Vierailija

Vauvani sai diagnoosin hypotonia. En tiedä siitä mitään ja olo on epätoivoinen. Onko kellään tietoa asiasta tai kokemusta? Miten tuo vaikuttaa elämään?

Kommentit (6)

motorisesti ikäistensä tasolla. Poika vaan lähti tosi myöhään liikkeelle. Oli " lötkö" ja tykkäsi köllötellä :) Kierähti selältä masulleen 9,5kk ikäisenä, ryömi 10,5kk ikäisenä, konttasi 12,5kk ikäisenä ja käveli 18,5kk ikäisenä. On nytkin vähän muita kömpelömpi ja ollaan jouduttu motoriikkaa kannustaa ja kehittämään erilaisilla harjoituksilla. Muuten pojassa ei ole ollut mtiään vikaa, fiksu, puhelias poitsu :)

Oppi (pakon edessä) kääntymään 6-kuisena ja kulki kierimällä 10 kk ikään, jolloin oppi ryömimään.

Yllättävää kyllä hän osasi istua tukevasti jo puolivuotiaana.

Oppi konttaamaan 1v1kk ikäisenä ja kävelemään kuitenkin jo 1v2kk ikäisenä. Kaikki tuli täysin yllättäen, ei harjoitellut koskaan vaan osasi yhtäkkiä.

Nyt tyttö on 5-vuotias ja päiväkodissa kehutaan hyvin liikunnalliseksi:-)

Nyt hän osaa jännittää lihaksiaan jo eri lailla, mutta tuo perunasäkkimäisyys nostettaessa on kyllä vieläkin olemassa... Minä olen niin tottunut lasten " pehmeyteen" että jäntevät lapset tuntuvat ihan hassuilta sylissä;-)Meidän vauva-aikainen lastenlääkärimme (asuimme tuolloin Keski-Euroopassa) muuten ei ollut hypotoniasta yhtään huolissaan, hänen mukaansa ei ole kyse mistään viasta saatikka sairaudesta vaan yksinkertaisesti ominaisuudesta, joka häviää pikkuhiljaa itsestään n. 9-10-vuoden ikään mennessa.Kuopus oli myös tuollainen lötköpetteri, mutta oppi liikkumaan pari kk siskoaan ennen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

lisäksi oli luomipoimut ja hiukan poikkeava pään kasvu. Arvaa mikä rumba on käyty läpi...sydänfilmiä, magneettikuvaa, veri- ja virtsakoetta, on ravattu neurologilla ja lastenlääkärillä alussa melkein viikoittain.Itsellä ei ollut hajuakaan koko hypotoniasta ennen omaa lasta, joten aika huolissaan olin siihen asti kunnes lasten fysioterapeutti sanoi ettei hypotonia ole sairaus. Muistaakseni kolmasosalla hypotonia viestii sairaudesta, kolmasosalla merkitsee vain hidasta motorista kehitystä ja kolmasosa on ihan normaalisti kehittyviä lapsia.Pään kannattelu oli ongelmallista täällä tuonne 4kk saakka, tosin 3kk iässä oli tilanteita että alkoi huomata huomattavaa kehittymistä. Kääntyikin pian jo 4kk iässä vatsalleen ja unohti sen taidon kunnes puolivuotiaana taas alkoi kääntyä.Nyt ollaan 8kk kohdalla, kehitys nipin napin ikätasolla, ryömii, nousee konttausasentoon, alkaa olla jänteväkin jo. Keskimääräisestä ehkä noin kuukauden jäljessä johtuen osittain siitä että oli niin veltto lapsena, on kiinniottamista.Kun haet sanalla hypotonia netistä mitä löytyykään, törmäät kamaliin sairauksiin, mutta älä huolestu turhaan sillä silloin jotain muutakin poikkeavaa olisi jo havaittu heti synnyttyä. Hypotonia kun ei ole sairaus sinänsä.

Tyttö 3kk2vkoa. Ei kannattele päätään ollessaan vatsallaan lattialla, ei edes yritä. Muuten kyllä osaa pitää päätä ylhäällä ollesaan esim sylissä ja tykkää pitää päätään ylhäällä.

Ens vkolla lisätutkimuksiin neurologille eli meillä ei vielä hypotoniasta täyttä varmuutta, mutta lääkäri sitä vähän epäili.

Erityisen äiti

Meillä on hypotoninen poika 4v4kk. Ensimmäisen kerran "narahti" hypotonisuudesta 6vkon ikäisenä lääkärissä - olin toki jo itsekin huomannut ettei vauva kannatellut päätään juuri lainkaan. Poika on saanut fysioterapiaa 2kk ikäisestä lähtien - meillä tutkimusten päätteeksi saatiin kehitysvammadiagnoosi (erittäin harvinainen oireyhtymä) pojan ollessa 4kk ikäinen. Lapsi ei pienenä vauvana vaikuttanut ulkoisesti erilaiselta - vaikka yleensä oireyhtymä havaitaan heti vauvan synnyttyä erityisistä piirteistä. Nyt isompana piirteet ovat oireyhtymälle tyypillisiä ja selvästi havaittavissa. Poika oppi kävelemään hiljattain eli n. 4v ikäisenä - on motorisesti n. yksivuotiaan tasolla ja kehitysvamma vaikuttaa kaikkeen muuhunkin kehitykseen. Eli meillä hypotonisuudelle oli erityinen syynsä mutta usein hypotonialle sentään voidaan tehdä jotain mm. fysioterapian avulla. Meillä fysioterapian lisäksi suurin apu on ollut TheraTogs-tukiasusta - se tukee koko kehoa todella hyvin ja helpottaa motorista toimintaa (esim. poika kävelee selvästi vakaammin asu päällä kuin ilman asua).

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat