Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Hei kaikki,ostettiin just meidän 1 v. 7 kk ikäiselle pojalle uudet syyskengät, kun keväällä ostetut ei mahdu enää. Ne entiset oli kokoa 22, joten olin ajatellut, että varmaan 24:set pitää ostaa, että olisi toivoa mahtua vielä keväällä, mutta pitikin ostaa 25:set! Numeroa pienemmät olis olleet just jalan kokoiset, ja noihin isompiin jäi se 1 ½ cm kasvu-/paksumpi sukka -varaa. Näyttävät vaan ne kengät ihan kanooteilta pikkumiehen jalassa... Onko muilla näin isokenkäisiä poikia? Oletteko jättäneet kenkiin aina kunnolla kasvuvaraa ja ajatelleet (niin kuin minä) että ne menisivät vielä talven tai kesän jälkeen? Niin tosin luulin niiden viime keväänä ostettujen 22:stenkin menevän vielä tänä syksynä. Minusta on kuitenkin hullua ostaa just sopivat kengät pariksi kuukaudeksi, etenkin jos haluaa hyvälaatuiset eli yleensä aika kalliit.

Kommentit (13)

1v7kk ikäinen poika, jolle jouduttiin nyt syksyllä uusimaan kengät, kesän oli lähes kokonaan sandaaleilla ja melkein paljain jaloin. Kengän koko oli yllättäen sitten kasvanut niin, että joka kenkä on kokoa 25. Kenkä näyttää todella isolta pienellä pojalla, mutta on toki parempi, että pojalla hyvä olla kengissä. Oli jopa hoidossa itkenyt, kun hoitaja oli laittanut liika pieniä saappaita jalkaan, voi ressua...

Minäkin viime keväänä, kun tyttö vasta opetteli kävelemään, pyysin kenkäkaupssa myyjää mittaamaan jalan ja määrittämään oikean kengän koon. Silloin sanoi, että oikea koko on 20 ja silloin jää kenkään tilaa 1 cm, mikä riittää vasa kävelyä harjoittelevalle. Sanoi vielä, että lapsen jalka sen ikäinenä (n. 1 v) kasvaa yhden koon, kaudessa eli että kesän lopulla jalka olisi kokoa 21. Ostin sitten varuulta senkin kokoisia kenkiä.No, kesällä sandaalit (kaksi paria) olivat kokoa 21 ja jo elikuun alussa alkoi isovarvas kurkkia etureunan ylo. Silloin testasin myös alkusyksyksi ostettuja 21 koon varsikenkiä ja pienethän ne olivat! Ostimme nyt sitten tuossa elokuun lopussa tytölle Adidaksen lenkkarit ja ne piti ottaa jo kokoa 23. Adduissahan on kätevästi pohjallisessa oikean koon määrittelyyn kuvio. Sitten aloin katsella tytön kenkiä sillä silmällä, että mitkä sovpivat vielä ja mitkä ei. Auttamattoman pieniä olivat kaikki 21 kokoiset. Sitten taas esim. Eccon " nilkkurit" ovat kokoa 22 ja selvästi vielä liian suuret. Kuitenkin esim. ne Addut ja yhdet Naperot ovat jo kokoa 23 ja aivan sopivat. Eivätkä edes näytä mitenkään ylisuurilta jalassa.Eli tässä pätee taas se sama juttu kuin eri valmistajien vaatteiden kanssa, että saman koon kengät eivät olekaan samaa kokoa. Jollain valmistajalla 22:n vastaa 23 tai toisin päin. Kiva vaan selvittää, että mahtuuko kenkä nyt varmasti ja onko kasvunvaraa ym., kun joistain kengistä ei saa pohjallista irti ja toisista taas ei pysty millään koittaa kärjestä, missä isovarvas on. Että mieluummin ostan sitten vähän reilumman kuin liian pienen tai juuri sopivan, joka jää hetkessä pieneksi. En kuitenkaan mitenkään " hamstraa" kokoa niin, että kärjessä liikkuma- ja kasvunvaraa olisi enemmän kuin se 1,5 cm. Sellaisilla kengillä on vaikea kävellä, eivätkä tue jalkaa kunnolla.Mutta että kiva tässä sitten miettiä tulevan talven kenkiä, kun ei tiedä millaista vauhtia tytön jalka kasvaa. Että minkä kokoinen kenkä sitten menisi koko talven olematta kuitenkaan liian iso? Vaiketta on.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meilä ainakin esikoisella kasvaa tosi sykäyksittäin! Vielä 1.5 vuotiaana hänellä mahtui koko 20-21, sitten ihan yhtäkkiä se jalka venähti ja syksyksi 2v pitikin ostaa 24-25 kenkiä, jotka näyttivät todella isoille kanooteille... ja kevättalvella ostin jo 26 kengätkin.Nyt taas sitten on koko kesäkin mennyt samoissa, ettei paljon ole kasvanut... Ehkä nuo 26 kengät mahtuu vielä kun lumi tulee, tai sitten taas tulee joku spurtti just siiheksi. Tosin nyt kun liikkuu ja juoksee niin olen pitänyt enempi että on tosiaan tiukemmat. Viis siitä että on kalliit. Muutaman pahan kompastelun jälkeen ostin juuri sopivia, ettei oo kuin max 1cm tilaa. Että minusta taas aiemmin ei ole niin väliäkään ollut jos on vähän ollut reilutkin.

No, siro on muutenkin ja jalka vielä sirompi... siis tuskaa löytää kenkiä kun on niin kapea ja matala jalka! Kesällä piti sandaalitkin viedä korjattavaksi, että tarranauhan sai tarpeeksi tiukalle. sen standardikoon mukaan olis lentänyt kenkä kävellessä.

Sovittamista helpottaa kun askartelee kotona pahvijalan, eli piirtää pahville lapsen jalan ääriviivat ja leikkaa irti. Näppärä tunkea kaupassa kenkää ja ronklata sormilla että paljonko jää kasvunvaraa.Meillä tyttö tasan puolitoista vuotias, kengän koko n. 22-23. Pähkäilen kanssa talvikenkien kanssa kun meillä on Goretexit kokoa 22 ja sit jotkuu toiset talvikengat kokoa 26, että mahtaisko näillä pärjätä tämän talven...ei millään raaskisi ostaa enää välikokoa 24...Meil on kengissä se ongelma kun tyttö oppi vasta kävelemään niin jalka on vielä ihan semmoinen pyöreä vauvan pallerojalka, ei mitkää kengät meinaa mennä suosiolla...Ja tietenkin haluan että on tukevat ja sopivat kengät nyt kun kävelyä treenaa.

Meillä nimittäin esikoinen (poika) oli pienenä todella isojalkainen. Keväällä 1v3kk ikäisenä ostetut kävelykengät oli kokoa 24, ei meinannut kenkämyyjä myydä niin isoja vaan tarkisti koon ennen kuin uskoi =D pojan ollessa 1v ostettiin talvikengät kokoa 24 (ja toivottiin et mahtuu seuraavana syksynä, mut ei vaan mahtunu, poika oli silloin 1v8kk suunnilleen).No meidän kuopus (poika myös) on nyt 3v ja nuo 24 talvikengät mahtuu hänelle vielä hyvin! 23 numeron Elefantenit melkein mahtui, ne oli viime talven käytössä, nyt niissä n 4mm kärjessä tilaa joten tulkitsin jo liian ahtaiksi.Niin, mainittakoon vielä se, että esikoisen jalka kasvoi noin 5v vanhaksi vauhdilla mut nyt on tasaantunut, tämän talven kenkä on 35 mut siinä on aika reilusti kasvuvaraa, ei liikaa kuitenkaan. Ja muuten poika on hoikka eikä mitenkään kovin pitkä.

ja just ostettiin uudet kengät, koko 24 pohjallisen kanssa. Edelliset ulkokengät olivat 21 (hupsista), mutta tosiaan vaan muutaman kuukaudet vanhat. Välissä ostetut sisäsandaalit 22....aika nopsaan jalka kasvaa välillä:)

Poika on erittäin herkkä ja uutta vieroksuva, ns. pitkän lämpenemisajan vaativa lapsi, joka eilenkin huusi kenkäkaupassa kuin syötävä, kun kenkiä piti sovitella ja jalkaa mittailla. Ihan kuin olisi ollut pahempikin paikka kyseessä. Myyjä oli erittäin lapsiystävällinen ja osasi olla vähän taustalla kun huomasi, että poikaa hirvittää, mutta aika hätäiseksi se valinta lopulta meni. Olisi paljon parempi, jos pystyisi rauhassa sovittamaan useammat kengät ja tutkimaan niitä sekä jalkaa kunnolla. Poika ei suostunut kävelemään siellä kaupassa uusilla kengillään senttiäkään. Miten ihmeessä tuollaiselle saa ostettua varmasti sopivat kengät? Onko kenelläkään tähän antaa neuvoja? Itseäni vaivaa, jos sillä onkin vääränlaiset kengät.Meillä on vielä talvikengät ostamatta, eikä taideta ostaakaan ennen kuin todella tarvitsee, kun on tuo jalan kasvu noin arvoituksellista. Tosi iso hyppäyshän meilläkin tuli, kun siirryttiin koosta 22 kokoon 25... Vaikka ne kyllä taitaa olla vähän isot vielä. Nilkasta kyllä istuvat napakasti. Ne ovat sellaiset kapeanmalliset eli näyttävät vielä entistä pellehermannimaisemmilta pienen pojan jalassa...

Olen opppinut karvaasti, ettei kenkiä kannata ostaa varastoon, vaan vasta sitten kun todella tarvii kenkää. Meillä isojalkainen tyttö, pitkäraajainen muutenkin. Keväällä (-04) ostin 1v4kk tytölle ekat ulkokengät nro 20 ja vielä syyskuussa piti ostaa uudet nro 24. Tuntui, että koko kesän kengät jäivät yhtenään pieniksi. Ostin " valmiiksi" nro 24 talvikengät jo syyskuussa, mutta ennenkuin ehdin laittaa niitä kertaakaan jalkaan, olivat ne jääneet jo pieniksi...Ja nyt 3,5v tytöllä on nro 30 kengät. Itse en ole kyllä ostanut kuin yhden numeron kasvunvaraa, koska muuten kyllä kompuroisi koko ajan.

Tytöllä 1v10kk 24/25, pojalla 1v10kk 25/26 Esikoisella oli tuon ikäisenä vasta 22. Nyt tuo esikoinen kuuluu kyllä myös isojalka kaartiin on 5v ja jalan koko 32/33. Tuntuu hurjalle tuo kasvuvauhti, kun viime syksynä käytti vielä kokoa 27.

Tyttö täytti toukokuussa 3v ja käytti 27-28 kenkiä koko kesän, mutta nyt piti ostaa saappaat uudet koko 30. Kun itse menin aikoinakin kouluun kengän koko oli 36 ja nyt 43.

Meillä taitaa 1v5kk tytöllä olla n.22 numero, eli ei todellakaan isokenkäinen, kuten ei isommatkaan lapset (poika pian 7v ehkä 32-22, tyttö pian 5v 28-29). Usein hämmästyn kun jonkun aikaa tuntuu menevän aina sama koko, mutta yhtäkkiä tuleekin sitten monen numeron hyppäys.Olen huomannut myös etteivät eri valmistajien kenkien koot välttämättä täsmää. Meillä lisäksi vaikuttaa se kuinka leveä kenkä on. Joskus jopa on käynyt niin että meidän todella kapeajalkaiselle esikoiselle ja normaalilevyiselle jalkaiselle kakkoselle jotkut kengät ovat olleet pieniä nilkasta/leveydestä. Itse kun etsin aina näitä kapeita kenkiä, kun monet suomalaiset kengät hölskyvät leveyden puolesta, vaikka pituus olisi sopiva. Ja hämmästyksekseni olen onnistunut löytämään parit jopa meidän lapsille liian kapeat kengät, jotka sitten ovat olleet pienet, vaikka pituus on sopiva. Yleensä on niin päin että kengät ovat liian isot, vaikka pituus on sopiva. Saappaat ovat pahimmasta päästä näitä leveyssuunnassa isoja meidän kauhistuksia.Itse kyllä hamstraan kenkiä ja aika hyvin on koko osunut. Meillä lapsilla pystyy arvioimaan tuon koon ja esim. lenkkarit ovat olleet sopivia joko alkukesästä tai loppukesästä, kun olen yrittänyt sihdata sopivan keskikesän koon. Sama toimii talvikengillä. Ja täydennyskenkiä ostetaan sen mukaan miten etukäteen ostetut kengät sopivat milloinkin.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat