Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Olen aiheesta kirjoittanut joskus ennenkin, mulla on vaan jatkuvasti epävarma olo ja saamamme ohjeet ovat epätarkkoja ja ristiriitaisia.Lapsella todettiin alkukesästä infektioastma. Hengenahdistuskohtauksia ylähengitystieinfektioihin liittyen on ollut viime syksystä alkaen muutamia, lääkkeenä Ventoline. Keväällä hakeuduimme lääkäriin ja astman selvittely käynnistyi. Pef-arvoissa ei ollut vuorokausivaihtelua eikä Pef reagoinut ventolineen, toisaalta lapsella on ikää 3 vuotta joten satunnaista vaihtelua puhalluksissa oli paljon. Jotain labroja lääkäri otatti (en tiedä mitä) jotka eivät tukeneet astmadiagnoosia. Suvussa on astmaa, muttei kummallakaan meistä vanhemmista. Diagnoosiksi tuli infektioastma, lääkityksenä Flixotide ylähengitystieinfektioiden yhteydessä sekä Ventoline avaavana.Viimeisimmät kaksi hengenahdistusepisodia eivät ole liittyneet yhtä vahvasti infektioon kuin aiemmat. Infektio-oireet ovat olleet lähinnä tulkinnanvaraisia. Molemmilla kerroilla jouduimme kotilääkityksestä huolimatta päivystykseen spiralle. Viimeisimmän episodin jälkeen emme ole päässeet Flixotidesta irti, sillä lapsella on kuivaa yskää koko ajan (n. 3 viikkoa) ja pahenevasti. Ensiksi yskää oli vain iltaisin, nyt koko ajan.Onko infektioastmadiagnoosi väärä ja mahdollisesti liian aikaisin tehty?Jatketaanko me nyt vain määrätyllä kortisoniannoksella toivoen, että yskä ajan kanssa helpottaa, vai hakeudummeko taas (eri) lääkärille?Voiko kuiva yskä olla jotain ihan muuta, jonka vain sekoitan tähän astmakuvioon omaa ahdistuneisuuttani? Lapsi itse pyytää ajoittain illalla Ventolinea vaikean olon takia ja on tuskastunut yskään.En vain osaa - miten te muut astmaatikkojen vanhemmat pärjäätte oireiden kanssa?

Kommentit (12)

Siis ihan vasta. Oisko keuhkoputkentulehdusta? Meillä ainakin tulee helposti ja oireena nimenomaan kuiva yskä joka jatkuu ja jatkuu. Ollut "tavallista" keuhkoputkentulehdusta sekä keuhkoklamydia ja mykoplasman aiheuttama keuhkoputkentulehdus.Toivottavasti saatte jostain avun. Meillä on samanlaista taistelua 3,5 v. kanssa. Tuntuu että mikään ei auta. Ja yskä jatkuu..

Sen ikäinen ei yleensä osaa siihen puhaltaa.Jos se on esim. keuhkoklamydian aiheuttama keuhkoputkentulehdus, niin ei siinä juuri muuta oiretta olekaan kuin yskä. Mutta yöt olisi hyvä saada jotenkin rauhoitettua, koska pidemmän päälle teillä alkaa kaikki väsyä. Kokeile ilmankostutinta/höyryä jne, jos se hieman auttaisi tuohon yskimiseen, mutta alkaisin kyllä kysellä uutta aikaa lääkärillekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siis meillä tosi "ongelmallinen" astma poika jota tk:n lääkäri ei pitänyt ees astmana..Mitä nyt sairaalassa harva se viikko ja mömmöjä hengitteli..

Kyllästyttiin lopulta ja kun nähtiin ettäpojalla tosiaan paha olo.

Vietiin yksityiselle lastenlääkärille joka erikoistunut allergian ja astman hoitoon. Sieltä saatiin apu ja tarkat ohjeet!

Siitä asti elämä on sujunut.

Ja joo, ei oo rahaa aina ollut ja ei oo ees vakuutusta. Ihan ollaan säästetty rahat että poika saa parasta hoitoa. Siellä aina vastassa sama täti, ei tartte jauhaa samoja juttuja 10 kertaa.

Varsinaisen hengenahdistuskohtauksen aikana lapsi käyttää apulihaksia. Äsken lapsi valitti, että hengitys on huonona, mutta se oli aivan tasaista, frekvenssi normaali eikä apulihakset käytössä, joten rauhoittelin vain. Meillä hengenahdistuksen yhteydessä frekvenssi nousee yli 40 ja kaulalle tulee vetäymät ja palleahengitys voimakkaana. Tällöin annetaan Ventolinea niin paljon kuin kotona saadaan antaa ja sitten viedään Spiralle. Nyt ongelmana on vain tuo yskä, kun yskii ja yskii koko ajan ja nukahtaminenkin on vaikeaa yskän vuoksi.Mun on jotenkin kauhean vaikea arvioida lapsen vointia. Jokaisen kohtauksen aikana lapsi on päällepäin ihan OK kunnossa ottaen huomioon että on kuumetta ja flunssaa. Hengenahdistusta on melkein vaikea huomata. Ero ennen Spiraa ja Spiran jälkeen on kuitenkin huikea: ennen lapsi ei kävele, ei leiki, ei syö, ei paljon puhu kuin kysyttäessä, Spiran jälkeen kävelee, leikkii, syö, juttelee. Mutta kun kyseessä on lähes poikkeuksetta ollut lämpöilevä, flunssainen lapsi, on nuo oireet helppo pistää sen flunssan piikkiin, sellainenhan sairas lapsi nyt on. Enhän tavallaan voi tietää (muusta kuin hengitysfrekvenssistä ja apulihasten käytöstä) että oireet johtuvat hengenahdistuksesta eikä infektiotaudista. Ja olen aina luullut astmakohtauksen olevan jotenkin dramaattisen näköistä, mutta ei meillä koskaan ole ollut sellaista, paitsi silloin viimeksi kun oikeasti itsekin säikähdin lapsen huonoa oloa.Tää on sekavaa sepustusta ja olen ihan sekaisin tän kanssa. Asiaa ei auta vaihtuvat lääkärit vaihtuvine näkemyksineen. Tarvitsisin rautalankaa ja lujahermoisen selittäjän.ap

Mua suututtaa niin se, että on muka hoitotakuut ja omalääkärijärjestelmät, mutta käytännössä se on puhetta vaan. Yksi lääkäri haastattelee ja määrää labrat, toinen tarkistaa vastaukset ja määrää lääkkeet puhelimitse.Helpommalla varmaan pääsisi kun veisi vain yksityiselle lääkärille. Pääsisi saman tien erikoislääkärin hoitoon.ap

Tuo yskä ei välttämättä olekaan astmaan liittyvä vaan saattaa olla ihan muuta. Varsinkin jos yskä on pystyssä ollessakin. Infektioastma oireilee yskällä enemmänkin makuuasennossa. Mutta antaisin joka tapauksessa sekä kortisonia että avaavaa säännöllisesti.

Itselläni oli keuhkoklamydiabakteeri joku vuosi sitten ja ainoa lääke jonka siihen sain oli astmalääkitys. Se oireili juuri todella pitkään jatkuneena kuivana yskänä. yskittyäni 3 kuukautta alkoi keuhkoputket olla jo aika heikoilla, mutta saatuani nuo astmalääkkeet se kuitenkin hieman helpotti oloa.Mutta jos yskä jatkuu vielä viikon, niin sitten viimeistään lääkäriin. Täytyy teillä joku lääkäri olla lomienkin aikaan.

Me ollaan saatu lupa tuplata kortisoniannokset ja aloittaa avaava lääke omin päin jos lapsen vointi huononee, mutta jos teillä on epävarmuutta siitä onko kyse edes astmasta vai jostain muusta niin kannattaa varmaan vielä mennä lääkäriin.

veteen piirretty viiva. Jos oireita on pääsääntöisesti infektion aikana niin sitten on infektioastma mutta ei diagnoosilla nyt sinänsä niin kauheasti väliä ole koska sekä tavallista astmaa että infektioastmaa lääkitään samoin. Joskus infektioastmassa riittää kun kortisonia annetaan infektiosesonkina ja avaavaa lääkettä silloin kun on oireita, mutta meillä kävi kyllä niin että lopulta kortisoni jäi ympärivuotiseen käyttöön ja infektioaikana annosta piti vaan lisätä.

Silloin jo oli yskää, mutta ongelmana siis se hengenahdistus.Kuunteli keuhkot ja sydämen, katsoi korvat ja nielun, laski hengitysfrekvenssin, puhallutti pefin, mittasi lämmön.Sen jälkeen ei olla lääkärissä käyty, yskää ollut koko ajan, iltapainotteisesti ja pahenevasti. Sitä mä mietinkin että onko se sitä astmaa vai jotain ihan muuta? Muuten terveen oloinen lapsi nyt, touhuaa ja koheltaa.

Kaksi viikkoa kun niitä puhalleltiin niin kyllä siinä alin arvo tuli selväksi ja tyypillisin arvo. Vaihtelu oli suurta ja ihmettelin, miksi lääkäri laittoi lapsen puhaltelemaan peffejä, mutta 110 oli alin arvo ja tyypillisesti lapsi puhalsi 130-140. Kohtauksen aikana toistetusti puhalsi alle 60. Ei tieteellisen tarkkaa mutta ehkä viitteellistä kuitenkin ;)Mistä keuhkoklamydia voi tulla? Todennäköisyyksillä on joskus vaarallista leikkiä, mutta jos pidetään tavallisimpia syitä todennäköisimpinä niin keuhkoklamydia ei taida kuulua niihin...?ap

Mulla vaan on niin epävarma olo koko ajan. Lapsi yskii vaan eikä kortisonista tunnu olevan apua. Tk ei ole heinäkuussa auki eikä meillä ole omalääkäriä. Viimeksi kun käytiin päivystyksessä, lapsi ei jaksanut enää puhua, välillä vain sanoi parilla sanalla että on paha olo. Sitten kesäkandi joka otti vastaan sanoi, ettei keuhkoista kuulu vinkunaa.ap

En ole varma johtuiko se siitä että astma diagnosoitiin pojan jouduttua keuhkokuumeen takia sairaalaan 3 vuotiaana. Diagnoosi olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin, mutta tk-lääkäri taisi siinä tehdä virheen. 8-vuotiaaksi asti oltiin astmakontrolleissa aluesairaalan lastenlääkärillä, mutta kun tilanne vakiintunut ja lääkkeistä lähes päästy eroon, jatkoseuranta siirtyi terveyskeskukseen. Meillä onneksi on nykyään varmaan kunnan pätevin lääkäri omalääkärinä.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat