Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Onko kukaan uskaltautunut ostamaan asuntoa ilman välitystoimistoa, laittamalla esim. lehteen imoituksen? Tällaista harkitsemme, syystä että etsimme kakkos asuntoa tietyltä asuinalueelta, eikä ko alueelta ole ollut paljon tarjontaa viime aikoina. Ehkä ilmoitus poikisi jonkun joka innostuisi myymään. Kyseessä olisi kerrostalo-osake todennäköisesti -50-luvun talossa, sillä alueella on vain vanhoja taloja.

Asia on vasta harkinta asteella ja nyt haluankin kuulla kokemuksia oliko paperityöt yms hankalia ja tuliko mutkia matkaan. Saitko asunnon kenties halvemmalla, mitä se olisi ollut välittäjän kautta ostettuna?

Kommentit (12)

melba:

Lainaus:


Niin ja sit pitkätossulta kysyisin, et jos tuossa kaupassa jaksoitte itse ottaa kaikki selvää ja säästitte siinä pitkän pennin, niin miksi " annoitte" pankin tehdä lainhuudon? Ymmärtääkseni pankit ottavat siitä tekemisestä jopa satoja euroja ja jos sen tekee itse, niin kustannukset on 65 euroa.
en enää jaksa muistaa mitä kustannus oli mutta ei se satoja euroja ollut, satasen tai vähän reilu luokkaa varmaankin? pieni kustannus tuo oli kuitenkin, saatiin talosta tingittyä 7000e enemmän niin ei enää jaksettu takertua muutamaan sataseen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainakin meillä pankki auttoi kovasti papereiden kanssa eikä ottanut siitä lisäveloitusta. Pankkivirkailija kirjoitti kaikki paperit mitä tarvitsemme ja lopulta pankki hoiti nekin paperit asunnon myyjän kanssa. Hyvin meni ja rahaa tosiaan säästyi aika paljon, kun ei tarvinnut välityspalkkiota maksaa.

Kunhan vain on itse tarkkana eikä laita nimeään mihinkään ennenkuin on varma asiasta. Kauppakirjoihin saa valmiita lomakkeita kirjakaupasta ja silloin ei ainakaan mikään tärkeä pääse unohtumaan. Netistä löytyy asuntokauppaan hyvin ohjeita.

Myyjä oli " tutun tuttu" , ja olimme havitelleet asuntoa jo kauan. Tiesimme alueen hinnat, emmekä tinkineet hinnassa yhtään. Samaisesta taloyhtiöstä yksi huoneisto meni aikaisemmin " nenän edestä" . Kauppakirjat tehtiin itse, kaupat tehtiin pankissa. Vaivaton prosessi.

asuntoa ostaessa osakkeista on vastuussa aina taloyhtiö, myös asunnon kunnosta jonkin verran. Historia löytyy ja isännöitsijältä saa paljon tietoa yhtiön kunnosta ja taloudenhoidosta.Kiinteistön kauppa tarvitsee oikeamuotoisen kauppakirjan ja kaupanvahvistajan, ei muuta. Pankkia tarvitaan vain jos ostoon liittyy lainan ottamista. Kaupanvahvistajien lista löytyy kunnantoimistolta ja kauppakirja viedään oikeustalolle lainhuudon vahvistamista varten.Itse myimme omakotitalon ja käytimme välittäjää " että hän osaisi tehdä oikeat paperit jne" ja hah! Kauppakirja oli hyvin yksinkertainen muodoltaan ja itse huolehdimme myöhemmin huoltokirjan, kuntokartoituskirjan ja omatekoisen talohistorian ja käyttöoppaan ostajille. Välittäjän kautta saimme myynti-ilmoituksen Etuovelle ja " uskottavuutta" (?) näyttöihin, oli kai hintansa arvoista.Kiinteistön ja osakkeenkin kauppaa sitoo niin monet lakipykälät ja myyjää vastuu myynnistään vuosia että kaupantekoon vain.

Asuntokauppa minusta ei ole kovin vaikeaa (kiinteistössä sen sijaan olisin paljon huolestuneempi ilman välittäjää, vaikka tässä ketjussa tais joku olla ihan päinvastaista mieltäkin, mitä me ollaan kiinteistökauppaa tutkailtu, niin ollaan me saatu olla aina yhteydessä suoraan myyjäänkin, vaikka välittäjä on ollutkin kaupassa välissä).Kirjakaupasta saa tosiaan kauppakirjan. Tarjouksen tekemisessä kannattaa kirjata kans tietty jo aika paljolti vastaavat ehdot.Mielenkiinnolla kuuntelen tuota, et olette kakkosasuntoa ilmeisesti kerrostalosta ostamassa. Onko teidän ykkösasunto kerrostalossa vai pientalossa?Niin ja sit jos rupeaa hirvittämään kaupanteko ilman välittäjää, niin mikään ei estä käyttämästä teitä kaupanteossa sitten kuitenkin välittäjää, jolloin välittäjä auttaa vaikka tarjouksen teossa ja kauppakirjojen laatimisessa. Uskomattominta on, et nykyään kauppakirjoihin ei tarvita minkäänmoisia todistajia ja esim. pankit eivät suostu todistamaankaan.eli niinkuin jo kirjoitin kiinteistön kauppa on paljonkin monimutkaisempi kuin osakekauppa. kiinteistön ostaminen ilman välittäjää vaatii ostajalta perehtymistä asiaan muttei ole mitenkään mahdoton homma maallikolle kuitenkaan.itselläni ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta asiasta mutta lähdin selvittämään asiaa netistä. silloin oli oikotiellä hyvä osio (nykyisin poistettu, tosi harmi!) kiinteistön kaupasta, mitä papereita täytyy tarkastaa ennen ostopäätöstä, miten kaupantekoprosessi etenee, miten itse kaupantekotilanteessa toimitaan jne. lisäksi meidän omaa asuntoamme myymässä ollut kiinteistövälittäjä oli niin kiltti että antoi ilmaiseksi konsultaatioapua (tietysti ammattinsa puolesta piti meitä ihan hulluina...), hän kertoi muutamia yksityiskohtia mitä kauppakirjaan kannattaa vaatia jne.koska kiinteistön kauppakirja täytyy olla maakaaren määräämässä muodossa pyydettiin lakimies tekemään se jotta tulee varmasti oikein. kaupantekotilaisuus oli meidän pankissa ja sinne tuli todistajaksi virallinen kaupanvahvistaja ihan normaaliin tapaan. pankki hoiti lainhuudatukset.ihmiset pelkää usein ihan turhaan tehdä kiinteistökauppoja ilman välittäjää mutta ei se mitään rakettitiedettä kuitenkaan ole :) kyllä normaalilla järjellä varustettu ihminen pystyy selvittämään itselleen miten homma kuuluu hoitaa jos vain haluaa. eri asia on tietysti jos ei halau nähdä moista vaivaa vaan mieluummin maksaa siitä että välittäjä tietää!

Joku uteli miksi " kakkosasunto" kerrostalosta... asumme ulkomailla, mutta vietämme kuitenkin pitkiä lomia Suomessa, joten haluamme lomien ajaksi vähän omaa rauhaa ja sitähän saa omassa asunnossa. Onhan tässä jo toisten nurkissa tullut viettyä aivan liian monta lomaa. Toivottavasti löydämme pian etsimämme :-) Kunhan joskus palaamme Suomeen, laittaisimme asunnon sitten vuokralle.ap

ja aivan ehdottomasti tällaisen vanhan talon halusimmekin ostaa suoraan omistajalta, sillä hänellä oli varmasti tarkemmat tiedot itse tekemistään remonteista ja muusta sellaisesta, missä välittäjä ei ole lainkaan asiantuntija. Asunto-osaketta ostaessa asia voi olla toisin, mutta omakotitalossa täytyy päästä tonkimaan joka paikka ja kyselemään kaikesta, varsinkin jos isompia remontteja on tehty.Myöhemmin olemme kulkeneet joskus mukana, kun ystäväperhe on etsinyt esittelyissä vanhaa taloa itselleen, eikä välittäjien ammattitaito ole juurikaan vakuuttanut. Taloon, kaavoitukseen, rakennustekniikkaan ja remontteihin liittyvissä kysymyksissä ovat vastaukset olleet tosi ympäripyöreitä, vaikka kauppakirjan he varmaan osaavat tehdä pilkulleen oikein.Meillä ainakin pankki vaati kaupantekoon virallisen kaupanvahvistajan (pankin kautta järjestyi) kun kyse oli kuitenkin isohkosta lainasummasta. Tulipa ainakin kaikki oikein tehtyä. Välittäjää ei tarvittu mihinkään.

Totta on, että ei se kiinteistökauppa ole mitään tähtitiedettä, mutta on siinä kuitenkin enemmän huomioitavaa kuin mitä vaikka asunto-osaketta ostettaessa.Yksityisessä kaupassa kun kannattaa ottaa myyjältä vaikka virkatodistus ettei sitten myöhemmin ilmene, et myyjällä olis puoliso, jolla on oikeus estää kauppa. Tällöin, jos myyjinä on puolisot, niin tietysti sitä riskiä ei ole.Niin ja sit pitkätossulta kysyisin, et jos tuossa kaupassa jaksoitte itse ottaa kaikki selvää ja säästitte siinä pitkän pennin, niin miksi " annoitte" pankin tehdä lainhuudon? Ymmärtääkseni pankit ottavat siitä tekemisestä jopa satoja euroja ja jos sen tekee itse, niin kustannukset on 65 euroa.

kiinteistön kauppa on monimutkaisempi kuin asunto-osakkeen kauppa mutta meillä meni silti kaikki hyvin. lakimies teki kauppakirjat niin tuli kaikkien pykälien mukaan oikein. hintaa saatiin tingittyä todella hyvin ja myyjä sanoikin ettei olisi missään nimessä myynyt tuolla hinnalla jos päältä olisi lähtenyt vielä kiinteistövälittäjän osuus pois.kannattaa vaan etsiä netistä itselleen tietoa jotta tietää minkälainen kauppakirja täytyy tehdä ja miten homma yleensäkin hoituu.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat