Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Ajattelin kysäistä olisiko jollain tietoa muualta. Pampersin sivustossa on ollut parikin mainintaa että kotimaiset viljat tulisi aloittaa (tai ainakin altistaa niille) joskus 4-5 kk. Tekstissä sanottiin että suositus oli välillä 6 kk, jolloin keliakia alkoi lisääntyä hälyttävästi.Vastaavaa tietoa en ole mistään muualta saanut vaikka aika aktiivisesti olen kaiken eteen tulleen lukenut. Neuvola ei ole tiennyt yksinkertaisempiakaan asioita joten sieltä ei tullut kysytyksi.

Kommentit (10)

Aivan selkeästi sekä Pampersin sivuilla että uutiskirjeessä oli asiaa tästä " viljoille altistamisesta" . Valitettavasti olen heittänyt uutiskirjeen menemään ja sivustoilta en ensimmäisen kerran jälkeen itsekään löytänyt tuota tekstiä.Kuulostaa vaan niin oudolle kun ajattelee tuota täysimetyssuositusta. Tekstissä kuitenkin viitattiin tehtyyn tutkimukseen asiasta. Keliakia ei kuitenkaan mielestäni ole pikkujuttu vaan vaikuttaa koko elämään loppuun asti joten en sitä mielellään soisi lapselleni omalla toiminnallani. Pitäisi varmaan sitten ottaa yhteyttä Pampersiin ja vaatia lisätietoa....Kiitos kuitenkin kaikille kommentoineille :o)

Kotimaisia viljoja ei neuvolan mukaan suositella ennen 5kk, koska ne on niin " tuhtia tavaraa" eikä suolisto vielä kestä niitä. Eli odottelen tässä sinne 5kk asti, ennen kuin aloitan puurot. Ja sitten 6kk iässä lihat. Voi tehdä toisinkin päin, että 5kk lihat, sit 6kk viljat, mut yhtäaikaa ei suositella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haluan tuoda tähän keskusteluun vielä sen näkökulman että tänä päivänä keliakaa osataan epäillä ja testata paljon paremmin kuin esim 10 vuotta sitten saatika aikaisemmin. Eli kuinka paljon tällä viljojen aloittamisiällä on tekemistä tämän asian kanssa ylipäätään, sitä epäilen hieman. Tietenkin pienen vauvan suolisto on herkkä ja kypsymätön ottamaan vastaan suuria määriä mitä tahansa ruoka-ainetta mutta että viljat sinänsä aiheuttaisi keliakian jos on aloitettu 4kk vai 6kk niin enpä tiedä. Kun tosiaan on kyse myös perinnöllisyydestä...Meillä poika ensi viikolla 5kk ja on maistanut puoli teelusikallista perunaa, porkkanaa ja nyt menossa maissi. Jokaista ruoka-ainetta 5 päivää putkeen tuo minimimäärä. Ja asumme juurikin Ruotsissa ja seuraamme tämän maan suosituksia. Väittäisinkin edelleen täysimettäväni koska ruokamäärä ei tosiaan ole suurempi kuin tuo ½ tl päivässä. Hyvin nukkuu poika tissimaidollakin, yleensä 8h on eka unipätkä ja sitten tankkaa ja jatkaa uniaan. Joku puuro aloitetaan 6kk iässä, en ole vielä päättänyt että mikä. Katsotaan ensin mitä sanovat neuvolassa kun on 5kk tarkistus...Emmis ja poika

http://www.pampers.fi/fi_FI/inthenews.do?contentId=13023&year=2005&curre...Suoraan Pampersin sivujen kautta ei löytynyt millään, mutta Googlella hakemalla. Mahtaisiko olla niin, että ovat siivonneet jutun näkymättömiin koska ei sovi yhteen suomalaisten suositusten kanssa...?Tässä tärkein kohta tekstiä:

" Pienten lasten keliakian esiintymisen vähentämiseksi muutettiin 1980-luvulla suosituksia siten, että viljatuotteiden antaminen aloitettaisiin 6 kuukauden iässä 4 kuukauden sijaan. Lisäksi gluteenin määrää kaksinkertaistettiin suosituksissa. Mutta suositusten muutoksilla oli päinvastainen vaikutus kuin haluttu ¿ keliakia yleistyi huomattavasti. Vuonna 1996 otettiin siksi käyttöön uudet suositukset, joiden mukaan viljatuotteiden antaminen tulisi aloittaa 4 kuukauden iästä ja määrää pitäisi lisätä vähitellen.

... keliakian esiintyminen on nyt vähentynyt aiemmasta yhdestä prosentista noin puoleen prosenttiin kaikista lapsista."Eli minua ainakin jäi mietityttämään oliko syy ajankohdassa vai gluteenin kaksinkertaisessa määrässä.

... se, että milloin kiinteitä on alettu syömään???? Tuskin viljoja voi siis aloittaa heti, kun 5kk:n raja on ylitetty - vai voiko?

Meillä esim. kiinteät tulivat kehiin tytön täyttäessä 5kk. Nyt soseita on syöty n.kolme viikkoa ja pari päivää sitten aloitettiin riisihiutalepuuron (jota muuten suosittelen ensipuuroksi) maistelu.Jäi vielä mietityttämään täm asia. Tässä suoraan keliakialiiton sivuilta + linkki" Keliakia on perinnöllinen

Tällä hetkellä arvioidaan, että ainakin yksi kolmestasadasta ihmisestä sairastaa keliakiaa. Keliakia on perinnöllinen sairaus. Perhetutkimus osoittaa, että kun perheessä on yksi keliaakikko, niin ensimmäisen asteen sukulaisista eli vanhemmista, lapsista ja sisaruksista joka kolmannella on keliakia.

Sillä, että aloittaa viljat myöhemmin tai ei anna lapselle ollenkaan viljoja, ei pystytä estämään keliakian puhkeamista, jos taustalla on geneettinen perimä.

Jos vanhemmilla tai sisaruksilla on keliakia, niin lapselta voisi ottaa vasta-aineet 4 - 5 vuoden välein. Kun käy lääkärissä, keliakian esiintyvyydestä suvussa kannattaa aina mainita.http://www.keliakialiitto.fi/view/categories.asp?document_id=60

Pampersin sivuilla sanottiin, että samalla kun suositukset muuttuivat 4 kk:sta 6 Kk:teen niin suositeltua viljojen määrää nostettiin kaksinkertaiseksi. Eli kyse saattaa olla siitäkin, eikä ajankohdasta.

Keliaakikkoäitinä mietiskelin tätä asiaa kiinteiden aloituksen tultua ajankohtaiseksi ja silloin olikin sopivasti keliakialehdessä artikkeli asiasta, jossa suositeltiin keliakiaperheiden lapsille samaa käytäntöä kuin muille eli kotimaisten viljojen aloittamista n. 6kk iässä pienillä annoksilla ja ensin kaura (joka tosin on keliaakikoille sallittu) sitten ohra jne. aakkosjärjestyksessä niin kuin joku mainitsi. Tosin kaupan valmiissa kaurapuuroissa näyttää yleisesti olevan hiukan vehnää, mutta en ole sen antanut häiritä vaan poikamme (nyt 9kk) on niitä syönyt. Noin pari viikkoa sitten aloitin ohran antamisen.Meillä viljat aloitettu seuraavassa järjestyksessä (kiinteät 4kk):

Maissi 4kk (jos yleensä katsotaan viljaksi)

Riisi 5kk

Tattari 6kk

Kaura 7kk (valmispuuroissa tullut myös vehnää)

Ohra vajaa 9kkEsimerkiksi karkeasta riisijauhosta saa tosihyvää marjapuuroa. Tattari on myös maukas vilja. Siihen tottumattomalle aikuiselle ehkä vieraan makuinen, mutta kannattaa kokeilla lapselle.Iste en pelkää sitä jos lapsella puhkeaa keliakia " joskus" , mutta haluaisin siirtää sen mahdollisimman myöhäiseen, koska lapsen syömisten vahtiminen siinä suhteessa on varmasti hankalaa kun itsekin välillä lipsuu..

Hmm, luin tästä samasta aiheesta jostain, mutten nyt muista oliko täältä vai jostain muualta.. No kuitenkin, Ruotsissa on tosiaan ihan virallisena suosituksena aloittaa gluteenille altistaminen jo 4-6kk:n iässä. Ajatuksena on se, että siinä vaiheessa imetys suojaa pienen elimistöä ja elimistö saa " turvassa" totutella gluteeniin.Suomessa puolestaan on suositus, että gluteenia saa antaa vasta 5-6kk:n iästä lähtien. Ja kotimaiset viljat pitäisi aloittaa aakkosjärjestyksessä, kaura ensimmäisenä ja vilja viimeisenä. Itse olen välttänyt vielä gluteenia, meillä ollaan puuroina syöty riisihiutale- sekä hirssipuuroa, molemmat luontaisesti gluteenittomia. Suosittelen lämpimästi hirssipuuroa, on tosi maistuvaa ja ravintoainerikasta! Myös tattaripuuro on hyvä gluteeniton vaihtoehto, sitä en ole vielä kokeillut, mutta tarkoitus on. Itse oon ajatellut, että ovat hellävaraisempia vatsalle, meillä ei puuroista ole mitään vaivoja tullut ja iltapuuron seurauksena jäi yösyöttö kokonaan pois.Mia79 ja touhukaksikko 6kk

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat