Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Mietin tyttöni kehitystä ja siksi haluaisin tietää, mitä taitoja teidän muiden kohta 5-v täyttävillä lähinnä tytöillä on? Mitä osaavat askarrella, miten puhuvat, miten tulevat toimeen muiden lasten kanssa, osaavatko jo lukea tai tietävätkö kirjaimet ja numerot. Entä millainen piirustustaito.Oma tyttöni täyttää ens kuussa 5v ja kehitys on mielestäni vähän jäljessä:(.

Sivut

Kommentit (19)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

täyttää huomenna 5. Tietää paljon enemmän kun ilmaisee tietävänsä. Hakee sanoja ja ei aina heti osaa sanoa sanottavaansa, jos on vähän jotain hankalampaa. Huomaan hänen tekevän tarkkoja havaintoja. Ei ole koskaan ollut mitään kyselykautta. Osaa luistella ja hiihtää. Ei halua pyöräillä edes apupyörillä.Osaa kirjoittaa vain mallista. Ei tunne kuin muutaman kirjaimen. Osaa viheltää ja laulaa hyvin. Numerot, saatikka kello ei kiinnosta ollenkaan. Ei kiinnostu juurikaan värittämisestä. Piirtelee joskus. Leikkii pehmoeläimillään. Syöminen huonoa. Joudun toisinaan jopa syöttämään loput lusikalliset. Osaa toki pukeutua, muttei aina viitsi. Tekee tihutöitä toisinaan.

Teillä on viisivuotisneuvola edessä. Siellä tehdään erilaisia testejä ja kyllähän voit ottaa huolesi siellä puheeksi. Jos on tarvetta, niin ohjaavat esim. puheopetukseen.

Taitavia tyttöjä teillä.

Meidän joulukuun alussa 5-vuotta täyttävä tyttö puhuu hyvin, kertoo hauskoja juttuja ja oivalluksia, ei äännevirheitä. Tuntee kirjaimista melkein kaikki, kirjoittaa pieniä sanoja, ei osaa lukea. Laulaa mukavasti ja osaa ulkoa melko paljon lauluja. Askartelee ja piirtää mielellään, kuvissa paljon yksityiskohtia, mieluiten piirtelee eläimiä ja prinsessoja. Pyöräilee ilman apurattaita, osaa luistella ja hiihtää hyvin. On melko seurallinen ja puhelias, utelias ja kiinnostunut. Pitää satujen kuuntelemisesta. Laskee kahteenkymmeneen ja osaa ihan pieniä yhteenlaskuja. Leikit enimmäkseen roolileikkejä.

Osaa piirtää ihan näköisiä hevosia. Ei nyt siis täysin luonnollisen näköisiä, mutta on pää, harja, oikea määrä jalkoja ja häntä, satulat yms. Ihmisenkin piirtää niin, että oikeat osat löytyy, silmäripset yms. Ihmiset saattavat myös laulaa, silloin piirtää nuotteja niiden suusta tulemaan.Askartelusta; osaa saksien käytön yhtä hyvin kuin minä. Osaa kirjoittaa oman nimensä. Osaa liimata, muovailla, tehdä hama-helmillä, pujottaa helmiä lankaan, tehdä ompelukuvia jne.Osaa syödä haarukalla ja veitsellä, osaa ruskistaa jauhelihaa ja tyhjentää astianpesukonetta, laittaa pyykkiä kuivumaan ja ottaa pois kuivumasta, osaa itse ottaa aamupalaa ja antaa pikkusisaruksellekin.Kaikki kirjaimet on puheessa, kävelee rappuset ylös-alas oikealla tavalla jne.Ihan ikäistensä tasolla.

Vastaan nrolle 19.Kyllä mä huomasin sen erikoislaatuisuuden jo aika varhain. Jo vauvana lapsi oli säikky ja pelkäsi kovia ääniä ja ihmismassoja. Sitten on ollut tavallaan aina tosi vaikea vauva ja lapsi. Kaikki paitsi nukkumiset. Kehitys on aina hiukka ollut jäljessä, ei kuitenkaan paljon niin että siihen olisi neuvolassakaan reagoitu. Puhetta tuli aika myöhään mutta sekin pistettiin kaksikielisyyden piikkiin.Sitten on ikänsä ollut jotenkin turvaton ja kaikki muutokset ovat olleet hankalia. Esim. uloslähtö on aina ollut yhtä huutoa! Jo monta vuotta siis vaikka joka päivä on sama juttu että aamiaisen jälkeen ollaan lähdetty ulos. Sitten huomasin myös puheesta, että lapsi toistelee paljon fraaseja vaan, ei itseasiassa kerro mitä tuntee vaan toistaa vaan kuulemaansa.Näitä alkoi sitten huomata yhä paremmin kun lapsi kasvoi. Kyllähän jonkun 4-5-vuotiaan jo pitäisi osata vähän kertoa päivästään hoidossa tai edes kysellä meiltä jotain. Mutta jotenkin lapsi oli/on usein omissa maailmoissaan. Ruokapöydässä ei keskustele, usein vain lallattelee omiaan ja kääntyilee poispäin. Muutenkin hyräilee jatkuvasti jotain säveltä ja on ikäänkuin vähän " poissaoleva" . Silti häneen kyllä saa katsekontaktin ja kyllä hän välillä puhuukin, mutta puhe on yksinkertaista.Unnutus on ollut suuri ongelma jo yli ½ vuotta. Tekee sitä päivittäin, ja joskus ihan mahdottomuuksiin saakka myös keskellä päivää jos olemme kotona ja hän ei keksi muuta tekemistä.Kaikenlaista pientä siis havaittavissa. Meillä on muitakin lapsia ja siksi osasin vähän alkaa epäillä. Jos olisi ollut esikoinen niin en olisi varmaan mitään huomannut.ap

Tulee hyvin toimeen toisten lasten kanssa päiväkodissa. Joskus myös kiukkuaa kavereilleen kotioloissa, varsinkin nuoremmille. Tuntee kirjaimet, osaa kirjoittaa kirjaimet saneluna. Kirjoittaa tuttuja sanoja. Ei osaa lukea.Harjoittelee apupyörittä ajoa pyörällä, motivaatio puuttuu, muutaman metrin menee ilman tukea. Viime talvena luistelu oli jäällä kävelyä, hiihto sujui paremmin.Ruokailun suhteen nirso, äidille rasittavaa. Kaverit ovat tärkeitä. Piirtää mieluiten eläimiä, on kovin eläin rakas ja tykkää muutenkin hoitaa esim. vauvoja ja pikkulapsia. Ei ole erityisen hyvä piirtämään. Ihmishahmolla on pää, vartalo, raajat, hiukset, silmät, napa, suu.


On luonteeltaan:

- pikkutarkka, korjailee usein muiden virheitä ja haluaa puuttua jokaisen asioihin - pyrkii olemaan johtaja joka tilanteessa. Joutuu välillä riitoihinkin kavereidensa kanssa, tästä johtuen..

- kuitenkin on ystävällinen ja reipas - omaa hyvän empatiakyvyn, haluaa auttaa ja lohduttaa.

- kaipaa aika usein omaa rauhaa ja yksinoloa.Osaa jo hyvin:

- ajaa ilman apupyöriä, hyyppii hyppynarua.

- askartelee mitä ihmeellisimpiä taideteoksia, tekee isoja palapelejä, piirtää todella taitavasti mm. kolmiulotteisesti - kaikki käsillä tekeminen on lempipuuhaa.

- pukeutuu itse.

- laulaa hyvin - nuotilleen ja muistaa nopeasti laulujen sanat, myöskin englanniksi!

- kirjoittaa muutamia sanoja (äiti, omanimi jne.) Kirjaimet ovat alkaneet kiinnostaa kuitenkin vasta hiljattain.

- tekee eskarilaisille tarkotettuja puuha ym. -vihkosia (omasta tahdostaan, tietenkin)

- puhuu täysin normaalisti - en muista aikoihin korjailleeni enää mitään sanoja.

- käsitteet ymmärtää hyvin.Harjoittelee:

- numeroita - ei mitään ylen kiinnostavaa ole ollut. Osaa laskea kymmeneen - laskee ihan pieniä yhteen-vähennys laskuja.

- luistelemista ja hiihtämistä - luisteleminen alkoi viime talvena sujua ihan hyvin.Lempipuuhiin kuuluu mm. kotityöt, tiskaa jo ihan, että siitä on hyötyä :) laittaa pyykkejä kuivumaan jne. tykkää puuhata marsujen parissa.On yleensä tietoinen omista toiveistaan, vaatetuksestaan(liiankin), ilmaisee oman mielipiteensä. On ollut kuitenkin helppo kasvattaa, tottelee ensimmäisestä pyynnöstä! - ei vinkua kaupassa karkkihyllyssä roikkuen ;)

- osaa laskea sataan, osaa pieniä yhteenlaskuja (2+2)

- osaa suurimman osan kirjaimista, kaikkia ei aina muista, ei osaa lukea

- puhuu täydellisesti, osaa käyttää sanoja ja sanontoja hyvin eri lauseissa (keksii mielettömän hyviä oivalluksia, saa välillä nauraa kippurassa)

- askartelee hyvin, piirustustaito vähän niin ja näin (tullut äitiinsä :-))

- erittäin liikunnallinen, osaa kärrynpyörän, ajaa ilman apupyöriä pyörällä, hyppii hyppynarulla etu- ja takaperin, osaa uida

- luonteeltaan tosi vilkas, kavereiden kanssa tulee toimeen suht hyvin, välillä vielä tulee riitoja ja sitten mökötetään

- vähän uhmakas vieläTällainen neiti meillä.


ja osaa jo monenlaista. Osaa kirjaimet ja numerot, osaa kirjoittaa sanoja, lukea jonkin verran. Laskemisesta innostunut myös. Osaa laskea yhteen- ja vähennyslaskuja pienillä luvuilla.Tyttö on sosiaalisissa tilanteissa arka. Tarkkailee ympäristöä, mutta ei vastaa esim. vieraille aikuisille,jos jotain kyselevät. Kavereitten kanssa on kuitenkin eloisa ja vilkas.Tyttö tykkää piirtää. Piirustuksissa monenlaisia aiheita ja haluaa piirtää mallistakin.Liikunnallisesti ketterä.Hyppii pituutta, heittää palloa. Kiipeilee. Ajaa pyörällä jne.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat