Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Neljäntuulen hattua saavat käyttää vain saamelaiset! Lordi siis häpäisi saamelaiset!

Vierailija

Sivut

Kommentit (50)

Vierailija

hatut ja on käytettykin! On ostettu ne hiihtolomalla Lapista...

Häpäiseekö muksut nyt sitten jatkuvasti saamelaisia?:O

Jos ne on niin pyhiä, niin miks niitä myydään ilman syntymäpaikkatodistusta kellekkään?!!!!!;)

Vierailija

Jumankekka ne on vaan meidän karjalaisten jälkeläisten omaisuutta! Jos nään, että joku hämäläinen tai satakuntalainen tai saamelainen syö karjalanpiirasta, ammun sen.

Vierailija

mielestä PP Petelius ja A Kalliala tekivät sen jo vuosia sitten, joten ei huolta että maine siitä olisi muuttunut.nunnuka nunnuka lailailoilai.....

Vierailija

Mielestäni on rehellisempää voittaa kilpailu omilla kasvoillaan eikä naamioituneena naamion taakse.Vierailija:

Lainaus:


nyt ne jotka ennen kisoja julistivat, että Lordi on häpeäksi, ei pärjää jne. Siitäs saitte tiukkapipot nokillenne ja kunnolla!

Vierailija

Jos Mr. Lordi on neljäsosasaamelainen eli saa äänestää käräjillä ja osallistua muutenkin saamelaistouhuun ja kansaa koskevaan päätöksentekoon, miksi saamelaisten vaatteiden käyttö pitäisi kieltää?Olen samaa mieltä, että saamelaisuus on eri asia kuin hämäläisyys tai pohjalaisuus. Saamelaiset eivät ole samaa kansaa kulttuurisesti, kielellisesti, geneettisesti eivätkä aiemmin myöskään uskonnollisesti kuin suomalaiset. Saamelaiset ovat erkaantuneet itämerensuomalaisista kansoista jo varhemmin kuin esim. suomalaiset ja virolaiset toisistaan.Mihin sitten vedetään raja, kuka on saamelainen ja kuka ei? Tai kuka ylipäätään kuuluu mihinkin kansaan. Saako ystäväni, jonka isä on puoliksi norjalainen (asunut lisäksi Norjassa aikuisikään), käyttää Norjan kansallispukua juhlissa? Mielestäni saa ja on näin tehnytkin.Entä saavatko Etiopiasta vauvaiässä adoptoidut siskoni lapset käyttää Hämeen kansallispukua? Mielestäni saavat.Romanipuku ei ole kansallispuku, vaan romanien vaate ihan arkikäytössäkin. Romanipukua käyttävät ainoastaan Suomen romanit. Toisekseen, esim. romanimiehen kanssa naimisiin mennyt valkolainen voi halutessaan ottaa romanipuvun käyttöönsä. Sen käyttämisellä osoitetaan kunnioitusta vanhempia sukulaisia kohtaan.

Vierailija

AHNEET saamelaiset ovan myyneet jo vuosikymmeniä neljäntuulen hattuja kaiken maailman turistirysissä ympäri LAppia. Turha ENÄÄ valittaa

Vierailija

biisi oli myös tarttuva, mutta kenties eurooppalaiset ovat niin tyhmiä(?) että omaavat vain silmät=) Ei ole väliä, voittivatko pukujensa, naamioittensa tms vuoksi, pääasia että olivat erilaisia kuin muut joilotukset ja äänisaalis kertoo, että oli aikakin tuoda kisoihin jotain erilaista.

Vierailija

Meidän paikkakunnalla olevissa matkamuistomyymälöissä taitaapi olla ihan lantalaiset töissä. Omistajat eivät ainakaan ole saamelaisia. Ja lukeekohan lakeissakin jossain made in taiwan. Aika monessa matkamuistossa nimittäin lukee.

Vierailija

Vierailija:

Lainaus:


Luulin niitä mukaviksi ja leppoisiksi ihmisiksi, mutta sen jälkeen mitä olen täältä lukenut olen muuttanut mielipiteeni. Saamelaiset ovat kuulemma ihan yleisesti sitä mieltä ettei kukaan saa käyttää Lapin asuja, esim. Rovaniemen lukiolla on ollut perinteenä pukeutua päättöjuhliin Lapin pukuun ja kuulemma joku saatanan vuosi saamelaiset siitä vinkuvat. Alkaa tuntumaan siltä että Petelius ja Kalliala vain näyttivät saamelaisten oikean luonteen, tosin kohteliaasti unohtivat kärttyiyyden luoteenpiirteistä.
Mikähän älämölö nousis jos esim. Seinäjokelainen lukio pukeutuisi romaaniasuihin päättäjäisissään. (Kun tästä kuitenkin tulee sanomista,tunnustan, etten tiedä paljonko Seinäjoella on romaneja, oletan, että tarpeeksi voidakseni tehdä vertauksen)

Meillä ihan tavallisilla suomalaisilla on joskus vaikea ymmärtää kuinka paljon kansallispuvut voivat merkitä toisen kulttuurin edustajalle. Tulee mieleeni eräs konfirmaatio tilaisuus, jossa eräs tummahipiäinen poika, en millään muista mistä oli kotoisin, juhlisti tilaisuutta omassa asussaan. Alban alla oli valkea hame ja nenässä lävistettynä ruusu. Kyllä oli mummoilla ihmettelemistä, että tuon näköisenä kirkossa. Poika oli omasta ja perheensä mielestä todella hieno perinteisessä juhla-asussaan, mutta sitähän ei voi kaikki ihmiset ymmärtää.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat