Seuraa 

Olen ihan pöyristynyt. Olimme viime viikolla puistossa ja heti tultuamme kotiin huomasin, että joku oli pistänyt tyttöä jalkapöytään. Pistokohta oli vähän kohollaan ja ärtsyn näköinen, mutta siinä ei todellakaan ollut punkkia. Desinfioin sen ja jäin seurailemaan, että koskahan paranee. Torstaina tuli sitten rengasmainen punainen ihottuma, jonka alue oli selvästi tulehtunut ja kuuma. Menin lääkäriin ja hän mittasi läpimitaksi 3cm ja diagnoosiksi erythrema migrans. Lääkitykseksi tuli antibioottia 6.6mg vrk ja kesto 2 viikkoa. Menimme verikokeeseen jonka tuloksia Borrelioosin osalta voi odotella lopuviikosta. Antibiootti on parantanut tuhduksen jalkapöydässä, mutta rengas näkyy ihan haaleana vielä. Lisäksi tänään tytöllä on ollut hiukan nuhaa makuuasennossa, josta heti päättelen sen olevan sitä borrelioosiin kuuluvaa " lievää flunssaa" . Voi kyllä johtua siitäkin, että ollaan nukuttu ikkuna auki. Mutta siis ihan kamalaa! Borrelioosistaon paljon tietoa netissä, ja tieto lisää tuskaa! Jos näin helposti voi saada borrelioosin, niin kuinka ihmeessa enää uskallan viedä lsatani puistoon? Ja kun olen ihan varma, että jos punkki on ollut ihossa, se ei ole ollut yli 40 min eivätkä ne kyllä itsekseen ritoa ennen kuin kupu on täysi. Eli tartunnann on täytynyt tulla jostain muusta ötökästä.

Kommentit (10)

kannattaa tehdä joka ilta. Siis tarkoittaa sitä, että toinen tarkistaa toisen kroppaa.

Teen pojalleni sen joka ilta ennen iltapesua ja koska liikun pojan kanssa paljon ulkona niin mies " tutkii" myös minut.

Helppo tapa huomata punkit.

Ei toki auta jos punkki on jo ehtinyt purra mutta irronnut.

Isäni ja mysö anoppini on joutunut punkin puremaksi ja anopille ilmeistyi juuri aika iso punainen ihottuma ennekun itse huomasi sen.

Isälleni ei ilemstynyt mitään punaista ihottumaa ja hänelle annettiin antiboottikuuri varoiksi koska olimme olleet Ahvenanmaalla josssa Borrelioosia esiintyy paljon.

Molemmille ei ole ilmaantunut mitään ongelmia pureman jälkeen.Toivottavasti antiibiootit auttaa ja lapsesi paranee.

Toivottavasti kaikki menee hyvin ja lapsesi paranee pian.Voisitko kertoa, mistä puistosta hän tartunnan sai? Ihan mielenkiinnosta, kun noissa Helsingin puistoissa tulee itsekin käytyä. Ja uskoisin, että kiinnostaa muitakin.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen kuullut eräältä borrelioosin sairastaneelta ystävältäni, että taudin voi myös saada " vauvapunkeilta" , joita tuskin paljain silmin erottaa! Ko. kaverinikaan ei ikinä ollut punkkia iholtaan bongannut, eikä hänelle tainnut edes tulla mitään iho-oireita... Mutta niin vain taudin sai. Hyvin siitä kyllä selvisi.Vai olisiko sitten niin, että borrelioosin voisi kuitenkin saada myös joltain muulta ötökältä..? Kurja juttu joka tapauksessa!Toivottavasti lapsesi paranee pian!

lastenklinikan infektiolääkärille, joka ainakin osaa sanoa sen, missä vaiheessa otetaan uusi verikoe. Borrelioosi ei välttämättä taltu antibiootilla, tai ainakaan suun kautta annettavalla. Joskus joudutaan laittamaan laskimoon, mutta yleensä vain kroonistuneissa tapauksissa. Jos tämä kuuri ei tehoa, niin bakteeri jatkaa etenemistään niveliin, sydämeen ja aivoihin. Yleisimpinä on ilmeisesti niveltulehdukset, pahimpana vaihtoehtona aivotulehdus joka tappaa tai vammauttaa. Haluan uskoa, että antibiootti puree, muuta ei voi. En olisi mitenkään voinut toimia toisin ja estää tämän tartunnan, en missään vaiheessa nähnyt mitään punkkia ja pesin tytön jalat edellisenä iltana saippualla, kun seuraavana aamuna huomasin puistosta tullessa pureman. Näin vain tapahtui. Pyysin puiston johtajaa varottamaan äitejä ruoan jakotilaisuudessa, että seuraavat kaikkia lastensa saamia hyönteisten puremia. Tästä tulee ihottuma n viikon kuluttua puremasta ja sitä ennen vasta-aineitakaan ei yleensä löydy verestä.

sijaitseva Lp Salpausselkä. pari pv sitten tyttöä puri joku pohkeeseen, näyttää pieneltä haavalta ja typy on itse tainnyt rapsaista otuksen pois jäljistä päätellen. Alue punoittelee siihen malliin, että menemme huomenna tarkastuttamaan olisiko toinen borrelioosi- otus. uskomatonta tuuria!Ja samasta leikkipuistosta, tällä kertaa farkut jalassa:( Pitänee pukea tyttö kuravaatteisiin, paitsi jos ötökät osaavat purra niihinkin reikiä:/

Hei!Kurja kuulla tapauksesta, hyvä että otit asian puheeksi. Usein ajatellaan että punkkeja olisi eniten saaristossa ja heinikoissa. Meillä tyttö saanut vuoden aikana kaksi punkkia espoolaiselta kotipihaltaan. Meillä on saaristossa mökki jossa vietämme paljon aikaa kesäisin mutta näiden punkkien aikaan emme mökillä olleet. Nämä molemmat punkit olivat näitä vauvapunkkeja, nymfejä jotka levittävät borrelioosia vielä useammin kuin isot punkit. Näitä vauvapunkkeja on tosi vaikea havaita, molemmilla kerroilla jäin katsomaan tytön iholla olevaa pienenpientä pistohaavan kuivuneelta vereltä näyttävää pistettä, jonka ympärys punoitti. Ensimmäisellä kerralla tajusin sen vasta seuraavana päivänä kun se kasvoi. Poistin ne heti punkkipihdeillä.Molemmilla kerroilla ollaan käyty lääkärillä ja ovat aina sanoneet että hyvä kun huomasin ja että ne todella on vaikea havainnoida. Eli vaikka kuinka huolellinen olisi voi tosiaan käydä vaikka niin että punkki on irronnut. Heinikoita ja pensaita kannattaa välttää, mutta pientä lasta on tosi vaikea pitää poissa nurmikolta. Kannattaa noudattaa tervettä järkeä ja tarkistaa joka ilta ja mielestäni herkästi tarkistuttaa lääkärillä.Mukavaa kesää ja toivottavasti saitte sillä antibiootilla hoidettua, hyvä kuitenkin kun teillä on lastenklinikan konsultoiva lääkäri!

Jostain syystä kestää, pitäisi labran mukaan tulla alkuviikosta. Kiva odotella, nyt kun on helteitä en uskalla antaa lapsen kävellä ollenkaan paljain jaloin enkä missään heinikon lähellä. Luin, että punkin lisäksi paarmat ja joskus hyttyset voivat levittää borrelioosia. Mietin, että taiadn ostaa sellaista punkkikarkotetta jota näyttää olevan marketeissa myynnissä. Lääkäri sanoi, että jos jotain poikkeavaa löytyy borrelia-kokeessa, he konsultoivat infektiolääkäriä Lastenklinikalla. Ainakin siinä mielessä on helpompi olla, kun tuntee, että lapsi on hyvissä käsissä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat