Voiko almiron peptiä tehdä päivän annoksen kerralla?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Purkin kyljessä lukee, että aina syötävä määrä vain tehtäisiin... kuulostaa kamalan työläältä

Kommentit (6)

Vierailija

Suositus on että ei saa, mutta itse olen tehnyt kaikille kolmelle maitoallergiselle vähintään yön ja usein päivänkin annoksen kerrallaan. Eli keittänyt veden ja tehnyt maidon sekä laittanut suoraan jääkaappiin. Toistaiseksi ei ole kenelläkään mitään ongelmia tullut ja näin aion toimia jatkossakin. Soitin edellisen maitoallergisen kohdalla valiolle ja kysyin miksi (peptidi) ei voi tehdä kerralla enemmän. En oikeastaan saanut siihen mitään yksiselitteistä vastausta. Suositus on kuulemma näin, koska samat ohjeet menee maihin joissa vedenlaatu ja hygienia ei ole samalla tasolla kuin täällä. Ja sieltä sanottiin, että kyllä hänen mielestään esim. yöksi maidon tekeminen jääkaappiin valmiiksi on " sallittu" . Jos välineet on puhtaat ja vesi keitetty. No näin olen siis tehnyt, ja tosiaan myös jatkankin. Suositusten vastaisesti siis:)

Vierailija

Haluaako sitä noudattaa vai ei on jokaisen itse päätettävissä, ei siitä kukaan muu ota vastuuta.Suositus on luettavissa kokonaisuudessaan elintarvikeviraston sivuilta kohdasta ' tiedotteet' . Se koskee kaikkia jauhemaisia korvikkeita.

Vierailija

Lähinnä se vuorokauden annoksen tekeminen on kielletty siksi että joistakin korvikejauheista on löytynyt Enterobakteeri sakazakii joka on tappanut vauvoja maailmalla ja suomessakin. Sitä bakteeria on siis jauheissa ja valmiissa maidossa se pääsee lisääntymään ja voi aiheuttaa vakavan sairastumisen. Ilmeisesti se ei lisäänny jos valmis maito säilytetään asianmukaisesti alle 5,5 asteessa(jos en väärin muista), eli jääkaapin täytyy olla tosi kylmä ja se tehty maito pitäisi jäähdyttää sitten samantien valmistuksen jälkeen esim kylmävesihauteessa.

Ja meillä on kyllä Lastenklinikalta ravitsemusterapeutin " lupa" tehdä vuorokauden maidot valmiiksi myös kotona, kunhan siis säilytys on asianmukaista.Tuo pullojen ja veden keittäminen ei muuten siihen sakazakii-bakteerin mahdolliseen lissäntymiseen/olemassaoloon vaikuta mitenkään, kun sitä siis on jauheessa jo valmiina, jos on.emppu:

Lainaus:


. Suositus on kuulemma näin, koska samat ohjeet menee maihin joissa vedenlaatu ja hygienia ei ole samalla tasolla kuin täällä. Ja sieltä sanottiin, että kyllä hänen mielestään esim. yöksi maidon tekeminen jääkaappiin valmiiksi on " sallittu" . Jos välineet on puhtaat ja vesi keitetty. No näin olen siis tehnyt, ja tosiaan myös jatkankin. Suositusten vastaisesti siis:)
Vierailija

Poika on 5.5kk ja ennen rotavirusta epäilimme maitoallergiaa ja maidon vaihdosta oli ollut puhe. No, sitten tuli rota ja olimme tosiaan sairaalassa kaameassa taudissa pitkään. Nyt kun suoli alkoi olla aikaslailla rikki, lääkäri vaihtoi ensin kokeeksi almiron peptiin kahdeksi viikoksi.

Sairaalassa maitokeittiö teki maitoa päivän satsin kerrallaan pulloon. Siksi hämmästyinkin, kun purkin kyljessä luki, ettei niin saisi tehdäkään.

Viime yönä keitin vettä pulloon ja tein sitten yöllä sekoituksen, kun poika heräsi.

Vierailija

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/__idinmai...Tuo bakteeri on tosiaan se toinen puoli, mutta kuitenkin niin harvinainen (edellinen sairastuminen 10 v sitten), joten tämänkin riskin tiedostaen toteutan maidonvalmistuksen suositusten vastaisesti. Se valion edustaja lähinnä tarkoitti maita, joissa vesi voi olla " likaista" ja jos sitä ei keitetä ennen maidon tekemistä. Mutta tottahan se on, että kannattaisi suosituksia noudattaa jos haluaa pelata varman päälle. Sitä on vaan jotenkin huomannut tässä viime vuosien aikana, että vaikka kuinka yrittäisi tehdä kaikki viimeisen päälle, niin mikään ei ole varmaa, yllätyksiä tulee aina. Ei se niin kamalan paljon työläämpää ole sitä maitoa varmistaa kerta-annoksinakaan, joten varmasti kannattaa ainakin harkita sen tekemistä niin.

Vierailija

Mutta päivän annoksen keitettyä vettä voi säilöä jääkaapissa esim. puhtaassa vesipullossa. Meillä tosin on tehty almiron ihan kraana veteen lastenlääkärin luvalla 11kk lähtien, koska kuulema suomalainen vesi on kyllin puhdasta vähän iäkkäämmälle vauvalle. Mutta siis korvikejäämiä ei pidä ruveta säästelemään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat