Vierailija

Olen raskaana ja tänään sain kuulla.

Mitä se merkitsee? Voinko aloittaa lääkityksen raskaana?? Kestääkö sairaus loppuiän?

Kommentit (7)

Et kaikella todennäköisyydellä ikinä parane, tauti on lähes aina krooninen. Hoito on kuitenkin helppo ja halpa ja sillä ei ole mitään sivuvaikutuksia. Ei todellakaan paha sairaus millään tavalla yleensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä kilpirauhasen vajaatoiminta on?Kilpirauhanen on pehmeä umpirauhanen, joka muodostuu kahdesta henkitorven kummallakin puolen olevasta lohkosta. Se sijaitsee kaulan alueella kurkunpään alapuolella ja painaa parikymmentä grammaa.Kilpirauhanen erittää ihmisen aineenvaihdunnalle tärkeitä hormoneja. Tyroksiinilla (T4) ja trijodityroniinilla (T3) on keskeinen vaikutus ihmisen elintoimintoihin ja lähes kaikkiin elimistön kudoksiin. Aivolisäke puolestaan erittää tyreotropiini-hormonia (TSH), joka säätelee ja stimuloi kilpirauhasen hormonituotantoa. Kilpirauhashormonit ja TSH pitävät toisensa tasapainossa.Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormonia. Tauti on yleinen ja yleisimmin siihen sairastuvat yli 50-vuotiaat naiset. Kilpirauhasen vajaatoimintaa pidetään helposti hallittavana jatkuvaan kilpirauhasen liikatoimintaan verrattuna. Vajaatoiminta on kahdeksanneksi yleisin kokonaan korvattavista sairauksista.Noin 95 prosentissa tapauksista vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen hormonitoiminnassa. Joskus aivolisäke ei tuota riittävästi kilpirauhasta kiihdyttävää hormonia tai erittäin harvoin virhetoiminta voi tapahtua vielä ylemmässä aivokeskuksessa, hypothalamuksessa. Tärkeimmät vajaatoiminnan syyt ovat autoimmuunityreoidiitti, radiojodihoito ja kilpirauhasleikkaus.Autoimmuunityreoidiitti on pitkällinen kilpirauhastulehdus. Taudissa muodostuu vasta-aineita, jotka jarruttavat kilpirauhasen toimintaa. Ajan mittaan sairaus johtaa kilpirauhassolujen tuhoon, rauhasen surkastumiseen ja hormonitoiminnan vähenemiseen. Tautimuotoa, jossa kilpirauhanen ei surkastu vaan suurenee, kutsutaan Hashimoton struumaksi. Tauti kehittyy hitaasti.Radiojodihoidon jälkeen esiintyy usein kilpirauhasen vajaatoimintaa etenkin Basedowin taudissa (katso Kilpirauhasen liikatoiminta). Vajaatoiminnan synty johtuu säteilyn aiheuttamasta soluvauriosta. Muutaman kymmenen vuoden kuluessa voidaan arvioida vajaatoiminnan kehittyvän jopa 80 prosentille hoidetuista potilaista.Myös leikkaushoidon jälkeen voi esiintyä vajaatoimintaa, mutta paljon vähäisemmässä määrin kuin radiojodihoidon jälkeen. Syynä ovat kilpirauhasen immunologiset mekanismit.Kilpirauhasen vajaatoiminnassa elimistön " kierrokset" säätyvät matalalle. Vajaatoimintaa kuvaa elintoimintojen hitaus. Oireita ovat muun muassa vähentynyt hikoilu, paleleminen, ummetus, hidastunut sydäntoiminta, painon nousu, ohut tukka, kuiva iho, silmien kapeus ja silmän ympäryksien turpoaminen, väsymys, hitaus, masentuneisuus, saamattomuus, muistitoiminnan väheneminen, äänen käheys ja jalkojen ja käsien turvotus.

nuoli ylos

Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan?Vajaatoiminta todetaan verinäytteellä. TSH lisääntyy kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja tyroksiinin pitoisuus laskee. Jos halutaan todeta, onko autoimmunityreoidiitti aiheuttanut vajaatoiminnan, voidaan tältä osin mitata veren vasta-aineet.Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla. Tablettimuodossa korvataan hormonia, jota kilpirauhanen ei pysty tuottamaan. Pysyvä vajaatoiminta vaatii jatkuvaa, elinikäistä korvaushoitoa. Hoitovastetta mitataan laboratoriokokein. Tyroksiinin annostelu on tarkkaa puuhaa, jossa toimintakokeiden tulosten ja potilaan voinnin perusteella pyritään löytämään paras mahdollinen annos.

RASKAUS JA KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTARaskauden aikana odottavan äidin normaali kilpirauhashormonipitoisuus on tärkeä sikiön aivojen kehittymiselle, eikä raskauden alettua tyroksiinihoitoa saa keskeyttää ilman lääkärin määräystä. Raskauden aikana kilpirauhashormonin tarve suurenee yleensä 0.025-0.05 mg/vrk, minkä vuoksi tyroksiinin tarve arvioidaan uudelleen heti alkuraskaudessa ja myöhemminkin raskauden aikana. Raskausaikana usein lähes rutiinisti annettava rautalääkitys vähentää tyroksiinin imeytymistä, joten mahdollinen rautalääkitys olisi hyvä ottaa iltaisin ja tyroksiini entiseen tapaan aamuisin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat