Vierailija

L a p s e tVastuu alle 15-vuotiaiden lasten turvalaitteiden käytöstä on lapsen mukana matkustavalla huoltajalla tai holhoojalla. Jos lapsi matkustaa yksin, vastuu on kuljettajalla.Henkilöautossa* Lasten (alle 135 cm) on 1.5. 2006 alkaen käytettävä lapsen painon perusteella määräytyvää turvalaitetta. Jos turvalaitetta ei poikkeuksellisesti ole käytettävissä, lapsen on istuttava turvavyössä muualla kuin etuistuimella.

* Alle 3-vuotiasta lasta ei saa lainkaan kuljettaa henkilöautossa, johon ei voida kiinnittää lasten turvalaitetta.

* Poikkeuksena pienimpien lasten kuljetuksessa ovat taksit. Niissä myös alle 3-vuotias lapsi saa matkustaa ilman turvaistuinta, mutta muulla kuin etuistuimella ja turvavyötä käyttäen.Lasten turvaistuinta ei uuden lain mukaan saa kiinnittää etuistuimelle selkä menosuuntaan, jos turvatyynyä ei voi kytkeä pois päältä.Liikenneturva suosittelee, ettei lapsia kuljeteta etuistuimella turvatyynypaikalla lainkaan, koska tutkimusten mukaan turvatyynyn poiskytkeminen unohtuu helposti. Onnettomuustilanteessa laukeava turvatyyny voi olla lapselle hengenvaarallinen.Turvallisinta on kuljettaa pientä lasta niin, että turvalaite sijoitetaan takaistuimelle siten, että lapsi istuu selkä menosuuntaan. Kun valtaosa onnettomuuksista on etupäätörmäyksiä, selkä menosuuntaan istuminen suojaa pienen lapsen niskaa parhaiten.Pakettiautossa ja kuorma-autossa* Lasten (alle 135 cm) on 1.5. 2006 alkaen käytettävä lapsen painon perusteella määräytyvää turvalaitetta.

* Alle 3-vuotiasta lasta ei saa lainkaan kuljettaa paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää lasten turvalaitetta.

* Lasten turvaistuinta ei saa kiinnittää etuistuimelle selkä menosuuntaan, jos turvatyynyä ei voida kytkeä pois päältä.Bussissa* Lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai muuta turvalaitetta.Kaikissa kaukoliikenteen busseissa ei vielä ole turvavöitä. Nyrkkisääntö on helppo muistaa: Jos bussissa on vyöt, niitä on käytettävä.Pieni vauva ei vielä istu itsekseen, joten turvavöissä olo ei liene mahdollista. Koska vauvaa kuitenkin usein kuljetetaan turvakaukalossa, kannattaa bussin istuimella olevaa vyötä käyttää kaukalon kiinnittämiseen; selkä menosuuntaan. Tärkeää on tavalla tai toisella sitoa vauvakin paikalleen. Sylissä pientä lasta ei saa pitää, koska törmäyksessä vanhemman käsivoimat eivät riitä pitämään lasta kiinni ja tämä törmää edessä olevan istuimen selustaan.Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat