Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Osaisitteko kertoa, mikä on normaali ja toivottava huoneilman kosteusprosentti omakotitalossa? Talomme on valmistunut 1993, tehty puusta ja tiilestä ja ilmanvaihto on painovoimainen. Ostotapahtuman yhteydessä tehty kuntotutkimus osoitti lievää kosteutta saunassa n. 30x40 cm alueella lattiassa, muuta ei paljastunut. Ylläpitolämmitys on sähköpattereilla säädetty 18 asteeseen, mutta lämmitämme 85 neliön taloamme varaavalla takalla, koska puuta on paljon.Asensimme kalibroidun kosteusprosenttimittarin olohuoneeseen, mittari on kylläkin 70cm ikkunasta. Normaalisti mittari näyttää 55 prosenttia, onko se liikaa? Mieheni sanoi, että normaali asteikko on 40-60. Takkahuoneemme ikkunaan tiivistyi kosteutta aiemmin, koska kylpyhuoneesta tuli saunoessa (sähkösauna) kosteutta. Asensimme siihen kolmannen lasin (jostain syystä vain tuplalasi) sekä tiivistimme ikkunaa. Aiomme muurata kylpyhuoneen löysän puuoven (joka vie takkahuoneeseen) kiinni kunhan uusimme kylppäriä, koska teemme takkahuoneen osaksi olohuonetta emmekä tarvitse kulkua suoraan suihkusta oleskelutiloihin.Asiasta tietävät, kertokaapas sisäilma-asioista ja kosteudesta. Olemme harkinneet koneellista ilmanvaihtoa, kunhan aloitamme kylppärirempan, eli ainakin sinne tulisi tehokas ilmanvaihto. Talossa on hyvä asua, emme sairastele (olemme toisaalta lähes aina terveitä), kukat voivat hyvin (tosin eivät kasva niin radikaalisti kuin edellisessä vanhemmassa talossamme) jne.Kiitos neuvoista!

Kommentit (8)

Unohdin kertoa, että lattialämmitys löytyy pesutiloista ja kodinhoitohuoneesta, ei saunasta eikä vessasta kuitenkaan. Remontin yhteydessä laitamme veskiinkin lämmityksen.

Tämä on ensimmäinen kesämme ja talvea emme tässä talossa ole vielä ehtineet kokeakaan, silloinhan kosteuden tulee olla matalampi, eikö totta?AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus on ollut n. 25% kosteus ja siinä vaiheessa kuivuvat nenät ja silmät ja ilmankostutin laulaa. Ei sitä siis tarvitse ehdointahdoin pudottaa talveksi, vaan putoaa kun ulkoilmankin kosteus pienenee (pakkasella).

Eli meillä rintamiestalossa kosteus talvisin 40-50%

Kesäisin 50-60%, oikein sateisina ja kosteina päivinä saattaa mennä 70%.Eikä meillä ole mitään kosteusongelmia vaikka välillä sisäilman kosteus on tuolla 70%. Pyykit kuivuvat todella nopeasti jne.Ei koneellinenkaan ilmanvaihto ilmankosteutta muuta mihinkään, ellei ilmanvaihtokone ole itse asiassa ilmastointikone joka siis poistaa kosteutta ilmasta.Tehkää koneellinen ilmanvaihto kosteudenpoistolla vain sinne kylpääriin ja antakaa muun ilmanvaihdon olla painovoimainen jos se kerran toimii hyvin tällä hetkellä.Se yhden ikkunan kosteuden keräytyminen ei kyllä johtunut liian harvasta ikkunasta vaan liian tiivistä. Eli ulomman lasin tiivisteissä olisi pitänyt olla riittävä pätkä pois jotta sisäilmasta tuleva kosteus pääsee tuulettumaan lasien välistä pois. Kolmannen, tiiviin lasin lisääminen toki poistaa huurtumisen mutta sitten ko. ikkunasta ei tule korvausilmaa sisään, joka olennaista painovoimaisessa ilmanvaihdossa.Painovoimaisessa ilmanvaihdossa pitää olla riittävästi tuloilmaa (korvausilmaa) jotta poistohormi ns. vetää ilmaa sisätiloista ulos.

Eli ihan ok teillä. Vasta kun menee pysyvästi yli 70%:n, alkaa tulla home- ym. ongelmia. Koneellinen ilmanvaihto on suositeltava (painovoimainen harvoin riittävä), lämmön talteenotolla tietysti.

Joopajoopa

Yli 45 alkaa olla hyvä kosteus homeelle ja mikrobeille.Kannattaako tuossa asiassa laittaa päätä pensaaseen ja toivoa että jospa minun talo ei homehtuisi😂

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat