Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Rakennusprojektin vaiheet?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei,Olemme käynnistelemässä rakennusprojektia ja kokonaisuuden hahmottamiseksi olisikin tiedustellut, miten teillä on projekti edennyt eli millaiset vaiheet seuraavat toisiaan?Tällä hetkellä meillä on arkkitehti työstämässä piirrustuksia. Hänen on ollut tarkoitus toimia pääsuunnittelijana ja viedä projekti kokonaisuudessaan läpi, mutta koska olemme odottaneet piirustuksia jo marraskuusta asti ja aikataulut eivät ole pitäneet alkuunsakaan, olemme saaneet mittamme täyteen. Lupaukset lupausten jälkeen ovat pettäneet ja olemme jo tosi käärmeissämme. Yritimme saada seudultamme uutta kokenutta arkkitehtiä, mutta sellainen olisi ollut saatavilla vasta syyskuussa. Nyt odotamme vain, että saisimme nykyiseltä vielä hiotut pohjapiirustukset sekä julkisivu- ja asemapiirustukset siten, että vielä tämän kuun aikana saisimme pyydettyä tarjoukset kivitaloja toimittavilta firmoilta. Tarkoitus olisi saada joltakulta niiltä toimitus vesikattoon saakka syys-lokakuulta. Yhdeltä firmalta meille on varattu jo pystytysmiehet, mutta jollemme päädy ko. firmaan ei työporukkakaan ole käytettävissämme.Mutta miten kannattaisi edetä, kun saamme em. piirrustukset. Olen ymmärtänyt, että LVI- ja sähkösuunnitelmat olisivat työn alla seuraavaksi, sillä ilman niitä ei rakennuslupaa saa vireille. Mutta ennen niitähän tulee olla tiedossa myös esimerkiksi tarkemmat keittiösuunnitelmat, sillä ilman niitä ei LVIS-suunnitelmia voine tehdä.Olisin erittäin kiitollinen, jos jollakulla olisi aikaa kuvata, miten rakennusprojekti on teillä edennyt tapauksissa, joissa ei haluta avaimet käteen -taloa. Mitkä vaiheet seuraavat toisiaan ja minkä alan ammattilaisiin meidän tulisi osata olla yhteydessä? Mitä kaikkea meidän itse tulee organisoida esimerkiksi talon perustusten suhteen?Kiitos jo etukäteen!

Kommentit (10)

Vierailija

et tarvitse vielä LVIS-suunnitelmia, mutta toisaalta perusteellinen suunnittelu ei ole pahasta, kiire on pahinta. Oletko kysynyt, josko kivitalojen toimittajat suunnittelisivat...jollette sitten päädy siihen toimittajaan, voi kuvat kai lunastaa, mikäli ovat onnistuneita. Onko teillä joku suunnitelma rakentamisaikataululle? Jos kiirettä aloittamiselle ei ole, niin kokonaisuutta kannattaa suunnitella pitkäänkin, muutokset myöhemmin tulee taatusti kalliimmaksi.

Vierailija

nimittäin 15¿/neliö kuulostaa aivan mielettömän alhaiselta hinnalta. Jos talonne olisi esim 150-neliöinen, olisi suunnittelun kokonaishinta vain vähän reilu 2000¿. Tämä taas arkkitehdin tuntitaksaksi muutettuna (45¿ noin suunnilleen) tarkoittaa vain reilun viikon työtä, ja siinä ajassa ei tosiaankaan suunnitella omakotitaloa, saati toimita pääsuunnittelijana. Millähän konstilla olette tuollaisen sopimuksen onnistuneet ylipäätään saamaan? Kiinnostaisi minuakin!

Vierailija

talosuunnitelma, niin arkkitehtien suunnittelupalkkiot liikkuvat kyllä ihan eri hinnoissa. Olipa sitten Itä-Suomi tai ei... (en asu itsekään pääkaupunkiseudulla). Liikaa ette missään nimessä ole maksamassa! Ajatelkaapa sitä, että tuollaisen talon myynnistä voi kiinteistövälittäjä kietaista tuplapalkkion arkkitehtiinne verrattuna, ja kuinka paljon hän on palkkionsa eteen tehnyt?

Vierailija

Hei,Liikaa emme ole arkkitehdillemme omasta mielestämmekään maksamassa vaan kohtuuhinnan. Voihan olla, että tässä on huomioitu " tuttavan tuttavan" -alennusta. Mene ja tiedä. Hinta ei ylipäänsäkään ole ollut suunnitteluprojektimme ongelma, vaan ainoastaan se ettemme saa piirrustuksia sovittun aikataulun mukaisesti - emme lähellekään sitä. Eilen kuulimme, että miehellä on niin monta isoa rautaa samanaikaisesti tulessa, ettei pysty hoitamaan töitään ajallaan.Olimme vielä viime syksynä aikeissa rakentaa tänne pääkaupunkiseudulle ja neuvottelimme helsinkiläisen arkkitehdin kanssa suunnittelupalkkiosta. Hänen taksansa olisi ollut 3000 ¿, joskaan ei olisi toiminut pääsuunnittelijana. Eikä hänkään ymmärtääksemme ole ihan niitä noviiseja ammattikunnassaan. Joten hintoja näyttää olevan monenalaisia. Tässäkin kyseessä oli tontti, jolla ro oli 600 m2 eikä meillä ollut hintaa neuvoteltaessa rajattua asunnon kokoa.

Vierailija

että hankitte kokeneen ja hyvän vastaava mestarin joka ottaa koko teidän projektin hoitamisen tehtäväkseen. Ei arkkitehti pääsuunnittelijana olisi sitä voinutkaan tehdä. Pääsuunnittelijan tehtävä on seurata että kaikki piirustukset täsmäävät ja hoitaa muutosten tultua kaikille eri osapuolille informaatiota missä mennään, mutta ei hän ole " projektin vetäjä" .Nyt siis etsimään kokenutta mestaria joka kertoo miten etenette projektissa. Onnea rakentamiselle!ps Keittiösuunnitelmaa ei tarvitse vielä tehdä kunhan tiedätte mihin kohtaan tulee vesipistee(t) ja viemäröinti.

Vierailija

Kaikissa kaupungeissa ei lupa tule edes tuossa yli kuukaudessa. Meillä meni viime kesänä luvan saamiseen 3kk ja melkein 2vkoa päälle. Normaalisti täällä Espoossa saa sen noin 2kk:ssa, mutta jos kesälomat sattuu väliin niin menee kauemmin.Ja meillä ei kyllä kivitalon pystytyskään onnistunut kuukaudessa. No pakkaset sun muut varmaan vähän hidastivat toimintaa, mutta vaikka työt aloitettiin heti samana päivänä, kun valitusaika oli mennyt umpeen (syyskuun lopussa) niin runko oli pystyssä vasta maaliskuussa, vajaa kuukausi meni puiden kaatoihin, louhintoihin ja muihin maansiirtotöihin. Samaan tahtiin on näyttänyt eräs toinenkin kivitalo alueella edenneen. Aloittivat itse asiassa pari viikkoa aikaisemmin ja ovat ehkä vähän jäljessä. Vatsahaavan kivitalon kanssa saa jos on liian tiukka aikataulu.Vierailija

Me käynnistimme heti luonnossuunnittelun ja kivitalon valinnan jälkeen sekä LVI-, sähkö- ja keittiö+kalustesuunnitelmat. Rakennuslupaa varten niitä ei olisi tarvinnut, mutta koska suunnitteluun kannattaa varata aikaa, halusimme käynnistää suunnittelun kaikilla rintamilla. Meillä kivitalotoimittaja piirsi rakennuslupakuvat, teki rakennesuunnittelun sekä toimii pääsuunnittelijana. Ymmärtääkseni pääsunnittelijana toimiminen tarkoittaa lähinnä sitä, että piirustukset koordinoidaan kaikkien suunnittelijoiden kesken ja muutokset menevät perille kaikille.Käytännön toteutuksen kannalta kaikkein tärkein ihminen koko projektissa on ammattitaitoinen vastaava mestari. Me maksamme mestarille aika paljon, mutta hän hoitaa puolestamme urakoiden kilpailutukset, aikataulut ja huolehtii siitä, että tekijät ovat paikalla silloin kun heitä tarvitaan. Me kaksi kiireistä työssäkäyvää ihmistä emme millään pystyisi huolehtimaan siitä, että joku tulee tekemään perustuksia ja hoitamaan tarvikkeita paikalle. Mikään avaimet käteen- projekti talo ei kuitenkaan ole, vaan talo rakennetaan osaurakoilla.Tuosta aikataulusta vielä sen verran, että meillä rakennusluvan käsittely kesti yli kuukauden. Rakennesuunnittelukin vie aikaa ja ilman sitä töitä ei pysty aloittamaan. Kivitalon rungon pystytys on aika hidasta hommaa, siihenkin saa varata kuukauden. Eli pikaisesti täytyy teidän toimia, jos aiotte siihen syyskuuhun ehtiä.

Vierailija

Hei,Kiitos tähänastisista arvokkaista kommenteista!Kivitalofirman, josta pystytysporukka syys-lokakuulle on varattu, edustajan avustuksella metsästimme maaliskuussa uutta arkkitehtiä/suunnittelijaa, muttemme siinä onnistuneet. Ovat ainakin hengessä mukana. Yksi yhteinen palaveri meillä ko. kivitalon edustajan ja arkkitehtimme kanssa tammikuussa oli ja tuolloin kaikki näytti lupaavalta. Molemmilla on toimistot samassa rakennuksessa, joten ovat keskenäänkin tiiviisti yhteistyössä. Kivitalon edustajan mukaan arkkitehtimme on kuitenkin ammattitaitoinen suunnittelija.Arkkitehdillä on erään rakennesuunnittelijan kanssa yhteinen toimisto osakeyhtiömuodossa ja tarkoitus olisi, että tätä kautta hoituisi rakennesuunnittelu, rakennusmestari ja he myös kilpailuttaisivat LVIS-suunnittelut. Ovat toimineet alueella pitkään ja heillä on kuulemma hyvät suhteet. Nämäkin miehet tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä, joten emme hevillä lähtisi arkkitehtiä vaihtamaan, sillä hänen kauttaan hoituisi niin moni asia. Pääsuunnittelija hän joka tapauksessa olisi ja katsoisi yhdessä rakennesuunnittelijan ja LVIS-suunnittelijoiden kanssa suunnitelmien yhteensopivuuden. Arkkitehtimme vaan tuntuu olevan kovin kiireinen mies!:( Olimme tyhmiä, ettemme heti alkuvaiheessa ottaneet mustaa valkoisella aikatauluista ja viivästymien mahdollisista sakkosummista. Tosin en tiedä onko tällaiset sopimukset alalla edes käytännössä. Kirjallista sopimusta emme hänen kanssaan ole tehneet, koska tuli ikään kuin sukulaisten suosittelemana ja luotimme että homma hoituu näinkin. Mikäli jatkamme projektia yhdessä, kirjallisen sopimuksen jokatapauksessa vaadimme.Kokonaisaikataulumme on se, että pääsisimme muuttamaan kesä-heinäkuussa 2007. Tarkoitus olisi, että pohjatyöt ja perustus olisi tehty kesän/alkusyksyn aikana. Tähänkin meillä on mies jo varattu. Maasto on simppeli, joten suuria maansiirtoja tai kaivauksia tontilla ei tarvinne tehdä. Pystytys lokakuun loppuun mennessä ja sisätyöt talven aikana. Sisätöissä olisimme itsekin jonkin verran mukana ihan omasta mielenkiinnosta ja halusta.Arkkitehdin valitsimme jo viime marraskuussa ja siitä asti hän on meille piirustuksia työstänyt. Yhdet luonnokset jo saimme, mutta talosta olisi tullut meidän makuumme liian moderni. Niinpä lähdimme maaliskuussa jälleen melkeinpä alusta. Olemme heti alussa sopineet, että niin kauan arkkitehti työstää sopimaamme hintaan (15 ¿/m2 + alv -> piirustukset+pääsuunnittelijana toimiminen) piirustuksia, kunnes olemme tyytyväisiä. Tällä hetkellä meillä on pohjat kutakuinkin valmiina ja niihin olemme tyytyväisiä. Odotamme siis julkisivuja ja asemaa.Rakennamme Itä-Suomeen ja rakennuslupaprosessi vie siellä noin kuukauden verran. Olemme ymmärtäneet, että perustukset voimme aloittaa jo ennen rakennusluvan saamista. Toki tällöin suunnittelijamme varmistaa rakennustarkastajalta, että lupa tulee menemään läpi. Arkkitehdillä tuntuu olevan pienellä paikkakunnalla suhteita myös kunnan rakennusviranomaisiin, ja näistä olisi meille hyötyä.Odotan mielenkiinnolla vielä lisää kommentteja, ajatuksia, kokemuksia! Tämän palstan kautta tuntuu avautuvan niin moni asia tässä jo heti alkuun haastavassa projektissa:)Vierailija

Hei,Meille ei tullut mieleenkään, että arkkitehdin taksa olisi erityisen alhainen. Päinvastoin. Itsellämme on ollut melko pitkälle viedyt luonnokset; hintaan lisätään 22 % alvia; hinta lasketaan kerrosneliötä kohden; pohjassa on paljon avaraa, yksinkertaista, selkeätä, simppeliä kerrosalaa; rakennus suunnitteluineen toteutetaan Itä-Suomessa - ei pääkaupunkiseudulla. Kaiken kaikkiaan hinta tulee olemaan noin 6500 ¿ eli ei mielestämme ihan pieni summa ottaen huomioon, että talossa on paljon tilaa muttei mitään erikoisuuksia, ei edes erkkeriä.Lapsukaiset

Vierailija

Hei!Eli jos talon malli on tiedossa ja tontti hankittuna niin sitten vaan kuumeisesti suunnittelemaan perustamisolosuhteita ja tapaa.Puiden kaatoa ja pintatöitä saa monessa paikkaa tehdä, vaikkei lupaa olisikaan vielä.Opittuna omasta projektista sanoisin, että koettakaa suunnitella kaikki muutkin asiat kuntoon ennen kuin aloitatte itse rakentamisen. Ilmastointi ja viemäriputkien sijainnin tietäminen ja alkuvaiheessa mahdollistaa niiden huomioimisen heti alusta. Muutoin sitä sitten piikataan kiviseinää ja tehdään reikiä otsa hiessä.

Uusimmat

Suosituimmat