Seuraa 

" Noviisina" tuntuu jotenkin vaikealta lähteä liikkeelle asunnon ostamisessa, jospa täältä löytyisi vinkkiä...Miten paljon " löysää" omakotitalojen hinnat mielestänne/kokemustenne mukaan sisältävät, eli mistä kannattaa lähteä liikkeelle tarjotessa, 70, 80, 90%...??? Suullisestikin kuulemma voi " tunnustella" että kannataako tarjousta edes kirjallisena lähteä tekemään, mutta kertooko välittäjä rehellisesti mitään, hänhän saa palkkionsa käsittääkseni tiettynä %-osuutena toteutuneesta kauppahinnasta.Kiva olisi, jos kommentoisitte kuinka monta % pyyntihinnasta omasta talostanne lopulta maksoitte, ja miten ostoprosessi eteni.

Kommentit (7)

kuntotarkastuksessa määritetty kunto.Suullisen tarjouksen sitovuutta epäilisin, jos lähdetään ihan oikeusteitse asiaa puimaan. Kirjalliseen tarjoukseen kirjattu sopimussakkokin (esim. 4-7 % kauppahinnasta) on ihan turhaa pelottelua. Kiinteistökaupassa eli omakotitalon kaupassa sopimussakko ei päde, jos tarjoustakin ei ole vahvistettu kaupanvahvistajalla. Varma tieto. Sen sijaan voi joutua maksamaan myyjälle " kohtuullisia kaupan valmistelusta aiheutuneita kuluja" . Asunto-osakkeen ostossa kylläkin tarjouksen muotoa ei ole niin tarkkaan määritelty, joten sopimussakon saattaa joutua maksamaan.

nimittäin niiden kauppaan pätevät ihan eri lait.

Asunto-osakkeesta tehty tarjous on sitova heti, kun myyjäosapuoli on sen hyväksynyt. Kaupantekoa voidaan vaatia vaikka oikeusteitse tarjottuun hintaan eli myyjän tai ostajan ei tarvitse suostua perumaan kauppaa millään kulu- tai käsiraha korvauksella vaan kauppa voidaan vaatia tehtäväksi sovituilla ehdoilla.Kiinteistön kauppa taas on sitova vasta sitten kun siihen on osallistunut kaupanvahvistaja eli kumpikin osapuoli voi perua kaupan vaikka kaupantekotilaisuudessa, jollei asiasta ole tehty kaupanvahvistajan vahvistamaa esisopimusta. Kuluja voi joutua purkava osapuoli maksamaan, mutta itse kaupan voi perua toisin kuin osakekaupassa.Mitä hintatasoon tulee niin se kai riippuu kaupan kohteesta. Itse olen ostajana tinkinyt 10..20% ja myyjänä alle 10% Toisaalta tiedän tapauksen, jossa kauppahinta oli 20 % pyynnistä, mutta se lienee poikkeus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unohdin vielä sanoa, että ollaan asuntoa katselemassa Uudenmaanalueelta, max. 50 km Helsingistä, kun siellä käydään töissä. Että jos on kokemuksia ko. alueen omakotitalojen hinnoista viime ajoilta, olis kiva kuulla lisää.

Eli muista, että teillä pitäis olla lainapäätös jo valmiina, ennen kuin teette tarjouksen asunnosta. Tarjous on aina sitova, oli se sitten tehty suullisesti tai kirjallisesti. Eli jos menette tarjoamaan asunnosta esim. 200 000 ¿ ja sen jälkeen kysymään pankista lainaa, ettekä saisikaan niin paljon, niin siinä on vähän " kusi sukassa" . Siis yleisohje on tuo, että lainapäätös kannattaisi olla ennen kuin tekee tarjouksen.Ollaan itsekkin katseltu taloja ja asuntoja 50 km säteellä Helsingistä ja voin sanoa, että hinnat on ihan karmeita. Päätettiinkin tyytyä kerrostalo kaksioon vähän kauempana..

Mitään järkevää vastausta tähän on mahdotonta sanoa, mutta jotain osviittaa kertoo tietty alueen yleiset hintapyynnöt. Usein alueen hintataso menee niin, että jos otetaa vaikka kaksiot " standardiksi" , niin yksiöt ovat noin 150-200 euroa neliö enemmän ja kolmiot saman verran vähemmän ja samaa rataa sitten isompiin nähden kanssa.Useimmiten kai asunnoista tingitään keskimäärin noin 7%, mutta hajonta on valtavaa. Itse olen ostanut kaksi asuntoa ja molemmat samana päivänä kuin mitä oli ensiesittely ja itse sain tingattua 5 ja 6 prosenttia ja pidän niitä suht hyvinä. Pidempään myydyissä voi ilmaa olla tietty enemmän. Toisena äärilaitana on se, että jotkut ovat valmiita maksamaan hyvällä paikalla olevista asunnoista jopa enemmän kuin pyyntihinnan. Esimerkiksi meidän toisen kämpän talosta oli vasta myynnissä kaksio ja ensimmäisen esittelypäivän aikana tuli ainakin kaksi täysarvoista tarjousta, enempää en jäänyt seuraamaan. Pitkään myynnissä olleesta asunnosta/kiinteistöstä voi saada tingattua vaikka paljon enemmänkin kuin yllä mainitut luvut ja aina myyjän oma tilanne voi muuttua. Joku viikko ei mene vaikka 5% tarjous läpi ja seuraavalla viikolla voi mennä vaikka 15% tarjous läpi, jos myyjä on onnistunut vaikka löytämään juuri itseään kiinnostavan uuden asunnon ja haluaa siitä jättää pian tarjouksen.

ehtinyt vielä julkiseen näyttöön kun kävimme välittäjän kanssa sitä katsomassa. Hintapyyntö oli 169 000¿. Jätimme seuraavana päivänä tarjouksen 151 000¿. Myyjät vastasivat tarjoukseemme 157 000¿, jonka jälkeen me nostimme tarjouksemme vielä 153 000¿.Tämä kaikki tapahtui viikossa eli asunnon hintapyynnöstä tipahti 16 000¿ pois vaikka kohde on hyväkuntoinen ja oli tosiaan ollut myynnissä yhden päivän.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat