Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Eli, eli reilu 2 viikon ikäinen lapsi on kyseessä1) Missä vaiheessa maito oma maito pitäisi alkaa riittämään?

Vauva syö molemmat rinnat ja on aina nälkäinen joten joudun antamaan lisämaitoa.2) Koska rinnat tottuvat vauvan imemiseen?

Rinnanpäät olivat rikki, jouduin käyttämään rintakumia. Nyt terveet, mutta " paljas" imetys sattuu niin pirhanasti.

Kommentit (21)

Mitä harvemmin imetät, sitä enemmän vauva tarvii maitoa kerralla. Imetyskertojen tihentäminen voi auttaa. Tietysti jokin tolkku on siinäkin oltava, mielestäni jatkuva tunnin välein syöttäminen ei sitten enää ole järkevää, vaan se alkaa jo kuluttaa äitiä niin, että äiti väsyy ja maidontulo vähenee väsymyksen vuoksi. Silti joskus vauva vaatii maitoa jo alle tunninkin edellisestä syöttämisestä, ja satunnaisesti onkin paikallaan syöttää melkein heti edellisen kerran perään.Lepäätkö riittävästi? Levänneeltä äidiltä maitoa tulee paremmin. Jos äiti touhuaa koko päivän, niin illalla maitoa ei enää heru yhtä herkästi, ja silloin lapsi jää tyytymättömäksi.

Vai tuleeko rinta edes ikinä aivan kokonaan tyhjäksi? Ehkä se ei tyhjenekään, vaan maidon määrä vähenee ja vähenee, kunnes sieltä tulee enää pikkuisia tippoja, mutta tulee kuitenkin. Näinkö se menee, kuka tietää?Pointtini on se, että jos epäilee maidon vähyyttä, niin kannattaa imettää yhdestä rinnasta ensin niin pitkään kuin vauva vaan suostuu rinnasta imemään. Ja vasta sitten vaihtaa toiseen rintaan ja imettää sieltä taas pitkään. Pitkään imiessä vauva saa rinnasta niitä viimeisiä maitoja, jotka ovat kaikkein rasvapitoisimpia ja siten täyttävät vatsaa parhaiten. Jos rinnan vaihtaa liiian pian, niin lapsi saa vain laihaa maitoa, jolloin vauvalle jää nälkäinen olo.Rinnalla vauva saattaa lopettaa imemisen myös muusta syystä kuin maidon loppumisen vuoksi. Minun vauvani ainakin imee vauhdilla ensin hetken, sitten irrottaa otteen, hamuaa rintaa, mutta ei ime. Se tarkoittaa sitä, että vatsaan on mennyt ilmaa, joka pyrkii jo takaisin päin ja siksi vauva ei pysty vetämään maitoa sisään. Nostan vauvan silloin pystyyn ja odotan, että röyhtäys tulee, ja sitten lasken vauvan taas rinnalle. Imeminen jatkuu heti valtavalla teholla, kun röyhtäys on vain saatu pois tieltä. Ja rinnasta siis tulee edelleen maitoa runsaasti. Näitä röyhtäystaukoja on yhden rinnan puolella yleensä kaksi tai kolme ennen kuin vaihdan vauvan imemään toiselta puolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käy ylimääräisillä punnituksilla neuvolaa jos vauvan kasvu epäilyttää. Jos tuntuu esim päivisin että vauva itkee kokoajan jos ei ole syömässä, lähde kävelylle, vauva voi rauhoittua vaunuissa. Meidänkin vauva tuntui haluavan ruokaa kokoajan tuon ikäisenä, pian se siitä rauhoittui. Vähennä lisämaitoa vaikka pikkuhiljaa jos tuntuu että et heti voi jättää kaikkea pois. Itseensä luottaminen on tärkeää imetyksen onnistumsessa mutta tiedän että se voi olla vaikeaa, tsemppiä!

Ihmettelen ihan, ettei rinnat menneet rikki. Kyllä se alussa nimittäin niin kipeetä teki, että hiki oli otsalla ja hammasta piti purra, kun tiesin, että nyt se rinta pitää työntää suuhun. Mutta vaikka rinnat oli ehjät, niin silti meni kaksi viikkoa (vai oliko vielä reilu..) ennen kuin rinta alkoi tottumaan. En olisi uskonut, että se tottuminen vie niin kauan, vaikka minulla tämä on jo toinen lapsi!

Ensin oikeaa, sitten vasenta, sitten taas oikeaa, sitten vasenta, sitten oikeaa... Näin jatkat kunnes lapsi on kylläinen. Tai päinvastoin.Minulla rinnat paranivat noin kuukaudessa jonka jälkeen pystyin imettämään ilman rintakumia.

lijoita. Rinnanpäihin voi laittaa myös erityistä voidetta, olikohan sen nimi joku L:llä alkava? Pikkuhiljaa rinnat alko kestää, mutta kylä siinä aikaa meni.

että äidin oma maito ei ole vielä noussut ja jotkut, erityisesti isokokoiset lapset, ovat muuten rinnalla 24h vuorokaudessa.

Maitoa muodostuu sitä mukaa kuin sitä imetään, eli mitä enemmän imetät, sen enemmän maitoa muodostuu.Nännihaavoihin voi apteekista ostaa joko Bepanthen- tai Lansinoh -rasvaa. Vauvan imuote saattaa varsinkin alkuvaiheessa olla liian kapea, ja silloin nänni menee helposti rikki ja imetys sattuu. Katso ensin että vauvan suu on ihan ammollaan ja sitten vasta laitat rinnan suuhun.

Joillakin on vaan niin kova imemisen tarve, että rinta pitää olla " tuttina" koko ajan. Lisäksi vauvat nyt itkevät muutakin kuin nälkää. Jospa massussa on vaivaa, kun se on täynnä maitoa. Tai jospa vauva vain haluaa läheisyyttä? Jos imetys lähtee hyvin käyntiin ja saat lopetettua lisämaidon antamisen, niin koita antaa tuttia.

Hei vaan.Vastaanpa minäkin, minä, jolta maitoa ei vain kerta kaikkiaan tullut tarpeeksi. Ja juu, en itse tätä " päättänyt" , tutkittiin myös ihan neuvolassa. Vauvan paino ei noussut, imetysote oli oikea, yritettiin tutit, vaunut ja muut, lypsämällä ei tullut, eikä rintapumpulla. Joten päädyttiin lisämaidon antamiseen ja sen jälkeen oli tyytyväinen vauva.On väärin niiltä, jotka olettavat, että äiti, joka sanoo, että maito ei riitä, on automaattisesti huono, höperö, epäuskottavat tms. Minäkin itkin monet itkut, kun ajattelin, että olen huono äiti, kun en pysty imettämään. Kunnes mieheni takoi järkeä päähäni. Itkut loppui siihen ja nyt olen onnellinen tyytyväisen vauvan äitin.Osittaisimetyksellä mentiin kiinteisiin asti. Ja se, että pelkkää rintamaitoa saavat vauvat olisivat vain terveitä ja osittaisimetyksellä olevat eivät, ei pidä paikkaansa. Meitä on ryhmä äitejä, joilla oli laskettu aika samaan aikaan. Meistä 80 % täysimetti ja 20 % osittaisimetti (näistäkin siis osa täysimetti kuukauden ja vähän päälle). Täysimettäjien vauvoilla on 70 %:lla ruoka-allergioita, nuhaa, korvatulehduksia, ripulia yms. Osittaisimettäjien vauvoilla vain 40 %:lla on allergioita. En nyt yleistä, tämä on vain tämän ryhmän tulos.Meidän vauva on ollut puolivuotiaaksi täysin terve. Nyt tuli ensimmäinen nuha ilman kuumetta. Vatsavaivoja ei ole ollut, allergioita ei ole, korvatulehduksia ei ole.Eli sinulle, joka epäilet, että maito ei riitä - älä ainakaan masennut ja tunne itseäsi huonoksi, kuten minä tein. Ota selvää ja neuvolassa auttavat. Ja kerta kaikkiaan, jos maito ei riitä, niin se ei riitä. Myös osittaisimetys antaa vauvalle tarpeelliset vasta-aineet. Tuttavani tekee juuri parhaillaan väitöskirjaa äidinmaidonvastikkeista ja yllätys, yllätys, ne ovat erittäin hyviä - ainoa, mikä puuttuu on vasta-aineet.Meillä tämä maidon riittämättömyys menee suvussa. Äidilläni ei riittänyt, eikä mummollani. Totuus vain on, että kaikki eivät ole samanlaisia.Mutta en nyt tuomitse myöskään ohjeita - usein on myös niin, että maidon riittämättömyys johtuu juuri vääristä otteita jne. Mutta haluan vain korostaa, ettei imetys ole se koko vauvan saamisen a&o, kun tuntuu, että ei-imettävät, osittaisimettävät yleisesti tuomitaan. Kyllä minulle vauvaelämä on paljon muutakin - ei pelkkää imettämistä. Tyytyväinen vauva on minulle se kaikkein tärkein.t. osittaisimettänyt, terveen tytön äiti

ja jos rinnanpäät ei ilman kestä. Tiedän monta jotka ovat käyttäneet rintakumia useamman kuukauden ajan ja imetys on onnistunut tosi hyvin!

Se miksi vauvasi todennäköisesti haluaa aina vaan ruokaa johtuu ehkä siitä että hänen masulaukkunsa on venytetty isoksi lisämaidolla.Rinnanpäät taas ovat kipeät todennäköisimmin väärän imuotteen ansioista, eli huolehdi siitä että vauva haukkaa rintaa kunnolla suuhunsa.

Niinkuin hampurilaista, ei niinkuin spagettia.

Huulet ovat kääntyneet ulospäin ja kieli on nännin " ympärillä" .

väärä imemisote saa rikki rinnanpäät ja imetys sattuu, vauva ei huonolla imemisellä saa maitoa rinnasta ulos, rinta ei tyhjene, ei se myöskään täyty kunnolla

eli numero yksi on saada vauvan imemisote hyväksi, onko tervhoitaja tai joku muu mahdollista saada katsomaan imetystilannetta? onko esim imetystukiryhmää lähellä?

Alle kolmella prosentilla naisista on OIKEA fysiloginen vika, ettei maitoa tule tarpeeksi, loput ovat sinänsä itseaiheutettuja, että väärän tai liian vähäisen imetystuen ja ohjauksen takia maidontuotanto ei pääse kunnolla koskaan alkamaan, tai maito vähenee pikkuhiljaa.

Maito ei koskaan lopu kuin seinään ja äärimmäisen harvalla naisella on liian vähän rauhaskudosta tai esim. kilpirauhasen vajaatoiminta, jotka saattavat oikeasti aiheuttaa liian vähäistä maidon tuloa.Tietysti osittaisimetys on hyvä juttu, mutta nuo " äidilläni ja mummollanikaan ei maito riittänyt" -syyt ovat väärän tiedon aikaansaamia, ei fysiologisia ominaisuuksia, jotka periytyisivät (PAISTI äärimmäisen harvoin).

Voin sanoa, että kaikkeni yritin imetyskonsulttia, tukiryhmää ja poppakonsteja myöten. Lopulta " annoin itselleni anteeksi" ja totesin, että olen tehnyt parhaani ja en olisi ajallisesti enää mitenkään voinut imettää enempää (viitaten yleiseen neuvoon " imetä, imetä, kyllä se siitä" ). Nyt olen iloinen, että olen saanut osittaisimettää vauvaani jo seitsämän kuukautta ja olen myös vieläkin kiitollinen jokaisesta hyvin onnistuneesta imetyshetkestä.Tsemppiä Ap:lle, toivottavasti teidän imetyspulmat ratkeavat hyvällä tavalla!

Vauva kun vain hamuaa ja hamuaa ja on nälkäinen rintojen syötön jälkeen. Annanko lapsen vain itkeä nälkää?Meneeköhän kauan että vauvan vatsa sitten " palautuu" entiselleen eli siihen että oma maito on riittävä? Miksihän sairaalassa neuvotaan lisämaitoa antamaan, jos on vain vatsalaukun venyttämistä? *harmittaa*Imuotteesta sanoivat kyllä, että on ihan oikea. Mikä muu voi aiheuttaa kipua rintoihin vai onko vain tottumiskysymys?t. ap

Vierailija:

Lainaus:


Vierailija:

Lainaus:


Tietysti jokin tolkku on siinäkin oltava, mielestäni jatkuva tunnin välein syöttäminen ei sitten enää ole järkevää, vaan se alkaa jo kuluttaa äitiä niin, että äiti väsyy ja maidontulo vähenee väsymyksen vuoksi. Silti joskus vauva vaatii maitoa jo alle tunninkin edellisestä syöttämisestä, ja satunnaisesti onkin paikallaan syöttää melkein heti edellisen kerran perään.
On ihan normaalia, että vauva syö tiheämmin välillä, eli " tankkaa" ja yleensä sitten nukkuu jossain vaiheessa pidempiä pätkiä.

Joillain vauvoilla imutarve on niin suuri, että haluaa siksi olla rinnassa " koko ajan" .
Nimenomaan minun mielipiteestä onkin kysymys. Ja kuten sanoin minäkin, niin joskus tiheä syöttäminen on paikallaan. Mutta jatkuva ei. Ja sillä tarkoitan ns. vaativia vauvoja, jotka vaativat ruokaa tunnin välein yötä päivää ensimmäisen vuoden ajan. Silloin äidin on jo viisasta ajatella myös omia tarpeitaan eikä vain vauvan.

Vierailija:

Lainaus:


Tietysti jokin tolkku on siinäkin oltava, mielestäni jatkuva tunnin välein syöttäminen ei sitten enää ole järkevää, vaan se alkaa jo kuluttaa äitiä niin, että äiti väsyy ja maidontulo vähenee väsymyksen vuoksi. Silti joskus vauva vaatii maitoa jo alle tunninkin edellisestä syöttämisestä, ja satunnaisesti onkin paikallaan syöttää melkein heti edellisen kerran perään.
On ihan normaalia, että vauva syö tiheämmin välillä, eli " tankkaa" ja yleensä sitten nukkuu jossain vaiheessa pidempiä pätkiä.

Joillain vauvoilla imutarve on niin suuri, että haluaa siksi olla rinnassa " koko ajan" .

Mistä ap tietää, että vauva on nälkäinen? Voisiko kyse olla kuitenkin vauvan halusta olla rinnalla " muuten vaan" , eli tankkaamassa äidin läheisyyttä ja turvaa?

Vierailija:

Lainaus:


että äidin oma maito ei ole vielä noussut ja jotkut, erityisesti isokokoiset lapset, ovat muuten rinnalla 24h vuorokaudessa.

Maitoa muodostuu sitä mukaa kuin sitä imetään, eli mitä enemmän imetät, sen enemmän maitoa muodostuu.
lisämaitoa ja vähentämällä rinnan saamaa stimulaatiota (mikä on ensiarvoisen tärkeää maidon nopeamman ja paremman nousun kannalta!)!Yli 4,5-kiloiset (syntymäpaino) saattavat tarvita joskus lisämaitoa verensokerin liian laskun takia, mutta heillekään ei sitä pitäisi rutiinina antaa, vaan mitata verensokerit pari kertaa ja antaa lisämaitoa sitten jos se laskee liiaksi.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat