Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

En oo ennen kuullutkaan (niinkun en monesta muustakaan sairaudesta) ennenkun täällä palstalla. Kertokaas fiksummat.: )

Sivut

Kommentit (35)

Käsittääkseni yleinen suositus on, että lihaa syövillä lapsilla liha-annos jaetaan nimenomaan kahdelle ruualle, eikä anneta koko määrää kerralla... Ja normaali suomalainen lapsihan syö kaksi liharuokaa päivässä. Vai olenko väärässä? Siis ei nyt ehkä ihan joka päivä, koska joskus syödään pinaattilettuja tms, mutta noin niinku suurinpiirtein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ei kukaan sisälukutaitoinen varmasti ajatellutkaan, että kyse olisi alipainon hoidosta. Lastenklinikalla on erikoistuttu moniin harvinaisiin sairauksiin ainoana yksikkönä koko maassa. Siellä myös on se paras asiantuntemus, jota on tietämättömien turha kritisoida.


Ei varmaan pitäis alkaa iskeen päätään seinään...

Mutta mun lapsi ei ole vain alipainoinen, vaan sairas. Ravitsemusterapeutti on hyvin kokenut hlö, ja mm tämän maan expertti maksa- ja munuaissairaiden lasten ravitsemuksessa. On pikkuisen eri asia, jos on laiha lapsi kuin että on vaikeasti sairas lapsi jolla on ravinnon imeytymisongelma. Eihän tämä mitään hepreaa ole, miten voi olla noin vaikea ymmärtää? Tässä syötetään tällekin lapselle koko ajan ylimääräistä, koska ruoka ei imeydy niin kuin pitäisi. Mutta jos susta ihan tosissaan tuntuu, että on ihan sama asia kun lapsi on alakäyrillä painon suhteen tai jos lapsella on maksan vajaatoiminnan aiheuttama aliravitsemus, niin mikäs minä olen siihen inttämään.Toisekseen, kukaan terve ihminen ei _tarvitse_ 14x liha-ateriaa viikossa, vaan on ihan hyvä syödä kasvisruokaakin välillä. Se suomalainen tapa, että joka hemmetin ruokaan tungetaan lihaa jossain muodossa ei ole mitenkään terveellinen. Hölmö on se ravitsemusterapeutti joka väittää, että terve lapsi tarvitsee kaksi kertaa lihaa päivässä.t. Juhupussi, joka ei jaksa kirjautua.

mutta en hänelle silti mitään roskaruokaa syötä ja limsaa juota! Mitä se lasta hyödyttää, että oppii pienestä pitäen syömään roskaruokaa? Ei se hänelle hyvää tee, tukkii vaan verisuonet, saa diabeteksen ja vaikka mitä muita sairauksia! Terveellinen ruokavalio on kaiken a ja o., oli alipainoa tai ei!

Vierailija:

Lainaus:


Lapsi, joka on tosi ronkeli syömisen suhteen saattaa kyllä syödä suurin piirtein vain niitä sipseja tai muita herkkuja, mitä äiti kotiin kantaa, että pikku muru " söisi edes jotain" . Helposti ollaan kierteessä, jossa normaali ruoka (=sisältäisi ne vitamiinit ym.) ei kelpaa ja lapsi syö vain ravitsemuksellisesti tyhjää ruokaa.
Vierailija:

Lainaus:


Siis ruokkikaa rauhassa lapsianne niillä ohjeilla mitä teille on annettu! Mutta ottakaa huomioon, että jokaisen sairaan lapsen kohdalla varmaan punnitaan kaikki ravitsemukseen liittyvät asiat yksilöllisesti. Taidatte nyt olla itse hieman yksinkertaisia, tai taitamattomia sisäistämään lukemanne? Kukaan ei ole nyt väittänyt teidän ruokkivan lapsianne väärin.Ja sitäpaitsi: Pinaattilettujakin voi tehdä ihan itse! Eikä kaksi liharuokaa ole yhtään liikaa lapselle, joka saa kahdella aterialla päivittäisen liha-annoksensa.Tuntuu vähän siltä, että te vaan haluatte nyt riidellä!
Mitenkäs nämä kaksi haukkumaketjua aiheesta vauvaa ruokittiin hampurilaisella/nuggetteilla? Tai nämä besserwisserit jotka tietävät että lapselle on ihan turha antaa voita/sokeria/yhtään mitää n epäterveellistä... ja eihän sellaista sairautta edes ole jossa lapsi saattaisi tarvita sitä ylimääräistä energiaa.Kyllä rupeaa pikku hiljaa aika pahasti tympimään, jos ei voi edes carrollsissa käydä ilman että tänne tehdään siitä haukkumaraportti... Niin, ravitsemusterapeutti tosin käski viedä lapsen mäkkäriin, eikä carrollsiin, joten ohjeita ei ole ihan kirjaimellisesti noudatettu. Ja noihin paikkoihin ihan siksi että lapsi tarvitsee sitä rasvaa ja suolaa enemmän kuin normaali lapsi, ja se rasva on huomattavasti helpompi saada lapselle syötettyä friteerattuna ruokana kuin juottamalla lapselle ruokaöljyä.

Meillä on ollut yksi lapsi vähän alipainoinen ja lääkäri painotti erityisesti sitä, että on tärkeää, että se mitä syödään on kunnollista, terveellistä ruokaa eikä mitään höttöä (=nakkeja, sipsejä, karkkia, pullaa).

Jos lapsi ei syö kovin paljoa, voi ruokaan lisätä öljyä.

Vierailija:

Lainaus:


Käsittääkseni yleinen suositus on, että lihaa syövillä lapsilla liha-annos jaetaan nimenomaan kahdelle ruualle, eikä anneta koko määrää kerralla... Ja normaali suomalainen lapsihan syö kaksi liharuokaa päivässä. Vai olenko väärässä? Siis ei nyt ehkä ihan joka päivä, koska joskus syödään pinaattilettuja tms, mutta noin niinku suurinpiirtein.
Terve lapsi syö meillä monipuolisesti kasvisruokaa, kalaa ja lihaa vaihtelevasti muutaman kerran viikossa. Kanaa silloin jos sitä omasta pihasta tulee. Pinaattilettuja (jos niillä tarkoitat niitä kaupan kamalia einespläjäyksiä) ei olla ostettu ikuisuuksiin, tehdään kyllä nokkoslettuja, pinaattikeittoa, nokkoskeittoa, kasvis- ja viljapihvejä, kasvikeittoa, sosekeittoa, juureskeittoa ja niin edelleen. Ja ihan normaali lapsi tuo terve lapsi minun mielestäni on, ja kasvaa hirmuisen hyvin ja nopeasti. Se, että suurin osa ihmisistä syö lihaa päivittäin (siis toki vain länsimaissa) ei tarkoita sitä että se olisi oikea tapa toimia. Varsinkaan, jos se liharuoka on eineslihapullia, einespihvejä, nakkeja jne (jotka sopii hyvin tuohon pinaattilettulinjaan, ellei sitten tarkoita itse tehtyjä pinaattilettuja).

Kokonaisuudessaan tämä keskustelu tuntuu musta aika hölmöltä. Meillä ei syödä valmisruokia aterioilla, meillä tehdään itse ruoat ja käytetään päivästä aika helvetin paljon aikaa siihen että lapsi saa riittävän energian. Silti täällä osataan sanoa, että lapselle tarjoamamme ruoka on epäterveellistä ja vahingollista, koska lapsi saa normaalin ruokansa (joka ei tunnu olevan sama kuin keskiverto perheen ruoka) lisäksi rasvoja ja sokeria. Ja niihin rasvoihin kuuluu muuten öljyäkin, ja samasta syystä ostetaan toisinaan kalaa kaupasta kun olisi käsky syöttää oikein rasvaista kalaa lapselle eikä tuo lähijärven hauki ja lahna kovin rasvaista ole..

Ja koska en näköjään osaa tuoda itseäni oikein ilmi, niin yritän uudelleen.Terve lapsi A syö lihaa x/päivä ja jakaa sen kahdelle aterialle, jolloin syö ½x määrän lihaa kahdesti päivässä.Sairas lapsi M syö lihaa x/ateria, kaksi kertaa päivässä jolloin vuorokausiannos on 2x.

JuhupussiSiis ruokkikaa rauhassa lapsianne niillä ohjeilla mitä teille on annettu! Mutta ottakaa huomioon, että jokaisen sairaan lapsen kohdalla varmaan punnitaan kaikki ravitsemukseen liittyvät asiat yksilöllisesti. Taidatte nyt olla itse hieman yksinkertaisia, tai taitamattomia sisäistämään lukemanne? Kukaan ei ole nyt väittänyt teidän ruokkivan lapsianne väärin.Ja sitäpaitsi: Pinaattilettujakin voi tehdä ihan itse! Eikä kaksi liharuokaa ole yhtään liikaa lapselle, joka saa kahdella aterialla päivittäisen liha-annoksensa.Tuntuu vähän siltä, että te vaan haluatte nyt riidellä!

Mutta ehkä tässä nyt ei kenenkään kannata vetää hernettä tietoisesti nenään, koska kyseessä on mitä ilmeisimmin inhimillinen erehdys.

Näillä lapsilla on vaikeita ravinnon imeytymishäiriöitä ja ilman runsaskalorista ruokaa ja vitamiinilisiä lapset nälkiintyisivät hengiltä, sillä pahimmassa tapauksessa syödyn ravinnon energia- ja ravintoainemääristä imeytyy alle puolet. Pieni lapsi tai aikuinenkaan yksinkertaisesti ei pysty syömään niin paljon terveellistä ravintoa että saisi edes riittävästi energiaa, ja kun rasvakaan ei kunnolla imeydy, ei runsasrasvaisen ruuan syöminen ole samalla tavalla haitallista kuin terveelle ihmiselle. Tai näin ymmärsin kun googletin kyseistä sairautta.

Mullakin on sairaanhoitajan koulutus enkä koskaan aiemmin ole kyseisestä sairaudesta kuullut.

Nämä av ravitsemusterapeutit kun eivät edes ymmärtäneet ap:n kysymystä eli nimenomaan MISTÄ SAIRAUDESTA ON KYSE. Ehkä niillä on mennyt sisälukutaitokin kun ovat keskittyneet kahteen liha-ateriaan päivässä (joka ei muuten ole ollenkaan suotavaa).

Vierailija:

Lainaus:


Mistäs lapsi saa sitten tarvimansa vitamiinit, hivenaineet, mineraalit yms. Sipsistä ei juuri aminohappoja löydy!!


haloo!!! syöhän se lapsi muutakin, kun VAIN sipsejä!

tampiot...

Vierailija:

Lainaus:


Käsittääkseni yleinen suositus on, että lihaa syövillä lapsilla liha-annos jaetaan nimenomaan kahdelle ruualle, eikä anneta koko määrää kerralla... Ja normaali suomalainen lapsihan syö kaksi liharuokaa päivässä. Vai olenko väärässä? Siis ei nyt ehkä ihan joka päivä, koska joskus syödään pinaattilettuja tms, mutta noin niinku suurinpiirtein.
Lapsi syö monipuolisesti, paljon kasviksia, kalaa ja lihaa vaihtelevasti. Kanaa silloin, kun niitä omasta pihasta tulee. Pinaattilettuja harvemmin ostelen (jos siis niitä hirveitä einespläjäyksiä tarkoitat) mutta nokkoslettuja ollaan tehty useammin, pinaattikeittoa teen, kasvis- ja viljapihvejä, kasvikeittoa ja niin edelleen.Ja koska ilmeisesti en osaa tuoda itseäni ilmi oikein, koitan uudelleen.Terve lapsi A syö lihaa x/päivä ja jakaa sen kahteen ateriaan jolloin yhdellä aterialla on ½x määrä lihaa.Sairas lapsi M syö lihaa x/ateria, kaksi kertaa päivässä, jolloin päivässä menee 2x määrä lihaa.

Meillä esim lapsella ei imeytynyt kalkki eikä d-vitamiini vaikka molempia annettiin kolminkertaisellla aikuisille turvallisella annoksella, d-vitamiinia välillä jopa kaksikymmenketainen määrä siitä annoksesta mikä luokitellaan turvalliseksi. Arvot niillä määrillä pysyivät juuri ja juuri sallituissa rajoissa, siinä saalitun rajan alapuolella. Sama a- ja e-vitamiinien kanssa, aikuisten tupla-annos vitamiinivalmistetta ja siihen ruokien sisältämät vitamiinit päälle, arvot sallitun alarajoilla... proteiinia annettiin sellainen määrä ruuassa ja lisäravinteina että normaali lapsi saisi siitä määrästä vakavia munuaisvaurioita, meillä lapsi joutui noin puolentoista viikon välein suonensisäiselle albumiinikuurille proteiininpuutteen takia.

Erikoiskorvike tehtiin välillä laittamalla jauhetta 120ml:n vettä 8 mitallista jauhetta, kun purkin ohje on neljä mittaa, ja siihen annokseen vielä hiilihydraattijauhe, proteiinilisä ja rasvalisä...Eikä aliravitsemus ole mikään pikkujuttu, saatikka sitten vitamiinien tai kalkinpuute. Mun lapsen luut on hauraat kuin vanhalla mummolla, eikä se voi edes istua ilman korsettia koska haurastuneet nikamat eivät kestä lapsen painoa vaan painuvat kasaan ja selkäranka vääntyy kieroon. Luuston kunto johtuu siitä että elimistö ei pystynyt käsittelemään saamiaan ravintoaineita.Parhaimmillaan kaloreita annettiin lapselle päivässä nelisen tuhatta, joista vain vajaa puolet imeytyi, ja sillä energiamäärällä lapsi joka ei liikkunut muuten kuin kääntymällä selältä kyljelleen, kärsi aliravitsemuksesta.Joten jos nyt arvon av-mammat lopettaisivat jauhamasta siitä, mitä näille lapsille pitäisi syöttää...herhiläinen joka ei myöskään jaksa kirjautua.

liharuuan.Meillä tyttö on todella reilusti alakäyrillä ja siltikää ei kukaan ravitsemusterapeutti ole käskenyt syöttämään rasvoja. Öljyä kyllä ja paljon. Karkit yms on ehdottomasti kielletty, koska ne vievät sitten ruokahalua ja vaikeuttavat pitkäkestoisten energioiden imeytymistä... Karkistahan tulee ns energiapiikki, joka ei kyllä ole terveellistä kenellekkään. Suolaisen ruuan syöttämistä on myös vältettävä, koska niistä tulee jano, ja taas täytetään vatsaa muulla kuin oikeanlaisella energialla.Näköjään terapeuttejakin on monenlaista, mutta en silti syöttäisi sokeria ja rasvaa alipainoiselle lapselle. Mielestäni jo maalaisjärki sanoo että se ei ole toimiva tapa!

Vierailija:

Lainaus:
Ei varmaan pitäis alkaa iskeen päätään seinään...

Mutta mun lapsi ei ole vain alipainoinen, vaan sairas. Ravitsemusterapeutti on hyvin kokenut hlö, ja mm tämän maan expertti maksa- ja munuaissairaiden lasten ravitsemuksessa. On pikkuisen eri asia, jos on laiha lapsi kuin että on vaikeasti sairas lapsi jolla on ravinnon imeytymisongelma. Eihän tämä mitään hepreaa ole, miten voi olla noin vaikea ymmärtää? Tässä syötetään tällekin lapselle koko ajan ylimääräistä, koska ruoka ei imeydy niin kuin pitäisi. Mutta jos susta ihan tosissaan tuntuu, että on ihan sama asia kun lapsi on alakäyrillä painon suhteen tai jos lapsella on maksan vajaatoiminnan aiheuttama aliravitsemus, niin mikäs minä olen siihen inttämään.Toisekseen, kukaan terve ihminen ei _tarvitse_ 14x liha-ateriaa viikossa, vaan on ihan hyvä syödä kasvisruokaakin välillä. Se suomalainen tapa, että joka hemmetin ruokaan tungetaan lihaa jossain muodossa ei ole mitenkään terveellinen. Hölmö on se ravitsemusterapeutti joka väittää, että terve lapsi tarvitsee kaksi kertaa lihaa päivässä.t. Juhupussi, joka ei jaksa kirjautua.
Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat