Vierailija

Vatsavaivoista kärsii ja ei oikein nukahda muussa asennossa kuin vatsalteen? osaa jo kääntää päätään.

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vasta sitten vatsalleen, kun vauva osaa itse kääntyä. Ja siis tämä on ihan faktatietoa. Tutkimusten mukaan kätkytkuolemat vähenivät merkittävästi, kun alettiin suositella vauvan nukuttamista selällään.

Vauva on nyt 6 kk, ja aina nukkunut vatsallaan. Siskoni on syntynyt 80-luvun puolivälissä, ja äitini mukaan silloin suositeltiin vatsallaan nukuttamista. Uskalsin sitten itsekin panna vauvan vatsalleen nukkumaan, koska nukkui paljon paremmin niin. Selällään tai kyljellään nukkuessa heräsi vähän väliä, mutta vatsallaan uni maittoi.

Kätkytkuoleman ehkäisy

Sairauksien ehkäisy

24.10.2003

Outi Strid ja Jaakko Perheentupa--------------------------------------------------------------------------------Vastasyntyneisyyskauden jälkeisen imeväisiän tavallisin kuolemansyy on Suomessakin kätkytkuolema. Monissa maissa noin puolet kätkytkuolemista on saatu torjutuksi, kun imeväisikäisten ei anneta nukkua vatsallaan tai kyljellään. Selkäasento näyttää olevan kylkiasentoakin turvallisempi. Lisäksi on ohjattu välttämään vesipatjaa, pehmeitä tyynyjä, lampaankarvaa tai jyviä sisältäviä tyynyjä, koska niistä voi aiheutua riskiä, jos lapsi kääntyy vatsalleen unen aikana. Nukkumisasennon merkitys on suurin silloin, kun lapsella on muita vaaratekijöitä, joita ovat etenkin äidin tupakointi ja lapsen pieni syntymäpaino (Øyen ym. 1997). Rintaruokinta ja tupakoimattomuus ovat edullisia tässäkin suhteessa. Hereillä olevaa lasta on toki hyvä makuuttaa vatsallaan. Selällään nukuttamisen ohje ei koske lasta, jolla on suun tai nielun alueella synnynnäisiä anomalioita, jotka selkäasennossa aiheuttavat hengitysvaikeuksia, tai jos lapsella on vahva oksentelutaipumus gastroesofageaalisen refluksin takia.

--------------------------------------------------------------------------------

Artikkelin tunnus: sae49180 (049.180)

© 2006 Kustannus Oy Duodecim

Etsikääpä käsiinne YKSI AINUT asiantuntija (en tarkoita siis neuvolatätiä vaan esim lääkäriä), joka väittää, ettei masullaan nukuttaminen lisää kätkytkuoleman riskiä. ETTE TAATUSTI LÖYDÄ!!! Selällään nukuttaminen vähentää riskiä 30%.

Ja haloo sinä joka tunnet 3 kätkytkuolemaan menehtynyttä vauvaa. Haloo! Riski on TODELLA pieni, joten kumma sattuma, että saatat jopa kolme tuntea. Itse, eikä edes ystäväni eivät tunne yhtään.. Ja VAIKKA riski on pieni, niin miksi leikkiä kohtalolla ja nukuttaa vuava masullaan. Entäpä jos selällään nukuttaen juuri se sinun vauvasi henki voi pelastua??

Ja hei, 80 luvulla kiineet taittiin aloittaa 2kk iässä - olikos se ihan oikein? Ja tässä nukuttamisasiassa on nyt kuitenkin kyse vauvan HENGESTÄ eikä mistään allergioista tms.

Jotkut arvelevat, että tämä voisi olla selitys myös isommalle kätkytkuolemariskille. Kun vauva nukkuu syvemmin, hän ei havahdu hengittämään ja sitten menehtyy.

Meilläkin vauva nukkui vatsavaivojen takia mieluusti mahallaan. Yksin en kuitenkaan uskaltanut jättää masulleen nukkumaan, koska pelkäsin kätkytkuolemariskiä, mutta annoin silloin tällöin vauvalle tunnin pari " mahallaan nukkumisaikaa" niin että olin itse vieressä ja hereillä, ja vahdin ettei hengitys esty.

Vierailija:

Lainaus:


menee itse siihen asentoon.
Ap, pidä vauvaa valveilla ollessa pieniä hetkiä vatsallaan. Nukkumaan en uskaltaisi vatsalleen laittaa vaikka kuinka päätänsä kääntää.

Ei kätkytkuolemiin oo mitään syitä, ei tiedetä mikä lisää ja mikä vähentää, kätkyt on mysteerikuolema ja lapsia kuollu aikuisen viereen perhepetiin ja yksin pinnikseen, selälleen, mahalleen, kyljelleen.. On yhteyksiä tupakointiin mutta toisaalta taas tupakoiva äiti ei aina ole syy kuolemaan..Meillä neuvola sanoi että pulautus voi sotkea mahallaan nukkuvan lapsen naaman jos lapsi mahallaan (jos ei käännä päätä) ja tukehtuminen ei oo kätkytkuolema koska se on kuolinsyy.

Selällään vastaava tilanne, mutta silloin tilanne vakavempi koska pulautus jää kurkkuun ja tukehtuminen silloin mahdollisuus.

Kyljellään nukkumisessa pulautus tulee pois suusta, siksi sitä suositellaan.

Äitinikin nukutti kaikki 5 lastaan vatsallaan ja vatsavaivat helpottivat. Tuttavapiirissäni on 3 lasta kuollut kätkytkuolemaan ja kaikki ne lapset ovat nukkuneet selällään!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat