Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Elikkä millon on alkanut tulemaan ihan kunnolla sanoja?meillä tyttö 1,4v eikä vielä sano sanaakaan.Jotenkin tuntuu siltä että pitäisi alkaa huolestumaan kun muut saman ikäiset puhuvat jo tai tulee kunnolla sanoja.

kiitos vastauksista etukäteen!

terveisin:Tiitu ja Sofia-neiti

Kommentit (16)

Pari tunnistettavaa sanaa n. 10 kk iässä (tyyliin oma nimi, äiti), ei kuitenkaan aktiivisessa käytössä. Sitten vuoden iän jälkeen monen kuukauden tauko, joitain sanoja taas n. 1 v 3 kk iästä lähtien. Nyt ikää 1 v 5 kk ja puhetta edelleen aika vähän (aktiivisessa käytössä vajaat 10 " sanaa" , joista monet yksitavuisia, satunnaisessa käytössä runsaat 15 sanaa).Jostain puheaiheisesta kirjasta luin, että ensimmäinen sana tulee suunnilleen välillä 9 kk - 2 vuotta, eli haitari on aika suuri. Olen myös huomannut, että lapsettomilla (tai lapsensa jo aikoja sitten saaneilla) on vähän epärealistinen käsitys lasten kehityksestä. Meillä jo 1-vuotispäivän jälkeen jotkut ihmettelivät, että " miten se ei vieläkään puhu" ja sitten lohduttivat, että " kohta se alkaa varmaan puhua kokonaisia lauseita" ... ;PNeuvolassahan tuota puheenkehitystä seurataan ja sitten tarvittaessa lähetetään puheterapiaan. Itsekin tiedän, että sitä kuitenkin helposti ottaa paineita, vielä jos lähipiirissä on varhain puhumaan oppineita. Kuitenkin jos lapsi ymmärtää kohtuullisesti yksinkertaisia kehotuksia jne., asiaa ei pitäisi sen kummemmin miettiä.

Esikoinen sanoi 1v6kk muutamia sanoja selvästi, useampia epäselvästi. Ymmärsi kuitenkin kaiken ja kommunikoi " elekielellä" . 1v10kk oli kun alkoi matkia kuulemiaan sanoja ja tasan 2v tuli ensimmäiset lauseet. Siitä puhe kehittyi tosi nopeassa tahdissa, parin kuukauden kuluttua puhui jo tosi pitkiä lauseita.Kuopus oli 8kk kun sanoi ensimmäisen sanansa, 1v2kk alkoi jo matkia kaikkea kuulemaansa, 1v5kk tuli ensimmäiset lauseet ja nyt 2v2kk puhuu täysin sujuvasti muutamaa äännevirhettä lukuunottamatta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä kyllä liikutaan myös todella paljom joten liityneekö siihen.ahdistaa vaan kun kaikki kyselee että puhuuko ja yleensä saan kuulla sitten että " kyllä vaan meidän lapset jo puhuu ja paljon tuossa iässä" .huoh! Mutta eiköhän se puhe ala tulla sitten aikanaan tai kyllä sitä jo nyt tulee mutta kukaan ei saa siitä selvää:).

terveisin.Tiitu

Eli meillä tyttö on kohta 1v 2 kk eikä sanoja myöskään meillä tule lainkaan. Tyttö ei yritä sanoa edes sanojen ensimmäisiä tai viimeisiä tavuja. Ja kyllä minua välillä vähän huolettaa. Tyttö on kyllä aina ollut todella kiinnostunut liikkumisesta ja kävely on tällä hetkellä todella POP, joten ehkä se puhe on jäänyt vähän jalkoihin... Ja kyllähän ne lapset näissäkin asioissa kehittyy tosi eri tahtiin, mutta silti vähän mietityttää.

juttelee paljonkin, mutta melko epäselvästi. Niin että äiti saa tulkata :) Nyt parin viimeisen kuun aikana puhe on edistynyt hirveästi, sitä ennen ei sanonut kuin muutamia sanoja.

... ei ole kuin ihan muutama -> äiti, isi, puu, oho, nenä, paappa, mumma. 2v neuvolassa kun olimme, terkkari ei ollut huolissaan vaikka äitiä vähän vaivaakin. Pojalla on omaa höpötystään sitten oikeiden sanojen edestäkin :) Terkkari sanoi vain että ottaa yhteyttä neuvolaan, jos 2,5 vuotiaana ei ole ilmaantunut yhtään uusia sanoja. Puhetta poika kyllä ymmärtää hyvin ja matkii esim koiran, junan, traktorin ääniä. Meillä lähdettiin liikkeelle päivälleen yksi vuotiaana ja vauhti oli alusta pitäen melkoista, on tainnut jäädä sanat jalkoihin, niinkuin vanha kansa sanoo. Varmaan käy vielä niin että tulee se hetki jolloin toivoo: " voi kun tuo lapsi olisi edes hetken hiljaa" :D

Miimokka ja ikiliikkuja-poju :)aika monet lapset ovat puhuneet vaihtelevan määrän sanoja jo varhemminkin, mutta suurimmalla osalla tuntuu puhe lisääntyneen paljon hiukan vajaa kaksivuotiaana. Vapautunutta jutustelua tuntuu tulevan enemmän vasta sitten noilta reippaasti kahden vuoden ylittäneiltä.Muistan itse aikanani kovasti odottaneeni puheen vilkastumista. Meillä päästiin liikkeelle puheessa jo aika aikaisin, mutta sitten menikin pitkään ennenkuin puheesta tuli vuolaampaa. Ja tällöinkin kotona lapsi puhui paljon enemmän kuin muualla. Hoidossa oli suorastaan hiljainen, vaikka muuten tuntuikin hyvin viihtyvän.Odottavan aika on pitkä, mutta kaikki aikanaan. :) Tärkeintähän alle kaksivuotiaiden kohdalla on se, että tuntuvat ymmärtävän heille sopivaa puhetta.omia kokemuksia muistellen, TituliiniMeillä tuli ekat santa selvään 9kk: äiti, poppa, pallo. No niitä sit käytettiin monta kuukautta. välillä unohdettiinkin. Nyt taas kesällä alkoi tulla enemmän sanoja, toistaa paljon perässä. Nyt on isi, koira, kukka, kenkä, vaippa yms. Ja paljon omaa höpötystä pä-pä pää, suosituin tavu. Ymmärtää jo arkipäivän askareista kaiken. Ja on kävelly myös jo kuukauden. Että molemmat taidot kehittyneet rinnakkain.Mutta kaksi vuotiaista meidänkin suvussa voi puhua, että juttelevat jo ihan.

Meillä neiti on pian 1v5kk ja sanoja tulee ehkä joku 10-15. Eniten kuitenkin lähinnä sitä omaa höpötystä :) Ensimmäiset sanat äiti ja hei-hei tulivat 8kk iässä. Tyttö ymmärtää kyllä melkoisesti mitä hänelle sanotaan...jos sanon että lähdetää ulos niin neiti etsii hattunsa jne :)

Tuttavapiirissäni on ollut pari todella sujuvasanaista taaperoa. Puolentoista vuoden iässä ovat puhuneet ihan lauseita täysin ymmärrettävästi. Minusta myös tuo on ennemmin harvinaista kuin yleistä. Siskoni poika ei 2 vuotiaana puhunut juuri lainkaan ja nyt karvaa alle 3v puhua pälättää kun papupata :)

Kaikki aikanaan! Minä olen ennemminkin huolissani meidän neidin liikkumisesta. Peppukiitää vieläkin pääsääntöisesti eikä kävele ilman tukea. Jokainen oppii taidot omalla ajallaan :)

puolentoista vanhana hän komensi ratsastajia " satulat pooois" (en tiennyt että ymmärsi mikä satula on) ja lohdutti äitiä " äiti itkee" taputtaen toppahanskalla päähän (koiramme kuoli)poika on 13 v eikä puhu vieläkään :)hyvin erilaisia mutta niin rakkaita ovat lapsemme!

ja sanoo neljä sanaa. Mamma, pappa, vauva ja hauva. Enkä ole huolissani lainkaan.Meillä varmaan vaikeuttaa puhumista myös se, että perhe on kaksikielinen. Minä puhun lapselle suomea ja mies kreikkaa.Älä huolestu. Monet alkavat puhumaan lähempänä 2-vuotispäiviään..

ovat sanoneet ensimmäiset sanansa 8-10kk iässä ja esikoisen sanavarasto vuoden iässä oli varmaan jo lähemmäs sata sanaa. Hän tosin alkoi muutenkin puhua todella aikaisin, 1,5-vuotiaana puhui jo useamman sanan lauseita ja toisesta synttäristään eteenpäin ilmaisi itseään suullisesti ihan täysin ymmärrettävästi ja jopa sijamuotoja oikein käyttäen.Mutta minusta hän on tuossa suhteessa ollut ennemminkin harvinainen poikkeus kuin normaalitapaus. Kukaan tuttavapiirimme lapsi ei ole alkanut puhua yhtä aikaisin ja puistoissakin todella harvoin tapasin toista 1,5-vuotiasta joka keskusteli oikeilla lauseilla vanhempiensa kanssa :) Minunkin näkemykseni on, että vasta n. 2-vuotiaasta eteenpäin useimmat lapset aloittavat kunnolla puhumisen ja usein puhe sitten kehittyykin tosi nopeasti. Nyt kun esikoinen on 3,5-vuotias, suurin osa samanikäisistä puhuu suunnilleen yhtä hyvin kuin hän ja tuo alun nopea kehitys näkyykin lähinnä pojan todella laajana sanavarastona ja loistavina kommentteina (tilannetajuna) eri tilanteissa.

osaa sanoa ihan pari sanaa mut vaikuttaa siltä et se ymmärtää puhetta paljonkin ja osaa osoitella kirjasta eläimiä yms. En olisi sinuna vielä huolissani, lapset kehittyvät kovin eritahtiin eikä kaikki vähän yli 1vuotiaat vielä puhu tai sanoja edes sano. Voihan se olla et sittenkun lapsesi alkaa puhumaan, se puhuu solkenaan ;)

... poika sanoi ensimmäisen sanan vuoden ja kahden kuukauden iässä. oli toukokuu ja ja sinä kesän aikana tuli pari sanaa lisää.nyt poika 2 vuotta 4 kuukautta. sanoo ehkä joitakin kymmeniä sanoja. sanoo muutamia kahden sanan lauseita. ei pidempiä lauseita. sanat ovat joko verbejä tai substantiiveja paitsi adjektiiveista on käytössä ' iso' .Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat