärkeitä? Millaista elämä päiväkodissa oli? Varmaan hyvä pitää kiinni siitä, että kontaktit muihin lapsiin ovat toistuvat, ettei lapsi vieraannu täysin ikäisestään seurasta, mutta viimeistään esikoulussa poika tod näk reipastuu ja alkaa ymmärtää kavereiden hohdon.Toivottavasti kaikki sujuu ok.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat