Vierailija

että unohdin ettemme mieheni kanssa kuulu enää kirkkoon. Olemme siis pienemmän verotuksen takia eronneet kirkosta vähin äänin viime vuonna. Voihan kuttu!MItä nyt teemme? Olisimme NIIN mielellään kummeja tuolle lapselle! En ilkiä sanoa, ettemme rahan takia kuulu enää kirkkoon....tarkistaako tuota kukaan mistään? Jos vain pokkana ilmoitamme nimemme ja seurakunnan? ÄÄÄÄÄH; HÄVETTÄÄ.

Sivut

Kommentit (53)

Tässä siis tekstiä kirkon omilta sivuilta, googlaa "evl kummi". Alleviivaus omani, jos sisäluku ei jollakulla pelaa.. ;)

"Kastettavalla tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat joko luterilaisen kirkon tai niin sanotun Porvoon yhteisön jäsenkirkon konfirmoituja jäseniä.Porvoon yhteisöön kuuluvat Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin, Viron ja Liettuan luterilaiset kirkot. Porvoon yhteisön muita kuin luterilaisia jäsenkirkkoja ovat Englannin, Irlannin ja Walesin anglikaaniset kirkot sekä Skotlannin episkopaalinen kirkko.Näiden lisäksi Porvoon yhteisöön kuuluu vielä kaksi pientä anglikaanista kirkkoa, Espanjan episkopaalis-reformoitu kirkko ja Lusitanian kirkko Portugalista.Tämän lisäksi kummina voi toimia evankelis-luterilaisen kirkon toimittaman kasteen (lapsikasteen) hyväksyvään kristilliseen kirkkoon tai uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluva konfirmoitu henkilö, esimerkiksi ortodoksi tai katolilainen. _Kirkkoon kuulumaton henkilö ei voi toimia kummina.: "Eli kuten yllä sanoin, kaksi luterilaista ja loputkin lapsikasteen hyväksyviin kirkkoihin kuuluvia.-19-

Lapsen voi kastaa, jos toinen vanhemmista kuuluu kirkkoon. Ja "ystäväkummiksi" voi ruveta ilman kirkon jäsenyyttä, joten ihan turhaan olet jäseneksi liittynyt.Lainaus:

Menin ripille koska se oli vanhemmilleni tärkeää, siksi siis kävin rippikoulun (jota vartenmyös siihen aikaan vanhempieni piti liittyä kirkkoon ihan vaan sit varten)Meillä ei ollut "kirkkohäät" vaan papin vihkiminen kotona pienesti. Tämä papin siunaus oli tärkeää sekä minun vanhemmilleni, että miehelleni ja hänen suvullee. Itseolisin voinut mennä maistraatisa ihan yhtä hyvin, kun oli vaan pienimuotoiset pullakahvihäät.Lasten kastamisessa sama juttu. Eli minua uskovaisempi mieheni, sekä hänen sukunsa ja minun vanhempani pitivät erittäin tärkeänä että lapset kastetaan. Minusta ihan kaunis tilaisuus, enkä nähnyt syytä olla kastamatta kun muille oli niin tärkeää.Kummiksi minua pyysi lapsuudesta asti ystäväni ollut henkilö, jolle oli todella tärkeää, että minusta ja miehestäni tulee heidän lastensa kummit. Ystäväperhe (kummilasteni vanhemmat) eivät ole uskovaisia, mutta halusivat kastaa lapsensa, ja halusivat minusta virallisen kummin. Keskustelin heidän kanssaan pitkään siitä, mitä kummiudesta haluavat, ja eivät halua mitään raamattuopetusta tai uskonnosta kertovaa ihmistä, vaan yhden todella läheisen ihmisen lapsilleen, apua arjessa, ja rakkautta. Nämä pystyn toteuttamaan hyvin, ja koen olevani hyvä kummi.3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Lainaus:

Kastekaavassa kysytään vanhemmilta ja kummeilta: "Tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen?"
Kasteen yhteydessä voidaan joko kysyä em. mainittu kysymys tai kehottaa seuraavasti: "Vanhemmat ja kummit, pyhä kaste velvoittaa teitä yhdessä seurakunnan kanssa huolehtimaan hänen (kastettavan) kristillisestä kasvatuksestaan."Pointti on siinä, miten ap ymmärtää kummin tehtävän, miksi hän haluaa kummiksi, jos hän ei halua olla kirkon jäsen.

Jos "kummius" on tärkeää, miksi et voi olla lapselle tärkeä aikuinen ilman, että sitä on kirjattu mihinkään ylös? Käsittämätöntä touhua...

Kastekaavassa kysytään vanhemmilta ja kummeilta: "Tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen?" Miten ymmärrät tämän kysymyksen? Mitä ajattelet kristillisen uskon kysymyksistä ylipäätään?Lapsi kastetaan kristillisen seurakunnan jäseneksi, ei yksityisuskovaiseksi. Mitä sinä haluat kertoa kummilapsellesi seurakunnasta ja kirkosta? (Eroa ja valehtele kuuluvasi, niin säästät rahaa, mutta voit kuitenkin hengata mukana, jos kukaan ei älyä epäillä rehellisyyttäsi?)Sinuna kertoisin avoimesti tilanteen lapsen vanhemmille ja jättäisin heidän päätettäväkseen, haluavatko he kirkkoon kuulumattomuudestasi huolimatta kutsua sinut ja miehesi ristiäisiin. Lapselle läheinen tukija ja puolestarukoilija voit tietenkin olla myös, olet kummi tai et.Kristillinen kasvatus on myös arvokasvatusta; suhde lapseen kannattaa rakentaa reilulle ja rehelliselle pohjalle, myös vanhempien kanssa. Elämä on valintojen tekemistä: ei voi syödä kakkua ja säästää kakkua. Jos haluatte kummiksi, liittykää takaisin kirkkoon ja toimikaa ja eläkää seurakunnan jäsenenä.Myöhempiin vastauksiin liittyen: on off - kirkon jäsenyys palvelujen ja etujen saavutamiseksi on mielestäni todella itsekästä "rusinat pullasta" meininkiä ja erittäin ohutta sitoutumista kristilliseen yhteisöön. On tosin sanottu, että moni eroaisi kunnan jäsenyydestäkin, jos se vain olisi mahdollista ja liittyisi mukaan vain kun elämänvaihe edellyttäisi välttämättömiä kunnan palvelujen saamista. Kaikista ei ole kivaa maksaa koulujärjestelmästä, jos ei ole itsellä lapsia tai vanhustenhuollosta, jos on itse (vielä) nuori ja ketterä tai julkisesta terveydenhuollosta, jos firma maksaa yksityislääkäreillä käynnit.

niin kuin joku kirjoitti eli kaksi oikeasti kirkkoon kuuluvaa kummia tarvitaan ja loppu on papista kiinni. Meidän pappimme sanoi, että hänelle ei ole mitään väliä niin kauan kuin kummi ei ole jonkun täysin ristinuskon vastaisen lahkon jäsen, toinen pappi ei taas huolinut miestäni ja minua kummeiksi, koska olimme avoliitossa (kirkkoon kuulumme kumpikin).

viralliseksi kummiksi kirkkoon kuulumaton ei voi ryhtyä, mutta voi papista riippuen olla "sivukummi" eli toimittaa kumminomaista tehtävää epävirallisesti.Lasta ei kuitenkaan voida kastaa, ellei hänellä ole kahta kirkkoon kuuluvaa kummia. Olisi todella noloa, jos tätä kirkkoon kuulumattomuutta ei tuoda ajoissa esille: jos pappi tarkistaa henkilötiedot papinkirjasta vasta jälkikäteen, eikä kummit kuulu kirkkoon, kaste on mitätön. Uutta kastetta luterilaisessa kirkossa ei suosita, joten lapsen asema muotoutuu samantyyppiseksi kuin nämä Nokian herätyksen "pimeät" kasteet, joissa lapsia ei ole voitu ottaa seurakunnan jäseniksi väärin toimitetun kasteen vuoksi, mutta koska he ovat kuitenkin saaneet kristillisen kasteen, heitä ei kasteta uudelleen.En suosittele pahan mielen tuottamista kasteperheelle pelkän oman nolouden vuoksi. Teidän tulee tehdä ratkaisu: toivotteko muut "viralliset" kummit, liityttekö kirkkoon vai kieltäydyttekö kunniasta. Älkää kuitenkaan lähtekö huijaamaan, se vaarantaa paitsi ihmissuhteet myös koko kasteen.

Emme kyselleet sen enempää lupia, pappi ei vain laittanut sylikummin nimeä kirkon kirjoihin ja kirjoitti kastetodistukseen, että "epävirallisesti" Sejase.Ei meitä haittaa vaikka on muka "epävirallinen, lapselle tärkeä ihminen ja meidän silmissämme kummi (mikä ei meille tarkoita sitä hengellistä johdatusta, vaan aikuista, joka on kiinnostunut lapsesta ja on tämän tukena).

Lainaus:

mäki liityin kirkkoon ku halusin ripille, ja erosin sen jälkee. Naimisiin mennessä liityin taas, ja sit erosin, jokaisen lapsen kohdalla on kastamista varten liittyny ja sit eronnu. Kummiks kun oon menny ni oon siks aikaa liittyny ja taas eronnu.

kuin kirkon jäseniä. Ja kyllä, ne tarkastetaan. Eli yleensä jos joku pääsee kirkkoonkuulumattomana kummiksi, niin hän on saanut kiltiltä papilta sen paperilapun, mutta mukana on ollut myös kirkkoon kuuluvia kummeja. Nämä viralliset kummit sitten ovat kirkon mukaan kummeja.

kaste hetkellä voi seistä lapsen lhäellä, mutta mitään todistusta ei kummiudesta saa. Eli kannattaa liittyä vaikka vaan ristiäisten ajaksi kirkkoon.Meillä oli tilanne juuri muutama kk sitten, jossa olisimme halunneet lapselle kummin, joka ei ole kirkonkirjoilla. Ei myöskään liittynyt, joten pappi sanoi ettei voi alkaa kummiksi, virallisesti. Voi tietysti olla ns. meidän oma nimittämä kummi, mutta "virallisesti" ei voi olla.

Eli voit liittyä nyt ja erota esim. joulukuussa eikä sinun tarvitse maksaa kirkollisveroa.

Meillä vastaavassa tilanteessa kirkosta eronnut ystäväni liittyi kirkkoon pästääkseen lapseni kummiksi (itse ehdotti liittymistä ja oli siis käynyt aikanaan rippikoulun, joten kirkkoon liittyminen vaati vain yhden lomakkeen täyttämistä.) Ystäväni ei ole kyllä ainakaan vielä eronnut kirkosta uudelleen, mutta on täysin vapaa tietenkin eroamaan.

ja kummeina on sekä kirkkoon kuuluvia että siihen kuiulumattomia, ev.luterilaisia ja ortodokseja. Eivät ole papit koskaan mitään kyselleet ja tarkastaneet.

On surullista, että ihmiset puliveivaavat kaikkien asioiden kanssa, kunhan vain itselleen saisivat mahdollisimman hyödyn. Tietenkin voi valehdella ja vielä nauraa partaansa, miten tyhmä pappi luotti taas liian sinisilmäisesti, mutta mitä näin ajattelevat pyrkivät loppujen lopuksi saavuttamaan?Entä miksi suostua kummiksi, jos uskon kysymykset ovat ihan vieraita ja jopa pilkattavia? Ei kummina oleminen tarkoita jotain yksipuolista "paasaamista", vaan rinnalla kulkemista, elämän jakamista ja yhteistä pähkäilyä arjen ja juhlan kysymysten äärellä.Jos kummin ja kummilapsen suhde rakentuu läheiseksi, on luontevaa pohtia isoja elämänkysymyksiä. Minne Pekka-pappa meni kuoleman jälkeen? Ovatko dinosaurukset taivaassa? Miksi joku on niin tyhmä, että on sotia? Pienelle lapselle on luontevaa pohtia kesken leikkien tai iltapalan, että mikä on enkeli ja Jumala ja miksei niitä voi nähdä vai voiko, kun naapurin Liisa kertoi nähneensä, entä voiko Jumala sitten nähdä sälekaihtimien läpi, kun toinen kummi väitti, ettei voi...Ja näitä kysymysten pohtimista voi jatkaa iän tuomien kokemusten ja kykyjen mukaan. Kummin tehtävä ei ole olla tietolaari ja vankkumattoman uskon kilpi, vaan yhdessäpähkäilijä, joka voi reilusti sanoa, etten tiedä tuohon vastausta tai että tässä ajattelen eri tavoin kuin joku muu lapsen läheinen. Ja tätä keskustelua voi käydä myös kummilapsen vanhempien kanssa!

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat