Seuraa 

Onko jollain tietoa, onko imetyksestä ja sen kestosta tullut jotain uutta tietoa? Lääkäri oli sanonut eräälle äidille, että yli puolen vuoden imetyksestä ei ole hyötyä ja kannattaa lopettaa imetys sen jälkeen kokonaan. Näin oli kuulemma sanottu myös telkkarissa jossain ajankohtaisohjelmassa hiljattain. Muistan nähneeni jotain imetysasiaa tv:ssä, mutta en muista, että siinä olisi noin sanottu. Muistaisiko joku, missä ohjelmassa keväällä tai alkukesästä oli imetysasiaa, jos se ohjelma sattuisi vielä löytymään ohjelma-arkistoista? Ja onko todella tullut jotain uutta tietoa, mikä muuttaisi nykyisiä imetyssuosituksia? Virallinen suositus Suomessa on käsittääkseni ollut, että 6kk täysimetystä ja sen jälkeen on hyvä jatkaa imetystä kiinteiden ruokien ohella vuoden ikään asti.Toivottavasti joku osaa vastata. Anoppi tyttärensä kanssa tätä asiaa minulle selvittivät. Aion kyllä jatkaa imetystä niin pitkään kuin itselleni ja omalle vauvalleni (8kk ikäinen) sopii, vaikka muut painostaisivat vähentämään/lopettamaan imetyksen aiemmin. Haluaisin kuitenkin tietää, että onko noissa jutuissa perää.

Kommentit (20)

Miksei kätilö joka on ollut 30 vuotta kätilönä, voi sanoiksi pukea havaintojaan. Hän ei ole kieltänyt imettämästä tai ottanut kantaa imetysten pituuksiin. Onpahan vain ihmetellyt ääneen oman pitkän kokemuksensa pohjalta tätä asiaa.Hän oli erittäin pätevä ja ihana kätilö noin muutenkin.Nazuli: Miljoona syytä jotka keksit aiheuttavan allergioita, ovatkohan tieteellisesti ja aukottomasti todennettu? Käsitykseni mukaan allergian syntyä ei tunneta. Tiedetään, että on autoimmuniteettisairaus, kuten moni muukin, jonka synty taikka parantuminen on vielä hämärän peitossa. Oireita osataan jo hoitaa, mutta paljon olisi vielä "keksittävää".Eurooppalaiset imetys- ja allergiatilastot voisivat olla myös mielenkiintoista luettavaa. Meillä imetetään pisimpään ja sairastetaan yleisemmin ruoka-allergioita. Kummallinen ja mielenkiintoinen sattuma.Asiat menevät eteenpäin ja tietoa tulee lisää. Haluaisin muistuttaa, että allergiat kuuluivat vielä 60-luvulla psykiatrisen sairaanhoidon piiriin. Että pitkä on matka tultu tähän päivään. Toivottavasti tutkijat jaksavat aihetta tutkia myös imetyksen suhteen.

Eikä siitä, että imetys tulisi lopettaa puolenvuoden jälkeen kokonaan. Tämä on ihan muistinvaraista tietoa nyt, mutta minusta puhuttiin siitä, että yli 6 kk jatkunut täysimetys ei suojaa lasta allergioilta vaan voi päin vastoin altistaa niille. Mistään en muista kuulleeni/lukeneeni, että imetys pitäisi kokonaan lopettaa puolenvuoden jälkeen vaan äidinmaito on ihan kelpo ravintoa senkin jälkeen, mutta ruokavaliota on syytä monipuolistaa aloittamalla kiinteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä ihan viime aikoina oli jossain lehdessä tai uutisissa semmosta juttua, että 6kk täysimetyksellä näyttäisi olevan vastustuskyvyn ja allergioiden estämisen kannalta hyvä, mutta jos jatkaa täysimetystä yli tuon 6kk, eikä ota kiinteitä mukaan, niin allergoiden riski jopa saattoi kasvaa: Eli täysimetystä ei suositella yli tuon 6kk. Siitä ei ole vastaavaa hyötyä, mutta tottakai siinä sivussa voi imettää, kun kuitenkin käsittääkseni lapselle olisi annettava äidinmaitoa tai korviketta sitten tuonne noin vuoden ikään asti, ennen kuin voi alkaa muuta maitoa juomaan.

Katsoin myös ko. Aamutv:n ohjelmaa, jossa tämä asiantuntija oli. Myös olen jostain julkaisusta lukenut vastaavaa juttua. Eli TÄYSimetyksen suositus olisi muuttumassa siihen 4-6kk, kuten joku jo mainitsi. 6kk ikäisenä pitäisi alkaa antamaan kiinteitä, raudan ja vitamiinien turvaamiseksi. Imetyksestä ei enää 6kkk vanhemmalle lapselle olisi vastaavaa hyötyä allergioiden ehkäisyssä kuin nuoremmalle vauvalle. Ja yli 9kk YKSINOMAAN rintamaitoa saaneella imetys saattaisi jopa lisätä allergian riskiä. Siis yksinomaan rintamaitoa saaneilla. Nythän on tutkittu myös sitä, ettei rintamaito olisikaan "pelkkää sokerivettä" , jos imettää yli vuoden ikäistä, vaan maidon ravintoarvo olisi hyvä.. Eli imetetään vain lapsiamme niin kauan kuin hyvältä tuntuu!! :)

perustelu ja yhtäläisyysmerkkien vetäminen mielestäni tuolle "yli 6kk:n täysimetys ei suojaa allergioilta", koska "tutkimusten mukaan 9kk täysimetys on lisännyt allergioita".Ensinnäkin: mistä on mahdettu löytää 9 kk täysimetettyjä vauvoja? Millainen otanta näitä on saatu tutkimukseen? Missä maassa? jne. Eihän suomessa ainakaan KUKAAN täysimetä 9 kuukautta. Ehkä joku, mutta varmasti vuositasolla sormilla laskettavia ovat tällaiset lukumäärät.Toisekseen, mitä tekemistä on esim. 7 kuukauden täysimetyksen kanssa ja 9 kuukautta täysimetetyn kanssa? Jos puhutaan YLI 6kk:n täysimetyksestä, ja esimerkkinä ovat 9 kuukautta täysimetetyt, allergisiksi osoittautuneet vauvat, eikö kyseessä ole jo pieni liioittelu, että sen pohjalta oltaisiin laskemassa imetyssuositus nykyisestä 6 kuukaudesta "yksilölliseen 4-6 kuukauteen"? Kuinka moni esim. 4 kuukautta täysimetetty sitten onkaan allerginen? Onkohan vertailtu 4 kk ja 6 kk täysimetettyjen allergisuutta? Jos toisaalta on tutkimuksissa niin ikään todettu, että vauvan suolisto ei ole kunnolla valmis vastaanottamaan kiinteää ravintoa alle 6 kk:n iässä? Sen perusteellahan ikäraja on alunperinkin nostettu puoleen vuoteen?Ja Cardemumma: Meillä imetetään pisimpään? Mihin perustat tämän kommentin? Itse olen lukenut, että suomessa nimenomaan imetetään ja täysimetetään lyhimpään ainakin pohjoismaiden osalta. Muista euroopan maista minulla ei ole tietoa.

Uusi suositus siis sanoo, että yli 6kk mittainen TÄYSIMETYS ei suojaa allergioilta, vaan päinvastoin, saattaa olla haitaksi allergioiden suhteen. Eli juuri tuo Kaalilaatikon mainitsema 4-6kk täysimetystä -suositus on kyllä edelleen voimassa. Sen jälkeen kiinteiden ohella imeystä niin kauan kuin se äidistä ja vauvasta hyvältä tuntuu, mielellään sinne 1v ikään saakka vähintään :)Viipero

Tähän tulenarkaan aiheeseen täytyy osallistua sen verran, että vetoamatta mihinkään tutkimustuloksiin (ja niiden tulkinnanvaraisuuksiin) kommentoisin, että mikään ei ole mustavalkoista eikä ainakaan imetysasiat. Se, mikä toimii toisella, ei toimi välttämättä toisella. Imetin itse esikoista niin maan perusteellisesti pää hajalla kaikkien suositusten mukaan 6 kk ja jatkoin kohtuullisissa määrin aina 12 kk, mutta silti on kärsitty allergiat sekä joukko kaikenlaisia pikkuvaivoja, eli meillä täysimetyksen suurin etu oli halpa tapa tuottaa ravintoa vauvalle.Minusta tuo cardemumman saama kommentti kätilöltä tuntuu äkkiseltään omaa lähipiiriä ajatellen ajatuksiaherättävältä ääneenpohdinnalta...

Muistankin lukeneeni lehdestä, että oli tehty tutkimusta, että nimenomaan TÄYSimetystä ei pidä jatkaa yli 6 kk, vaan vauva tarvitsee muutakin ravintoa. Sanoin tämän myös anopille & miehen siskolle, mutta nämä väittivät muuta. Hohhoijaa, kyrsii pikkuisen tämä opettavainen sävy, ihan kuin tekisin jotain väärin imettäessäni vauvaa. Ja tosiaan, tutkimuksen pohjalta sanottiin, että imettäminen ei enää 6 kk jälkeen hyödytä allergioiden ehkäisyssä, mutta onhan sillä imetyksellä paljon muitakin merkityksiä. Itse koen, että imettäminen on rauhallinen ja läheinen hetki vauvan kanssa, mikä on molemmille mukavaa.

Näin minulle eräs lastenlääkäri asian selitti, kuten ylläkin jo sanottiin, että viimeistään 6 kk jälkeen pitäisi alkaa syömään myös muita ruokia.

Lisäksi hän sanoi, että imetyksen hyöty ei ilmeisesti ole enää sen jälkeen niin suuri kuin sitä ennen eli siis ei ole enää niin väliä antaako rintamaitoa vai korviketta (toki toiset kasvavat alusta asti hyvin korvikkeella jos imetys ei onnistu), mutta ei imetyksestä toki haittaa ole.

että millä perusteilla allergialiitto lähtee kumoamaan KTL:n kansallisia ravitsemussuosituksia..

Mutta tosiaan, se äidinmaito ei kyllä varmasti niitä allergioita aiheuta, sen kuuden kuukauden jälkeen voi vaan pikku hiljaa alkaa antaa muutakin kuin ämmää.

</p> <p> <br /></p> <p>[quote kirjoitti:

Tutkimusten mukaan vauvan elimistö ei tykkää lehmänmaitoproteiinista ennen 1-vuoden ikää, joten jotain hänen tulisi juoda ajalla 6kk-1v.
Minkä tutkimusten?KL.[/]Kiitos linkistäsi ensinnäkin.Ja kysymykseesi: en tiedä, mitä tutkimuksia neuvolat käyttävät lähteinään, mutta tiedät varmaan sinäkin, että vauvoille ei suositella annettavaksi lehmänmaitoa ennen 1-vuoden ikää. Ainoastaan hapanmaitotuotteita ja niitäkin vasta max pari kk ennen vuoden ikää. Lisäksi olen itse saanut mahdollisuuden olla osallisena tutkimuksessa, jossa tutkittiin varhain saadun lehmänmaitoproteiinin osallisuutta diabeteksen syntyyn. Ja käsittääkseni siitä on sittemmin saatu näyttöäkin.Enivei, käsittääkseni on jo yleisesti tunnettu tosiasia, että lehmänmaitoproteiini on vauvan elimistölle, mm. munuaisille, turhan rasittavaa tavaraa. Siksi korvikkeitakaan ei saisi juottaa hirveitä määriä, vaan olisi siirryttävä kiinteisiin varhain, jos sitä menee liikaa - korjaa, jos olen väärässä.Lähteitä en tiedä, jos kiinnostaa, niin googlella löytynee tietoa.

Onneksi en ole itse törmännyt tuollaiseen kätilöön..

Siis ihan oikeasti, mä keksin kyllä aika nopeasti noin miljoona muuta syytä kuin IMETYS mistä ne allergiat tulee.. Ihan oikeesti naiset HUH HUH.

Ja nykyäänhän allergiaohjelmakin suosittaa altistusta välttämisen sijaan, eli lievästi allergiaa aiheuttavia aineita ei tulisi välttää vaan altistaa niille.Mä oon vaan niin tyrmistynyt että kätilö voi sanoa tollasta ja vielä mammat uskoo etten tosiaan tiedä mitä sanoa..

tuossa lopussa viestistäni, eli yksinkertaisesti se pointti tuossa ajatuksessa ikärajan laskemisesta, että onko imetyksen ainoa tehtävä todellakin se allergioilta suojaaminen? Suorastaan hieman huvittaa tuollainen näkemys. Mutta se haastateltu ihminen taisikin olla joku allergialiiton edustaja tms.

Joten alkuperäisen ei kannata nyt enää vaivata päätään tällä "uudella tiedolla", jota anoppi oli jakanut. Voit sen sijaan kysäistä, että eikö anoppi oikein kuunnellut haastattelua ajatuksen kanssa, kun puhuu höpöjä.Tutkimusten mukaan vauvan elimistö ei tykkää lehmänmaitoproteiinista ennen 1-vuoden ikää, joten jotain hänen tulisi juoda ajalla 6kk-1v. Mitähän anoppisi ehdottaisi sille ajalle? Äidinmaidon korvikettako, kun ei imettää enää nykyään saa yli puolivuotiasta? Sen puoleen niissä korvikkeissakin on lehmänmaitoproteiinia.

Lukikohan joku koko väitöskirjan - siitä pitäisi varmaan selvitä myös se, kuuluivatko nämä 9kk ja ylikin täysimetetyt mahdollisesti kuinka suurelta osin niihin mukana olleisiin ns. allergiaperheisiin? Eli kuinka suuri osa allergisista taipumuksista voitiin suoraan yhdistää täysimetykseen..? Ikävä kyllä itselläni ei ole aikaa perehtyä tuohon kokonaan kuin ehkä pitemmän ajan kuluessa.Sen sijaan ihmettelen edelleen sitä suositusikärajaan kajoamista tällaisen tutkimuksen perusteella. Nykyäänhän toitotetaan muutenkin, että kiinteät pitäisi aloittaa "varsin pian" 6kk täysimetyksen jälkeen, koska synnynnäiset rautavarannot alkavat huveta nopeasti tuolloin. Minusta tässä vain on vedetty kovin kummallisia yhtäläisyysmerkkejä ja johtopäätöksiä! Jos 9kk täysimetetty vauva on mahdollisesti allergisempi kuin 6kk täysimetetty, miksi pitäisikin yhtäkkiä täysimettää mahdollisesti vain 4kk?Jotenkin itselläni on hukassa tämän homman johtoajatus, ja lähinnä mieleen tulee kysymyksiä motiiveista. Tähänkään asti neuvoloissa on harvemmin juuri kannustettu 6kk täysimetykseen, niin nytkö pitäisi lopettaa sekin vähä...? ?:|

ja suomalaiset lastenlääkärit suosittelevat imetyksen jatkamista muun ruoan ohella vuoden ikään asti. Toisaalta WHO:n kansainvälinen suositus on jatkaa imetystä muun ruoan ohella kaksivuotiaaksi. Joten kyllä pidempikin imetys on hyvä juttu, kun se sujuu kaikin puolin.

suomessa on tehty väitöskirja aiheesta. Uusissa ohjeissa allergian hoitoon on otettu huomioon, että vastoin aiempia käsityksiä/luuloja pitkä imetys ei suojaakaan allergioilta vaan edesauttaisi niitä.Kätilökin taannoin ihmetteli miten sairaita ja allergisia lapset nykyisin ovat verrattuna esim.70 -lukuun, jolloin imetys oli usein huomattavasti lyhyempää, äitiysloma 3 kk ja sitten töihin.Toisaalta onhan se sanontakin, että "saanut jo äidinmaidosta", tarkoittaneeko sitten allergioitakin? Pitkät imetykset ovat ymmärrettäviä esim. kehitysmaissa, kun ravintoa ei ole paljon aikuisillekaan saatavilla.

Lainaus:

Ensinnäkin: mistä on mahdettu löytää 9 kk täysimetettyjä vauvoja? Millainen otanta näitä on saatu tutkimukseen? Missä maassa? jne.
Ko. väikkärin (Marja Pesonen: Early life determinants of atopy : A 20-year prospective follow-up study on unselected, healthy newborns) tiivistelmän voi lukea osoitteesta https://oa.doria.fi/handle/10024/36395Koko väikkäri https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/36395/earlylif.pdf?sequence=1Ylen Aamu-tv:ssä haastateltu ei ollut Allergia- ja astmaliiton edustaja.Lainaus:

Tutkimusten mukaan vauvan elimistö ei tykkää lehmänmaitoproteiinista ennen 1-vuoden ikää, joten jotain hänen tulisi juoda ajalla 6kk-1v.
Minkä tutkimusten?KL.

Näin ko. haastattelun (oletan että kyseessä oli tämä haastattelu) Ylen Aamu-TV:stä. Haastateltavana oli allergologi ja lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela. Ikävä kyllä en täysin muista haastattelun sisältöä, mutta jäi mieleen Tuomelan kommentti täysimetyssuosituksen muuttumisesta kuudesta kuukaudesta yksilölliseen 4-6 kuukauteen. Mielestäni Tuomela ei missään vaiheessa puhunut imetyksen lopettamisesta kuuden kuukauden jälkeen!Tää on niin tätä -anna anopin tyttärensä kanssa olla mitä mieltä tykkäävät, sinä imetät niin pitkään kuin katsot hyväksi.Sorry, tästä ei tainnut olla paljoakaan apua?KL.

Eli itse ainakin olen ymmärtänyt tilanteen yksinkertaistetusti näin:Nykysuositus on, että pyritään 6 kk täysimetykseen. (Tosin meidän neuvolassa jaettiin vieläkin ohjetta 4-6 kk, mutta suullisena ohjeena, että mielellään lähemmäs tuota 6 kk.)Toinen neuvolan suositus: Jos imetyksen lopettaa ajalla 6 kk - 12 kk, tulisi vauvalle antaa korviketta eikä lehmänmaitoa.Uuden allergiaan liittyvän tutkimuksen mukaan ei pitäisi TÄYSimettää YLI 6 kk, koska allergiariski kasvaa.Mielestäni nämä suositukset eivät ole ristiriidassa keskenään...? Hyvähän se toki on, että näitä asioista täällä keskustellaan ja erilaisia mielipiteitä saa esittää, mutta itse en siis oikeastaan ymmärrä, mitä ristiriitaa asiassa on..Aurinkoista kesää toivotteleepi 5 kk ikäisen pojun äiti, jonka maito ei enää riitä.. Pähkäillään juuri, aloitellaanko kiinteät vai korvike, osaimetystä toki jatkan molemmissa tapauksissa...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat