Vierailija

Olen täältä ja muitakin keskustelupalstoilta lukenut, kun raskaana oleva soittaa huolissaan vuodon vuoksi sairaalaan. Yleisimmiten pyydetään odottelemaan ja vähätellään asiaa. Tulevalle äidille kuitenkin se todella vaikea ja elämää mullistava tilanne -- miettii onko menettämässä tulevan lapsensa.

Minulla oli vuotanut jo useita päiviä ja soitin naisten tautien päivystykseen. Pyydettiin vielä odottelemaan ja katsomaan asiaa. Vuoto yltyi ja sitä oli jo tosi paljon, siteellisiä. Soitin uudelleen edelleen käskettiin odotella. Miten verta vuotava raskaana oleva äiti pystyy muka tarkkailemaan tilannetta kotona. Itsepäisesti lähdin kuitenkin päivystykseen -- siellä sitten todettiin koko karmeus. Sikiö todettiin kuolleeksi. Tämän jälkeen sainkin ihan asiallista kohtelua. Vuodot on varmasti yleisiä mutta juuri sille äidille joka tämän ongelman kohtaa, on vuoto henkisesti erittäin raskasta. Miksi terveyden huoltomme suhtautuu niin nuivasti näihin tilanteisiin. Itselleni jäi juuri todella katkera olo synnytyssairaalaani kohtaan.

Kommentit (15)

Niinhän se on ettei pelkästään potilaan rauhoittamiseksi yleensäkään tehdä tutkimuksia julkisella puolella. Yksityiselle pääsee sitten ultraan ihan milloin vaan, jos ei kestä muutamaa päivää epävarmuutta. Ja kaavintaahan ei aina tarvita vaan keskenmeno voi tapahtua ihan spontaanisti kokonaan, mikä on myös viimeisimpien tutkimusten mukaan jopa parempi vaihtoehto. Eli " lepää ja odottele" on todellakin ihan pätevä neuvo alkuraskauden verenvuodossa. Tyly asenne on tietysti kohtuuton, mutta toisaalta, usein se hätääntytnyt äiti toisessa päässä tulkitsee tylyksi pelkän asiallisuudenkin eikä hoitajilla ehkä ole aikaa jäädä lohduttelemaan potilasta, jolla ei fyysisesti ole mitään hätää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ymmärrän, että:a) lääketiede ei voi tehdä mitään vielä alkuraskaudessa, jos vuotoa on;

b) vuotoja tulee alkuraskaudessa paljon, sekä keskenmenoja että ihan aiheettomiakin.Ymmärrän siis, että terveydenhoitoala on vaikeassa tilanteessa. Jos tutkimuksiin kutsutaan liian helposti, moni näkee siinä tilaisuuden saada ilmaisen varhaisraskauden ultran ja kustannukset nousevat kalliiksi. Ja ronskisti sanottuna, rahavirroille on varmasti parempaakin käyttöä, kun tosiaan näitä sikiönalkuja ei mitenkään voi välttää.Kuitenkin ihmettelen sitä, kuinka välinpitämätöntä KONTAKTIA moni tuntuu saavan alan ammattilaisilta kun valittaa alkuraskauden vuodoista. Kuten ap sanoi, niin kyse on potilaalle raskaasta tilanteesta, joka vaikuttaa koko elämään. Silti kovin usein tuntuu potilas olevan tyytymätön ja pahoillaan saamastaan kohtelusta.t. itsekin th-alalla mutta toisella saralla työskentelevä hlö

niin olisi kaavintakin voitu tehdä jo aikaisemmin, ei ois tarvinnut päivätolkulla odotella kun tavallaan jo tiesi/aavisti pahinta. Ei ole kivaa pitää kuollutta lasta sisällään.

On paljon muitakin sairauksia tai asioita joille ei voi tehdä mitään. Voidaan kuitenkin todeta asia, vaikka ensimmäisestä vuodosta. Henkisellä kärsimyksellä ei edelleenkään ole mitään hintaa ilmeisesti. Mutta miksi pitää suhtautua niin tylysti ja vähettelevästi, samalla hinnalla saisi ystävällistäkin puhelinpalvelua, empaattista ja rohkaisevaa. Tosiasia on se, että varmasti kaikille keskenmenon kokeneille tuo on kuitenkin yksi suurimmistä kriiseistä elämässä.

Mistään ei saanut aoua kun oli hätä, käskettiin odotella vaan. Yksityiselle sitten menin ja sama hommahan siellä todettiin kuin sinulla ap. Ehkä siksi käskevtä odotella kun aika yleisiä nuo vuodot kumminkin on alussa.. Mutta hermoja raastavaa se kyllä on!

todeta se keskenmeno. Jos menee liian aikaisin lääkäriin, niin voivat vain sanoa, että ei ole vielä mennyt kesken, mutta ODOTELLAAN. Ja tottakai kaavinta tarvittaessa sitten, jos ei muuten tule pois, mutta kuollut on.


Karu tosiasia on, että aluraskauden vuotoihin suhtaudutaan välinpitämättömästi, koska jos lapsi on aivan liian aikaisin menossa kesken, vauvaa ei kuitenkaan voi pelastaa.Lisää " turhaa" työtä hoitohenkilöstölle, jolla on jo ennestään kädet täynnä työtä.Surullista, mutta tämmöistä se on.

Kun lopulta pääsin sitten sairaalaan, niin sain ihan asiallista kohtelua. Ultrasivat ja totesivat ettei mitään ole tehtävissä, sikiön alku oli ilmeisesti jo poistunut. Päivystävä gynegologi sanoi että oli kuitenkin oikein hyvä että tulin tarkistamaan asian, kun huimasi; olisi voinut olla kohdunulkoinen raskaus. Sanoi, että koska sikiötä ei löytynyt, se oli vieläkin mahdollista, ja että jos alkaa tulla kipuja, niin pitää tulla suoraan sairaalaan, eikä tarvitse kerjätä mitään lähetteitä mistään.

saamansa neuvot tylyiksi. Joo kyllä yksityiselle voi mennä mutta yksityiset ovat täällä pääkaupunkiseudulla (gynet) auki vain 10-18 arkisin. Jos alat vuotamaan perjantai-iltana, ei paljon lohduta. Vaikka keskenmenolle ei mitään voi, voi äitiä auttaa henkisesti.

Olin muutaman päivän sisällä neljä kertaa puhelimitse yhteydessä terveyskeskukseen, neuvolaan ja päivystykseen. Päivystyksessä kävin paikanpäälläkin. Silti vain hymisteltiin. Lopulta sitten viidennellä kerralla kun soitin, sain lähetteen sairaalaan.Tajuan kyllä, että ei sitä keskenmenoa enää olisi mitenkään voinut välttää, mutta kun vuodon lisäksi huimasi niin kovasti, etten pysynyt jaloillani ilman saattajaa... Ja silti vaan väheksyivät.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat