Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Antakaapa vinkkejä ja omakohtaisia kokemuksia atooppisen ihon hoidosta. Meidän 2 vuotiaalla on iho tosi pahassa kunnossa, kortisonivoide ei auta enää lainkaan ja rasvailu hintavalla elidel-lääkevoiteella on aivan turhaa. Lääkärit (ollaan käyty useammalla yksityisellä) väittää ettei ole allergiasta johtuvaa, prick-testeistä ei löytynyt mitään.... Tosin testattiin vain " suppeana" eli yleisimmät ruoka-aineet.Tietäiskö joku voiko eläin-allergia oirehtia vain atooppisena ihottumana? Lääkärien mielestä ei kannattanut testata edes kun on " vain" ihottumaa.... Meillä on 2 kissaa kotona ja hoitotädillä koiria.Tää on niin kauheeta kun lapsi raapii itsensä verille, on levoton ja rauhaton kun iho kutisee. Ataraxia annetaan yöksi, mutta en oo huomannut että vähentäisi kutinaa. Viime viikolla saatiin vahvempaa kortisonivoidetta mutta sekään ei rauhoita tulehtuneita ihottuma-alueita ja uutena vaivana tuli pientä näppylää lapsen käsiin ja kasvoihin.Pesuaineena käytän vain LV:tä, ei huuhteluainetta, sukkahousuilla yritän suojata ettei lapsi päivisin raapisi ihoa rikki. Tää on ihan tuskasta touhua! Auttaiskohan joku valohoito? Vai annetaanko niitä näin pienille??

Kommentit (9)

Mitähän oireita nämä lääkärit ovat odottaneet, ellei ihottuma riitä? Oliko kyseessä allergialääkäri vai lastenlääkäri? Prick-testit ovat melko epäluotettavia ruoka-aineallergioiden tunnistamisessa pienillä lapsilla. Meillä käy vain kolme ruoka-ainetta, mutta testit näyttävät vain maitoallergian. Yleisimmät allergisoivat ovat maito, muna ja kotimaiset viljat, joten voisitte kokeilla parin viikon dieettiä ihan kotona (ensin vaikka vain maito ja muna). Jos allergia helpottaa dieetin aikana ja palaa takaisin dieetin loputtua, syylliset alkavat selvitä! Tsemppiä!!!

Perheemme molemmat lapset ovat kärsineet atooppisesta ihosta aivan ensi viikoista lähtien. Monenlaista konstia olemme kokeilleet näiden vuosien aikana.

Esikoiselle on tehty allergiatestit (verikoe) ja hän on kissalle ja hevoselle allerginen, ruoka-aineille ei lainkaan ja sitten taas koivulle ja lepälle. Nää siitepölyallergiat kyllä rajaavat ruokavaliosta mm. omenan ja porkkanen pois, poika huomaa itse saavansa oireita niistä. Lääkärimme sanoikin, että juuri kissa on atoopikkojen kannalta pahin vaikkei sille suoranaisesti allerginen edes olisikaan.

Samoinhan on myös esim. tiettyjen ruoka-aineiden kohdalla. Testit saattavat näyttää negatiivista, mutta ne pahentavat oireita. Tällaisia saattavat olla sitrushedelmät, suklaa jne.

Joku jo aiemmin mainitsikin, että sukkahousut ovat atoopikon kauhu. Sileää ja löysää puuvillaa kannattaa käyttää ja yölläkin pyjamaa ettei käsi pääse iholle. Vaatteissa käytettävät väriaineet saattavat toisilla pahentaa oireita (esim. tummansininen, viininpunainen ym)Kun esikoisellamme aikanaan iho oli hyvin tulehtunut hän sai muistaakseni viikon kuurin suun kautta otettavaksi antibioottia. Piti se tulehdus saada verenkierrosta pois. Sitten käytettiin voimakasta kortikoidia voiteena. Nytkin meillä on lähinnä aikuisilla käytettävää kortikoidivoidetta pahimpiin tulehtuneisiin läikkiin. Kun tulehdus häviää ja läikät eivät enää eritä vaan ovat kuivia ja rupiasteella, aletaan laittaa Protopic:a/Elidel:ä. Näitä voiteitahan ei saisi laittaa rikkokohtiin lainkaan, yleensä vain pahentavat asiaa. Ed.main. voiteet on kyllä hyviä ja turvallisia ennenkaikkea, mutta vaativat hyvän pohjatyön ja pitkää ja säännöllistä käyttöä. Niillähän on tarkoitus parantaa ihon kunto eikä vain poistaa sitä oiretta.

Meillä on käytössä antihistamiinit ympäri vuoden tarpeen mukaan. Aerius poistaa hyvin kutinan päivällä ja tepsii näin siitepöly aikaan niihinkin oireisiin. Yöksi sitten Atarax:a.

Ja perusvoiteita jokaisen kannattaa kokeilla useampia. Talvella rasvaisempaa ja kesällä kevyempää. Kantsii pyytää omalta lääkäriltä reseptit niin tulee kokeilut halvemmaksi. Perusvoiteethan eivät paranna mitään eli jos oireita on ei näistä rasvoista apua saa. Mutta perusrasvauksella iho saadaan pysymään terveempänä ja kestämään paremmin. Useilla on myös luulo että peseytymistä pitää välttää, mutta toisin kuitenkin on. Suihkussa kannattaa lapsiakin käyttää päivittäin, jotta iholta poistuu vanhat rasvan jämät ja muut päivän liat. Ja rasvaus sitten heti kostealle iholle. Rasvoja voi myös käyttää peseytymiseen.

Onneksi kesä on tulossa ja iho saa nauttia auringosta. Siitä on yleensä apua ja kutinakin hellittää.

Kantsii käydä iholiitto.fi sivuilla. Sieltä löytyy paljon tietoa atopiasta ja hoidoista. Iholiitto ja paikallisjärjestöt järjestävät paljon toimintaa myös lapsiperheille, mm. hyödyllisiä kursseja koko perheelle. Sieltä saa oikeasti apua.Voimia kaikille " kuopsuttajien" perheille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

niin esim.koira kyllä pahentaa atooppista ihottumaa. Ainakin meillä näin oli, pojalla tosin todettiin koira allergia myös testein. Erilaisia rasvoja kannattaa vaihtaa välillä, taitaa iho " tottua" jos pitkään käyttää samaa eikä se toimi enään niin hyvin. Apteekista saa sumutettavaa Ceridal-öljyä, meillä sitä tällähetkellä käytössä, muilla toimii hyvin mutta toiselle tyttärelleni öljyt (myös natusanin) tekevät ihan pientä syherönäppyä, hänellä käytän esim.aqualanL:ää tai muita kevyitä perusvoiteita.Marlett

että sukkahousut ovat melkein pahinta mitä atoopikolle voi laittaa. Ovat niin tiiviisti ihossa kiinni, hankaavat, eikä iho kunnolla hengitä. Puvillaiset pitkät kalsarit ovat paremmat jos on kylmä. Meillä niitäkin käytetään nurinpäin etteivät saumat hankaa.


Tuli vielä mieleeni että voisiko ne sukkahousut pahentaa ihon tilannetta ?? Meillä ainakaan ne eivät sopineet. Eli kannattaisiko kokeilla viikko ilman sukkahousujen käyttöä ? Ja aurinkoisena päivänä voisi antaa sisällä lapsen ihottumakohdille hieman " valohoitoa" .MiTeSa

Eli kannattaa miettiä sitä allergian mahdollisuuttakin.Lääkäristä saatiin ohjeeksi atooppisen ihon hoitoon käydä pesulla kerran päivässä. Eikä mitään vesipesua vaan pesu apteekin saippualla. Tämä siksi että bakteerit saadaan pois iholta kutittamasta.Toivottavasti löydätte pian jotakin mikä helpottaa lapsen oloa..


Meillä atooppisen ihottuman takaa löytyi kosketusallergia nikkelille (vetoketjut, nepparit vaatteissa) sekä jollekkin kumin ja muovin kanssa käytettävälle lisäaineelle jota on esim. äityispakkauksen muovitetussa froteessa, kuminauhoissa, puseroiden painatuksissa jne. Ihottuma näkyi pahimmillaan ympärikehoa eikä näy välttämättä edes ensimmäisenä kosketuskohdassa.Vinkkejä miten voisin lähteä tilanteessasi selvittelemään tilannetta:

- tarkista että pesukoneesi varmasti toimii kunnolla ja huuhtelee pyykin hyvin, käytä vaikka ylimääräistä huuhtelua lapsen pyykeille. Silitä lapsen iholle vastaavat vaatteet nurjalta puolelta, ihoon vastaava kangas pehmeää.

- Mieti voiko jotkin vaatteet aiheuttaa pahenemista esim. tietyt värit tai materiaalit

- Valohoitoa on annettu ainakin 10 vuotta sitten noin vuoden ikäisille lapsillekkin ilmeisesti auttoi. Tutuilla jo tänä keväänä auringossa olo on auttanut lapsen atooppiseen ihoon tosi paljon.

- Voiko jotkin kemikaalit pahentaa/aiheuttaa ihottumaa. Meillä esim. äidin kynsilakka aiheuttaa pahaa ihottumaa (meillä ei siis meikata, pestä voimakkailla kemikaaleilla, värjätä äidin hiuksia jne.)

- Milloin teillä alkoi ihottuma ? Missä tilanteissa parempi / huonompi ? Miten olisi hyvän oirepäiväkirjan pito ??? Malleja löytyy netistä ja neuvoloista ?

- Ruokapäiväkirja ja " ympäristö" päiväkirja myös käyttöön. Eli kirjaa ylös kaikki lapsen syömiset niin voit verrata sitä oirepäiväkirjaan. Lisänä voisit vielä pitää tuollaista " ympäristö" päiväkirjaa jos intoa piisaa. Meillä se auttoi selvittämään noita kosketusallergioiden aiheuttajia (kyläilyt, erikoiset leikkikalut, mahdollinen meikeille altistuminen vieraiden kautta, eläinaltistukset jne.).

- Ruokien suhteen voisit kokeilla jättää maidon & munan pois lapselta kahdeksi viikoksi. Samalla jos tekisit mahdollisimman puhtaista ja yksinkertaisista aineista ruuat ja pitäisit tarkat päiväkirjat ruuista ja oireista voisi löytyä sopimattomia ruokia.

- Ihon hoidossa suositellaan nykyään vanhan rasvan pesua pois ennen uuden laittoa. Ja perusrasvoja kannattaa tosiaan vaihdella ja etsiä parhaiten sopivia.

- Kutinaan on meillä auttanut jonkinverran vanohoista lakanoista revityt siteet jotka on viileällä vedellä kasteltuina kiedottu lapsen raajoihin iltaisin. (Tosin näitä on käytetty joskus 1,5 vuotta sitten kun ei oltu vielä löydetty aiheuttajia)

- Selvittäminen on työlästä, jos ihottumalle löytyy selvä aiheuttaja voi elämä helpottaa huomattavasti. Meillä esim. kummallekkin pojalle laitetaan nykyään kortisonia vain noin 2 kertaa / kk. Eli ihottuma pysyy pelkällä pahisten välttämisellä helposti kurissa.Tsemppiä !t. MiTeSa ja kaksi allergista poikaa

Kuten edellinenkin vastaaja totesi, voi eläimet pahentaa atopiaa. Itselläni iho rupeaa kutisemaan, kun oleilen pidempään paikassa, jossa lemmikkieläimiä - pahiten kissoista.Meillä on kokemusta atopiasta myös 2v tyttärellä... Ensimmäiseksi voisi kokeilla erilaisia perusvoiteita oikein urakalla. Meillä testattiin reilut 10 erilaista voidetta, kunnes löytyi kaksi rasvaista ja yksi kevyempi voide, jotka sopivat. Nyt meillä vuorotellaan Lipolanilla, Ceralanilla ja Hydrolanilla sekä välillä myös kortisonilla. Monet perusvoiteet saivat aikaan aivan kamalan punoituksen ja kutinan...Myös pesuaineen vaihto voi auttaa. Kannattaa kokeilla esim. jotain herkkäihoisille tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Tällöin pyykkiin ei jää pesuainejäämiä, jotka saattavat ärsyttää jo arkaa ihoa.Voisiko ihottumaan liittyä myös kevään siitepölyt? Sitäkin kannattaa tarkkailla, sillä siitepölyallergiakin voi aiheuttaa iho-oireita silmä- ja nuhaoireiden lisäksi.Kannattaa myös pahan ihottumavaiheen aikana käydä kerran päivässä suihkussa, jotta rasvan voi levittää puhtaalle iholle. Myös hikoilu saattaa pahentaa ihottumaa ja aiheuttaa kutinaa, joten vaatetuksenkin kanssa kannattaa olla tarkkana...Tällaisia vinkkejä meillä on kokeiltu ja vihdoin löydetty varsin hyvä tasapaino atooppisen ihottuman suhteen.Jos oireet eivät ota helpottaakseen, kannattaa kyllä vaatia laajempia allergiatutkimuksia ruoka-aineista, eläimistä ja siitepölyistä...atoopikko-äiti ja -tytär 2v

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat