Seuraa 

Lueskelin tuolta jotain vanhoja juttuja mutta en oikein saanut asiasta vielä tarpeeksi selkoa, joten yritän tätä kautta...Pitäisi valita takka uuteen taloon ja sen pitäisi olla todella hyvä lämmittämään kun muutoin lämmitysmuotona on suorasähkö. Ulkoisesti miellyttää eniten Kermansaven kaakelitakat ja vastaavat mutta kun vertaa esim. takkoja joiden lämmitysala on 100m2, Kermansaven takan massa on noin 1900kg. Tulikiven (vuolukiven) vastaavan takan massa on tuhat kiloa enemmän!? Eli pakosti lämpö säilyy jälkimmäisessä paremmin...Kommentit (17)

talossa paikalla suunniteltu ja muurattu varaava takka. Se oli valkoiseksi rapattu, kaunis ja todella toimiva. Nyt ei saatu samaa muuraria uuteen taloon ja " tyydyimme" Tiilerin Funkis-Lauriin joka kyllä sopii taloon kuin nenä päähän ja on ihan toimiva. Yläkerrassa meillä on musta pyörivä kaminatakka lähinnä tunnelmanluojana.

Pidämme vuolukivestä, ja koska olohuone/keittiö- pinta-ala on suurehko, halusimme ison takan.http://www.tulikivi.fi/www/TLTuoteU.nsf/Mallisto!OpenForm&id=Gourmet&id2...Meillä siis ihan viimeinen vaihtoehto, TLU 3233/7 (3650 kg). Pieneen olohuoneeseen se ei tietysti sopisi, ja kauneushan on aina katsojan silmissä.Meillä on kaukolömpö, ja lämmityskustannukset ovat tosi minimissä, koska mitä painavampi takka, sitä paremmin se varaa lämpöä. Talossa yksi lapsi, nyt 2v 9kk, eikä koskaan ollut ongelmia takan suhteen. Toiselta sivulta takka toki kuumenee (toisella puolella pikku hylly), mutta ei polta. Ja tyttö ainakin hyvin oppinut, että takkaan ei nojailla :-).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Me ei haluttukaan leivinuunia kun ei ole tarvetta lisälämmönlähteelle. Meillä on osittain rapattu, osittain kaakeloitu ns. valmistakka eli tehty sellaisista takka" palasista" , ei tiilistä. Kaunis on, muttei lämmönlähteenä mikään kovin tehokas, enemmän on esteettinen arvo olkkarissa kuin mikään lämmittäjä. Mutta näin oli tarkoituskin kun on kaukolämpö ja lattialämmitys!

Meillä on ihan mieheni oma suunnittelema todella kaunis varaava takka olohuoneessa ja täytyy sanoa, että se on kotimme sydän. Lämmittää todella hyvin koko taloa. Talvisin lämmitämme joka toinen päivä ja kun pysyy tasaisen lämpimänä ei tarvi kuin pesällinen kerralla. Syksyllä kun koleus ja kosteus alkaa hiipimään, niin aloitamme lämmittämisen. Meillä on myös suorasähkö ja säästö on ollut aikamoinen, kun puutkin on saatu omasta metsästä, siis mieheni kotoa.Takan on muurannut ihan ammattilainen ja oli aluksi meinannut, ettei sellaista voi tehdä (siinä kun on hiukan kaaria ja sivuilla tasoja, joissa voi pitää vaikka kynttilöitä tai mitä nyt haluaa laittaa)Kaikki takan näkeneet kyllä aina kehuvat sitä ja kyllä se minunkin mielestä on aivan ihana..Mielestäni on myös tärkeä, että takka ei kuumu samalla lailla liikaa kuten esim. vuolukivitakka, koska pienet lapset saattavat poltaa kätensä, kun eivät muista varoa.

eri nimi, mutta takkaleivinuuni, jossa on hiukan kaakelia ja muuten antiikkilaastilla slammattu. Todella kaunis ja toimiva. Lämmityskyvystä en ole täysin varma, rakennusaikana lämmitimme lähes päivittäin ja toi ihan kivasti lämpöä sisään, pidimme kaukolämpöä varsin pienellä. Ja nyt keväisen muuton jälkeen emme ole vielä kertaakaan takkaa lämmittäneet.Tuo kermansaven uuni ei lämpene päältä polttavan kuumaksi, leivinuunissa ei polteta puita, joten se ei koskaan ole täysin likainen. Pääsyynä valintaamme oli meidän taloomme sopiva sirous, ei ole niin massiivinen kuin esim monet tiilerin takkaleivinuunit. Ja leivinuunia on tarkoitukseni opetella käyttämään,Uunin muuraja oli sitä mieltä, että parhaimman lämmitystuloksen saa, kun polttaa takassa puita kylmällä päivittäin, varaa sitten lämpöä pikkuhiljaa. Vanhemmillani on massiivinen leivinuuni ja siinäkään ei yhden päivän lämmityksellä ole samanlaista lämmitysvaikutusta kuin useamman päivän. Se tosin on niin suuri, että kolmen tai neljän päivän lämmityksen jälkeen koko alakerta hehkuu kuumuutta eikä uunin vieressä ole kiva olla.

on kaksi vaikkakin maalämpö joten lähinnä ovat tunnelmalämpönä jne. Mutta on Tiilerin FunkkisLauri ja Uuniseppien ihana korkea kaakeliuuni Nostalgia. Kyllä kaakeliuunin lämpöteho kohta vuoden kokemuksella on paljon parempi mitä tiilitakan sekä myös varauskyky, mutta tietysti oli lähes tuplahintainenkin Tiileriin verrattuna. Tiileri on takkahuoneessa makkara- ja tunnelmatakkana, Nostalgia olkkarissa. Eikä kummassakaan leivinuunia, mielestäni se sopisi vain keittiöön eikä kumpikaan takoista ole keittiön seinällä. Enkä oikein keksinyt mitä sillä oikeastaan tekisi kun on monitoimiuuni. Ehkä kerran vuodessa karjanlanpiirakoita tai paistia :)SannaEdellisessä talossamme oli Nunnan takkaleivinuuni, ja nykyisessä tiilestä muurattu yksilöllisesti suunniteltu leivinuuni, ja kyllä lämmityksen suhteen vuolukivi on mielestäni aivan ylivoimainen. Ei lämmitä yhtä nopeasti kuin tiiliuuni, mutta säilyttää lämmön pitkään ja luovuttaa sitä ilmaan tasaisesti. Seuraavaan taloon tulee taas vuolukivinen - niitäkin on saatavilla upealla designilla!

Minä löysin Antiikkilehdestä meidän ihanan kauniin ja romanttisen takkamallimme. Ei muuta kuin kuva miehelle ja hommiin. Massiivinen takka on muurattu vieläpä wanhoista kunnon tiilistä, jotka pitävät lämpöä ihan eri tavalla kuin nuo nykyajan heppoiset kivet. Takka sai päälleen rappauksen antiikkilaastista ja valkoisen maalin. Kauniit mustat pitsiluukut ja valurautakoristeet lisukkeena. Sisällä tavallinen iso takkasydän.Eipä tullut takalle hintaa paljon, kun tiilet olivat purkutiiliä ja mies muurasi ja teki kaiken itse (vaikkei muurari olekaan).Joten yhdestä Suomen kartanosta löytyy aika lailla samanlainen takka kuin meiltä ;)En tykkää näistä massatuotantotakoista (ovat liian pieniäkin) vaan halusin jotain yksilöllisempää. Tosin toiseksi takaksi tämän (puuhella löytyy keittiöstä, saunasta kunnon puukiuas) lisäksi laitamme luultavasti Kronspisenin kauniin pyöreän kaakeliuunin.

voisiko siitä saada jollainm keinolla siroa ja kauniimman näköistä hyödykekalustetta. ??!! Olemme jo kovasti syttyneet tyynelle, mutta haluaisimme vinkkejä sen ulkomuotoiluun.

Meillä iso tiilitakka, painoa en tiedä, kun on ' pitkästä' tehty mutta arviolta kolme tonnia. Tuossa ei eka pieni pesällinen lämmitä kuin tulipesän ja yläpalotilan sisuskaluja, mutta vähitellen lämpö tulee pintaan. Pinta ei helpolla pääse polttavan kuumaksi ja lämpöä riittää pitkään.Mielestäni lämpö on ' mukavampaa' , kun se ei säteile liian kuumasta pinnasta. Esim. tuttavilla on pieni vuolukivitakka, joka lämpeää sangen kuumaksi ja sen lähistöllä istuskelu on lähinnä ahdistavaa. Riittävä massa ja ainakin tiilitakassa eristetty kuori lienevät tärkeimmät tekijät - ainakin itseäni miellyttävään takkaan.

niin kannattaa vetää ilmaputki takalle niin että se käyttää ulkoilmaa palamiseen eikä jo kertaalleen lämmitettyä sisäilmaa. Hyötyteho paranee. Joihinkin takkoihin on jo valmiiksi saatavana tällaisia ilmaluukkujärjestelmiä, mutta niiden tekeminen rakennuksen alkuvaiheessa ei ole ongelma.

Tämä on asia josta yllättävän vähän puhutaan vaikka uuden talon rakentamisessa on vielä mahdollista toteuttaa. Jälkiasennustakat on sitten eri asia.T: insinööri-isä

meille tulee Tiilerin funkkismalliston takka:

http://kauppa.taloon.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=TI...Halusin itse hyvin pelkistetyn näköisen takan, en tykkää vuolukivestä enkä tiilestä enkä kaakelista, joten eipä jäänyt enää paljoakaan vaihtoehtoja jäljelle :-DMeille ei tule leivinuunia, sillä takka tulee olohuoneeseen, mutta lämmitysala on kuulemma oikein riittävä meidän tupakeittiöön.

Eli tarkennuksena: Millaisen takan itse valitsit/valitsisit? Miksi? Mitkä olivat valintaperusteet?Kuinka hyvin takka lämmittää? Mitä muita plus ja miinuspuolia? Kerro myös tuttujesi takoista - ei tarvitse olla omakohtaista kokemusta! Kaikki mielipiteet kiinnostaa...!! =)

uuniseppien Harmonia, kaakelitakka. Lämmityksestä en vielä tiedä tietenkään mitään, mutta meillä myös suorasähkö, ja ajatuksena olis että taloa lämmitetään takalla ja ilmalämpöpumpulla pääosin. Saas nähdä riittääkö näiden lämpö. Ilmalämpöpumppu tulee samaan päähän taloa kuin takka, ja ilmavirrallaan sitten painaa takankin lämpöä muuallekin taloon. Ainakin teoriassa toimii näin.

ensimmäisessa projektissa muurari tuli paikalle ja kuunteli vähän aikaa selostustani jota maustoin käsienvispaamisella ja nätti rapattu takkaleivinuuni tuli, jalustalla ja kranssilla (nyt tiedän näitä termejä vähän enemmän)tähän taloon haalimme jonkinaikaa muuraria paikalle, löytyi hyvä ja suositeltu ja tälle esittelin ruutupaperipiirrokseni unelmastani. vähän aikaa selosteltiin ja vispattiin käsiä, muurari kertoi oman mielipiteensä (esim toinen luukunsuunta vaihtui) antoi ohjeet korvausilman putkenpaikasta, antoi tarvikelistan ja parin viikon päästä tuli muuraamaan. muurarin ohjeesta vaihdettiin takan pinnoite ältsyn kalliista stonest-pinnasta ikikiveen joka olikin paitsi edullisempi niin myös massiivisemman näköinen ja sopii talon ilmeeseen. (ilmeeseen? onko talolla ilme?)valmistakka samaa kokoa n 8000 euroa, meidän takka n 5th. ja itseas samankokoista takkauunia ei löytynyt valmismallina.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat