Seuraa 


Meillä on tilanne ollut ihan mahdoton muutaman viikon ajan.Aikaisemmin vauva nukkui ainakin yhdet pitkät unet ja lisäksi lyhyitä päivän aikana, nyt on pari viikkoa ollut niin että hyvä jos saan hänet nukkumaan yhteensä 2h koko päivänä.Hän kyllä nukahtaa, tosin itkuun mutta herää aina 20min-0,5h päästä eikä meinaa enää millään nukahtaa. Lisäksi ongelmana on että hän nukkuu ainoastaan ulkona, sisälle en saa myöskään nukahtamaan päiväsaikaan. Yöt hän nukkuu hyvin, korkeintaa kahdella syötöllä mennään ja on nukkunut joskus 8 tuntiakin putkeen..Nyt alkaa vaan itsellä voimat loppua kun hän on koko ajan väsynyt, haukottelee ja kiukuttelee, sitten puen taas ulos ja 20 min niin hän taas herää ja uusi show alkaa..yritän nukuttaa, välillä puolikin tuntia, ei onnistu,otan ylös ja jo 5 minuutin päästä haukottelee ja alkaa pikkuhiljaa kitistä väsymystä..taas syötän ja taas ulos..Itselleni tuli mieleen että voisikohan olla sittenkin nälkää...alusta saakka olen antanut tissin lisäksi korviketta mutta nyt on maitoa alkanut tulla ja en ole antanut muutamaan viikkoon ollenkaan kun vauva on vaikuttanut tyytyväiseltä ja päästänyt tissistä irti n 15min syötyään..voisikohan sittenkin herätä nälkäänsä jo 20min päästä syömisestä..eikö rintamaito pidä nälkää yhtä hyvin kun korvike.....?

Tämä vaan tuli mieleeni...sääliksi käy pikkuista kun selvästi väsyttää mutta ei saa nukuttua kunnolla. Yöllä kyllä nukkuu vaikka silloinkin mennään rintamaidolla joten en tajua...onko kellään kokemusta samasta? välillä päivät ovat todella pitkiä kun seison koko ajan parvekkeella, ulkona kävelyllä vauva herää myös samalla lailla...

Kommentit (11)

Meidän pian kolmikuinen poikamme ei viihdy myöskään hereillä ollessaan vaunuissa, vaan alkaa huutaa jos herää uniltaan kesken vaunukävelyn. Pidänkin mukanani kantoliinaa, ja kannan poikaa lopun aikaa. Yleensä nukahtaa liinaan uudestaan.Liinassa nukuttamista voi kokeilla sisälläkin. Vauva on " sylissäsi" mutta kätesi ovat vapaana muihin puuhiin, ja varsinkin jos rauhallisen rytmikkäästi liikuskelet niin saattaapa lapsi helpostikin tuudittua uneen!

Sanoit, että pitää aina tulla kotiin kun itkee vaunuissa... me ollaan varmaan jotain hirviövanhempia, mutta ollaan kyllä lykitty kiljuvaa lastenvaunuakin ihan surutta lenkillä. Yleensä meilläkin näet aivan simahtamispisteessä oleva poika (2,5kk) alkaa hirveän haloon kun vaunuihin laitetaan ja voi hyvinkin karjua (siis todellakin karjua!) 20min vaunuissa ennen kuin antaa unelle periksi ja sitten nukkuu.Ei se aina karju, mutta silloin tällöin iskee joku " minä en nuku päiväunia" ja sitten on kiva kuskata niitä kiljuvia rattaita pitkin katua. Kyllä se on aina nukahtanut vaunuihin -ennemmin tai myöhemmin.Mutta se on sitten toinen asia, että paljonko nukkuu. Välillä meilläkin on päiväunet jotain puolen tunnin torkahduksia ja välillä nukkuu oikein syvät 3h päikkärit. Ja ne päivät kun ei päikkäreitä nuku on kyllä aika rasittavia -illalla varsinkin kun väsymys alkaa käydä ylivoimaiseksi.En ole kuitenkaan " väkisin nukuttanut" eli esim. hyssytellyt tuntitolkulla iloista ja virkeää vauvaa uneen, koska mun mielestä pitäis nukkua. yritän muistaa Kättärillä kotiinlähtiessä saamani neuvon: " jossain vaiheessa se väsymys vie voiton ja pikkuisen on pakko nukkua"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä oli ihan sama tilanne tuossa iässä ja vähän on vieläkin. Meidän vauva on nyt 5 kk ja hieman ollaan saatu nukkumisia parannettua, mutta edelleen hänen on todella vaikeaa nukahtaa. Hänkin on nukkunut yönsä miltei alusta asti tosi hyvin. Nukahtaa illalla tissille ja yö menee yhdellä tai kahdella syötöllä. On nukkunut useammankin kerran 7 tai 8 tuntia putkeen yöllä. Mutta päivällä ei nuku millään. Sisällä on aivan turha edes yrittää yli puolen tunnin unia. Olen yrittänyt rakentaa rytmiä jotenkin, mutta on kauhean vaikeaa yrittää arvata, koska se uni oikeasti tulisi ettei yritä liian aikaisin eikä toisaalta liian myöhäänkään. Useamman kerran olen palannut vaunulenkiltä melko nopeasti vauva kainalossa, kun huuto on yltynyt niin kovaksi, ettei henkeä ole meinannut enää saada. Ja kuitenkin toinen on selvästi väsynyt, oikeastaan jo yliväsynyt.Meillä pieni helpotus tuli sattumalta. Yhtenä aamupäivänä olin itse tosi väsynyt (olin hiukan kipeänä ja takana huonosti nukuttu yö). Pistin vauvan sisällä sänkyyn nukkumaan ja menin itse viereen. Puolen tunnin päästä alkoi ähellys ja kitinä, mutta en yksinkertaisesti jaksanut heti tehdä mitään. Kahden ja puolen tunnin päästä heräsin ja huomasin, että kitinä ei ollutkaan jatkunut vaan olimme molemmat nukahtaneet uudestaan. Tuosta sain kiinni sen, että aamupäivällä on meillä pidempien unien aika. Vielä luin jostain, että tämän ikäinen vauva ei yleensä jaksa kerralla valvoa kuin kaksi tai kolme tuntia kerrallaan (illalla ehkä vään pidempään), niin aloin noudattaa tätä rytmiä.Eli aamulla herätään, kun vauveli alkaa kujerrella. Parin tunnin päästä annan tissiä, johon yleensä nukahtaa, ja vien vaunuihin. Aamupäivä unet kestävät noin kolme tuntia, mutta vaativat joitain kertoja hyssytystä ja yleensä ensimmäinen hyssytys on oltava oikein kävelylenkki, jolloin vauvalta voi kestää jopa 10-15 minuuttia ennen kuin saa uudestaan unen päästä kiinni. Tämän jälkeen yleensä riittää pieni keinuttelu. Nämä aamupäiväunet on kuiteskin ainoat säännölliset kunnon unet, jotka olen saanut rytmitettyä yöunien lisäksi. Iltapäivät on edelleen arvoituksia. Yritän tissittää pari tuntia aamupäiväunilta heräämisen jälkeen, jolloin vauva usein nukahtaakin, mutta toisinaan hän nukkuu kaksi tuntia ja toisinaan vain puoli tuntia. Tänäänkään ei vaunulenkkikään auttanut vaan iltapäiväunet jäi tuohon reiluun puoleen tuntiin. Ja illalla voi joskus ottaa puolen tunnin tai tunnin torkut ja toisinaan taas ei. Näihin kun vielä saisi rytmin, niin elämä olisi vallan ihanaa :) Vinkkejä otetaan vastaan.

Meillä 3-kuun ikänen poika nukkuu aamupäivällä noin kolmen tunnin unet, mutta iltapäivällä nukkuu vaan sellasia vajaan tunnin unia. Toisinaan torkahtaa vaan hetkeks. Ei se tahdo yölläkään nukkua kunnolla. Syö aika monta kertaa yön aikana ja siinä välillä täytyy silitellä ja antaa tuttia.Vaikka välillä väsyttää niin, että taju meinaa mennä, niin koitan pitää mielessä, että se on vauva vaan tosi lyhyen hetken. Vuoden päästä tilanne on jo ihan jotain muuta ja oikeesti yks vuosi on loppuviimeks tosi lyhyt aika (voin kokemuksesta edellisen kanssa sanoa). Ehkä jaksan ajatella näin, koska poika on hereillä ollessaan aivan ihana aurinkoinen veitikka, joka ei pahemmin itkeskele.Minäkin testasin muutaman kerran huudattamista, vauva nukahti about 1/2h huudattamisen jälkeen vaunuihin, mutta nukkui taas sen 30min. Ja itselle tuli paha mieli, kun vauva kyyneleet silmissä huusi kuin henkeä olisi viety, joten huudattaminen loppui hyvin lyhyeen, mutta kukin tavallaan...

Kirjoittelen tänne harvoin, mutta nyt tunsin tarvetta tehdä niin. Oma tyttäreni (nyt parivuotias) nukkui vauvana päivisin hyvin vähän eli muutaman 20-30 min jakson. Yöt nukkui alusta lähtien hyvin (21-08). Minulla meni hetki ennen kuin tajusin, ettei pikkuinen voi vuorokautta ympäri nukkuakaan. Ja neuvolassakin lohduttivat, että hyvin yön nukkuvat vauvat eivät tarvitse päiväunia niin kipeästi kuin yökukkujat, ja selvähän se on.Lisäksi huomasin, että vauveliinini nukkui paremmin liikkumattomissa vaunuissa kuin kävelylenkkien aikana, toisin kuin muiden mammakavereiden vauvat.Hyvin on tyttö kasvanut ja tänäpäivänäkin tarvitsee vain pienet päiväunet, yöt tosin nukkuu putkeen ja sikeästi. Raskasta tuo vauva-aika oli, sillä mitään " omaa" en ehtinyt tehdä. Mutta kuitenkin niin sydäntäriipaisevan ihanaa aikaa.... Nauti!

Meillä alkoi sama " ongelma " tytön täyttäessä 2kk eli ei nukahtanut millään vaunuihin ja jos nukahti heräsi varmasti 30min. kuluttua ja mitkään hyssyttelyt ei auttaneet, joten tyttö vaan kainaloon ja kotiin. Ja sisällä nukkui max 45 min. meillä avun toi kantoliina :)) Tyttö nukkui about 2kk-4 1/2kk ikäiseksi asti KAIKKI päikkärit kantoliinassa, joko ulkona tai sisällä.Onneksi tilanne helpottui noin 5kk iässä ja tyttö alkoi nukahtamaan rattaisiin, ja nyt nukkuukin molemmat päikkärit rattaissa ulkona.

Mutta ei kantoliinassakaan välttämäti nukkunut kuin 1h kerrallaan, joten usein nukuttiin 4 päikkärit päivässä. Nyt tosiaan ei tarvitse enää nukuttaa kantoliinaan ja päiväunet on hieman pidentyneet about 2x 1 1/2h. eli uskoisin, että teilläkin jossain vaiheessa helpottaa ja sitä kantoliinaa kannattaa testata.

Jaksamisia.t.hope-a ja typy pian 8kk


Kiva kuulla etten ole ihan ainoa joka tämän ongelman kanssa painii. Meillä on myös tullut ongelmaksi se, että jos lähden vaunuilemaan ja vauva herää, hän alkaa heti itkeä, ja itkee kovaa..ja silloin on tultava kotiin. Kuitenkin sitten nukkuu vaunuissa partsilla joten eikai kyse voi olla siitä ettei tykkää olla vaunuissa..aikaisemmin tykkäsi vaunulenkeistä eikä koskaan herännyt kun vaunut oli koko ajan liikkeessä mutta nyt herää jokataupuksessa 20min -0,5h päästä ja silloin kannattaa olla lähellä kotia:) en halua toista huudattaakaan.. melko stressaavaa! lisäksi jos yritän häntä hereillä olevana laittaa vaunuun ja lähteä ulos niin huuto yltyy kauheaksi, aina meillä muutenkin mennään nukkumaan huudolla..Niin ja tuosta " päivärytmistä" ..meillä ei ole vielä syntynyt oikeen minkäänlaista rytmiä, vaikka kuinka yrittäisi toista nukkumaan samoihin aikoihin niin eihän se vaan onnistu joten mitenkäs sitä rytmittää..en tiedä olenko vaan turha stressaja mutta musta olisi hyvä että jonkonlainen rytmi syntyisi että tietäisi edes vähän miten päivä menee ja luulisi sen vauvallekin olevan selkeetä kun tehtäisi asiat edes jotakuinkin samaan aikaan joka päivä..ainoastaan yöunille meilläkin mennään samaan aikaa joka ilta. Jos joku osaa neuvoa miten " rytmittää" niin neuvoja otetaan vastaan mielellään..

Tytöllemme ei oikeastaan koskaan vauva-aikana muodostunut paljon puhuttua rytmiä. Vika ei aina ole vanhemmissa. Varsinkin, kun kiinteät aloitetaan, voi yrittää rakentaa rytmiä niiden ympärille. Mutta ennen sitä keinoina ovat oikeastaan vain päivästä toiseen samanlaisina toistuvat rutiinit.Vanhemmille on todella stressaavaa, kun ei tiedä, nukkuuko vauva vartin vai kolme tuntia. En usko, että AP:n tapauksessa olisi kyse maidon riittävydestä. Tytöllämme oli tapana havahtua noin puolen tunnin kuluttua nukahtamisesta. Niillä main kannatti reagoida heti, jos tyttö vähänkin äännähti ja käydä taputtelemassa tai heijaamassa tyttö takaisin uneen. Muuten likka heräsi satavarmasti, ja kiukkuisena. Tiedän, että nyt joku sanoo, että opetimme pahoille tavoille, mutta jotkut taitavat olla herkkäunisempia kuin toiset. Muutenkin tyttö oli vähän jäsentymätön vauva, sai hirveitä huutokohtauksia pikkuasioista ja ylireagoi.

Tämä on ihan hatusta tempaistu olettamus eli voi olla jotain muutakin. Mutta ainakin meillä lapset olleet aina sellaisia, että jos vaunuissa ollut vähääkään liian lämmin, on uni ollut tosi levotonta. Vaunuissa alkaa nyt tulla jo melkein kesälämpötila, kun sinne ei tuule eikä ole lähellä maatakaan. Meillä esim. eilen oli vain ohut fleecepuku sukkisten ja bodin päällä ja puvun huppu päässä. Ei tumppuja, kypärämyssyä tai mitään " jalkineita" . Eikä ollut makuupussia, peitto oli alla ja ihan hiukan kääritty sivuille suojaksi, ei päällä. Ja kohta 9 kk nukkui pitkästä aikaa loistavasti päiväunia.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat