Seuraa 

Olen tosi huolissani meidän 11 päivän ikäisen vauvan keltaisuudesta, kätilö on kyllä käynyt kattomassa ja sanoi että keltanen on vielä, muuten kaikki ok. Missä vaiheessa kannattaa lähteä lääkärille? Poika syö reippaasti, ei itkeskele kun nälkää ja vaipantäytettä kertyy päivän mittaan kanssa aika kunniallisesti. Muuten ei vaikuta sairaalta. Kun päästiin sairaalasta, oli silmämunatkin keltaiset ja bilirubiiniarvo 239 - en tiedä mitä sekin sitten sanoo, mutta kotiin meidät päästettiin. Onko muilla kokemusta siitä, että vauva keltainen vielä 11 päivän ikäisenä ja myöhemmin?Kiitos vastanneille jo etukäteen!

Kommentit (5)

Meidän tytöllämme korkeat bilirubiiniarvot vaikuttivat selvästi: tyttö oli väsynyt ja ärtynyt ja söi huonosti. Noista arvoista en osaa sanoa, mutta jos vauva syö hyvin eikä ole veltto, ei liene hätää. Kannattaa pitää vauvaa valossa, ei nyt ihan suorassa paahteessa, mutta kuitenkin.Bilirubiiniarvot oli lähempänä 400 ja jouduttiin heti valolamppujen alle. Kannattaa arvo käydä tarkastamassa, ei välttämättä keltasuuden perusteella lääkäritkään osaa sanoa paljonko arvo vauvalla on. Meidänkin pikkusta pidettiin vain vähän keltasena, mutta arvot oli huolestuttavan korkeet. Pyydä ihmeessä lähete verikokeeseen jos yhtään arveluttaa, niin saat asialta mielenrauhan, luultavastihan on ihan vaaratonta keltasuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä myös tyttö keltainen ja 1 vrk:n valohoidossa synnytyksen jälkeen 5 päivän ikäisenä. Arvot lähtivät laskemaan valohoidon jälkeen ja päästiin kotiin 8pv:n sairaalassaolon jälkeen. Tyttöalkoi piristymään ja syömään valohoidon jälkeen. Pissaa ja kakkaakin tuli hyvin (mikä on tärkeää, että keltaisuus lähtisi hajoamaan ja syöminen sekä vauvanvirkeysmyös tärkeitä merkkejä.)Keltaisuutta varsinkin silmän valkuaisissa oli vielä 2,5kk:n iässäkin.

Nyt tyttö 3kk+1vkon ja keltaisuutta ei enää huomaa.

Käytiin kyllä kertaalleen 2 kkn iässä labrakontrollissa kun terkkarin mielestä keltaisuus oli lisääntynyt. Arvo oli edelleen koholla, mutta lastenlääkärin mukaan voi mennä kolmekin kuukautta ennen kuin keltaisuus häviää.Käy ihmeessä tarkistuttamassa jos asia painaa mieltäsi, on sitten helpompi jaksaa arkea.Tsemppiä!Meillä vauva kellastui muistaakseni 3:ntena päivänä, sai 1.5 vrk valohoitoa, bilirubiiniarvot laskivat (muistaakseni alkulukema noin 285 ja loppulukema noin 190) ja päästiin sitten kotiin ilman mitään jälkitarkastuksia. Kotona koko ajan söi ja oli muutenkin ihan reippaasti. Kellakka oli aina 2.5 kuukauden ikään asti. Nyt 3 kk eikä keltaisuutta ole enää lainkaan. Lääkärillä sanoivat että varsinkin rintamaidolla olevilla vauvoilla keltaisuus kestää pidempään. Tärkeintä on seurata sitä, että vauva syö ja on virkeä. Tietysti jos keltaisuus lisääntyy on hyvä mennä tarkistuttamaan asia neuvolaan tai lääkäriasemalle.

Tuo itse arvo ei kerro mitään. Sairaalassa arvoista tehdään käyrää ja kun käyrä lähtee laskemaan eli arvot pienenemään, on vauvan elimistö alkanut riittävästi itse toimimaan eli hajoittamaan bilirubiinia(?). Itse keltaisuus ei ole vauvalle yleensä ongelma, ongelmat syntyvät juuri väsymisen ja huonon syömisen kautta. Kun vauva ei syö, arvot nousevat ja vauva syö vieläkin vähemmän, tämä kierre voi olla hengenvaarallinen. Meillä esikoinen oli kaikkein keltaisin, yhdellä valohoitoyöllä arvot lähtivät laskuun ja pääsimme kotiin. Siitä huolimatta hän oli tosi pitkään keltainen. En nyt muista kuinka pitkään, mutta varmasti vielä 11 päivän ikäisenä, sanoisin sopa useamman viikon. Jos asia kuitenkin huolestuttaa, niin helposti sen sairaalassa saa mitattua sillä iholta mittaavalla laitteella. Kannattaa soittaa neuvolaan tai sairaalaan huomenna ja kysyä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat