Seuraa 

Minkähänlaista kuukausierää sitä pystyisi maksamaan, jos molemmat käy töissä ja tulot n. 3800-4000 e/kk - entä jos vain toinen töissä ja tulot 2200 kuussa? Pystyykö jälkimmäisellä maksamaan 160000 lainaa mitenkään päin? Varmaankin, ilman yllättäviä menoja.. Olisiko teillä muuta kuin mutu-tietoa?

Kommentit (11)

Taloahan täytyy oikeastaankin jatkuvasti huoltaa. Miten te muut huomioitte sen asumiskuluissa? Pystyttekö vielä lainan lyhennysten yms. menojen lisäksi säästämään, vai oletteko suunnitelleet ottavanne niihin kenties lisälainaa? Itse tätä aina mietin, kun tuntuu että ihmiset maksaa aika isoja lainoja ja täytyyhän kolmessakymmenessäkin vuodessa isompiakin remontteja tehdä.Ja asumismenot verovähennysten jälkeen ovat kaikenkaikkiaan noin 1400 e/kk. Lainaa on vähän enemmän ja säännölliset nettotulot n. 4300 e/kk (keskimääräiset n. 4600). Hoitovapaata pidin vain pari kuukautta (tulot silloin noin 2300 e/kk), mutta sen kyllä näki heti, että niillä tuloilla ei ainakaan tuollaista lyhennystä makseta. Vaihtoehtoina olivat jo pitkähkön (18 v.) laina-ajan pidennys tai minun töihin paluu. Jälkimmäinen siis, kun pääomaa pitäisi saada alemmas korkojen noustessa. Muuten tuo korkojen nousu ei juuri huoleta, laina-aikaa on varaa pidentää ja riskeihin on varauduttu.Meidän perheessä on kolme lasta, velaton vanha auto, ei muita lainoja, eikä mitään luksustason kulutusta. Talo on suurin piirtein tehty, mutta piha tuntuu syövän vielä valtavasti rahaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

n.180 000 viikon kuluttua :)

Aiotaan lyhentää ensin 850e/kk ja 3 vuoden kuluttua nostetaan summaa 950euroon ja siitä mahdollisesti vielä myöhemmin vähintään 1000 euroon. Meillä on 5 henkinen perhe (3 alle kouluikäistä lasta).

Hieman hirvittää mutta unelmien talo on pian meidän ja uskon meidän selviävän...

Nettotulot n. 3800 ¿/kk. Asumiseen menee yhteensä n. 1400 ¿/kk (kuten edellisellä vastaajalla), kunhan näistä muuton jälkeisistä isommista menoista ensin selvitään. Meillä on kaksi lasta ja aikuista, kolmas lapsi syntyy pian. Tämän vuoden ajan olemme lisäksi saaneet kotihoidontuen, sillä äitini on hoitanut kaksosiamme. Jään pian äitiyslomalle, josta 3 kk:n ajan tulee täysi palkka, sen jälkeen nettotulot laskevat n. 600 ¿/kk vanhempainvapaan loppuun asti.Muita kuukausittaisia lyhennyksiä tulee autosta, vaihdoimme lapsiluvun takia vanhaan Pajeroon jota maksellaan 1,5-2 vuotta kolmisen sataa euroa kuukaudessa - nyt maksan hiukan enemmän, mutta sittenpähän jää varaa jonain kuukautena maksella hiukan vähemmän, kun rahoitussopimus on tehty vajaalle 300 eurolle.Tähän tahtiin pystymme lyhennyksiin hyvin, tuleva vuosi vanhempainvapaalla on se tiukin jakso. Hoitovapaalle emme kyllä ole kumpikaan jäämässä... Minä työskentelen hyvässä ammatissa varmassa työpaikassa ensimmäistä vuotta alkupalkalla, tulevina vuosina tuloni nousevat huomattavasti. Eli ei se korkojen nousukaan pelota, vallankin kun viideksi vuodeksi laina on turvattu niin, ettei isoja heittoja kuukausierään voi tulla, ja viiden vuoden kuluttua tulomme ovat jo taas uudella tasolla, ellei mitään katastrofeja tapahdu - ja niitähän ei voi etukäteen ennustaa ;)

En tarkoittanut, että ihminen söisi 500 eurolla vaan että yhden ihmisen kulut on noin 500 euroa ja lapsi 400 euroa. Syö vaikka noin 150 eurolla ja lisäksi vaatteita, vakuutukset, puhelinkulut, mahdolliset hoitomaksut, lääkäri- ja lääkekulut, kampaajat, nettiyhteydet, tv-lupamaksut, harrastukset, jäsenmaksut, musiikki, kirjat, dvd:t, matkustaminen jne.

Kovin on vaikea vastata, kun perheissä on niin hirmu erilaiset kulutukset muuhun kuin asumiseen. Esim. meidän perheessä on kaksi autoa välttämättömyys ja yksistään niihin uppoaa 800 euroa kuussa, vaikka ne nyt velattomia ovatkin ja molemmat tältä vuosituhannelta. Samoin riippuu aika paljon siitä, että kuinka monta ihmistä on elätettävänä perheessä ja siitä tietty myös, että miten on tottunut rahojaan käyttämään.Mutta jos nyt tiedän tilannetta edes jollain tapaa yrittää pohtia, niin tässä jotain:Tulot 3800 eli siitä kolmasosa saisi mennä asumiskuluihin eli se tekee 1250 euroa. Käytännössä asumiseen menee varmaan tuo 250 euroa ja siten lainaa vois maksella tuolla 1000 eurolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kun ottaa 30 vuoden laina-ajan ja 4% korolla laskee, niin kuukausierä on n. 750 eli siitä teidän pitäisi selvitä.Mitä sitten tuohon toiseen tapaukseen tulee, niin sit meneekin jo aika paljon tiukemmalle, riippuu tietty niistä autojen ja ruokittavien suiden määrästä, mutta jos ajattelee, että yksi auto veis 400 euroa kuussa ja ruokittavia suita olis vaikka 3 ja ne veis kans kukin 400 (mikä on aika vähän, eikö sitä lasketa, että aikuiset vie noin 500 ja lapset 400?), niin 4x400 olis 1600. Siihen kun laskis päälle sitten nuo ylemmät asuntomenot eli 1000, niin se tekis sitten jo joka kuu miinusta 400 euroa eli tilanne on kestämätön ellei ole jotain säästöjä, joita kuluttaa. Tilannetta ei pelastais sekään, että muuttais maksamaan pelkkiä korkoja, sillä asumisen korot + muut menot olis yhteensä 750 euroa, joten miinukselle paukkuis silloinkin.Niin ja kun olen varmaan täällä nyt oikeana pahanilmanlintuna näissä talousasioissa tullut tutuksi, niin jatketaan vielä, että ei ole mitenkään mahdotonta, että korot nousis 2%, mikä tarkoittaisi sitä, että teidän kuukausierä nousisi 200 euroa kuussa, mikä tarkoittais sitä, että normaali kuusta kyllä edelleen varmaan selviäisitte, mutta sitten tuo, että vaan toinen olis työtön menis jo paljon pakkasen puolelle.

ja etenkin Melba pitkästä pohdinnasta. Kyllä sitä tosiaan saa tarkkaan harkita ja talon rakentamisen kanssa on vielä se ongelma että kulut helposti nousee alkusuunnitelmia korkeammiksi.Eipä olisi ongelmaa kun voisi asua jollakin pienemmällä paikkakunnalla mutta ison kaupungin läheltä ei tonttia saa (siis semmoista mihin olisi varaa) ja kauemmas muuttaminen tarkoittaa melkein väistämättä sitä toista autoa. Mutta toisaalta riittävän kokoiset kerros-/rivitaloasunnotkin maksaa jo uuden (kohtuuhintaisen) omakotitalon verran.Korkojen nousu on aina ongelmallista mutta kai siihen voi luottaa ettei enää 90-luvun kaltaista lamaa tule ja siis muutaman prosentin nousut vain todennäköisiä..Ruokaan meillä ei kyllä mitenkään päin mene (3:lta) yhteensäkään yli 500 e kuussa eli tuohon Melban laskelmiin verrattuna uskoisin että pärjättäisiin kohtuudella.. Mutta ainahan se olisi hyvä kun molemmilla olisi työpaikat. Vaan pätkätyöammateissahan mekin ollaan eikä ensi vuodesta ole mitään varmuutta. Ei kyllä siitäkään että voidaanko olla edes samassa kaupungissa. . . Joskus vaan pitää tehdä rohkeita päätöksiä..

Vipetukselle vastaisin, että meillä laitetaan talon remontteja varten 1,25 euroa/m2 kuukaudessa syrjään ihan omalle tilille rahaa. Sitten jos tulee joku remontti, niin yleensä ei tarvitse nostaa itse lainasummaa.Lueskelin tänään mielenkiinnolla erään pankki/vakuutusyhtiön viimeisintä esitettä. Tuntui kuin joku olis kirjoittanut ihan mun pään sisältöä sinne. Siellä just sanottiin, että harvojen taloutta yksistään korkojen nousu kaataa, mutta jos kohdalle osuu samanaikaisesti työkyvyttömyyttä tai työttömyyttä, niin sitten tulee vaikeuksia. Samoin siellä kehoitettiin ihmisiä miettimään, että onko pakko kerralla saada se hirmu iso asunto. Jos unelma-asunnon pinta-alasta voi säästää vaikka 10 m2, niin siinä saattaa säästää noin 20000 velkaakin.

Tarkkaan emme ole laskeneet, mutta säästöön jää kyllä rahaa ainakin tällä hetkellä. Nyt emme enää viimeisiin pihatöihin nostaneet lainaa, vaan vajaan vuoden aikana kertyneet n. 10 000 euroa riittänevät tämän kesän pihatöihin (ja ensi kesänä taas lisää...). Erityisesti emme säästäneet nytkään, vaan jonkun verran laitoimme sisustukseen rahaa. Emme tosin mitään suuria summia.Meillä on myös sellainen tilanne, että meidän molempien työtilanne näyttää positiiviselta (usemmaksi vuodeksi) ja palkkojen nousu kattanee mahdollisen korkojen nousun. Kaikkeahan voi tapahtua, mutta tällä hetkellä tuntuu, että riskit ovat suht' pienet.

Ennen oli noin 2200e tulot ( + kotihoidontuki) kun toinen oli töissä ja silloin lyhennettiin 100000e lainaa 500e kuussaNyt tuloiksi on vakiintumassa 4500e/kk ja lainan erä nostettiin 800e ( lisäksi autoista lainaa noin 350e/kk)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat