Seuraa 


Miten teillä vauvat nukahtaa yöunille?

Meillä n.3kk ikäisellä vauvalla on nukahtamisvaikeuksia - tai sitten äiti ei osaa nukuttaa lastaan oikealla tavalla:(

Vauva ei vain nukahda vaikka on selvästi väsynyt.Olen koittanut kaikkea -kantoliinaa,vaunuja,rintaa,syliä..vauva ei vaan nukahda.

Tietenkin olen koittanut laittaa häntä myös omaan sänkyyn jos siellä itsekseen nukahtaisi,mutta ei onnistu. Vauva vain itkee vaikka mitä yrittäisin tehdä ja LOPULTA nukahtaa itkuunsa - mutta eikö nukahtaminen voi tosiaan olla vauvalle " kiva juttu" , vai täytyykö sitä edeltää kauhea itkeminen?

En usko että itkun syynä on mikään muu kuin väsymys,vatsavaivoista en usko enää olevan kyse. Vauva on tyytyväinen siihen asti kunnes alkaa näyttää väsymisen merkkejä, haukottelee jne.sitten koetan alkaa nukkumista niin ei onnistu. Vai alanko sen nukuttamisen liian myöhään,että vauva ehtii jo olla " liian väsynyt" ?

Hankalaa, ja ensimmäinen lapsi kun on vielä kyseessä niin on aika neuvoton tällaisessa tilanteessa.

Tuli vähän sekavaa selitystä mutta toivottavasti joku ymmärtää ja ehkä osaa antaa neuvoja?

Kommentit (10)

nukkuvat erilailla. Poika nukahtaa helpommin, hetken huitoo unissaan. Nyt on viimeaikoina nukahtanut huonommin, mutta hänelle on auttanut kun otan vielä hetkeksi syliin ja laitan sideharsoliinan olalleni. Sitten nostan pojan takaisin sänkyyn ja laitan harson kasvojen viereen ( niinkuin Tenavien Epulla) ja poika nukahtaa tyytyväisenä äidin tuoksuisen liinan kanssa.Tyttö huusi aina iltaisin,nukahti mutta heräsi useita kertoja. Aloin antaa Disflatyliä ennen nukkumaanmenoa ja jos herää, pumppaan hetken jalkoja vatsan päälle koukkuun ja suoraksi. On auttanut ja nukkuu nyt paremmin. Vaikkei vatsavaivat olleet aiemminkaan selkeitä, ei ollut vatsa pinkeä tai kouristellut, mutta ainakin on ollut apua. Ja molemmat syövät illalla useammin eli tankkaavat yötä vasten.

Meillä tehdään näin. Ensin syödään ts. tisutellaan.Yleensä poitsu nukahtaa rinnalle, herätän hänet esim. tumpeloimalla vaipan kanssa.Tämän jälkeen muu perhe sanoo hyvät yöt ja kannan poitsun omaan sänkyyn. Välillä tulee kovaa huutoa, tuoloin pidän poitsua sylissä ja annan huutaa, samalla puhelen rauhallisesti ja " myötäilen osaanottavasti" (niin... mmmm.ihan totta...).Huudettuaa tarpeeksi(purkaa ilmeisestikin päivän tapahtumia), rauhoittuu. Lasken poitsun hereillä vuoteeseensa, toivotan hyvät yöt ja annan pusun poskelle.Välillä nukahtaa heti, väliilä täytyy hieman silitellä.

Toivottavasti löydät keinon lapsesi nukuttamiseen :)

nurse+yökyöpelipoka 4kk4pv

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

eli 4 kk tyttäremme nukahtaa itsekseen sänkyyn, seuraavin rituaalein..Ennen sänkyyn menoa suoritetaan pyllypesut, puhdas vaippa ja yökkäri päälle. Sitten istutaan jokunen hetki sohvalla sylikkäin, ja syötän hänet ja puhelen rauhoittavasti. Sitten vien hänet sänkyynsä, tulppa suuhun, rätti tutin päälle ja nallukka käteen. Tyttö syö tuttia ainoastaan nukkumaankäydessään, joten voi olla tietynlainen unirituaali tietysti sekin. Ja tuo nallukka käsissä estää sen, että ei huido tuttia pois, koska ei osaa imeä tuttia oikealla tavalla niin että se suussa kestäisi.. ;). Yleensä 5 minsan kuluessa nukahtaa, välillä juttelee hetken pinnasuojien nallepuheille.Olen ihan kiitollinen, että meillä sujuu tuo nukkumaanmeno noin helposti. Mutta suosittelen siis myös tuota ' unirättiä' , kokeile sitä!! =)

en tiedä johtuiko aikoinaan äidistä vai vauvasta, mutta meillä esikoinen käyttäytyi juuri noin tuon nukkumaanmenon kanssa... mutta reilun puolen vuoden ikäisenä alkoi sujumaan ja on siitä asti (nyt 3v) mennyt nukkumaan hyvin ja nukkunut koko yön.Nyt meillä vauva 3kk ja hän osaa ihan selvästi " kertoa" äidille koska väsyttää, niinpä vien hänet sänkyynsä ja sinne nukahtaa. Riippuu varmaan myös lapsesta, esikoisesta en ikinä vauvana ottanut selvää mikä oli vikana ja mitä hän halusi, tämä toinen osaa jotenkin selvemmin ilmaista tarpeensa... tai sitten se on kokemusta.mutta kyllä se siitä!

On mahdollista, että vauva on yliväsynyt. kannattaa kokeilla pikkunokosia 1,5-2 tuntia ennen nukkumaanmenorituaaleja. Yleensä vauvan sisäinen kello sanoo, ettei vedä pitkiä unosia, joskin meillä on pari kertaa venynyt yöuniksi ne.

Meillä poika 3kk ja ei ole vielä oppinut nukkumaan omassa sängyssään vaan tähän asti on nukkunut kaikki unet vaunussa. Iltarutiinit ovat meillä seuraavat:noin klo 20-21 ollaan syöty ja vaippa vaihdettu, vien pojan makuuhuoneeseen jossa on hämärää, laitan vaunuun, nostan kuomun ylös, laitan pojan silmille harson ja tutin suuhun. Tuo harso silmillä on osoittautunut toimivaksi, muuten poika vaan sählää eikä laita silmiä kiinni. Otan harson pois sitten kun on nukahtanut. Tuttia hän ei vieläkään kunnolla osaa syödä niin että se suussa pysyisi joten pidän tuttia löyhästi hänen suussa kunnes rauhottuu, sen jälkeen alan hiljalleen keinutella vaunuja. Nukutus kestää keskimäärin 5-15min.Mitä sanotte kokeneemmat, joko minun olisi syytä alkaa opettaa poikaa sänkyyn? en ole raaskinut huudattaa siinä kun vaunuun nukahtaa niin paljon paremmin kun saa keinuteltua, ei välttämättä edes itke, kobasti vaan tuttia " hamuaa" ennen nukahtamista...muutaman kerran olen sänkyyn nukuttanut ja poika on huutanut n 20min kunnes itkuun nukahtanut, parka! sänky on hyvin tiiviiksi topattu joten ei pitäsi liian isoltakaan tuntua...Niin, alkuperäiselle kirjoittajalle, kokeileppas vielä sitä rättiä silmien päällä jos vauva ei millään rauhoitu, meidän poika ei vaan malttanut laittaa silmiä kiinni...

Olen jo noin 1kk ikäisestä nukuttanut häntä samalla tavalla. Menemme makkariin, jossa verhot vedetään ikkunan eteen, ovi laitetaan kiinni ja muutenkin tilanne " rauhoitetaan" päivän tohinoiden jälkeen. Ensin syödään, vaihdetaan vaippaa ja sit on vuorossa nukkumaan menoon liittyvät rutiinit (mm. sadun lukeminen) Aina ei ehditä tekemään kaikkia rutiineja, kun väsy on niin kova, että a) nukahtaa rinnalle b) karjuu koko ajan, kun yrittää lukea. Jos tyttö huutaa, niin ensin koitan rauhoitella häntä sylissä. Kun on vähän rauhoittunut, koitan laskea sänkyyn. Jos alkaa itkemään, kokeilen ensin rauhoittaa sänkyyn silittelemällä ja antamalla tuttia. Jos huuto vaan yltyy, niin taas syliin ja sit taas yritetään sänkyyn, kun on vähän rauhoittunut. Jätän tytön nukahtamaan sänkyyn itsekseen, jos vaan suinkin mahdollista. Yleensä tämä onnistuu, mutta tosi yliväsyneenä saattaa simahtaa suoraan rauhoitteluun.Alussa sai rauhoitella melko kauankin, mutta sinnikkäästi jatkoin sylittely-sänkyyn- hässäkkää, emmekä lähteneet mihinkään muualle asuntoon käveleskelemään tmv. Nyt nukuttaminen sit onkin melko lyhyt prosessi. Tietty joskus on hankalia iltoja edelleen, mutta pääsääntöisesti tyttö nukahtaa vartissa nukuttamisrituaalien suorittamisen jälkeen. Yleensä 5 min ja johan kuuluu kova tuhina pinniksestä :)Lyhyesti sanottuna: samoja rutiineja toistamalla olemme saaneet nukahtamisen helpoksi.

syödään viimeisen kerran iltapesun jälkeen n. klo 20. Syötän aina sohvalla ja telkkari on päällä. Poitsu saattaa jo nyykähtää siihen paikkaan, mutta herää yläkertaan omaan sänkyyn vietäessä. Ylhäällä on tässä vaiheessa vähennetty valaistusta. Radio saattaa olla joskus päällä, koska aivan täydessä hiljaisuudessa en ole halunnut nukuttaa. Näen asian niin, että jatkossa voi olla hyväkin, jos lapsi oppii nukahtamaan vaikka taustalta joitakin ääniä kuuluukin. Lasken poitsun omaan sänkyynsä, teen peitosta paketin, joka selvästi rauhoittaa hänet, kun kädet ei viuhdo minne sattuu. Tuttia tarjoan, mutta aina se ei ole edes tarpeen. Tämän jälkeen laulan aina saman unilaulun ja pidän sen ajan kättä pään päällä. Laulun jälkeen toivotan hyvää yötä ja poistun paikalta. Toisinaan joudun kyllä käymään kerran tai pari tassuttelemassa vielä hetken aikaa uudestaan, mutta sen teen aivan hiljaa sanomatta mitään.Tämä on toiminut meillä hyvin ainakin tähän asti. Tärkeintä on käsittääkseni se, että mitä hyvänsä tekeekin, niin tekee aina samalla tavalla. Usean laulun, monen eri konstin kokeileminen saattaa aktivoida lasta liikaa ja laittaa hänet miettimään, että mitähän seuraavaksi tuleekaan...Lykkyä nukutuksiin kaikille!


Kiitos teille vastauksista ja vinkeistä!

Täytyy varmaan vain olla johdonmukaisempi ja koittaa toistaa samoja " iltarituaaleja" , jospa se nukahtaminen joskus muuttuisi helpommaksi. Tuntuu vaan pahalta, kun vauva itkee - tuntuu,että hänellä on todella paha ja turvaton olo nukahtaessaan...mutta jospa tilanne tosiaan menis parempaan päin joskus.

Meillä mennään viimeiselle iltasyötölle 19.30-20, miten nyt vauva sattuu haluamaan, yleensä noihin aikoihin nälkäitku yllättää. Yöpuku vaihdetaan ennen syömistä, tai sit se on vaihdettu jo klo 19 aikoihin. Vauva tankkaa yötä vasten n. 200 ml korviketta, sit röyhtäistään, ja sit siirrän sylistäni vauvan omaan sänkyynsä tutti suuhun kylkiasentoon. Siihen yleensä nukahtaa, tai joskus voi joutua käydä kääntämässä uudestaan kyljelleen, ja laittaa tutti uudestaan suuhun. Jos kova itku yllättää vielä ennen nukahtamista, otan vauvan syliin ja rauhoittelen häntä, tai sitten mennään vielä olohuoneeseen telkkua katsomaan, jossa vauva nukahtaa syliin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat