Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Ajattelimpa ihan vertailun vuoksi kysyä tällaisen gallupin, että millaisia kotitöitä koululaisenne tekevät. Voi myös vastata, että jos eivät tee, niin miksi? Tai vastaavasti jos tekevät, niin tekevätkö mielellään, onko porkkanoita tms?

Kommentit (8)

Meillä kaksi koululaista, 12- ja 10-vuotiaat, jotka osallistuvat kotitöihin joka päivä.

- laittavat vuorotellen aamupalan koko perheelle joka päivä

- laittavat kumpainenkin yhtenä päivänä viikossa päivällisen koko perheelle

- hoitavat kotona ollessa vuorotellen pikkusiskoaan

- hoitavat kokonaan alusta loppuun omat pupunsa

- auttavat kotieläinten hoidossa joka päivä

- vastaavat ihan itsenäisesti omista huoneistaan (= lakananvaihto, siivoaminen, roskikset jne,)

- hoitavat likaiset vaatteet pyykkiin ja noutavat puhtaat vaatteet pyykistä omiin vaatehuoneisiinsa

- kitkevät ja kastelevat omat kasvimaansa

- kantavat lämmityspuut sisään

Lisäksi pyydettäessä auttavat remonttihommissa, puusavotassa, puutarhanhoidossa jne.Meillä ei ole mitään ns. porkkanoita. Kaikkit työt täytyy joka tapauksessa tehdä eikä kukaan siitä mitään palkkaa saa. Tähän ovat pienestä pitäen kasvaneet eivätkä varmastikaan edes ajattele, että kotitöistä pitäisi jotain saada. Mutta yksi asia meillä on varma: kukaan lapsista ei kysy, että mitä voisin tehdä!

Astiapesukoneen tyhjennys tai siihen osallistuminen.

Roskien vienti aina välillä.

Pöydän kattamiseen osallistuminen.

Leikkaa välillä kuivuneita kukkia parvekekukista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähinnä hän auttaa pyykkien kanssa, tyhjentää tiskikonetta, ja hänen pitäisi pitää oma huoneensa kunnossa. Se tosin on osoittautunut tavattoman vaikeaksi.Mitään porkkanoita meillä ei ole käytössä, yhteistä kotia hoidetaan kaikki ilman palkkioita. Poika tosin saa muutenkin aika helposti haluamansa, isovanhemmat hemmottelevat ainoaa lapsenlastaan enemmän kuin olisi tarpeen ;)

- huolehtii koiran aamulenkistä neljänä aamuna viikossa ja iltapäivisin koulun jälkeen

- imuroi kerran viikossa koko kodin

- satunnaisesti auttaa ruokapöydän kattamisessa, siivoamisessa, tiskikoneen tyhjentämisessä tms.Eipä taida varsinaisia kotitöitä sen enempää olla. Sen lisäksi huolehtii hyvin koulutehtävistään ja varusteista (esim. liikuntavaatteet mukaan liikuntapäivänä), aamiaisesta, välipalasta jne. laittaa tiskit koneeseen yms- ekaluokkalainen imuroi kerran viikossa oman huoneen

- on innokas kierrätysroskien viejä

eli miesystäväni 8 ja 10 v pojat eivät osaa omatoimisesti ottaa edes aamupalaa (=muroja ja maitoa). Ja yhtään mitään eivät osaa tehdä, eikä kotonaan vaadita. Minua kummastuttaa suuresti, ulkoisesti isoja kolleja jo ovat, siis todella oikeasti ikäisekseen isokokoisiakin vielä, ja silti heitä kohdellaan kuin pikkuvauvoja. Luulisi turhauttavan jo lastakin?Esim hellasta mieheni sanoo että ei antaisi lasten käyttää hellaa. Mutta milloin sitä oppii, jos ei tuon ikäisenä voi aloittaa. Isä itse tuskin osaa vettä keittää, ja samanlaisia näyttää tulevan pojista (ja sanon tämän vaikka rakastankin tätä miestä, mutta mahdollisille yhteisille lapsille meininki tulisi olemaan ihan toisenlainen).

Vitosluokkalainen siivoaa huoneensa viikottain, ulkoiluttaa koiran kerran päivässä, pyyhkii pölyjä, osallistuu ruoan laittoon, laittaa joskus tiskejä ,vie roskat yms. Nykyään hän tekee mitä pyydän,(paitsi imuroi,olen luovuttanut...)mutta pienempänä oli yhtä taistelua, jota käydään nyt meidän ekaluokkalaisen kanssa. Molempien on pienestä asti (n.4v->) pitänyt siivota omat lelunsa huoneestaan ainakin kerran viikossa. ihanaa olisi,jos lapset siivoaisivat huoneensa joka päivä ennen nukkumaan menoa,mutta olen luopunut siitä, ettei äiti saa hermoromahdusta ja poksahda. Miten ihmeessä saatte lapsenne hoitamaan velvollisuutensa ilman että pyydät kauniisti 100 kertaa, sitten uhkailet ja kiristät ja lopuksi huudat pää punaisena.Sen jälkeen on kyllä Voittaja-olo ja tunnen olevani iiiihana Äiti...tai sitten en.

- Vie roskat ulos,

- imuroi ja luuttuaa oman huoneensa,

- vie omat puhtaat pyykit narulta kaappiinsa,

- siivoaa pienten sisarusten lelut toisinaan olohuoneen lattialta laatikoihin

- laittaa itselleen aamupalanAamupalan tekee omatoimisesti. Kaikkiin muihin kotitöihin pitää enemmän tai vähemmän kehoittaa ja pyytää. Toivoisin enemmän omatoimisuutta esim. pyykkienlaitossa tai roskien viennissä. Edellä mainituista asioista emme myöskään palkitse mitenkään, kun ovat mielestäni vielä niin pieniä juttuja ja oman huoneen siisteydestä saakin pitää huolen itse.

Meidän perheessä jokaiselle riittää (5 hlö.) yksi arki-ilta tiskikoneen täytölle ja tyhjennykselle. Myös ruoan kattaminen ja pois raivaaminen omalta osaltaan sujuu. Melko automaattisesti odotan pedin petaamista ja omien tavaroiden raivaamista. Pyykkejä kuljetellaan omaan kaappiin, roskapusseja ulos, lemmikeille ruokakuppeja jne. Myös puusaunaan puiden lisääminen tuntuu pienen miehen mielestä jännittävältä, asia on opeteltu yhdessä. Yhdessä hoidetaan siivoukset ja arpa antaa tekemisen (esim. wc:n pesu, imurointi, pölyt vai luuttuaminen). Välillä pientä napinaa havaittavissa, mutta yhdessä tekemällä olemme saaneet touhut tehtyä.Porkkanoita kodin perustöistä ei putoile, ei niitä näytä tippuvan äidillekään :))

Erityisistä hommista esim. puiden liiteriin latjaaminen, viikonlopun tiskivuorot, marjojen poiminta jne. voi hankkia itselleen jotain ennalta sovittua.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat