Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

nukuttaminen, miten sujuu?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Teillä, joilla 2 lasta, onko nukuttaminen iltaunille yhtä tuskaa vai sujuuko luontevasti viidessä minuutissa? Meillä saattaa kestää tuntikin saada kummatkin nukkumaan. 6kk on aika helppo, mutta 3 v yhtä tuskaa välillä. onko kellään tähän mitään vinkkejä?

Kommentit (7)

Vierailija

päiväunettomuus toimii meillä ykkösenä,

rytmien säilytysyritys reissuissa ja vierailuilla, ja iltarutiinit, saunottaminen/kylvettäminen ja sitä ennen kunnon iltaulkoilu (ei tosin myöskään liikaa ettei mee ylikierroksille), ja sitten hiilihydraattipitoinen iltapala... mutta ei missään tapauksessa ainakaan suklaata ja sokeria... ettei ne ylikierrokset tule..

ja sitten vieressä istumista ja iltasatujen lukemista, ei pakoteta nukkumaan ennenkuin on tarpeeksi väsynyt. Kyllä se lapsi sitten nukahtaa kun on nukahtaakseen kun kaikki käy nukkumaan. Joskus vaan itse jos on väsynyt, on vaikea pysytellä hereillä niin pitkään kuin nukutus vaatisi...

Silloin olen käynyt samaan (lapsen) sänkyyn maaten ja nukahtanut siihen, kömpinyt sitten jossain vaiheessa omaan sänkyyn.Meillä ei vaan toimi se super-nannyn ohje, että jätetään yksin nukahtamaan, sitäkin on kokeiltu. Meillä siis pitää olla vieressä ja silitellä, sylitelläkin toisinaan ihan. Jos menee leikiksi, niin sitten toki mennään supernannyn keinoihinkin... Eli vieressä ollaan jos on rauhallinen jne. Ja joskus jos rauhoittuminen vaatii vieressä olon, sitten ollaan siinä, mutta yleensä rauhoittuminen käy helpoiten kun ollaan toisessa huoneessa siinä kuuluvissa ja häärätään jotain että syntyy hieman ääntä muttei liikaa... esim. kovaääninen jutustelu tai astioiden kolistelu on liikaa, mutta tasainen ääni esim. pyykin laitto, tai käsin tiskaus, tai rauhallinen juttelu, tv:n katselu, kirjan lukeminen samassa huoneessa, on hyvä...

Vierailija

Ikäeroa 1v10kk, ja nyt ovat 7kk ja 2.5 vuotta. Isompi ei nuku päikkäreitä kuin joskus, ja siten nukahtaa aika helposti, iltarutiinien kautta, ruoka, pesut, iltasatukirjaa ja vähän jutustelua (10 minsaa - 30 minsaa) sitten peittelyä ja silitystä hieman ja sit maitopulloa vielä ja nukahtaa. Pienempi siinä sivussa pitää olla leikkimässä tai sylissä, tai nukkumassa. Sitten pienempi taas pitää kanniskella uneen, josksu nukahtaa tissillekin..

Ja joskus ja etenkin reissussa tai vierailujen jälkeen menee 2-4 tuntia nukutuksiin..Vierailija

jos alkuilta ennen pesuja on sujunut hyvin ja vanhemmilla on ollut aikaa leikkiä lasten kanssa + leikit on rauhoittavia eli ei riehumista, sujuu nukkumaanmeno meillä aina helpommin.

Toki sauna, kylpy, päivän tapahtumat, ulkoilua paljon jne. auttavat myös, mutta jos riitaa ja riehumista on ollut ennen pesuja jatkuu sitä myös usein uniaikaan. Eli mieliala tarttuu lapsessa ja siitä on vaikea päästä eroon, jos se on negatiivista ja positiiviset tunnelmat siivittävät sitä unen tuloa helpommin.

Myös tv:n paljo katselu juuri ennen nukkumaanmeno tai yleensäkin päivän aikana haittaa meillä yöunen tuloa.

Vierailija

mies käy nukkumaan. Isosisko leikkii vielä sen aikaa ja sitten käy iltatoimiin heti kahdeksan jälkeen. HÄnelle luetaan jo vähän enemmän ja jutellaan päivän tapahtumista ja jää sitten itsekseen höpöttämään. Yleensä 20.30 maissa nukahtaa. Lapset nukkuvat siis omissa huoneissaan eivätkä häiriköi toisiaan.Muuta vinkkiä ei taida olla kuin se että jämäkkyys kannattaa. Meillä on alusta asti ollut tiukka linja siinä että kun ilmoitetaan että mennään nukkumaan niin sinne myös mennään, ilman pelleilyä ja juoksemista. Kun on sänkyyn menty sieltä ei pompita ylös. Jos sitä joskus harvoin yrittävät niin tiukin sanoin ja kädestä pitäen ohjataan takaisin sänkyyn eikä siinäkän vaiheessa sorruta lepertelyyn tms.Vierailija

meillä tytöt 3v ikäerolla, nyt neidit 1v7kk ja 4v7kk ovat nukkuneet pari kuukautta nyt samassa huoneessa, pienempi vielä pinnasängyssä mutta isompi jo kerrossängyn yläsängyssä eli alasänky odottaa nuorempaa nukkujaksi kun itse sinne halajaa.

aikaisemmin nukutettiin yleensä eri tahtiin eli tuossa teidän ikävaiheessa pienempi meni yleensä vähän aikaisemmin nukkumaan ja isompi sit kohta perään. Jos olin yksin kotona, isompi katsoi helppoa videota tai pelasi tietokoneella sen aikaa kun vein pienen nukkumaan (kesto imetyksestä riippuen 10-20min) . Jos olimme molemmat yhtä aikaa kotona, saattoivat mennä yhtäaikaa nukkumaan, kun nukkuivat vielä eri huoneissa. Kun oppivat nukkumaan samaan tahtiin sekä aamut että illat, siirrettiin samaan huoneeseen. Siellä sit nukahtaminen kestää 1min-30min, yleensä 5-10min. Avain on mielestäni RUTIINIT.

Klo 17 päivällinen, sit leikkiä yhdessä ulkona/sisällä. Suihku/kylpy klo 18.30 ja iltapala klo 19. Hammaspesut klo 19.30 mennessä, samoin muut pesut siinä sivussa jos ei ole ollut suihkua yms. Yhdessä omaan huoneeseen, iltasatu + valot pois, iltarukous ja suukot kaikille hämärissä, iltalaulu ja tytöt jää yhdessä nukkumaan. Joskus tarvii käydä auttamassa jossain (peitto, pissa, vaipassa vielä kakka) mutta harvoin, jos meteli ylenee liikaa käydään sanomassa kerran ja sit yleensä kyllä nukahtavat. Tätä on siis harjoiteltu aika paljon, eikä tietty ihan joka ilta toimi. Pyrimme myös ajoittamaan vierailut niin, että omaan sänkyyn ehditään nukkumaan ja iltapuurolle myös eli rutiinit on silloinkin samat. Eli kotona ollaan vierailuiltakin aina viimeistään klo 20 (jolloin siis kotioloissa nukutaan jo, mutta vähän voi joustaa kun tullaan kylästä).Myös mummolassa/mökillä on samat rutiinit.

Isompi meillä ei enää neljään kuukauteen ole nukkunut päiväunia, mikä sekin helpottaa yhtäaikaa nukahtamista eli hän on yleensä vähän väsyneempi iltaisin kuin pikkusisko, joka vielä nukkuu päiväunet ja herää aamulla yleensä sit tunnin aikaisemmin kuin isosisko.

Vierailija

kiitos vaan vinkkeistä täytyy yrittää niitä rutiineja. Mä en vaan oo niitä rutiiniihmisiä, oon vähän boheemimpi malli, mut ehkä se auttas

Vierailija

Eli meillä tytöt 1v8kk ja 4kk. Molemmat tytöt menevät klo 20 nukkumaan, isompi omaan huoneeseen ja pienempi meidän makuuhuoneeseen. Vien ensin isomman sänkyynsä, puen unipussin päälle, pusin ja halaan ja toivotan hyvät yöt. Tyttö jää pötköttelemää ja höpöttelemään itsekseen. Sitten pienempi pussiin ja iltamaidolle rinnalle. Usein nukahtaa siihen rinnalle, tai sitten köllöttelen vieressä vähän aikaa, kunnes nukahtaa.Tosin joskus, jos isommalle ei meinaa uni tulla silmään, huutelee sängystään äitiä ja siten häiritsee pikkusiskon nukahtamista. Onneksi isompi ei häiriinny vauva itkusta, koska joskus ollessaan kovin väsynyt, pienempi karjahtelee melkoisen kuuluvasti!Nyt siis sujuu melko mukavasti tuo nukutuspuoli, mutta jännityksellä odotan, mitä tapahtuu, kun isosisko siirtyy lasten sänkyyn nukkumaan. Nyt kun vielä nukkuu pinnasängyssä, niin pysyy sängyssään, vaikka uni ei tulisikaan...

Uusimmat

Suosituimmat