Vierailija


Laskeskelin tänään omistusrivarista haaveillessani Nordean sivuilla paljonko tulisin maksamaan omistusasuntoon tarvittavasta lainasta korkoja.Jos ottaisimme lainaa 150 000 euroa pitkällä 30 vuoden laina-ajalla, mikä mahdollistaisi kohtuulliset kuukausierät, niin tulisimme maksamaan korkoa koko laina-ajalta yli 98 000 euroa.Minusta tämä kuulosti ihan kamalalta. Ja kumoaa kaikkien meille aina siinä yhteydessä, kun olen kauhistellut ison lainan ottamista hokeman " no mutta omistusasuntoahan maksaa ITSELLEEN" -väitteen. Eihän sitä isoa lainaa ja siten siis asuntoa maksa itselleen vaan PANKILLE. Maksaisimme tuosta 150 000 euron asunnosta siis kaksi kolmasosaa asunnon hinnasta vielä lisää pankille.Ja tämä laskelma siis oli tehty nykyisellä pienellä 3,5% korolla. Pahimpina lamavuosina korot kipusivat yli kymmenen, joten jos ja KUN korot tuona 30 vuoden laina-aikana nousisivat, tulisimme maksamaan todennäköisesti enemmän korkoja pankille, kuin mitä olisimme maksaneet asunnosta.Ei todellakaan tunnu kannattavalta. Lainanlyhennysten lisäksi tulisivat vielä hoitovastike, sähkölaskut ja muut asunnosta aiheutuvat kulut.Mieluummin asun vaikka loppuelämäni vuokralla ja maksan vain vuokraa, kuin kuusikymppiseksi puolet tulostani asunnon kuluja.Eihän sitä asuntoa täältä mukaansa saa...Mitä muut ajattelette asiasta? Olenko yksin tällä kannalla?Näillä lainaehdoilla ja asuntojen korkeilla hinnoilla minulla olisi varaa ostaa asunto vasta silloin kuusikymppisenä säästettyäni ensin ja perittyäni vanhempani. Eipä sekään kuulosta yhtään fiksummalta. Taidan muuttaa palmun alle.

Sivut

Kommentit (97)

ja kun olen 43 v, ei tarvi maksella enää lainoja tippaakaan eikä vuokria. Sitten voin VAIKKA rahoittaa lapseni opiskeluja koska hän on juuri siinä iässä että aloittaa opinnot jos aloittaa. Ja jos pojastani tulee lusmuri niin kaikki rahat voin sijoittaa itseeni TAI TEHDÄ IHAN MITÄ HUVITTAA :)

menevät huonompaan kuntoon. Omassa saat remontoida sen silloin, kun siltä tuntuu, mutta vuokralla se remontoidaa silloin kun muut päättävät, ehkä vasta 10 vuoden kuluttua siitä kun itse olisit halunnut remontoida.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

jonka maksoimme ennen lapsen syntymää. Nyt iso laina lyhyellä takaisinmaksilla ja vuokratulot kattavat 1/3 lainasta. Ostimme ensimmäisen asunnon nuorina(alle kolmekymppisiä ollaan kyl vieläkin) ja maksoimme isoa lyhennystä.

Harvoin isoja remontteja (putki ym.) tehdään niin, että yksi osakas joutuisi sen yksin itse maksamaan.Ja vastike tuossa asunnossa siis 175,50 ¿/kk

koska haluan että aina kun tulee jotain huolto-ongelmia esim. nyt kylpyhuone pitää laatoittaa niin soitan vaan huoltoyhtiöön ja sieltä ne tulevat!

Olkoon ongelmana mikä tahansa, vuokraan kuuluu huoltomiehen palvelut.Meillä on suht halpa vuokra ja vesi kuuluu vuokraan. Asumme hyvällä alueella, yhteydet joka paikkaan on loistavat. Samalta paikalta oma asunto maksaa maltaita. Työpaikkanikin on vieressä!

Olemme mukavuudenhaluisia ihmisiä. Esim. omakotitalossa on aina jotain pientä remppahommaa ja me emme ole Puuha-Petejä tai Päivejä.Jos meille muuttaa ikävät naapurit jotka voimme aina muuttaa itse pois.Jos me maksettaisiin 1/3 elämästämme omaa asuntoa, tuskinpa sitä myisimme sitten kun se on maksettu, eli miten niin sitä maksaa itselleen?

Emme me niitä rahoja koskaan saa takaisin!

(lapselle tietysti mutta en sitä lapseni vuoksi osta!)Meille vuokra-asuminen sopii paremmin kuin muu.

Omistusasunnon voi tehdä mieleisekseen niin pintamateriaalien kuin huonejärjestyksenkin suhteen. Ikinä en saisi meidän yli 200m2 omakotitaloa (meille suunniteltua) vastaavaa asuntoa vuokrattua, ainakaan kohtuuhinnalla.Vuokra-asuminen sopii opiskelijoille ja muuten vähävaraisille, joille muovimatot kelpaa.

Vierailija:

Lainaus:

Silloin asunnon myyntihinnalla ei ole juurikaan väliä, koska ainoa merkityksellinen tekijä on tarvittava väliraha. Ja oikeastaan tällaisessa tilanteessa hintojen lasku ei ole huono asia, koska silloin tarvittava lisärahoituskin on vähemmän.
Eli laitoimme rivarin vuokralle ja otettiin siitä lisälainaa niin että saatiin käsiraha omakotitaloomme.Jos hinnat laskevat niin käy huonosti sitten kun myymme.Mutta ainahan sitä jotain jokaisesta virheestä oppii. Tavallaan oli pakko tehdä näin koska muuten oltaisiin aina ajateltu että oltaisiin voiti ja ei tehty.

Asuntojen hinnat ja lainasummat ovat nousseet huimaa vauhtia, mutta tulotaso todella vähän. Olen samaa mieltä että ökyasuntoja noilla rahoilla ei osteta.

Asumisesta kun on pakko maksaa joka tapauksessa. Meillä okt keskisuuressa kaupungissa, hyvällä alueella. Lainaa n. 90 000, kuukausierä lainasta 600e ja kaikki asumiseen liittyvät kulut yht. 200e ( sis. lämmitys, roskien tyhj., sähkö, vesi, tontin vuokra, kiinteistövero). Vastaava vuokra-asunto olisi kalliimpi eikä niitä ole tällä alueella, jossa viihdymme hyvin.Itse olen ostanut aikoinaan yksiön, sitten kaksion, nyt asumme kolmiossa, mikä on se perinteinen ja kivuttomin tapa ryhtyä omistusasujaksi. Minun luonteelleni ei missään tapauksessa sopisi 150 000 euron laina, yöunet menisivät ja vatsahaava iskisi.Pitkällä tähtäimellä ja veroedun huomioon ottaen omistusasuminen on yleensä taloudellisesti kannattavaa (asunnonvuokraus ei muuten olisi kannattavaa liiketoimintaa), mutta ei se silti sovi kaikille.

asuntolainoja superkalliisiin asuntoihin ja jotka huumassa näitä lainoja ottavat ja uskovat kaiken säilyvän ennallaan tai oikeastaan vaan parantuvan. vanhempani ovat myös maksaneet lainaa koko ikänsä ja välissa ankeita pitkiä sairaslomia ja työttömyyskausia ja he ainakin sanoivat että toki hyvästä asunnosta kannattaa maksaa mutta mielummin suosittelisivat vuokra-asuntoa... pääsee helposti eroon LAMA-AIKANAKIN toisin kuin omistusasunnosta joka parhaassa tapauksessa on vain riesa jos elämäntilanne tms muuttuu.

mutta tällä hetkellä se on kahdelle opiskelijalle ihan tarpeeksi. Tarkoituksena on sitten muokata lainaehtoja myöhemmin ja maksaa lainaa nopeammin takaisin, kun on vakityöpaikat, sehän on ihan mahdollista.

Vierailija:

Lainaus:


Vierailija:

Lainaus:


Asunnonomistajana pysyy aina mukana asuntomarkkinoiden nousuissa ja laskuissa, mutta jos nyt uskoo hintojen laskevan selvästi, kannattaa ensiasunnon ostoa lykätä ja pysyä vuokralla.
Kyllä ottaa päähän, kun ajattelee, miten paljon on aikanaan syytänyt rahaa vuokraan. Olisi aika monta neliötä tästäkin torpasta jo maksettu sillä rahalla.
Puhe olikin lykkäämisestä, ei kokonaan ostamatta jättämisestä. Eri asia on, ettei kukaan yleensä pysty olemaan niin markkinafiksu, että ajoituksessa onnistuisi tarkoituksella. Osa kavereistani aloitti laskun odottamisen 2 v. sitten ja odottelee edelleen.

Jokainen sijoittamisesta vähänkään tietävä tietää, että mikä tahansa sijoitus sisältää riskin. Pitkällä tähtäimellä omistusasuminen on yleensä kannattavaa. Sen sijaan mikään ei takaa, että tänään ostamasi asunto tuottaa penninkään voittoa jos myyt sen vuoden tai kahden päästä.Toteutuneet pikavoitot eivät tarkoita, että niin käy aina. Matalat korot ovat saaneet monet ottamaan ylisuuria lainoja.

Tee taulukkolaskentaan aiheesta itsellesi yksinkertainen laskelma, jossa voi vertailla eri vaihtoehtojaOmistusasumisen kuluja (-) ja tuloja (+) ovat

- asuntoon sidotun pääoman korko (siis korko x koko asunnon ostohinta)

+ asuntolainasta tuleva verovähennys

- vastike

- muut mahdolliset vesi- yms. maksut, jotka vuokra kattaisi

- remonttikustannukset

+ mahdollinen arvonnousu

- mahdollinen arvon laskuVuokra-asumisen kulu on vastaavasti vuokra (mahdollinen työsuhdeasunnon veroetu huomioituna)Laske kummastakin vaihtoehdosta samalla paikalla sijaitsevan samankokoisen asunnon kulut. Vertaile vaihtoehtoja vuositasolla ja muuttele esim. korkotason, arvonnousun ja remonttikustannusten summaa. Näin saat tuntumaa siitä, mikä teidän tapauksessanne on edullisinta. Ikävä kyllä korkotasoa tai vuokra- ja hintakehitystä ei voi varmasti ennakoida. Laskelmalla saat kuitenkin osviittaa ratkaisullesi.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat