Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

liuottimien käyttöä, röntgensäteitä tms? Ei niitä tartte välttää. Sen logiikan mukaan mikä tuolla aiemmassa ketjussa vallitsee alkoholin suhteen. Kun se ja se ja sekin joi ja terve lapsi tuli. Kyllä ihan hyvin voi testailla. Jos tulee terve lapsi, niin hyvä tuuri. Jos tulee vammautunut lapsi, niin eihän se nyt siitä alkoholista tullut. Ei sillä ole mitään väliä, vaikka tuhat lääkäriä sanoisi, että turvallista käyttömäärää ei tiedetä. Kukaan ei tiedä sitä omaa perimäänsä, miten se kenties vaikuttaa. Mutta tuurilla mennään. Ihan pakkohan se on juoda se neljänneslasillinen viiniä ruuan kanssa. Olisi kamalaa, jos pitäisi juoda vaikka lasillinen vettä ruuan kanssa sen ajan kun se baby on masussa.

Kommentit (20)

Voi luoja paratkoon, onneksi en niistä edes pidä, tiedä vaikka olisin erehdyksissä mennyt niitä pistämään suuhuni raskausaikana.Mutta oletteko ajatelleet, mikä kaikki muu vielä vuosien aikana listataan " kielletyksi" ? Varmasti saatte vielä mahtavat omantunnontuskat kun vuonna 2013 huomataan, että Suomen vesijohtovesi on ollut sikiöille vaarallista... Siitähän ne kesällä 2005 olleet nuhakuumeet on johtunut.

en anna lapselleni D-vitamiinia ja ihan hyvin hän on kehittynyt nyt jo 1,5vuotiaaksi; join pullon kaljaa viikossa raskausaikana ja normaali lapsi tuli...jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

On kuitenkin aika hassua että eri maissa suositukset vaihtelevat melkoisesti. Ja silti terveitä lapsia syntyy, onneksi.Esimerkiksi Tanskassa saunominen on kielletty raskauden aikana! Sen sijaan graavikalat ja homejuustot ihan sallittuja.Alkoholikiellon (Suomessakaan ei nollatoleranssi, ainakaan meidän neuvolan mukaan) ymmärtää, eihän se muutenkaan terveellistä ole.

Mutta nuo ruoka-ainehysteriat ovat hassuja. Jos niiden noudattaminen on helppoa (ei tykkää maksaruuista jne.), niin mikäs siinä. Mutta jos ryhdytään vielä toisenkin ruokavaliota hysterisoimaan (" Iiiiik!! Se söi siivun graavilohta!" ), niin alkaa jo olla pimeää touhua...

Tuskin ne raakaa kalaa välttää raskausaikana? Joka maassa on omat systeemit ja lääkärit näissä maissa kertoo riskeistä. Kuinkakohan monta vauvaa suomessa kuolee listeriaan vuosittain? 1? Aika korkea riski. Tai voitaisiin verrata kuinka monta FAS_lasta syntyy suomessa verrattuna Ranskaan jossa viinä juodaan raskausaikana? Esim asun keski-euroopassa jossa lapsia ei punnita sairaalassa syttöjen jälkeen. Oma lapseni joka oli rintamaidolla punnittiin ekan kerran syntymän jälkeen vasta 6kk iässä. Hui. Esimerkiksi täällä sai epiduraalin jo vuonna 1976, jolloin suomessa vielä synnytettiin ilman kivunlievitystä. Jokainen uskoo ja tekee varmasti parhaansa oman lapsen eteen mutta omaa järkeään saa myös käyttää. Ei ne tilastot tai lääkärit tai maaakohtaiset suositukset mitään jumaluus asioita ole. Lapsia syntyy ja kuolee teette te ihan mitä vain.

Maksassa on a-vitamiinia, joten sen rajoittamisen ymmärrän. Mutta ei kai kukaan joka päivää maksaa syö. Graavilohta en söisi muutenkaan, koska mielestäni se on raakaa kalaa. Homejuustomurunen pitsassa...en jaksa uskoa että kypsennettynä ainakaan olisi vaaraksi. Alkoholi sen sijaan on varmuudella todettu sikiölle vaaralliseksi. Jos jollekulle pari pulloa olutta ei aiheuta mitään, toiselle se voikin aiheuttaa. Kukaan ei tiedä. Alkoholi ei kuitenkaan ole mikään välttämätön, joten helppohan sitä on välttää.

Vaarallisia on pöpöt joita noissa voi pesiä. Esim listerian voi saada tuotteista jotka on valmistettu pastöroitu so homejuustot, tuorejuustot...Sama juttu kalan kaa. Jos itse hankkii kalan tuoreena ja graavaa niin ei pitäis olla vaarallista. En nyt muista mikä pöpö siinä pesii mutta kalahan on helposti pilaantuvaa.

Etelä-Euroopassa alkoholia ei kielletä. Suomessa nollatoleranssia suositellaan käsittääkseni siksi, että sen AINAKIN tiedetään olevan turvallista. Toisaalta olen myös ymmärtänyt, että nollatoleranssisuosituksen syynä olisi osin suomalaiset juomatavat: jos sallitaan vähän, niin suomalainen ottaa paljon.Kun suositukset eivät ole maailmanlaajuisia, niin on vaikea tietää että mitä oikeasti olisi syytä noudattaa.

Ainakin silloin kun odotin esikoista 2004/05, niin näillä palstoilla liikkui jatkuvasti Alkon jostain opuksesta lainattu " suositus" että vielä kahdeksan alkoholiannosta viikossa on turvallista.Oikeasti tuo asia meni niin, että alle kahdeksaa annosta viikossa ei ole pystytty kiistatta osoittamaan vaaralliseksi.Minusta nyt ylipäänsä Alkon antama ohjeistus on aina kyseenalainen, mutta joku voi hyväuskoisena noudattaa tuotakin " suositusta" . Nyt toista odottaessa sitä samaa ei kyllä ole enää ainakaan omiin silmiin sattunut.

Aina silloin tällöin sitä listeriaa suomesta löytyy. Jos sun lapsi kuolis ennen syntymäänsä niin tuskin sua mitkään tilastotiedot lohduttais...

... lääkkeitä. Söin tarvittaessa esim. särkyyn Panadolia. Jouduinpa viimeisen raskauden aikana syömään kolme antibioottikuuria ja Panacod-kuurin. Ja nykyään muuten lääkäritkin määrää Buranaa, raskaana oleville ja imettäville...

Maksaa. Jokaisen raskauden aikana mun on tehnyt järjettömästi mieli maksalaatikkoa ja söin sitä kerran jokaisessa raskaudessa. Se määrä, mikä jossain eineslaatikossa on maksaa, on niin pieni, että siitä ei mitään a-vitamiinin yliannostusta saa.

Graavilohta ja homejuustoa en syö ilman raskauttakaan. Tuorejuustoa söin, sekin kuulemma nykyään kielletty.

Ja viimeisen raskauden aikana join jopa viiniä, kaksi lasillista 9kk:n aikana.Jokainen tekee niin kuin itse haluaa, ottaa niin ison riskin kun haluaa.

Turha sitä kuitenkaan tulla tänne jeesustelemaan.

Kaikkeen nyt vaan ei voi varautua, vaikka kuinka haluaisi. Itse esim otin lapsilstani talteen napanuora vertaa vain sitä varten et jos he sairastuisivat esim leukemiaan olisi meillä paremmat mahdollisuudet selvitä. Kyllä minäkin parhaani teen mutta joskus vaan tuntuu et ihmiset on yli hysteerisiä. Suomalaiset vaan tuntuu uskovan kaiken mitä suomalaiset lääkärit sanovat tai suomalaiset tutkimukset osoittavat. Me nyt vaan satutaan asumaan pikkaisen suuremassa kolossa kuin suomi. Tätä tarkoitin, kannattta lukea ja ottaa asiosta selvää ja tehdä itse ratkaisut. Syyttelemällä toisia ei pitkälle päästä.

Tuntuu, että joiltain lentää järki ulos ikkunasta kun kuulee nuo raskauden aikaiset ohjeet/suositukset. Eihän sitä nyt ehdoin tahdoin kannata kilokaupalla mitään heinäkuun helteessä koko päivän seisoneita, tuorejuustotäytteisiä graavilohirullia syödä ja hulauttaa allas pullollisella punaviiniä. Etenkin kun listeriaa on ruokien lisäksi myös maassa, vedessä ja ilmassa.Niin, ja muistaka että meillä pellavansiemenet ovat myös kiellettyjä raskauden aikana. Mutta kahvia saa juoda, kofeiinihan ei mene vauvaan ;)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat