Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

2kk vauvan herääminen päikkäreillä 45min jälkeen

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei, auttakee!

2kk+1wk poitsumme on alkanut nukkua päiväunia PALJON huonommin kuin aikasemmin. Aikaisemmin nukkui useita tunteja vaunuissa (pari krt päivässä) terassilla ja saattoi joskus hieman itkeä kesken unen ja sitten jatkaa unia ihan itsenäisesti. Joskus täytyi käydä vähän heijaamassa vaunua ja itku loppui ja uni jatkui.

Nyt viimeisen 2 viikon aikana päiväunet ovat huonontuneet selkeästi. Vauva herää 30-45min jälkeen ja itkee kovasti ja uudelleen uneen pääseminen saattaa kestää yli puoli tuntia sisältäen reippaasti itkua. Ja kun pääsee uudelleen uneen niin saattaa taas 10-15min päästä alkaa uudelleen itkemään. Mun päivät meneekin säntäillessä ulos vaunuja liikuttamaan ja miettiessä että miten saisi aikaisemmat hyvät ja pidemmät päiväunet takaisin?? Monta kertaa luovutankin ja otan vauvan pois vaunuista 45min jälkeen kun itkee niin kovasti. Nyt ei pysty oikein aloittaan mitään kotihommaa ja tuntuu että saa päivystää takki päällä kokoajan milloin vauva taas parkaisee.Onko kukaan muu törmännyt samaan ilmiöön ja onko kenelläkään keinoja tämän välttämiseksi?? Ilmeisesti tämä ilmiö liittyy johonkin unisykliin jossa unen tyyppi vaihtuu kevyestä syväksi tai päinvastoin, jotain tällästä muistan jostain joskus lukeneeni. Poika nukkuu kaikki päikkärit ulkona. Joskus satunnaisesti on nukahtanut rinnalla niin syvään uneen että olen siirtänyt omaan sänkyynsä jolloin unta on riittänyt max 45min.Päivän ensimmäiset päikkärit ovat (useinmiten) olleet parhaimmat/pisimmät ja uudelleen uneen vaipuminen tapahtuu helpoiten (vaikka siis nykyään suuria vaikeuksia). Iltapäivällä herätään jopa liikkuvissa vaunuissa nykyään itkemään 30-45min kuluttua. Turhauttavaa! Yöt nukutaan suht hyvin ja yöunillekin osaa nukahtaa melkein jo itse omaan sänkyyn tissittelyn/pullon jälkeen.Vauva saa rintamaitoa ja lisäksi jonkinverran tuttelia lisäksi. Voiko esim kasvanut ravinnontarve aiheuttaa katkonaiset / olemattoman lyhyet päikkärit??? Pitäisikö vain rohkeesti kokeilla antaa enempi tuttelia? Aika varovaisesti olen lisämaitoo antanut kun tuntuu että vauveli imis vaikka litran kerralla sitä jos vaan antais. Vai onko tämä joku kehitysvaihe? Aikaisemmin tosiaan nukuttiin hyvin ja pitkään ja rauhallisesti. Nyt ei voi sanoa samaa! Muuten poitsu on kyllä pääosin hyväntuulinen tapaus mutta noitten 45min katkounien jälkeen ehkä kuitenki väsyneeen oloinen. Eikö 2kk ikäisen kuitenkin kuuluis nukkua enempi kerrallaan??!??!?Kokemuksista ja vinkeistä kiitollisena...Kommentit (9)

Vierailija

vaikutti selvästi päiväunien lyhentymiseen... Siis ennen kuin äiti ymmärsi vähentää vauvarukalta vaatetusta! ;o) Nyt unet taas maistuvat yhtä hyvin kuin ennenkin! Oletko kokeillut, onko vauvallasi liian kuuma vaunuissa?

Vierailija

unet ovat vasta nyt (vauva reilut 9kk) alkaneet hieman pidentyä. Joku tuolla kirjoitti jotakuinkin, että vauva " kannattaa opettaa pidempään unirytmiin" , mutta kaikilla ei " opettaminen" auta. Meillä kokeiltiin kaikki muut keinot paitsi päällään hyppely, eikä mikään auttanut. Tiedän, että joillekin jotkut konstit tepsivät, mutta kannattaa myös muistaa, että vauvat ovat erilaisia, joten joillekin ei mikään auta. Ja silloin ei auta kuin tyytyä siihen, mikä tilanne on, vaikka aika rasittavaa se voikin olla...

Vierailija

Eli kyllä meitä äitejä riittää joilla juuri kuvailemallasi tavalla nukkuvia vauvoja!!

Meillä kohta 5kuinen tyttönen nukkui ekat 3kk hyvin päiväunia, kolmet unet joista keskimmäiset 3-4tuntia.

Noin 3kuisena alkoi uni vaikeudet, nukutaan 40min ja hereille.. joka päivä edelleen havahtuu tuon 40min kohdalla ja hyvällä tuurilla nukahtaa uudestaan helposti (jos ollaan kävelyllä, siis liikkuu vaunut) mutta usein ei nukahda uudestaan. Toisinaan herätään itkun kanssa aivan väsyneenä, mutta uudestaan rauhoittuminen ei vaan onnistu. Joskus auttanut jos heti antoi tissiä, mutta ei sekään enää.

Olenkin jo luovuttanut ja lakannut stressaamasta asiaa. Tavallaan kun sopeutuu siihen että nukutaan miten nukutaan niin ainakin mulle ollu helpompi. Tämä vauva kun nukkuu miten osaa vaikka esikoinen nukkuikin todella hyvin ja aina..

Nykyisin siis pitkät päiväunet onnistuvat ehkä pari kertaa viikossa, muuten mennään 40min pätkillä ja neljästi päivässä...

Eli, jotain kehitysvaihetta tämäkin on että älä stressaa... kyllä se siitä helpottaa ajan kanssa!!caron ja nea

Vierailija

Sama homma meillä. Joillekin vauvoille käy näin, äitien harmiksi. Voit kokeilla antaa tissiä vauvan herättyä ja siten uudelleen tuuditella uneen, joillekin kavereille tämä auttanut. Vauvalla ei ole varsinaisesti ollut nälkä vaan äitin läheisyyden kaipuu tässä heräämisvaiheessa, siihen ei tutteli niinkään auta. Meillä ei tämä tissittelykään auta, vaan nukutaan pätkissä:)

Vierailija

...Se on totta, ett' unisykli on sen n. 45 min. ja monesti heräämiset tapahtuu just siinä vaiheessa. Olisiko just kasvuvaihe (tarvii enemmän ruokaa) tai sit muuten vaan kehitysvaihe (aktiivisempi vauva) vaikuttanut, että unesta herätään helpommin. Minusta tuo itkien herääminen kertoo sen, että vauva on vielä väsynyt, eikä " haluaisi" vielä herätä.

Itse pitensimme tyttömme päiväunia 45 minsta pariin tuntiin, mutta hän oli jos silloin 8kk ja ihan samoja keinoja en käyttäisi noin nuorella vauvalla, joten en ala niitä nyt kirjottaan... :)Mutta yhden vinkin voin antaa: kokeile niin, että nukahtamisesta n. 30 min päästä käyt vähän silittelemässä ja liikuttamassa vauvaa, laitat tutin taas suuhun (jos käytätte) ja silleen koskettelet, että vaavi käy vähän hereillä. Sit jätät kuiteski nukkuun vaunuihin. Tämä rikkoo sen unisyklin ja voi auttaa nukkumaan tuon 45 min. rajan yli. JA on sullekki helpompaa, kun tiiät milloin käyt vaunuilla, kuin että odottaisit takki päällä, että vauva ensin parkaisee ja sitten meet, montakin kertaa.Mitä keinoa käytätte vauvan nukuttamisessa? Nukahtaako aina rinnalle/pullolle? Kannattaa alkaa opettaan vauvaa nukahtamaan ilman tällaisia apuja, koska sitten tuo kesken unien herääminen ja uudelleen itsekseen nukahtaminenkin onnistuu. Eli rutiinit aina samat kun laitatte nukkumaan, hämärä, rauhallinen paikka, ja pitelet sylissä niin että vauva rauhoittuu ja rentoutuu (ei katsekontaktia) , mutta lasket kuitenkin vielä hereillä sinne vaunuihin.Minusta kannattaa tuo vauvan opettaminen pitemmille unille, koska a) vauva sen kuitenkin tarvitsee, 45 min. päiväunet EI ole riittävät, vaikka monet siihen tyytyy (mekin alussa) ja b) vaikeudet EI häviä minnekkään vaan vauvan kasvaessa vaan vahvistuvat ja korjaaminenkin on sitten vaikeampaa. Ja univaikeudet on kyllä vihoviimeinen asia mitä lapsiperheeseen kaipaa!Onnea yrityksiin ja kerro miten meni!

Vierailija

Meillä alko sama 2½ kuukauden ikäisenä. Mut sitten miehellä oli neljä vapaa päivää ja se ei jaksanut sitä hyssyttelyä vaan sano että jos ei nukuta niin otetaan sisälle. Ja pirteehän tuo olikin jo. Viikon verran se nukkui 45min kerrallaan ja oli hereillä 1½ tuntia kun taas alko väsyttään. Sen jälkeen itsestään rytmi vaihtui niin että yhdet unet ekat tai tokat on 1½-3h ja muut vieläkin sen 45min. Välissä hereillä 1½-2tuntia. Illalla valvotaan yhteenputkeen yleensä 18-21. Mut on kyllä sekin helpotus kun ei ole sitä ainaista hyssyttelyä enää , vaikka omat touhuilu välit onkin lyhyet. Vauva nyt 3½ kk ja pelkällä rintamaidolla.

Vierailija

enpä nyt muuta keksi sanoa kuin että kokeileppa antaa sitä tuttelia niin paljon kuin jaksaa juoda yhdellä syöttökerralla, ja katso paljonko nukkuu sen jälkeen. siitähän sitten näkee herääkö nälkään? et maininnut paljonko nukkuu yöunta, herääkö aina unilta vajaan tunnin päästä?

Vierailija

Meidän poika on nukkunut tuota rataa lähes kaikki päikkärit syntymästä saakka ja ikää 7,5 kk. Herää lähes aina kevyen unen vaiheessa. Tuossa 4-5 kk iässä oli aivan mahdoton päiväunirumba: poika nukkuin viidet 30-40 minuutin päikkärit! Nykyään mennään kolmilla, joista keskimmäiset on pidemmät, mutta joudun siis välillä käydä taputteleen takaisin uneen. Ole onnellinen, että on kesä tulossa...mulla meni talvi toppatakissa parvekkeella. Usein nukuin itse sohvalla toppatakissa pikaunet valmiustilassa säntäämään parvekkeelle. Kyllä kypsytti!

Vierailija

Eilen neuvolan täti neuvoi, että sitten pitää vaan vaunutella, jos vaunuissa nukkuu pidempiä pätkiä. Meillä siis sama ongelma, että vauva nukkuu vain lyhyitä unia ja joskus " vahingossa" kolmen tunnin unet. Vauvan pitäisi kuulemma 2-3kk:n iässä nukkua aamupäivällä ja iltapäivällä pidemmät unet ja siinä välissä yhdet lyhyet. Eli aamulla vaan vaunujen kanssa pariksi tunniksi liikkeelle ja iltapäivällä sitten uudestaan. EN ole vielä kokeillut, tunnin jaksan kävellä, mutta sitten loppuu kunto :).

Uusimmat

Suosituimmat