Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Mitä vaihtoehtoja olisi vuokralla asumiselle kun tuntuu aika paljolta ottaa lainaa jotain vähän vajaa 200 000e jos haluaisi ostaa ihan omaksi esim. 4h rivarin Vantaalta. Ja nykyinen vuokra (730e) on kans kohtuuton!Olisiko asumisoikeusasunnot hyvä valinta? Niissäkin se vastike tuntuu aika korkeelta (melkeen vuokra mutta kai vähän edullisempi) mutta plussana olisi sellaset asunnot ja sijainti mihin ei vuokralla edes pääsisi. Onko niitä kohtuuttoman vaikea saada? Muita kokemuksia?Mitä muita vaihtoehtoja olisi?Kiittäen, asuntokuumeinen:)

Kommentit (5)

Meidän mielestä ASO-asunnoissa on sen verran korkeat vastikkeet/vuokrat (miksi niitä sanotaankaan), että kannattaa maksaa kuitenkin omaa. Tähän me päädyttiin 4 v. sitten kun vuokralta pois muutettiin. (Asuntojen hinnat oli jo silloin aika korkeat, vaikka toki siitä nousseet vielä. Toisaalta korot on laskeneet, ja pankeilta saa neuvoteltua tosi alhaisia marginaaleja.)Kannattaa verrata laskelmia, eli laskea yhteen kuukaudessa oletettuun lainaan menevä KORON OSUUS + vastike omistuskämpåstä. Jos nämä " hukkaan heitetyt" on yhtä paljon tai vähemmän kuin vuokra tai aso-asunnon vastike, kannattaa ostaa oma. Lyhennysosa lainan hoitokulustahan on rahaa itselle säästöön. (Ja pääomakin saattaa kasvaa vuosien varrella jos/kun asunnon arvo nousee.)Asuntojen hinnan laskulla on ehkä turha lähteä spekuloimaan ja odottamaan, jos asuntoa nyt tarvitsee.

Kunhan ei ota liian tiukkaa lyhennystä, tai varmistaa ainakin pankin kanssa neuvotteluvaraa tiukan paikan tullen (esim. lyhennysvapaat vuodet tai maksuajan pidentäminen).Omassa on sekin hyvä puoli, että saa ja kannattaa laittaa ja rempata mielensä mukaan - käsittääkseni ASO-.asunnossa on tähän rajoituksia.Tietysti isot lainat hirvittää ensin ottamista ajatellessa, mutta kun on vakuudet kunnossa niin pahinta mitä voisi tapahtua on asunnon myyminen, jos joku paha katastrofi yllättäisi. Silloinkin todnäk. jäisi jotain käteenkin koska eihän pankit anna lainaa yleensä koko asunnon arvosta.

Voihan ASO-asunnossakin käydä niin, ettei pysty maksamaan korkeaa vastiketta jos pahat vaikeudet tulee, eli voi joutua muuttamaan pois yhtä lailla.

Pankin kanssa taas yleensä voi vähän neuvotella.

Kyllä vuokralla asuminen edullisempaa kuin Aso. Tämä edellyttää kuitenkin sitä,ettei asuntoa tarvitse vuokrata vapailta markkinoilta.

Meillä samassa talossa sekä kaupungin vuokra,-että aso-asuntoja. Me maksamme vuokra-asunnostamme n.600e,asolaiset täysin samalaisesta asunnosta hiukan enemmän jo pelkästään " vuokraa" ,ja sen päälle vielä mahdollista lainaa.

Asukkaat ihan samalaista porukkaa,mitenkään levottomampaa tms.ei vuokra-asunnoissa ole.

Tuo ns.pakkosäästäminen tietysti on yksi ason etu.

Meidän kohdallamme siis ei olisi mitään järkeä siirtyä tällä hetkellä ainakaan asumisoikeus-asuntoon...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Me muutimme nyt kesällä asumisoikeusasunnosta omaan asuntoon. Ehdimme asua 100 neliöistä paritaloasoamme pari vuotta. Vuokra oli suurehko, mutta se oli kuitenkin 200 euroa vähemmän, kuin asunnossa, josta asoon muutimme, se 93 neliöinen parin kilometrin päässä ko. asosta. Tuon 200 euron erotuksen käytimme asuntolainan lyhentämiseen, meillä siis oli asostakin lainaa. Tilanteemme oli silloin pari vuotta sitten sellainen, että oman asunnon ostaminen olisi ollut täysin mahdotonta.Nyt meillä on sitten ihana koti, vähän pienempi kuin asomme oli, mutta sellainen johon meidän 3 lapsinen perheemme hyvin tulee mahtumaan aina, ja kiva isohko piha paritalossa. Lainaa on niin paljon, että hirvittää, mutta toisaalta asuminen olisi koko ajan maksanut jotakin. Nyt maksamme omaa. Meillä ei ole mitään tarkoitusta muuttaa tästä pois ikinä. Täyttää siis sillä tavalla meidän asumisunelmamme. Tai muutamme jos tulee valtava lottovoitto, muuten tämä on meidän kotimme.Aso on minusta valtavan hyvä vaihtoehto, juuri meidän esimerkissämme näkee, että tosiaan vuokrassa voi säästää jopa 200 euroa. Meillä sitten kertyi pieni pääoma omaan kotiin, ihan se ei riittänyt. Asumisoikeusasunnot ovat hyvillä paikoilla, asuminen vähän halvempaa kuin vuokralla, ja vaikka remontointioikeutta on rajattu, tiettyjä asioita kuitenkin saa tehdä.Meillä muuten on kaiken varalta nytkin asumisoikeusjononumero(kaiken varalta), ja aion lapsianikin kehottaa sellaisen hankkimaan sitten joskus kun se on ajankohtaista.

Aso vois olla aika hyvä valinta. Niissä tosiaan suht korkeat vuokrat, mut toisaalta niissä sitten tulee pakkosäästettyä itselle sitä pääomaa (jos siis ottaa velaksi sen pienen osuuden).Sit toinen vaihtoehto olis etsiä hyväpohjainen 3h+k asunto kerrostalosta, josta vaikka yhden huoneen saisi tarvittaessa jaettua kahteen osaan. Tällöin lainamäärä ei menisi tuonne 200000 tienoille, mutta samalla tulisi kuitenkin taas laitettua omaan säästöön rahaa. Tuollaiseen ei tarvitsisi välttämättä kuin noin puolet tuosta summasta. Muutaman vuoden päästä olisi laina vähän lyhentynytkin ja voisi sit siirtyä vaikka siihen haluamaansa asumismuotoon.Keskimäärin nyt ei ole varmaankaan kyllä viisasta ostaa omaa asuntoa, joten kun tuo vuokra on oikeastaan pääkaupunkiseutulaisittain varsin siedettävä, niin jos sen ohessa pistätte säästöön muutaman satasen kuussa ja ostatte oman asunnon vaikka neljän vuoden päästä, niin teillä kiva pieni pesämuna odottamassa ja luultavasti asuntojen hinnat tippuneet. Varma ei tietty voi olla, mut näin saattaa olla. Luultavasti korot myös silloin korkeammat eli kuukausierä saattaa olla sitten ihan sama kuin mitä jos ostais nyt, mut kun kokonaislainamäärä olis vähemmän, niin toki se halvemmaksi tulisi.

Toisaalta omistusasunnossa myös lainan korkovähennys on suurissa lainoissa huomionarvoinen seikka." Lyhennän vuokran hinnalla omaa" on yleensä pelkkää puppua, johon pieni vuokralla asuja haksahtaa. Mieheni ainakin luulee, että jos ostamme asunnon/talon, josta lainan kuukausierä on sama kuin nykyinen asoasunnon vastikkeemme, taloudellinen tilanteemme pysyy samana tai jopa paranee. Huh. Minä en ole vielä uskaltanut lähteä velkavankeuteen, kun ei vielä ole itsellä vakituista työpaikkaakaan.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat