Mites muilla rakentajilla on budjetti pitanyt ja rahat riittanyt niihin viimeisiinkin nysvayksiin? Onko joutunu paljon tinkimaan laadusta t...

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

tskuista joita olis halunnu alunperin laittaa?Meillä mies laskeskeli että rahat taitaa loppua alta aikayksikön ku on tullut paljon yllättäviä kalliita menoja. Ollaankin ihmetelty että miten iso firma joka toimittaa talopaketteja voi laskea kaikki kiinteät menot niin alakanttiin. Tontti ja talopaketti on siis samasta firmasta... Esim. viemärimaksut olivatkin tuplat mitä faktaa saatiin talotoimittajalta.Talo on nyt vasta perustusten muurausvaiheessa, saapa nähdä kuinka karvalakkimalli kodistamme tulee :D

Sivut

Kommentit (18)

Vierailija

Meidän pankkimme ei siirrä missään vaiheessa yhtään rahaa omalle tilille, vaan kaikki rakennustarvikkeet joita pitää ostaa, maksetaan omalla rahalla, ja rahan saa takaisin kuittia vastaan pankista. Eli rahat ei voi missään tapauksessa " hukkua" mihinkään mihin ne ei kuulu. Minusta tuo on todella mainio juttu, koska helppohan sitä olisi elää vaikka vähän leveämmin jos tili on pullollaan rahaa. Eräälle sukulaiselle kävi just niin, että talon remppa oli aivan vaiheessa ja rahat syöty ja viety vaatekauppoihin ja ulkomaille. Tämä rouva vain kehui että elämä ei ole ollenkaan tiukkaa ;), mutta ei kertonut koko totuutta.Jos meillä loppuu rahat kesken, se näkyy todennäkïsesti esim. halvemmissa ja " ei niin toivotuissa" jutuissa kuten vaikka hanoissa, tai takat jää tekemättä, ainakin toinen, tai vaatekaappeja ei pysty hankkimaan ennen muuttoa. Joka kuukausi kyllä pystyy palkasta laittamaan sivuun ja ostamaan esim. noita hanoja ja kylppärikalusteita, mutta niitäkään ei viitsi alkaa vielä hankkimaan kun ei saa niitä vielä sateelta suojaan.

Vierailija

Ei tosin ikinä laadittu kunnon budjettia. Meille tulossa kivitalo 215 neliöö pääkaupunkiseudulle. Talopelillä ja kotioptimilla saatiin suunnileen sama summa, mutta ajattelimme, että se varmaan ylittyy jonkin verran (toivoimme toki, että ko budjetit riittäisi). No nyt kun on vielä osa sisätöistä tekemättä ja varasto/katos rakentamatta kuten myös piha niin näyttää siltä että ylitetään kotioption budjetti melkein 60 000 eurolla. Laadimme budjetit niin, että kaikki materiaalit ovat korkeatasoiset ja että mitään ei tehdä itse. Todellisuudessa olemme itsekin tehneet jonkin verran. Suurin ylitys on tullut maansiirtotöistä. Louhintoihin ja maansiirtoon on mennyt jo yli 40000 euroa ja vielä tarvii aika monta kuormaa maata tuoda ja levittää ja varmaankin isoista erikoisen muotoisista ikkunoista, hillittömistä teräspilareista ja teräslasikaiteista, tälläisiä kun ei kustannusarvio-ohjelmat varmaan mitenkään huomio ja maksavat kuitenkin maltaita. Mistään materiaaleista ei olla tingitty, vielä ainakaan. Alkuperäinen " budjetti" oli onneksi aika löysä ja pankista saadaan vielä auliisti lisää rahaa:)

Vierailija

Tätä raksa-aikaa on mutkistanut miehen 2 työttömyysjaksoa joiden aikana ollaan " syöty kuormasta" ja se tietty tuntuu. Lisäksi varsinainen budjetti ylittyi (maatöiden takia) sen verran että näillä rahoilla piti saada myös autotalli aikaiseksi mutta nyt siihen ei ole penniäkään jäljellä. Eli laskutavasta riippuen ollaan 1000-30000¿ miinuksella. Siinähän sitä kiinniottamista. Mutta talo on viimeistä vaille valmis ja pitäisi muuttaa 1,5 viikon kuluttua....

Vierailija

Me laskettiin, että meillä meni 1 700 euroa yli alkuperäisen budjetin, ja tämän ylityksen teki hinku saada kauniit lasipariovet ja lisäksi ostimme lainarahalla sohvan ja ruokaryhmän. Budjetti tehtiin sekä laskurilla että talopaketin myyjän kanssa ja se todella piti. Ei olisi pitänyt, ellemme olisi saaneet suvun takia paljon alennuksia mm. kalusteista ja kodinkoneista. Mutta minusta on aika vaikea ymmärtää, miten budjetti VOI mennä kauheasti yli, eikö sitä voi sitten itse tasoittaa matkan varrella...? Meillä tehtiin automaattisesti niin, että jos joku olikin kalliimpi kuin piti, se raha säästettiin toisesta paikasta ja ostettiin esim. jotain vaatimattomampaa kuin alun perin piti. Toki jotkut räjäytykset ja maatyöt voivat olla tosi arvaamattomia ja niissä laskutkin ovat isoja - ja ne työt on tietysti pakko tehdä. Mutta en ymmärrä miten sitten kaikilla niin paljon menee yli juuri sisustusvaiheessa, eikö sisustuksessa pidetä itse lankoja käsissä - siellähän on nimenomaan itse mahdollista hallita menoja. Se on sitten taas eri asia, jos lisälainan ottaminen ei haittaa...

Vierailija

ei niiden käyttöä kukaan valvo. Pakko on jostain maksaa vuokrat ja ruuat jos rahat ei muuten riitä. Toki se harmittaa mutta kunhan mies palaa töihin niin otamme syksyllä kiinni. Toisaalta olen tyytyväinen että hän on tehnyt 4-5 kk ruokapalkalla töitä - ammattimies olisi ottanut 35¿/h. Se olisi tullut vielä kalliimmaksi (yli 20k¿).

Vierailija

näin on, katteet on huipussaan ja euroon muuttaminen sai vielä aikaan " laillisen" hinnankorotuksen. Monet asiat on muuttuneet suoraan markoista euroiksi eli 6x!! Kusetetuksi tulemisen tunne on vallalla joka hetki ja jos tänään ostat jotain se on varmasti tarjouksessa huomenna jossain muualla.Me ostimme paljon sähkötyökaluja (mm roilottimen) Biltemasta ja muista halpiskaupoista ja hyvin on laitteet kestäneet yhden kivitalon tekemisen. Joku HIltin laite saattaa maksaa 400¿ kun kiinalainen halpiversio todella 1/10 täälläkin. Ja ainakin meille kelpasi oikein hyvin. Niillä koneilla muutenkaan tee mitään tämän raksan jälkeen.

Vierailija

Joten ollaan jo tässä vaiheessa n. 12 000 ylitetty alkuperäinen budjetti, joten ei kauhean hyvältä näytä. Ja ollaan tosiaan vasta alkuvaiheessa. Tosin suurimmat hankinnat on tehty, joten toivon että pysyttäs n. 20 000 kieppeillä ylityksen suhteen. Meillä muutenkin aika kova budjetti oli, kun ei tehdä niin paljon itse kuin ed. talossa. Saas nähdä saadaanko loppuun asti teetettyä niin paljon kuin suunniteltiin, vai tartutaanko enemmän vasaran varteen. (epäilen tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa).

Vierailija

Me olemme asuneet reilun vuoden itse rakentamassa Jämerä kivitalossa. Me teimme vain jonkun hyvin ylimalkaisen oman laskelman kustannuksista ja saatiin myös Jämerältä kustannuslaskelma. Itsetehty taisi olla jollakin talopelillä tms. Molemmat alittui reilusti. Meillä on maalämpö, parketit, kivitasot, puristelaatat, paljon kulmia ja kuutuoita jne. Eli kun valitsi näitä vaihtoehtoja tuli kustannusarviosta paljon kovempi. Lainaa jäi montakymmentätuhatta käyttämättä, hyvä niin! Alkuun pelkäsin kyllä kovasti sillä maansiirtourakoitsija arvioi työnsä hinnaksi 5000¿ ja 14 000¿ meni... Omalla työllä pystyy säästämään valtavasti ja tehtiin siksi paljon itse niin saatiin panostettua materiaaleihin!

Vierailija

Vanhan talon remontti meni niin yli budjetoidun, annettujen hintojen ja urakoiden, että kolmatta kertaa piti käydä pankkitädin puheilla. Materiaaleista ei haluttu tinkiä, sillä kestävää pitää olla. Populaatiota rakennuksella oli hirveästi, vaikka itsekin tehtiin, koska vanha talo vaatii vaikka minkälaisia certifioituja miehiä. Suomen koti sijaitsee alueella, jossa kaikki tuntevat toisensa, joten harmaata työtä on turha yrittää.

Kun olen asunut maailmalla ja tottunut erilaisiin hintoihin, tunsin tulleeni huijatuksi kotimaassani. Tarvikkeissa täytyy olla hirvittävät katteet. Lähtien nauloista, koneista, laatoista, ovista, samat maksavat esim. kiinassa 1/10 hinnasta ja valikoimat myös merkkituotteissa on satakertaiset verrattuna Suomeen.

Vierailija

Parketit ym kuitenkin laitetaan vaikka tiukaksi menisikin. Pihahommat jää ainakin tekemättä aluksi joka on tosi harmi. onneksi piha ei ole iso, alle 800 neliöä koko tontti. siihen ei voi paljon muuta kuin vähän nurmikkoa laittaa.vaatekaappien laittamiset ym voi siirtyä myöhäsempään vaiheeseen eli muuton jälkeen jos rahat loppuu kesken.Ihmettelin tuossa (en muista nimimerkkiä) kuinka on mahdollista elää lainarahoilla (mies oli työtön). Onko koko lainasumma käytössänne siis tilillä että periaatteessa rahan voi käyttää mihin vain?Vierailija

kokonaisuudessaan heti koska meillä oli pohjalla yli 50% omarahoitusta edellisestä talosta, tosin olemme nostaneet niitä vähitellen ettei tarvitse maksaa korkoja koko summasta.Me olisimme saaneet rahat riittämään loistavasti josa) se maatyö ei olisi vienyt +18000¿

b) olisimme jatkaneet rakennusaikaa 2kk, silloin ei olisi tarvinnut ottaa työmiehiä sisätöihin lainkaan.Mutta ei, haluamme muuttaa ennen lomalle lähtöä joten tässä hiki hatussa odotellaan josko portaat ehtii ennen muuttokuormaa. Tänään selvisi jo ettei sisäovet tule..... tilaus on kadonnut huhtikuun alussa ja uusia saa vasta juhannuksena. Mitenkähän sisäänmuuttotarkastus suhtautuu siihen ettei ole vessanovia?????????????????????????????

Vierailija

että se kuri pitää olla omassa persnahassa. Tiedän yhden pariskunnan joka osti ensin molemmille autot ja totesi sitten ettei taloa enää saakaan kasaan.Mulla on äärettömän tarkka kirjanpito ostoksista (entinen kirjanpitäjä kun olen:D) joten todellinen " hävikki" on aikas marginaalinen. Ja 99% ostoksista tehdään luottokortilla jolloin kerran kuukaudessa tsekkaan kuiteista mihin rahat on menneet (mies kun käy rautakaupassa päivittäin). Isommat ostot on sekä etu- että jälkikäteen budjetoitu ja tehty varaukset kuten oikeissakin kirjanpidoissa.Mutta kuten sanottu, vuoden aikana voi sattua vaikka mitä. Ensimmäinen hukka oli väliaikainen asunto jota maksoimme 3kk turhaan. Oli pakko ottaa se koska asuinalueellamme ei isoja asuntoja tule vuokralle ja sitten emme heti saaneetkaan aloitettua entisen talon myyntiä. Ja toinen tuo miehen työttömyys; kolmantena vaikka joulurahat työmiehille - niitäkään en ollut budjetoinut mutta pojat olivat taatusti rahansa ansainneet.Mutta mielestäni on todella hyvä että pankki kontrolloi käyttöä, monta kertaa on (alussa) ajatellut että rahaa on ihan tajuttomasti ja ettei sitä koskaan saa kulutettua raksalla. Vaan onneksi toisella kerralla jo tietää että kaikki menee.

Vierailija

...toisaalta meillä ainakin oli todella tarkat sisustusbudjetit jo heti aluksi, eli kun piirrätimme keittiökuvat myös aikaisin, niin meillä oli täsmällinen raha siihen varattuna ja kalusteet kilpailutettiin silloin tarkkaan. Jos olisi mennyt yli, olisi otettu vaatimattomampaa kaapistoa tms. Eli kun oli johonkin varattu joku raha, se piti. Takkaa kilpailutettiin töineen niin kauan, että löytyi se joka sopi alkuperäiseen budjettiin. Lisäksi kirvesmiestyötä varten meillä oli erittäin tarkka budjetti ja jos sillä rahalla ei olisi sitä saatu (aika kauan sitä tingattiinkin), niin loput olisi ollut pakko tehdä itse ja sillä selvä. Lisäksi meillä tehtiin kirvesmiestyöstä urakkasopimus ja siihen aikaraja ja aikasakko, joten jos olis mennyt ajallisesti yli, olis saatu heti 1000 euroa viikolta hyvitystä. Eli yllätyksiä ei voinut tulla kun töitä oli juuri sen verran kuin oli paperiin laitettu.Tietenkään missään vetimissä ei paljon säästä, mutta toisaalta jos joka ikisessä sisustusasiassa antaa vähän mennä överiksi, niin yllättäin hienompi parketti, komeampi takka, rosteriset koneet ynnä muut nostaa loppusummaa melkoisesti.

Vierailija

talopaketti pitänee kertoa vähintään kolmella riippuen talopaketista että ollaan todellisissa kuluissa.. Meillä se tosin sisältää jo ison tallirakennuksen ja pihaakin, mutta omaa työtä on PALJON. Ulkopuolista työtä vaan pakollinen, sehän se kallista onkin. Mutta materiaalit on keskitasoa joka paikassa, ei ole tingitty mistään mutta ei mitään ylilyöntejäkään.Sanna

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat