Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Olen todellakin neuvoja vailla!



Meidän nyt 5 kk:n ikäinen poika nukahtaa vain ja ainoastaan rinnanimutukseen! En saa häntä nukahtamaan edes pitkän valvomisen jälkeenkään, jos ei saa nukahtaa tissi suussa. Tämä alkaa olla jo todella stressaavaa. Kaikkea on yritetty, mutta mikään ei onnistu, poika huutaa vaan raivona vaikka kuinka kauan kun ei saa nukahtaa rinnalle. Pullomaitoakin olen jo antanut ja juo sitä ihan hyvällä halulla, mutta siihenkään ei nukahda vaikka joisi sen sylissäni. Miehen nukutukset ei myöskään onnistu (paitsi yöllä kun hän antaa pullomaidon " unien välissä" !). Mikä ihme tähän tehoaisi. En pysty juurikaan olemaan poissa kun kukaan muu ei pysty häntä nukuttamaan.



Lisäksi ongelmana on lyhyet unet päiväsaikaan. (Yöt nukkuu onneksi ihan ok!) Poika nukahtaa umpi uneen ja herää lähes aina ½h päästä ja melko usein itkuun. Jos haluan, että hän jatkaa unia, ei muuta keinoa ole kun lykätä uudelleen tissi suuhun (vaikkei nälkäinen olisikaan). Tämä on aivan päätöntä. Poika saa jo aika paljon pullomaitoa kun oma maitoni ei tunnu riittävän. Lisäksi olen aloittanut kiinteiden maistattamisen muutama päivä sitten. Mutta mitään uutta tämä ei ole. Unet olivat hyvät ensimmäiset kolme kuukautta ja nukahti jopa vaunuihin. Nukkui vaunuissa sellaiset 2-3h heräämättä, 2 kertaa päivässä. Sitten 3kk:n ikäisestä lähtien päiväunet huononi radikaalisti. Ja koko ajan itse nukahtaminen on ollut vaikeaa.



Olisikohan kellään kokemusta vastaavasta. Kaikki neuvot ovat tervetulleita!

Kommentit (17)

Jos sinulla on keino, jolla saat lapsen hiljaiseksi ja

nukahtamaan, niin sitä varmasti kannattaa käyttää? Miksi pitäisi olla jokin muu(kin) keino?



Kaikki lapset eivät nukahda tissille. Meillä vauva nukahti tissille aina 1-vuotiaaksi saakka ja minusta se oli tosi helppoa :) Aikaa meni n. 5-15 minuuttia eikä siihen hommaan isiä kaivattu. Isi voi sitten vaihtaa vaippaa ja syöttää kiinteitä, leikkiä ym.





KOMMENTTI: saanen ihmetellä yllä olevaa kirjoitusta. Onko tuon kirjoittaja ihan tosissaan? Ensinnäkin, miksi vauva pitäisi yleinsäkkään nukuttaa? Kyllä vauva nukahtaa kun on väsynyt... jollei sitä juuri opeta tuollaisiin tapoihin, että tissiä niin pitkään kunnes sammuu. Ehkä alkuperäinen tarvitsee juuri siksi sen muunkin keinon, että voi elää normaalia elämää!









Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä tissille nukahtamisongelma on päiväsaikaan 6 kk ikäisellä. Illalla joskus menee suoraan tissiltä uneen, mutta useimmiten havahtuu ja nyt jonkun aikaa on osannut nukahtaa silittelyn avulla ja jos virkeämpi, yleensä mies leikittää peiton kanssa ja siitä näyttää tykkäävän ja se auttaa uneen silittelyn kera. Yöllä heräämisiin ei kyllä nukahda ilman tissiä, tosin vielä ei kunnon unikoulua ole pidetty, vain vähän kokeiltu.



Pidän tissille nukahtamista päivällä ongelmana, kun se ei tapahdu aina samaan aikaan, joten kunnollista päivärytmiä ei ole. Unien pituus on sama kuin aloittajalla, 30 min tai parhaimmillaan vajaa tunti ja näitä kaksi tai kolme kertaa päivässä. Näin on ollut noin kolmen viikon iästä asti, joten en uskalla toivoa parannusta enää, ellei kiinteiden kunnolla syöminen auta, nyt vielä syödään aika pieniä määriä. Tällä viikolla päätin yrittää opettaa vauvan nukahtamaan sänkyynsä myös päivällä, mutta hirveä huuto tulee, ihan paniikinomainen vaikka kuinka ottaisi välillä syliinkin, joten ei ainakaan kovin helpolla opi. Vaunuihin nukahtaminen ei ole enää toiminut vähään aikaan. Kantoliinaan saattaa ulkona kävellessä nukahtaa, mutta siitä ei paljon apua ole, kun herää kotiin tullessa.

vauva on syntymästään asti nukahtanut tissille (nyt neljä kuukautta). Itse ajattelin ennen vauvan syntymää, että en opeta missään tapauksessa nukkumaan tissille enkä perhepetiin, mutta näin vaan meillä nukutaan tissille ja perhepedissä, koska se kuitenkin osoittautui ylivoimaisesti helpoimmaksi tavaksi..Tosin päivisin poika ei enää nukahda välttämättä tissille, joten nukutan sitten vaunuun, jonne nukahtaa heijaukseen pienillä kitinöillä tai yleisemmin kokonaan ilman. Jos sänkyyn yrittää viedä päiväunille seuraa siitä hirveä huuto. Oon joskus koittanu nukuttaa sisällä vaunuun myös yöunille, ja joskus on nukkunut siellä ekan pätkän, mutta illalla ei kyllä tahdo simahtaa vaunuihin vaan nimenomaan tissille tuossa makuuasennossa. Jossain vaiheessahan tuo itsekseen nukahtamisen opettelu on edessä, mutta vielä katson helpoimmaksi turvautua tissiin tai heijaamiseen.Ja nykyisin vauva muuten nukahtaa paremmin noihin vaunuihin sisällä kuin ulkona (oisko nämä helteet)



eli vähensin imettämistä kuukauden aikana, kun vauva oli 11-12kk. Tilalle iltoihin otimme vellipullon (juu, ei enää tuonikäisenä pitäisi varmaan aloittaa, mutta meillä toimi hyvin). Eli velli sylissä pullosta iltaisin (muuten ei pulloa käytössä, vaan maidot nokkamukista). Sitten puoliunessa kannettiin sänkyyn ja sinne simahti.

Tätä jatkui 1v11kk ikään saakka, jolloin itse jätti vellipullon pois (tutti oli nukahtamiskäytössä 2v2kk asti).

Itsekin pelkäsin, miten nukahtamiset sitten sujuvat, mutta hyvin on mennyt. Neiti on nyt 4v ja nukahtaa omaan sänkyynsä ilman nukutteluja (näin on ollut aina, ei ole perhepedissä nukkunut). Olen aina vakuutellut, että oma sänky on hyvä paikka, ja ilmeisesti on tepsinyt;)

Mielestäni on paljon kiinni myös siitä, että vauvana saa tuon perusturvallisuuden tunteen (=itkuun vastataan, ei pakkohuudatusta) ja lapsi tietää, että aikuinen on aina saatavilla. Meillä ei ole vaellettu öisin omasta sängystä vanhempien sänkyyn. Lapsi tosin nukkui kanssamme saakka (omassa sängyssä siis) ennen kuin siirtyi omaan huoneeseen.

t. emmakaisa







Samankin perheen lapset ovat erilaisia ja toinen nukahtaa herkemmin kuin toinen. Ei kaikki ole siitä kiinni mihin lapsi on totutettu tai opetettu : )

juuri tänä iltana nukahti ensimmäistä kertaa ilman että tarvitsi nukuttaa imettämällä. Täysimetin 6kk ikään asti ja kuukauden ajan on imetyksen rinnalla annettu soseita. Tänä iltana annoin n. puoli tuntia ennen nukkumaan menoa maissipuuroa, jota meni muutama lusikallinen. Sen jälkeen vauva ei ollut enää nälkäinen eikä tarvinnut imettää. Hän oli vielä virkun oloinen, mutta vein kuitenkin jo sänkyyn samoihin aikoihin kuin on muina iltoina nukahtanut rinnalle. Kesti noin vartin kun tyttö äänteli ja kääntyili sängyssä, välillä vähän itkeskelikin, mutta - ihme kyllä - nukahti kuitenkin suht nopeasti ilman suurempia huutoja. En uskaltanut mennä viereen, kun ajattelin, että siitähän se huuto vasta yltyy ja sitten on taas imetettävä. Ovelta vaan vaivihkaa katsoin, että kaikki on ok. En ole juurikaan edes yrittänyt aiemmin nukuttaa vauvaa ilman imetystä, koska hän on aina ollut itkuinen kunnes olen imettänyt ja siihen on sitten nukahtanutkin. Meillä imetys liittynee siis vaan siihen, että vauvalla on nälkä. Kannattaa siis ainakin huolehtia siitä, että vauva on kylläinen; nälkäisenä nukahtaminen on vaikeaa. Tosin voi olla, niin kuin joku edellä sanoi, että teidän vauva assosioi imemisen ja nukahtamisen yhteen kuuluviksi, mikä ehkä onkin sitten kinkkisempi juttu. Itse en ole kokenut ongelmaksi vielä tuota rinnalle nukahtamista, kun olen itse aina illalla kotona nukuttamassa ja syötyään illalla vauva nukkuukin rauhallisesti aamuun asti.

emmakaisa:

[quote]


...Meillä vauva nukahti tissille aina 1-vuotiaaksi saakka ja minusta se oli tosi helppoa :) ...



Lopetitko imettämisen vauvan ollessa 1-v.? Miten onnistui nukuttaminen sen jälkeen? Poikani (9kk) on oikea tissihirmu ja jo nyt hermostuttaa imetyksestä vieroittaminen. (Suunnitelmissa on 1v. täysimetys.) Vieroititko sinä kertarysäyksellä vai vähitellen?



nukahtamaan, niin sitä varmasti kannattaa käyttää? Miksi pitäisi olla jokin muu(kin) keino?

Kaikki lapset eivät nukahda tissille. Meillä vauva nukahti tissille aina 1-vuotiaaksi saakka ja minusta se oli tosi helppoa :) Aikaa meni n. 5-15 minuuttia eikä siihen hommaan isiä kaivattu. Isi voi sitten vaihtaa vaippaa ja syöttää kiinteitä, leikkiä ym.

meillä auttaa aina kun on viileempi päivä, muuten ei oo oikein auttanu mikään. Tissillä yritin kesällä ja se toimiki, mut sitte kaveri rupes oottaan samaa palvelua joka kerta, myös yöllä tunnin välein.

Sen oon huomannu et jos nukkuu aamulla vaan vähä, niin keskipäivällä saa kunnon 3-tuntiset unet. Jos nukkuu aamulla sen 2 tuntia, minkä mielellään nukkus, jää loppupäivälle vaan puolen tunnin tirsoja. Otanki mielellään heti kaverin vaunuista aamulla kun ekan kerran itkeskelee enkä yritäkään nukuttaa enempää.

Tämän enempää en valitettavasti osaa auttaa.

Meillä on ollut vähän samanlaista ongelmaa. Terkkari sanoi sen olevan uniassosiaatohäiriötä, eli vauva on oppinut yhdistämään tissin nukahtamiseen, eikä osaa nukahtaa ilman. Neuvoksi sain imettää lähes nukahtamisen rajalle, ja sitten viedä vauva nukkumaan sänkyyn/vaunuihin, niin että vauva tajuaa siirron. Sitten vähitellen oppii, että tissi ja uni ovat eri asioita. Meillä on auttanut kyllä. Ja heräämisessä selän silittelyä, tarv. syliin ja takaisin sänkyyn ennen kuin nukahtaa, pyritään vaivuttamaan uudelleen unten maille.

Alle 1kk tyttö nukahti pienin itkuin itsekseen omaan sänkyyn, mutta sitten alkoivat vatsavaivat tms. ja siirryin nukuttamaan tissille (meni 30min-1h rauhoittumiseen ja nukahtamiseen). Noin 3kk iäsäs tyttö alkoi aina heräämään, kun siirsin sänkyyn ja raivostui tietty, joten selvitin hieman asiaa ja aloin jokseenkin systemaattisesti poistamaan tuota uniassosiaatiota, varsinkin kun nyt vatsavaivat ovat ehkä hieman helpottuneet / helpommin havaittavissa onko kipua vai kiukkua. Edelleen opetellaan, mutta nukkusyöttö tehdään omassa huoneessa (saataa lähes nukahtaa tissille), kun on imenyt maks 20min (ja ei oo anettu nukahtaa, silitellään poskea, jalkapohjia, jutellaan jne.) nostetaan ylös röytäilmemään, sit laitetaan sänkyyn & lauletaan unilaulu... Joskus tipahtaa heti, joskus tunnin raivoamisen / itkun jälkeen. Jos itku on kipuitkua, otetaan heti ylös ja rauhoitetaan ja yritetään saada paukut / röyhyt ulos, käydään ulkona " jäähyllä" katselemassa iltaa ja sitten takaisin nukuumaan. Näin parin viikon opettelun jälkeen tärkeintä näyttäisi olevan, että on hyvin röyhytetty ja muutekin varmistettu, ettei mahaan satu, lisäksi tytsyn on oltava ihan oikeesti riittävän väsynyt (hieroo silmiään ja päätään, silmät lumpsuu, ei kauheen usein enää haukottele tosin), virkeänä turha yrittää, siitä seuraa vaan tuntien porut. Tissille nukuttaminen oli mustakin tosi kätevää, varsinkin kun itse luin kirjaa siinä samalla, mutta aikansa kutakin. Hyvä musta joka tapauksessa yrittää opettaa lapsesta itsenäinen nukahtaja, kun taas palaan piakkoin veronmaksajaksi, niin haluasin viettää sen vähänkin ajan lapsen kanssa hieman mukavammin, kuin epätoivosesti nukuttaen, tissillä tai ilman.

suussa ja oli niin helppo. annoi nukahtaa tissiin ja sitä kesti vuoden kunnes lopetin tissittelyn ja helppo oli. poika ei nukahda millään tissiin ja joudun kantamaan ja laulamaan ja hyppimään ja pomppimaan ym että saan sen nukkumaan. kaipaan sitä tissille nukahdamis aikoja.

joka ei vielä pari viikkoa sitten nukahtanut kuin tissille, nyt on saatu vähän totutettua muuhunkin. Meilläkin oli mennyt nukkuminen ja syöminen samaan soppaan. Ollaan vähitellen yritetty tyrkyttää tuttia ja uniriepua ja taputella pyllylle. Alotettiin antamaan soseita ja isi valvo pari yötä poitsun kanssa ja anto pullosta pumppaamaani maitoa. Meidän poika on suht ' helppo' vielä ja nämä keinot on vähitellen tepsiny jonku verran. Pistän aina joka tapauksessa vähäksi aikaa omaan sänkyyn kun nukutan vaikka sitten tissille rauhottuukin, saapa kattella vähän ympärilleen ja totutella niihin näkymiin. Meidän poika ei tosiaan raivoo illalla eikä mitään sellasta. Esikoinen raivos, tiedän että se ei ole niin helppoa sitten. Esikoisen kanssa piti vaan ottaa kunnon unikoulut, kaks yötä se kesti. Jos se tisuttelu ei haittaa niin mikäs siinä. Mulla meni ihan yöunet ja niskat ihan jumissa koko ajan. Muutenki tuli semmonen olo, että nyt pitää jotain tehdä. Paras on aina kuunnella sitä omaa vaistoaan.

kyllä kirjoitin ihan tosissani. Meillä ei vauvaa tarvinnut " nukuttaa" , vaan hän aina nukahti tissille. Ei minusta siinä mitään pahaa ole ja ihan normaalia elämää meillä on eletty.

Kyllä täällä palstalla puhutaan vauvan nukuttamisesta paljonkin, joten monelle se on oikeasti ongelma. Ja jos aikaa meillä on mennyt tosiaan tuo 5-15 minuuttia, niin ei se sitä tavallista elämää ole estänyt. Päikkäreille vauva nukahti vaunuihin ilman imettämistä.

Mukavaa kesän jatkoa!



KOMMENTTI: saanen ihmetellä yllä olevaa kirjoitusta. Onko tuon kirjoittaja ihan tosissaan? Ensinnäkin, miksi vauva pitäisi yleinsäkkään nukuttaa? Kyllä vauva nukahtaa kun on väsynyt... jollei sitä juuri opeta tuollaisiin tapoihin, että tissiä niin pitkään kunnes sammuu. Ehkä alkuperäinen tarvitsee juuri siksi sen muunkin keinon, että voi elää normaalia elämää!



Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat