Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

siitä puhutaan niin paljon ettei tahdo ottaa sitä, mutta olen aivan tietämätön kun en tiedä mitä haittaa siitä voi olla. minä otin sen sairaalassa pojalleni, teinkö siis " väärin" ?

Kommentit (11)

No ei ole automaattisesti ei, mutta tästä nykymallisesti calmettestahan on ollut enemmän haittaa kuin oli tarkoitus. Netistä löytyy googlettamalla kaikenlaista(ja en nyt puhu mistään aftonbladetin tutkimukisista).Ruotsissa tubia vastaan ei ole rokotettu 30 vuoteen. Suomessa calmette on jäämässä pois rokotusohjelmasta vuonna 2008. Mikä on tuberkuloosin riski Suomessa, jos rokotusta ollaan jättämässä pois? Ilmeisesti aika olematon.Mikään rokotus ei ole riskitön. Meillä päädyttiin asiaa runsaasti tutkittuamme siihen että poikaa ei calmetoida.Br1t

Meille sanottiin neuvolassa (neuvolatätimme on hyvin perillä asioista), että nimenomaan Ruotsissa on tuberkuloosi lisääntynyt sen vuoksi ettei lapsia ole calmetoitu!!! Ja niin ollen miedän poikamme calmetoitiin! Ja vaadin sen myös tulevillekin lapsillemme, jos niitä vain siunaantuu! Mutta jokainen vanhempi tekee niinkuin tykkää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä punnittiin tosi tarkkaan tota calmette asiaa. Synnärillä en ottanut sitä vauvalle, koska mielestäni oli tarpeetonta pistää sitä heti vastasyntyneelle (monissa maissa pistetään 3kk tai 6kk iässä, kun vauva on vähän vahvistunut). Kyselin calmette-rokotusasiasta

sekä yksityislääkäriltä ja neuvolasta. Olen nyt päätynyt siihen, että en calmetoi vauvaa. Me emme matkustele Venäjällä tai muissa Itä-blokin maissa emmekä ole esim vanhusten parissa työssä. Suvuissamme ei ole ollut koskaan tubia. Myös neuvolassa sanottiin, että rokotus poistuu rokotusohjelmasta 2008 ja että voimme varmaankin suht huoletta jättää rokotuksen väliin, jos niin haluamme. Eli mua pelottivat mahdolliset rokotuksen haittavaikutukset ja en katsonut meidän kuuluvan ns riskiryhmiin. Tietysti kannan myös vastuun vauvani hoidosta jos sitten jostain kumman syystä saisikin tubin. Nykyinen calmette-rokotus ei kuitenkaan muutenkaan suojaa kuin joitain tuberkuloosin muotoja vastaan. Eli täysin suojattuja eivät ole rokotetutkaan lapset.

... edes kysytty synnärillä saako tytölle sitä laittaa... lääkäri vaan tökkäsi sen ja sillä selvä. Eikä kyllä neuvolallakaan oo taidettu kysellä....

Mä olen ainakin antanut laittaa jokaisen rokotteen mikä kuuluukin antaa... ei kai ne niitä turhaan tökkisi jos niistä haittaa olis...???

He tietävät vain sen minkä rokotustenvalmistajat haluavat heidän tietävän.Rokotusten vaaroista ei saa kertoa.Jopa KTL:n rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi kertoi viime vuonna ettei tubi ole hävinnyt rokotuksen ansiosta,vaan terveellisen ravinnon ja hyvän hygienian avulla.Miksi sitten vasta 2008 luovutaan rokotteesta?Siksi koska täytyy ehtiä kehittämään joku muu turha rokote,etteivät rokotteiden valmistajat menetä taloudellista hyötyä.Ymmärtäkää jo:RAHASTA TÄSSÄ ON KYSE,EI MISTÄÄN TERVEYDESTÄ!

...että itse terveysalan ammattilaiseksi opiskelevana (kätilö) mielipiteeni on että lapset kannattaa rokottaa käytössä olevan rokotusohjelman mukaisesti. Rokottamatta jättävät ovat vähän kuin " vapaamatkustajia" muitten rokotettujen joukossa. Eli sairauksia ei ole kun väestö on hyvin rokotettu, tällöin yksettäiset ei-rokotetut eivät myöskään sairastu. Rokotusohjelmat ovat kuitenkin ammattilaisten suunnittelemia, joten niitä voi hyvällä syyllä noudattaa.Rokottamisen voi nähdä myös laajempana asiana kuin vain yksilö tason ratkaisuna (no, tänä päivänä ei ehkä ole muodikasta). Rokotukset ovat yksi tärkeä syy miksi Suomessa (ja länsimaissa yleensä) ei tarvitse pelätä ihan niin monia sairauksia. Minä näen rokotukset myös kansalaisvelvollisuutena muita kohtaan.Tämä mielipide varmasti ärsyttää monia rokotuksia vastustavia. Ja tottahan on että vanhemilta pitäisi aina kysyä haluavatko he lastaan rokotteavan. Jokainen tekee kuten parhaaksi näkee, mutta tehtyjen ratkaisujen kanssa tulisi sitten myös elää... Mitä jos tuberkuloosia kantava turisti sairastuttaa juuri sinun lapsesi?... ole tehnyt väärin! BCG-rokote (eli calmette) kuuluu lasten rokotusohjelmaan ja on siis ihan hyvä ja turvallinen, eikä siitä ole mitään haittaa (ellei pidä siitä jäävää jälkeä sellaisena). Luulisin (mutten kyllä ole mitenkään vihkiytynyt asiaan), että siitä puhutaan lähinnä siksi kun tuberkuloosi on niin harvinainen ja ainakin olen kuullut puhuttavan ettei rokote tehoaisi niin hyvin itäisiin tubikantoihin (venäjällähän tubia vielä on). Rokote on ilmeisesti juuri taudin harvinaistumisen takia jäämässä pois rokotusohjelmasta.

Sannima

Calmeten kanssa on se erityistilanne, että se todellakin on jäämässä pois rokotusohjelmasta. Byrokratian pyörät vain pyörivät kovin hitaasti ja kestää ennen kuin se lopullisesti jää pois, mutta minun mielestäni ei kannata enää altistaa lasta calmeten sivuvaikutuksille kun päätöskin on jo virallisella taholla tehty.

Itse en ole kuopusta antanut calmetoida, muut rokotteet otamme normaalisti.

Minun järkeeni ei jotenkin vain mene se, että miksi ne rokotukset pitää jättää pois juuri silloin, kun tilanne on niin hyvä, että ko. tautia ei juurikaan meillä esiinny. Silloinhan juuri on päästy siihen tilanteeseen, mikä rokotuksien tarkoitus on: nujertaa tauti pois keskuudestamme! Tuberkuloosi ei ole hävinnyt maailmasta, on totta, että osaan kannoista rokotus ei tehoa, mutta varmaa on, että osaan tehoaa. Koskaan emme tiedä, mikä kanta on sairastuneella kyseessä, emme näe ihmisestä päälle päin, mikä kanta hänellä on, emme voi olla varmoja matkustaessamme itä-rajan taa, että siellä olevilla sairastuneilla on vain sitä kantaa, mihin rokotuksemme ei olisi tehonnut.Ei voi sanoa, että en antanut rokottaa lapsiani, eivätkä he ole saaneet tartuntaa, eivät, koska he ovat juuri näitä " vapaamatkustajia" , he eivät ole saaneet tartuntaa, koska suurin osa suomalaisista on rokotettu, siksi ei myöskään tubin kantajia ole. Mutta mitä tapahtuu, kun rokotukset lopetetaan? Yksi sairastunut voi suuressa väkijoukossa tartuttaa useita ihmisiä, sillä tuberkuloosi tarttuu myös ilmatartuntana, pöpöt leijailevat pisaran mukana useiden metrien päähän... Ja kuten on aiemmin jo todettu, koskaan et voi tietää, mihin lapsesi isona matkustelee, tai kuka matkustaa tänne kotosuomeen tietämättä tartunnastaan, periaatteessa tartunnan voi saada vaikka lähikaupan kassalta.Sitten on vielä yksi asia, jota ei ole otettu huomioon. Isovanhempamme ovat voineet saada tuberkkeli-bakteerin keuhkoihinsa lapsena vaikka omilta vanhemmiltaan. He ovat olleet nuoria, jolloin vastustuskyky ja kunto ovat olleet niin hyviä, että bakteeri on vain koteloitunut keuhkoihin. Mutta nyt, kun he ovat vanhoja, yleiskunto huono ja paljon sairauksia, voi bakteeri aktivoitua tuberkuloosiksi.Nähtäväksi jää, miten asian kanssa käy.

Kaukomaille matkustettaessa kaikki rokotukset tarpeen....nykynuoriso JO on globetrottereita...sitä tiedä minne vielä pikkuisemme reppureissaavat. Se, ettei meillä täällä ole joitain tauteja, ei ole tarpeeksi vahva syy meille jättää lapsemme rokottamatta. Globalisaatio jyllää joka tasolla.

calmeten haittavaikutuksetTavanomainen rokotusreaktio: Rokotuskohtaan ilmestyy 2-6 viikon kuluttua paukama ja edelleen haavauma, joka paranee tavallisesti kahden kuukauden kuluessa. Jäljelle jää arpi. Jos haava märkii, se peitetään kuivalla, ilmavalla siteellä. Paikallisten imusolmukkeiden lievä turpoaminen liittyy usein normaaliin rokotusreaktioon.Epätavalliset reaktiot. Rokotuskohtaan saattaa kehittyä absessi tai paikallinen imusolmuke voi turvota voimakkaasti, jopa märkiä. Rokotusten haittavaikutusrekisteriin vuosina 2002-2003 tehtyjen ilmoitusten perusteella näiden haittavaikutusten ilmaantuvuus SSI:n BCG-rokotteen jälkeen oli seuraava: pistoskohdan absessi tai pitkittynyt märkiminen 3/10 000 rokotettua, paikallisen imusolmukkeen voimakas suureneminen 1/1 000 rokotettua ja imusolmukeabsessi 1-2/1 000 rokotettua.Rokotuskohdan pitkittynyt märkiminen ei yleensä vaadi hoitoa, vaikka märkiminen toistuisikin välillä rauhoituttuaan. Myös märkivä imusolmuke paranee useimmiten itsestään. Suurentunut imusolmuke, halkaisija yleensä 2-4 cm, havaitaan noin 3-7 kk:n iässä vasemmassa nivusessa - rokotuspuolella. Se on alkuun kiinteä ja aristamaton, mutta joskus siihen kehittyy fluktuoiva märkäpesäke, joka usein puhkeaa. Märkäeritys jatkuu useita viikkoja, jopa kuukausia. Jos lapsi on muuten terve, ei lisätutkimuksia eikä erityistä hoitoa tarvita. Kun kanava on auennut, paise on syytä tyhjentää päivittäin kevyesti puristamalla. Kraatteri paranee aikanaan pohjasta alkaen. Suihkuttelua ei tarvita, nivustaipeen voi pestä normaalisti vaipanvaihdon yhteydessä. Kylpeminen on sallittua mutta uima-altaaseen ei ole syytä mennä niin kauan, kun haava erittää. Paikallisantisepteja ei tarvita ja haavan peitoksi riittää pelkkä kertakäyttövaippa. Jos haavauma muuttuu aristavaksi tai punoitus leviää laajemmalle, voidaan tällainen sekundaari-infektio hoitaa 1. polven kefalosporiinilla. Mikäli vaiva pitkittyy ja kraatteri erittää pitkään, yli 4 kk, on syytä ottaa yhteyttä lasten infektiolääkäriin.Luutulehdus eli osteiitti on harvinainen, yleensä vasta noin vuoden kuluttua BCG-rokotuksesta ilmenevä vakava haittavaikutus, jota on viime vuosina esiintynyt Suomessa ja muissa Pohjoismaissa alle kaksi tapausta sataatuhatta rokotettua kohti.Vaikeasti immuunipuutteinen voi saada BCG-rokotuksen seurauksena vakavan, jopa kuolemaan johtavan yleisinfektion, jota ilmenee noin yhdellä lapsella miljoonaa rokotettua kohti. Hyvin harvinaisissa tapauksissa myös immuunipuolustukseltaan normaalille ihmiselle voi kehittyä BCG-yleisinfektio. Taudin ennuste on silloin selvästi parempi kuin immuunipuutteisella.BCG-reaktio ja muut rokotukset. Voimakaskaan BCG-reaktio ei ole este lapsen muun rokotusohjelman toteuttamiselle. Iänmukaisia rokotuksia tulee jatkaa normaalisti, välttäen kuitenkin sitä raajaa, jossa BCG-reaktio on.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat